Scudo Sports

Bisiklet bakımı için anahtarlar ve aletler

Bez ile ama bezi hangi kimyasal ile kullanacağım? Bisiklete zarar vermek istemedim.

Evde genel temizlik için kullanılan herhangi bir ürün, misal bulaşık deterjanı, yağ çözücü vb. bisikletinize bir zarar vermez merak etmeyin. Sadece yağ çözücü gibi ürünleri jant göbekleri, furş takımı gibi gresle içten yağlanmış olan noktalara doğrudan püskürterek kullanmamak lazım.

Tabii şimdi böyle yazdım diye, tutup da bisikletinizin üzerine tuz ruhu veya porçöz boca etmeyin :)

Scudo
Evde genel temizlik için kullanılan herhangi bir ürün, misal bulaşık deterjanı, yağ çözücü vb. bisikletinize bir zarar vermez merak etmeyin. Sadece yağ çözücü gibi ürünleri jant göbekleri, furş takımı gibi gresle içten yağlanmış olan noktalara doğrudan püskürterek kullanmamak lazım.

Tabii şimdi böyle yazdım diye, tutup da bisikletinizin üzerine tuz ruhu veya porçöz boca etmeyin :)
Peki bu bisikleti ne kadara satsam uygun olur? Neredeyse hiç kullanmadığımı düşünürsek uygun fiyat ne kadar olur?

Peki bu bisikleti ne kadara satsam uygun olur? Neredeyse hiç kullanmadığımı düşünürsek uygun fiyat ne kadar olur?
Hocam bence bisikletinizi satmayın , çok pahalı bir model değil zaten.(18bin-20bin liraya satılabilir) Ama paraya ihtiyacınız var ise onu bilemem. Bisiklet her zaman lazım olur, bir yere gidersiniz veya spor yapmak için kullanırsınız kenarda dursun.

Öncelikle herkese merhabalar. Konuyla ilgisi yok ama sanırım mesaj sayım az olduğu için yeni konu açmama izin verilmediğinden buradan sormak zorunda kaldım.
Seneler önce Kron XC 150 HD satın alma gafletinde bulunduk. Dağ bayır gezerken kısa süre sonra arka mil kırıldı. Mahalledeki bisikletçiyle beraber geçici bir mil taktık, zaten ardından bisiklete bir süre ara vermek zorunda kaldım. Geçici taktığımız mil kısa geldiği için yalpalıyor arka teker ve bu yüzden hem fren diskini hem de aktarıcı ayarlarını etkiliyor.
Bu sene düzgün bir bakıma sokmaya karar verdim ve vadesi dolmuş geçici arka mili nihayet değiştireceğim. Ancak kırılan arka mili gayriihtiyari çöpe atmış bulunduk veya kaybettik o sırada, bundan dolayı ölçülerini bilmiyorum, tahmin yürüterek satın almak da istemiyorum. Aranızda bu modelin arka milinin ölçülerini bilen var mı acaba?

Arka göbek modeli şu: (link)

Dosyalar

• 1.jpg
    1.jpg
    112,2 KB · Okunma: 16
  • 2.jpg
    2.jpg
    125,7 KB · Okunma: 16
Son düzenleme:
@roxy Kaset göbekli bir janta geçmeni öneririm. Vidalı göbekler zamanla yamuluyor, bu da hem rublenin hem de diskin yalpalamasına sebep oluyor. Ayrıca mil de çabuk yamuluyor vidalıda. Ve dolu mil (QR olarak kullanılamayan yani) öneririm. Dolu mil uzun ömürlüdür her zaman, kolay kolay yamulmaz. Miller her bisiklete yetecek boyda satılıyor, sonra bisikletin arka maşasına göre kısaltıyosun.

Göbek üzerinde toz kapağı varsa bu işini görür:
(link)

@Can Çelik Hocam cevabın için teşekkür ederim. Oldukça küçük bir şehirde yaşadığım için bulunduğum yerde bisiklet konusunda ihtisas yapmış bir esnaf yok maalesef, bu yüzden kaset göbeği taktırıp jant ördürebileceğim biri bulunmuyor ve açıkçası kendim de cesaret edemiyorum jant konusunda. Dolu mil konusunda kesinlikle haklısın, hazır almışken boru şeklinde olan milden ziyade dolu olanından alabilirim aslında. Toz kapağı bulunmuyor, o yüzden takım olarak alacağım artık mecbur. Söylediğinden anladığım kadarıyla milin en dış kısımlarındaki vidalardan uygun şekilde ayar yapabiliyoruz, doğru mudur? Bu konuda videolar izledim ama bunu vurgulayan birini görmedim.
Ayrıca şunu da sormak istiyorum, rulmanlı ve bilyeliler arasında ne gibi kullanım farkları bulunuyor? Bilyeliler daha uzun ömürlü diye okumuştum bir yerde.

@roxy Kaset göbekli bir janta geçmeni öneririm. Vidalı göbekler zamanla yamuluyor, bu da hem rublenin hem de diskin yalpalamasına sebep oluyor. Ayrıca mil de çabuk yamuluyor vidalıda. Ve dolu mil (QR olarak kullanılamayan yani) öneririm. Dolu mil uzun ömürlüdür her zaman, kolay kolay yamulmaz. Miller her bisiklete yetecek boyda satılıyor, sonra bisikletin arka maşasına göre kısaltıyosun.

Göbek üzerinde toz kapağı varsa bu işini görür:
(link)
Linkteki mili alıp daha sonra cebinde 15 ingiliz anahtarıyla gezsin. Ben yıllarca çektim o eziyeti. Göbek alırken mutlaka qr almaya çalışın.

Mevcut dağ bisikletim Kron xc 100 yaklaşık 7 yaşında. Benim arka göbeğim de problemliydi. Ustanın biri rulmanlı bir göbek sistemi yaptı ve sıkıntı artık kesildi. Birkaç yılda bir rulmanlarını yenileyip taş gibi kullanıyorum. En önemlisi de 15 ingiliz anahtarı taşıma derdinden kurtardı. Bunu yapacak usta bulamayabilirsiniz. Bence kaliteli bir kasetli sisteme sahip göbek alıp rahat edin. Mil almakla falan uğraşmayın çünkü bu göbekler sürekli boşluk yapar, mil kırar. Sizin bu durumunuzu görünce zamanında ne sıkıntılar çektiğimi hatırladım. Elinizden geliyorsa güzel bir jant seti sizi güldürür. Maliyet az olsun derseniz kaliteli bir arka göbek alıp bisikletten soğumayın.

Linkteki mili alıp daha sonra cebinde 15 ingiliz anahtarıyla gezsin. Ben yıllarca çektim o eziyeti. Göbek alırken mutlaka qr almaya çalışın.

Mevcut dağ bisikletim Kron xc 100 yaklaşık 7 yaşında. Benim arka göbeğim de problemliydi. Ustanın biri rulmanlı bir göbek sistemi yaptı ve sıkıntı artık kesildi. Birkaç yılda bir rulmanlarını yenileyip taş gibi kullanıyorum. En önemlisi de 15 ingiliz anahtarı taşıma derdinden kurtardı. Bunu yapacak usta bulamayabilirsiniz. Bence kaliteli bir kasetli sisteme sahip göbek alıp rahat edin. Mil almakla falan uğraşmayın çünkü bu göbekler sürekli boşluk yapar, mil kırar. Sizin bu durumunuzu görünce zamanında ne sıkıntılar çektiğimi hatırladım. Elinizden geliyorsa güzel bir jant seti sizi güldürür. Maliyet az olsun derseniz kaliteli bir arka göbek alıp bisikletten soğumayın.

@M.İhsan Hocam ben de tam yukarıda bu rulman konusuyla alakalı bir soru sormuştum. Ölçüler birbiriyle uyumlu olduğu sürece rulman konusunun sorun olmayacağını düşünüyordum ben ama belli ki mesele bundan çok daha fazlası. Maalesef jant setleri biraz maaliyetli olduğu için şu anda ona ayırabileceğim bir bütçe yok ama şu kasetli göbeği bir düşüneyim. Jant örme meselesi olmasa çok düşünmem ama dediğim gibi, kendime o konuda güvenemiyorum. Aynı yolun yolcusuyuz hocam, şu bisiklette değiştirmediğim bir bu kalmıştı ancak sanırım sıra buna da geldi. Bisikleti bıraktığım dönem o soğuma dönemimdi zaten, arızası falan hiç eksik olmuyordu. Bu sene tekrar sardık derken bu konu baş gösterdi. Önerebileceğin bir kasetli sistem var mı hocam?

Ustanın biri rulmanlı bir göbek sistemi yaptı ve sıkıntı artık kesildi. Birkaç yılda bir rulmanlarını yenileyip taş gibi kullanıyorum. En önemlisi de 15 ingiliz anahtarı taşıma derdinden kurtardı. Bunu yapacak usta bulamayabilirsiniz.
"Rulmanlı göbek sistemi yaptı" dediğin nedir? Aynı göbeği bilyalıdan rulmanlıya mı çevirdi?

"Rulmanlı göbek sistemi yaptı" dediğin nedir? Aynı göbeği bilyalıdan rulmanlıya mı çevirdi?
Abi detayını ben de bilmiyorum. Bilyalı yuvaya oturacak rulman çaktı karşılıklı iki tane. Ortaya da mil geçirdi. Bahsettiğin gibi önceden bilyalı olan göbek şuanda rulmanlı.

Abi detayını ben de bilmiyorum. Bilyalı yuvaya oturacak rulman çaktı karşılıklı iki tane. Ortaya da mil geçirdi. Bahsettiğin gibi önceden bilyalı olan göbek şuanda rulmanlı.
Bu yeterli bir çözüm değil ki. Sonuçta vidalı göbek olduğu için, QR ile kullanımda zamanla yine mil yamulacak, ayrıca göbek de yamulup ruble ve fren diski yalpalamaya başlayacak. Belki de yalpalıyor.

Arkadaşlar merhaba biri bisan rx9500 sora setli diğeri trek marlin7 deore setli bisikletlerin var bakımları için su setlerden birini almak istiyorum hangisinde bulunan ürünler daha cok işime yarar acaba ?

Dosyalar

• Screenshot_20240907_224525_Chrome.jpg
    Screenshot_20240907_224525_Chrome.jpg
    47,9 KB · Okunma: 53
  • Screenshot_20240907_224540_Chrome.jpg
    Screenshot_20240907_224540_Chrome.jpg
    67,7 KB · Okunma: 52
  • Screenshot_20240907_224546_Chrome.jpg
    Screenshot_20240907_224546_Chrome.jpg
    26,1 KB · Okunma: 51
Arkadaşlar merhaba biri bisan rx9500 sora setli diğeri trek marlin7 deore setli bisikletlerin var bakımları için su setlerden birini almak istiyorum hangisinde bulunan ürünler daha cok işime yarar acaba ?

Resimlerden bütün anahtarlar seçilemiyor, link verebilirseniz oradan bakarak daha rahat anlaşılır.
Dikkatimi çeken birkaç şey:
- Kablo kesici, akort anahtarı v.b. bazı anahtarlar sadece birincide var
- Zincir anahtarı, pedal kolu anahtarlı hollowtech anahtar 2. dışındakilerde var
- İkincide vidalı ruble, kare mil çektirme gibi bisikletlerinizde işe yaramayacak anahtarlar var.
- Üçüncüde epey genel anahtar var, zincir uzunluğu ölçme aletini bir tek bunda gördüm ama belki birincide de vardır. Unior'un oldukça güzel pedal anahtarı ve pek kullanılmayacak bazı özel anahtarlar da var.

İkincinin (Rockbros) en işe yaramayacak çanta olduğu kesin. Üçüncüde (Unior) işe yarar parçalar var ama tek set alıp çoğu işi çözmekten çok uzak. Muhtemelen en pahalı set de budur. En işe yarar parçalar içeren 1 gibi görünüyor ama ürün kalitesi de önemli, markasını okuyamıyorum.

Resimlerden bütün anahtarlar seçilemiyor, link verebilirseniz oradan bakarak daha rahat anlaşılır.
Dikkatimi çeken birkaç şey:
- Kablo kesici, akort anahtarı v.b. bazı anahtarlar sadece birincide var
- Zincir anahtarı, pedal kolu anahtarlı hollowtech anahtar 2. dışındakilerde var
- İkincide vidalı ruble, kare mil çektirme gibi bisikletlerinizde işe yaramayacak anahtarlar var.
- Üçüncüde epey genel anahtar var, zincir uzunluğu ölçme aletini bir tek bunda gördüm ama belki birincide de vardır. Unior'un oldukça güzel pedal anahtarı ve pek kullanılmayacak bazı özel anahtarlar da var.

İkincinin (Rockbros) en işe yaramayacak çanta olduğu kesin. Üçüncüde (Unior) işe yarar parçalar var ama tek set alıp çoğu işi çözmekten çok uzak. Muhtemelen en pahalı set de budur. En işe yarar parçalar içeren 1 gibi görünüyor ama ürün kalitesi de önemli, markasını okuyamıyorum.
çok teşekkür ederim ben de sizin gibi düşünerek 1 numarayı aldım. Linkleri bulamadım şimdi de yoğunum tekrar paylaşacaktım. Ama gerek de yok 1 numara yeterli benim için.

• Beğen
Tepkiler: Spartiat
... markasını okuyamıyorum.

Tesadüfen gördüm: (link)
• 8, 9 ve 10 vitesli zincirler için 1-Zincir sökme aleti
• 1 tornavida, boyut: Phillips 2.
• 1-Y anahtar, boyut: Torx® 25/30/40.
• 1-Kablo kesici.
• 4-Hub koni anahtarı, boyut: 13/14/15/17 mm.
• 8-Alyan anahtar seti, boyut: 2 / 2,5 / 3/4/5/6/8/10 mm.
• 1-Pedal anahtarı 15 mm.
• 5 ila 10 vites kaset için 1-Freewheel turner.
• Shimano® için kılavuz pimli 1-Kartuş B.B. alet, ISIS Drive® 20 dişli. orta yatak anahtarı
, FSA®, Race Face®, Truvativ® ve TOKEN®.
• Krank ayar kapağı sökücü ile 1-Chainring somun anahtarı
• Shimano®, SunRace®, SRAM®, Chris King® için kılavuz pimli 1-Freewheel çıkarıcı,
SunTour® ve benzeri kaset kilitleri.
• Standart kare orta yataklar için 1 adet kranksiz çektirme takımı, dikmeli Shimano® octalink
ve ISIS Drive® B.B.
1-B.b •. Shimano® Hollowtech II, Truvativ® GXP, FSA® MegaExo için orta yatak anahtarı,
Campagnolo® Ultra-TorqueTM, TOKEN® ve 16 inçli benzeri dış B.B. bardaklar.
• Krank kolu ayar kapağını çıkarmak ve takmak için 1-Krank montaj aleti.
• 1-O-şekilli somun anahtarı, boyut: 9 G ~ 15 G.
• 3-Lastik levyesi
• 1-Yama tamir kiti.

• Beğen
Tepkiler: deddo25 ve areklim
Merhaba. Decathlon Rockrider Explore 520 29" bisikletim var. Geçen sene almıştım ve 2 kere sürdüm sadece. Pek kullanmadım. Evde duruyordu fakat tekrar kullanmayı düşünüyorum.

Bu bisikletin bakımını nasıl yapabilirim? Ya da Decathlon mağazasına mı götürmeliyim? Bisikletlerden pek anlamıyorum. Basit bisiklet bakımı için ne kadar ücret alınıyor?318928 dosyayı görüntüle
merhaba rockrider explore 500 almayı düşünüyorum tavsiye eder misiniz? sağlamlık açısından nasıldır?

Geri