Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet bakım ve onarım ücretleri

Scudo
Arkadaşlar yazdıklarınızı dikkate alarak bisikletin tüm bakımlarını kendim yapmayı sonuç olarak çıkardım ama bir sorum var alet olarak neleri almalıyım alyan setim var ince yağım var zincir ruble v,s temizlemek için bir miktar mazotun var ama mesela rubleyi sokabileceğim bir aletim yok yani şuanki malzemelerim boşa gidiyor gibi geliyor neler almalıyım en ince bakıma kadar
@çağan özkan pardon sökebileceğim
 
  • Beğen
Tepkiler: ErkinS.
@çağan özkan rubleyi sökme nedeniniz nedir ?
Askerdeki bakım gibi düşünün. Haftalık bakım , kademede bakım,...
Günlük /haftalık bakım ve kontroller : fren, lastik basinci/durumu, fren/ vites ayarları, zincir temizliği/yağlama.......
Sezonluk bakim/yada sorunlar : jant akoru, jant göbek bakımı, orta göbek bakımı ...
Gibi.....
 
Haklısınız aslındağa ama rubleyi temizlerken akan mazot veya ruble temizleyen herhangi bir sıvı lastiğe akiyor ve lastik yanıp eriyor
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmetshn44
arkadaşlar bisiklet tamirciliği diye bir meslek grubu olmaması lazım zaten. bisiklete yeni başlayan çolukçocuk değiliz ki başkasına tamir yaptıralım. 10 adet bakım parasına gereken bütün alet edevatı alırsınız, sonra kendi bisikletinizin ustası olursunuz. gerekenler:
-basit bir akort sehpası, anahtar, jant bandı
-çeşitli anahtarlar (açık ağız set, alyan set, orta göbek sökme anahtarı, ruble anahtarı, bilyalı milleri açmak için yaprak anahtar)
-gres, gres çözücü olarak mazot veya gazyağı
-vites ve fren teli kesmek için keski
-rulman değiştirmek için çin malı bir çektirme
Böyle bir meslek grubu olması gerekiyor. Zira evdeki ampülü değiştiremeyen, duvara çivi çakmasını bilemeyen, tornavidayla vida sıkmasını bilemeyen tonla insan var ki bu kişilerin bisiklet bakımı yapmasını bekleyemezsin.
Yıllardır bisiklet kullandığı halde hava basmayı bilmiyor adam, diyor ki lastik inince bisikletçiye götürüyorum. Şimdi bu adam youtubedan video izleyip göbek mi açacak :D
 
@Kuzey Ege , portakal soyamayan üniversite mezunları ya da iki kat ev yapan okur yazarlar..Garip bir ülkedeyiz...
 
  • Beğen
Tepkiler: TafLan
Bana youtubeda öyle bir video göster ki bırak bisikletin göbeğini, adamın göbeğini açayım. :okyrm:
Abi işte herkes sen ben değil... Ayrıca herkesin mekanik beceriye sahip olmasını da bekleyemeyiz. Her konuda tamirciler olacak hep.
Mesela ben elektrik ve mekanikten anlıyor olsam da su tesisatı işinden hiç anlamam, hatta hiç bulaşmam bile, çünkü tırsarım. En ufak birşeyde usta çağırırım ki küçük ve basit birşeydir, belki de ustalar parasını aldıktan sonra arka taraflarıyla gülüyorlardır.
Napiyim, o işleri bilmiyorum, bilmek de istemiyorum, ararım gelir yaparlar, herkes ekmek yesin :)
 
Keşke dalga gecmeseydiniz yeni başladım 16 yaşındayım :/
bütün bakımları kendim yapmayı ve öğrenmeyi istediğini fark ettim. Benim tavsiyem tanıdığın bir bisikletçi var ise paraya kıy ve bakım yaptır. o sırada da yanında dur izle öğren. çoğu iş kolay kolay internetten video izlmekle öğrenilmiyor bisikletine zarar vermeni istemem
bütün bakımları kendim yapmayı ve öğrenmeyi istediğini fark ettim. Benim tavsiyem tanıdığın bir bisikletçi var ise paraya kıy ve bakım yaptır. o sırada da yanında dur izle öğren. çoğu iş kolay kolay internetten video izlmekle öğrenilmiyor bisikletine zarar vermeni istemem
şahsen kendi bakımlarımın çoğunu kendim yapıyorum fakat tek başıma bunları öğrenmek gerçekten zor bir iş( hala süspansiyon bakımlarını çözemedim :) denerken de fox40 patlattım böyler bir riske girmeni istemem) bilen birisi sana anlatarak bakım yapsın
 
@çağan özkan dalga geçen yok. Bazı konularda , konu dışı yada baslik sahibi harici geyik cevirebiliyoruz. Takılınca, sen de farkeder ve eğlenirsin.
Konuya gelince ıllaki halledebilirsin . Acele etmene gerek yok. Sanayideki usta da görerek öğreniyor , tip fakültesindeki doktor da - tonla kitap okumasına rağmen - uzman doktordan öğreniyor. Hatta tipcilardaki usta çırak ilişkisi askerdeki rütbe kıdem hiyerarsinden daha ağır.
Biraz okuyarak, biraz video izleyerek biraz yapanların yanında durup alet edevat tutarak istediğin seviyeye gelebilirsin. Sanayide motor sokup takıyorlar . Sorunları hallediyorlar.
Kolay gelsin. 👍👍👍
 
Son düzenleme:
Keşke dalga gecmeseydiniz yeni başladım 16 yaşındayım :/

Yapmak istedigin bakımlara ve bisikletine göre farklı malzeme secenekleri var. Hepsini bir seferde almaya kalkarsan cok pahalıya cikar. Tamir seti almalısın veya ihtiyac duydukca tek tek indirimlerde toparlayabilirsin. Ben 18 yasinda ilk bisikletimi, ilk ayligimi alınca senetle almıstım. Orta göbeginde sorun olunca yetkili servisi tamirciye götürdüm. Adam göbeğe bakıp ''bunun anahtarı yok bende her parcaya ayrı anahtar bulundursak zaten...'' diyerek cekic ve civi ile girisip göbeği sıkınca, yeni bisikletin sagi solu cizilip gidon elciklerinin kenarlari yirtilinca bir daha tamirciye ugramadım.
O zamanlar youtube, tuketici haklari vb. yoktu zaten :)
Sen yinede icinden cikamayacagini dusundugun isleri yaptırmak için bir usta bulundur dagarciginda. Yavas yavas alet edavat toplayıp bol bol youtube/forum/bisiklet sitelerini incele. İhtiyac duydukca alet edavat toparla. Bisikletten sıkılmazsan yıllar icerisinde herseyin olur, her isini cozersin ;)
 
Bu sene iki bisikleti haziran ayında full bakıma verdik. Ankara'da nispeten uygun denilecek bir fiyata bakım yaptırdık, bisiklet başına 100₺. "Bisikletçi" sözde tüm bakımlar yapılacak demişti. Yani furç takımı, göbekler, akort, Vites fren kablo ve telleri vs. Bisikleti bi aldım elime akort yok, yapılmamış, kablolar değişmemiş, Vites fren ayarı bozulmuş vs. Şimdi bu bisikletçi ankarada bilinen bir esnaf, daha önce de güvenip gittik tanıyoruz. Olay böyle olunca ben daha da bisikleti başkasına bakıma vermem dedim ve bilen biliyor alet topluyorum. He birde, haziran ayında bakım yaptırdıpımız bisikletlerden birisini temmuzda diğerini ekimde sattık. Şimdi 200₺ yi yıllık bakıma verince boşa giden para olarak düşünüyorum, satışta zararınıza oluyor bu durum, çünkü alıcı "bana mı yaptırdın, yaptırmasaydın" mantığında. Bu sene 200₺ verdim bir sonraki sene yine 200, 200, 200.. gider bu böyle dedim. Quick link pensesi, ruble anahtarı, kaset tutma aletini şimdiden aldım. Toplam 200₺ harcadım üçüne. Daha hollowtech göbek anahtarı, gress yağı ve degreaser alacam. Bunlarda ortalama 200-250₺ tutacaktır. Tüm bunlar yurtdışından alma imkanı olanlar için yarısı kadar tutar, ben hepsini yurtiçinden aldım. En son ihtiyaç olduğunda 400-500₺ akort sehpası almayı düşünüyorum. Haziranda yaptırdığım akort eylülde tekrar bozulmaya başlamıştı ve teker başına 40₺ alınıyor. Kendini amorti edeceğini düşünüyorum. Diyeceksiniz ki her sene full bakıma versen 5 senede bu kadar tutmaz. Doğru ama işini düzgün yapan esnaf olsa verirdim. İmkanlar ölçüsünde ufak ufak aletler toplayıp kendiniz yapmaya çalışın. Dışarda basit v fren ve vites ayarının her birine 15₺ istiyorlar.
 
@Anonim Bu maalesef çok sık oluyor hocam. Decathlon'da çalışan 20'lerinde genç çocuklar daha özenli ve iyi iş çıkarıyorlar. Ben de en son 4 yıl önce bisikletçiye bisiklet bıraktım sanırım. Şu anda tek ciddi eksiğim akor sehpası. Akor işini zip-tie ile yeterince çözebiliyorum ama bir ara sehpa da alacağım.
 
@Anonim akord sehpasına hiç gerek yok. Kendiniz yapın hem ucuz olur hem zarar görürse tekrardan yaparsınız. Çünkü senede bir iki kere lazım olacak o yüzden kenara biryere kaldırılacak. Belki kırılacak belki sökeceksiniz. Gibi gibi...
Youtube da akord için kullanılan tansiyonmetreyi kalibre etmek için DIY proje yapanları izleyince bazı şeyleri hazır almak gereksiz gibi geliyor. 👍👍👍
 
@portakallimon benim bir ara yokuşta yüklenince göbekten çıt çıt diye ses geldi yakın bi bisikletçiye uğradım, eline alıp bakmadan göbek değişecek dedi tabi aldım gittim bisikleti Vahit abinin yanına, baktı bindi sürdü zincir ön aktarıcıya değiyor bir noktada, bide yağ azalmış zincirde dedi. Bir kaç gün öncesinde yağmura yakalanmıştım ve kuru hava yağı vardı, doğal olarak zincirde az yağ kalmış. Sağolsun düzeltti verdi ve para istemedi. Şimdi diğer bisikletçi göbek değişecek dediğinde olur desem 125₺ den fazla sadece göbek ücreti alacaktı. Benim göbek sağlamdı biliyorum yani onu da çıkarıp başkasına takar muhtemelen. Piyasada işler mi böyle yürüyor ben mi ahlaksız esnafa denk geliyorum bilmiyorum. Bir kere de yine orta göbekte takılma vardı götürdüm açıp gresledi geri taktı düzeldi. YouTubedan parktool gibi sayfalara bakıyorum orta göbeği tamamen söküp takmak 10 dk almaz, aşırı kolay bir şeymiş ama bilmeyince çakiniyoruz ve bir sürü para ödüyoruz. Şuan internetin geldiği bilgi noktası muazzam, bulunamayacak hiçbir şey yok. Araştırıp öğrenip çekinmeden uygulamak gerekiyor diye düşünüyorum. En çekindiğim konu akort, onu da sehpasına alıp bi jant bulup onda deniycem. Bozsam bile götürür yaptırırım ve böyle böyle öğrenirim diye düşünüyorum.
@Çağdaş78 o tansiyonmetre sanırım ilk aşama olan jant örmede kullanılıyor, geçen birisine sordum tansiyonmetren olmasa da olur, akort sehpan olsun demişti. Şu mikrometre olanlar iyi de çok pahalı ya 😂 bahsettiğiniz videolara örnek atabilir misiniz? Merak ettim.
 
@Anonim ben DIY konusunda örnek olsun diye yazmıştım. Saat yerine keçeli kalem yada koseli fırça gibi birşey de olabilir. Yada iki üç farklı renkli ve kademeli bir düzen bile olabilir.
Yalpa miktarı arttıkça 2. Yada 3. Renk ile boyanır.
 
Antalya da iki yere sordum full bakım fiyatı ikiside 200 TL dedi. Amortisör ve fren hidrolik bakımları yok bunun içinde !!
Fiyat bana çok geldi yanlış mı düşünüyorum?
 
Şimdi bu bisikletçi ankarada bilinen bir esnaf, daha önce de güvenip gittik tanıyoruz.
@Anonim Bence isim verin ki işimiz olduğunda listemizden çıkaralım. Bir de, kendisiyle en ufak bir bağım olmadığını baştan söyleyerek, Sincan'da bulunan Emre Bisiklet'i şiddetle tavsiye ederim. Harun beyin hem ustalığı hem esnaflığı harikadır.

Antalya da iki yere sordum full bakım fiyatı ikiside 200 TL dedi. Amortisör ve fren hidrolik bakımları yok bunun içinde !!
Fiyat bana çok geldi yanlış mı düşünüyorum?
Yarın full bakımdan alıyorum bisikletimi. Ön, orta, arka göbeklerin sökülmesi temizlenip yağlanıp takılması, vites bakımı, ihtiyaç varsa akort, zincir bakımı, amortisörün sökülerek bakımı, fren kontrolleri ve bisikletin tertemiz yıkanması da dahil 100 lira vereceğim. Biraz fazla talep etmişler sizden.
 
  • Beğen
Tepkiler: _Madmexx _
Anladığım kadarıyla bazı şeyleri kendim yapıyorum.
Fakat geçenlerde komple kadro boyasını sıyırmak için dağıttığım yol bisikletimi boyattıktan sonra toplatmak için gittim.
150 TL dedi "ohh fazla değilmiş dedim içimden öpüşüp koklaşıp ayrıldık" fakat o da ne 1 hafta sonra çıkan tutar 280 TL.
Dedim toktor bu ne? Dedi abi teller, zartlar, zurtlar bilmemneler...

E dedim toktor 150 dediydin?
Abi dedi o sadece toplama.

Ödedim çıktım öpüşerek ayrıldık.
Dahada bisiklet dağıtmam :D
 
  • Hahaha
Tepkiler: Samsam ve everhard
Geri