Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet bakım ve temizliği

ben yıkamacıda köpükle ve tazyikli suyla yıkattırıyorum yalnız tazyikli suyu göbeklere, dişlilere değdittirmiyorum, şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadım
 
Scudo
Aynakol, zincir, ruble temizliğinde gazyağı ve mazot kullanıyorum. Jantların fren yüzeylerini ve lastikleri sabunlu suyla yıkıyorum. Kadronun geri kalan heryerinde ise hafif nemli bez işimi görüyor. Eğer kadronuz mat boyayla boyanmışsa ve biraz parlamasını istiyorsanız çok çok az miktarda gazyağını tüy bırakmayan bir beze sürerek kadroya polisaj yapabilirsiniz.
 
Ben yıkamacıyla anlaştım makineyi bana bırakıyor gittiğimde. Önce para istemedi sonra sembolik olarak 2 TL ver dedi. Önemli olan hassas parçalara tazyikli suyu direk tutmamak ve kompresörle hemen kurutma işlemine geçmek.
Defalarca çamur kaplandı defalarca yıkandı bisikletim ama halen aldığım gün nasılsa öyle parçalar.
Daha fazla detay (link)
 
@Savaş Acıboz @sonselim16

3 tip temizlik var benim için mesela;

1- Kadrodaki tozu ıslak mendille almak. Lastikleri de siliyorum aynı şekilde. (Bisikletiniz temizse)
2- Kadrodaki tozu ıslak mendille almak + zinciri temizleyip tekrar yağlamak. (Bisikletinize 250-500 km bindikten sonra)
3- Bisikleti komple yıkamak :D

İhtiyaca göre bunlardan biri seçilebilir. 3 numarayı sık sık yapmak istemiyorum, oldukça uzun sürüyor. Kurulamasıyla beraber toplam 5 saati geçmişti geçen sefer yapışımda :eek:
Ama senede en az 2 kere komple yıkamak, en ince parçasına kadar temizlemek gerekli. Veya yağmurda çıktığınızda da, aynı şekilde temizlemek zorunda kalıyorsunuz :(

Temiz kullanırsanız 1 ve 2 numarayla uzun süre götürebilirsiniz :)


Islak mendil yerine hafif nemli bir mikrofiber bezle de silebilirsiniz. Kuru bezle asla silmeyin, tozlar kadroyu çizer.
 
@jazzpub
Bisikletiniz carbon değil ise tazyikli su sorun çıkarmaz yıkama sonrası kurulma iyi yapılması gerekir. Sonrası için shimano yağ ile gerekli yerleri yağlarsanız sorun olmaz.

Yeni nesil bisikletlerin göbekleri contalı yani su toz girmez dolayısı ile yıkanması ve sonrasında yağlanması sorun çıkarmaz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Savaş Acıboz
:) tabiki hayır tazyikli su corbon içindeki liflere zarar verebilir. Buda daha sonra çatlamalara neden olabilir.
 
@Serkan Mıstınoğlu
:) tabiki hayır tazyikli su corbon içindeki liflere zarar verebilir. Buda daha sonra çatlamalara neden olabilir
 
@gokberk88

Ben bundan kullanıyorum (link)
9d789695-af7a-417e-966c-8a19cded5a72.jpg
 
@Mustafa AYDIN bende alacaktım bundan fakat sehpa quick release in iki tarafına da geçtiği için olmuyor bunun uzununu almam gerekiyor yada sehpayı değiştirmeliyim.
 
herkese merhaba,

2016 model sedona 420 bisiklet aldım. ancak aldığım kişi bisikleti fazla kullanmadığı için (neredeyse hiç) doğal olarak bazı ekipmanların bakımdan geçmesi gerekiyor. ilk gözüme çarpan disklerin biraz paslanmış olmasıydı. diskleri bu durumdan nasıl kurtarabilirim?
ayrıca jant telleri de fotoğrafta göründüğü gibi. şimdiden teşekkürler.
195788
 
@berk41
hocam zinciri ne ile yağlıyorsunuz
 
@oettinger
Aman hocam kaliperlere wd- filan bulaşmasın iyice durula. Zımpara kağıdı olarak buruşturulmuş aluminyum folyo kullanabilirsiniz.

Diskler çok kötü gözükmüyor, kullandıkça parlar aslında, al kısımları da zımpara kağıdıyla halledersin.


Bisiklet yattıysa hidrolik sistemi ve kabloları kontrol et asıl. Ayrıca göbeklerderki gres çözülmezse sürdükçe, göbeklere bakım yaparsın.
 
teşekkür ederim. yani kaliperlere değdirmeden diske direk wd 40 sıkıp ince zımpara benzeri bir şey ile (çizmeden) ya da sünger arkası sert yüzey ile temizleyebilirim anladığım kadarıyla?
 
Merhabalar konuyu tırtlatıyorum. Ruble içerisindeki 60'a yakın bilyeyi ve çıt çıt eden ruble mandalını ve göbekteki bilyeleri temizleyip greslemek istiyorum. Şu anda mili çıkarttım ve bilyeleri temizledim. Göbek bilyeleri için NGLi 3(orta-sert) gres yağı ile yağlayacağım. Soruma gelecek olursak, videolarda bazı insanlar vidalı rubledeki bilyeleri söküp 3 numaralı gres ile bilyeleri yağlamayı, 1 numaralı gres ile de "pawls" denilen mandalları ve mandalın geldiği yeri azıcık yağlamanın daha iyi olacağını söylüyor. Yapmalı mıyım? yıllardır köşede bekleyen bir bisikletti bence yapmalıyım ama burada kaç numara gres yağı kullandığımızın önemli olduğu söyleniyor. Kaç numara kullanmalıyım?

Ruble mandalı ve geldiği yer:
1710518071439.png
1710518184996.png
(link)
 
"Ruble mandalı" dediğin tırnakların, ruble gövdesiyle temas ettiği yere nokta kadar gres sürmen yeterli. Bilyelere de, bilyelerin çanaklarda durmasını sağlayacak kadar gres sürmen yeterli. Rublenin iç ve dış kabuğunu birbirine monte ederken bilyeler düşmesin kafi. Fazla gres akıcılığı azaltıyor, güç kaybı yaratıyor.
 
Sanırım birşeyler ters. Uzmana soralım: bu kapağın içindeki bilyeler çıktı ama kendisini çıkartamıyorum. Bu kapak nasıl çıkacak? Yani kapağı açtım fakat kapak çıkmıyor içeride kalıyor.
IMG20240320160943.jpg
40 bilye şu cırt cırt eden "pawls" denen parçada, 30 bilye ise kapağın altından çıktı. Gres yok deneceek kadar az sadece kalıntıları kalmış
 
Son düzenleme:
Geri