Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet bakımı için anahtarlar ve aletler

Mesela jantı çıkartıcam ama ingiliz anahtariyla deneyince somunun ağzı yüzü kayıyo onun için beşgen bi anahtar kullaniyolar o kaç numara ve tam adı nedir?

Orta göbeği sökmek istiyorum onun için (aynakol olan taraf) sanırım 41 anahtar gerekiyo doğru mudur?

Pedalı kranktan çıkartmak istiyorum araya ingiliz anahtarı girmiyo onun için kaç numara anahtar gerekiyor acaba?

Scudo
İmanım gevredi diye bir tabir varya işte tam da bu göbek için biçilmiş kaftandır. kendileri ömrümü yemiş ve sonunda plastik uç kısımlar dağılmış anahtar uymamış ve sonunda mikro uçlu matkapla bir sağdan, bir soldan ince işcilik ile iç plastiği parçalanarak ve sonunda plastik çekiçle sağdan soldan sökülerek mutlu sona ulaşılmışdır:) burdan fahrrad firmasına bu göbek için ve thun firmasına da bu üretim için (nede olsa über german mantalitesi ile üretildiği için) yahu kardeşim panzermi üretiyorsunuz bisiklet bu be:koptum: böyle bir anım var işte.

Güzel bir konu olduğu için müsaadenizle hortlatıyorum. Özellikle ruble, aynakol, göbek sökmek için gerekli anahtarları nasıl seçmeliyiz?
-Her bisiklet için kasetler aynı değil sanırım. Vidalı ve kaset rubleler için ayrı anahtarlar var. Piyasada çok fazla ruble anahtarı var. Hangisi benim kasetim ile uyumludur bunu nasıl anlayabilirim?
-Kaseti söktükten sonra göbek için extra anahtar gerekiyor mu yoksa alyan veya tornavida yeterli mi?
-Claris ve Sora set aynakolu sökebilmek için hangi anahtarlar gerektiğini nasıl bulabilirim. Mesela sol pedalda yıldız gibi bir çark var adını bilmiyorum. Onun için özel anahtarı var. O her sistem için aynı mı?
-Aynakol çıktıktan sonra orta göbeği açabilmek için gerekli olan anahtarı nasıl seçmeliyim?
Şimdiden ilgilenenler için teşekkür ederim.

RJ The Bike Guy kanalının YouTube videolarını bisiklet bakımı ve yenilenmesi konusunda bir şeyler öğrenmeye başlamak isteyen herkese öneririm

(link)

@Anonim Kardeşim türk bisiklet kanallarında malesef bu konular üzerine video çekmiyorlar.İngilizcen varsa yabancı sitelere veya yabancı youtube kanallarına bakabilirsin.

@TheLastMohican aynen öyle, Türk kanallar yetersiz. Park Tool aşırı derecede iyi bir kanal. Oradan bu takma sökme işlerini izliyorum. Hangi aletler kullanılması gerektiğini az çok anladım ama mesela ruble sökme anahtarını alacam diyelim internette yüzlerce anahtar var. Geçen bir satıcıya sordum bu anahtar olmaz dedi ama olacak anahtarı önermedi. O yüzden deneme yamulma olmasın doğru anahtarları alıyım diyorum ama neye göre bakmam gerektiğini bilmiyorum.
242166 dosyayı görüntüle
Mesela bu ruble kardeşimin bisikletinin. 12 adet diş var. Ama baktığım ruble sökme anahtarları 16 diş falan oluyor. Bunların çapı diş sayısı modeli vs nasıl bulunur bilemedim. Bu konuda acemi olunca da çare bilene sormakta dedim :)

@Anonim Ruble modelini yazsanız çıkmıyor mu? Modern Shimanoların çoğu aynı adaptörü kullanıyor zaten (aşağıdaki resimdeki gibi). Ben zamanında almıştım bir tane gerektiğinde onu kullanıyorum. Bir de onu çevirmek için bir anahtara ihtiyacınız olacak tabii. 40 Nm gibi yüksek bir değerde kilitleniyorlar, kaliteli bir anahtar öneririm.
1601415048304.png
Güzel bir konu olduğu için müsaadenizle hortlatıyorum. Özellikle ruble, aynakol, göbek sökmek için gerekli anahtarları nasıl seçmeliyiz?
-Her bisiklet için kasetler aynı değil sanırım. Vidalı ve kaset rubleler için ayrı anahtarlar var. Piyasada çok fazla ruble anahtarı var. Hangisi benim kasetim ile uyumludur bunu nasıl anlayabilirim?
-Kaseti söktükten sonra göbek için extra anahtar gerekiyor mu yoksa alyan veya tornavida yeterli mi?
-Claris ve Sora set aynakolu sökebilmek için hangi anahtarlar gerektiğini nasıl bulabilirim. Mesela sol pedalda yıldız gibi bir çark var adını bilmiyorum. Onun için özel anahtarı var. O her sistem için aynı mı?
-Aynakol çıktıktan sonra orta göbeği açabilmek için gerekli olan anahtarı nasıl seçmeliyim?
Bu mesajı az önce görmemiştim dostum. Şimdi yanıtlayayım.
- Her kaset için anahtarlar aynı değil ama çoğumuz modern Shimano kasetler kullanıyoruz. Kaset modeli + "removal tool" diye ararsanız model çıkar. Türkiye'deki sitelerden bulup alırsınız. Ben öyle yapmıştım.
- Göbek için; axle sökmek için altı köşeli anahtar gerekiyor ama kaçlık hatırlamıyorum. Freehub body için de 10 mm allen gerekiyor. "Shimano freehub body removal" diye ararsanız Youtube'da çok video var.
- Ben hiç aynakol ve orta göbek sökmedim. En zor görünen bu. Krank kollarını sökmek için allen yetiyor ama aynakol vidalar için özel alet gerekiyor. Kendim yapmadığım için çok ayrıntı veremem ama Youtube'da "Shimano chainring removal" diye aratınca birkaç video çıkıyor.
- Orta göbek için özel adaptör gerekecek ve çok seçenek var. Bu konuda Calvin Jones ustanın videosu var.

Son düzenleme:
Bugün ilk aşama olarak quick link anahtarını aldım. Youtubeda anahtarsız açma videoları falan vardı ama denediğimde pek verimli olmadı. Evde 2 bisiklet olunca da bütün bakım işlerini kendimiz yapalım istiyorum. Maliyetler düşüyor bu şekilde. Şimdiye kadar bisikletin dış kısmındaki tüm işlemleri kendimiz yaptık. Anahtarları tamamlayıp işi iyice öğrenirsem çevremizdeki bisikletlere full bakım bile yaparım 😂 Bu hafta ruble anahtarınıda alacağım. Ruble tutma aparatının çok Bi özelliği yok, bir demire iki yanından zincir takınca aynı işi yapıyor. Şimdilik o şekilde kullanıp uygun bulduğumda anahtarı halini alabilirim. En sık yaptığım işlem genel temizlik ve zincir temizliği. Bu yüzden ilk olarak bu kısmın araç gereçlerini tamamlamayı düşünüyorum. Yıllık bakımı 1 haziranda yaptırmıştık. Öyle çok fazla yağmur vs de görmedik sadece kuru hava asfalt sürüşü yaptık. Bu sebeple göbek bakımlarını ve akord işini bir sonraki seneye bırakcam ama malzemeleri yavaş yavaş toplayıp öğrenmeyi ve denemeyi düşünüyorum.

Sanırım en güzel şey bisikletinizin her detayına sizin müdahale etmeniz. .

@Anonim 9 lu sora mı resimde gösterdiğiniz kaset ruble?
Eğer öyle ise şununla sökebilirsiniz: (link)

şu decathlonda satılan multitoollar varya alyan takımları falan baya kullanışlı olacaktır bence bende almayı düşünüyorum amcam kullanıyo baya da faydasını gördük ayrıca bisikletin quick release değilse 14 15 anahtar zorunlu olacaktır bence.

@bariserbas decathlonun multitool çok faydalı. Üzerinde bulunan araçlarla bisikletin her yerine müdahale edebiliyorsunuz. Tavsiye ederim.

Set almak genellikle daha mantıklı ve ekonomik. Ancak Turkiye'de bulunmuyorlar :(
Ekran goruntusu ve linkini verdigim urunu gumruk mevzuatı degismeden önce almıştım. O zamanlar 90 euro altındaki yurtdisi siparislerde ekstra gumruk uygulaması yoktu. Doviz kurlarida ucuk degildi. Yurtdisinda tanidiginiz varsa belki sizin icin alıp gönderebilir.
Kendisi 37 euro. Su anda kargo dahil 50 euro tutuyor sitenin sizden alacagi para. İcindeki anahtarları tek tek toplamaya kalksanız yarısı icin bundan daha fazla ödeyebilirsiniz.
Ancak Turkiye'ye geldiginde ne kadar gumruk eklerler bilmiyorum. Enson Ali expres'ten 30 TL lik kucuk birsey aldım 18 TL PTT+Gumruk ödedim.

(link)

Tool.png

@suat akman şuan (link)siteye baktığımda ürün 53dolar ve 106dolar üzerine ücretsiz kargo görüyorum yanlış anlamadıysam. 100 dolar üzerine 20 dolar da vergi desek şuan set halinde Türkiyeden (link)ürünü almak daha mantıklı olabilir. Tabii burada marka işin içinde girdi yoksa ayrı ayrı bana lazım olan parçalara baktığımda 500 600 TL tutuyordu en fazla ve birde akort sehpası alıyordum giriş seviyesi. Şimdilik ql sökme pensesi aldım 85₺, ruble anahtarı alacam 35-40₺. Daha sonra aynakol sökme aparatlarını da alınca çok bir şey kalmıyor. En fazla 500₺ye kapatırım gibi geliyor :)

@suat akman şuan (link)siteye baktığımda ürün 53dolar ve 106dolar üzerine ücretsiz kargo görüyorum yanlış anlamadıysam. 100 dolar üzerine 20 dolar da vergi desek şuan set halinde Türkiyeden (link)ürünü almak daha mantıklı olabilir. Tabii burada marka işin içinde girdi yoksa ayrı ayrı bana lazım olan parçalara baktığımda 500 600 TL tutuyordu en fazla ve birde akort sehpası alıyordum giriş seviyesi. Şimdilik ql sökme pensesi aldım 85₺, ruble anahtarı alacam 35-40₺. Daha sonra aynakol sökme aparatlarını da alınca çok bir şey kalmıyor. En fazla 500₺ye kapatırım gibi geliyor :)

Eger 2-3 anahtar alarak işinizi çözüyorsanız set almaya gerek yok zaten. Yurtdişi linkteki set 18 parca anahtar içeriyor. Hollowtec göbekler için düşünülmüş. Bu 18 parcadan 5'i cok uyguna heryerde bulabileceginiz urunler:
-Yildiz tornavida
-Duz tornavida
-Lastik levyeleri
-Alyan seti
-Akort anahtarı
-Lastik yama seti

Elbette markalara ve fiyatta ucuza kactikca kalite farkına dikkat etmek gerek.

@suat akman lastik levyem, akort anahtarım ve multitoolum olduğu için sadece göbek ve ruble anahtarı ihtiyacım kalıyor :)

Bugünde (link) ruble sökme anahtarını aldım. Son olarak kaseti tutacak aleti alacağım. Aciliyeti olmadığı için göbeklerle şimdilik girmiyorum. Sadece 1 adet hallowtech anahtar alınca sanırım benim için her şey tamamlanmış oluyor.
+Quicklink pensesi - 85₺
+Ruble anahtarı - 40₺
-Kaset tutucu - 60₺
-Hallowtech anahtar ve sol pedal anahtarı - 115₺
Toplam: 300₺

Bu sene bakım için 2 bisiklete 200₺ para vermiştik ve açıkçası içime sinmemişti. O yüzden anahtarları alıp kendim yapmayı düşündüm ve lazım olan malzemeleri topladım. 2 full bakımda kendisini fazlasıyla amorti ediyor. Youtube bilgi deryası, faydalı kullanırsanız çok yardımcı olacaktır. Takıldığımız yerde de forumdaki tecrübeli arkadaşlara danışırız :)

Valla bisikletle ilgili eksiksiz bütün aletler var bende 2 yık sürdü toplamam ve yaklaşık 3 bin tl tuttu yol bisikleti için topladım ben bir kaç alet dısında tüm yol bisikletleri aletleri aynı kaset rublede bir kaç çeşit olabilir sökme aleti

Bugünde (link) ruble sökme anahtarını aldım. Son olarak kaseti tutacak aleti alacağım. Aciliyeti olmadığı için göbeklerle şimdilik girmiyorum. Sadece 1 adet hallowtech anahtar alınca sanırım benim için her şey tamamlanmış oluyor.
+Quicklink pensesi - 85₺
+Ruble anahtarı - 40₺
-Kaset tutucu - 60₺
-Hallowtech anahtar ve sol pedal anahtarı - 115₺
Toplam: 300₺

Bu sene bakım için 2 bisiklete 200₺ para vermiştik ve açıkçası içime sinmemişti. O yüzden anahtarları alıp kendim yapmayı düşündüm ve lazım olan malzemeleri topladım. 2 full bakımda kendisini fazlasıyla amorti ediyor. Youtube bilgi deryası, faydalı kullanırsanız çok yardımcı olacaktır. Takıldığımız yerde de forumdaki tecrübeli arkadaşlara danışırız :)
Hayirli olsun güle güle kullanin. Böyle lazim olan anahtarlari vs alip kendi yapan kisileri görünce sahsen seviniyorum. :harika: 👏👏
Bir sorum olacakti, sol pedal anahtari ne oluyor? Bunu sadece merak ettim, simdiye kadar hic duymadim da ondan soruyorum.

Valla bisikletle ilgili eksiksiz bütün aletler var bende 2 yık sürdü toplamam ve yaklaşık 3 bin tl tuttu yol bisikleti için topladım ben bir kaç alet dısında tüm yol bisikletleri aletleri aynı kaset rublede bir kaç çeşit olabilir sökme aleti
Sizin aletlerde hayirli olsun, epeyce masaraf etmissiniz. :harika:

Hayirli olsun güle güle kullanin. Böyle lazim olan anahtarlari vs alip kendi yapan kisileri görünce sahsen seviniyorum. :harika: 👏👏
Bir sorum olacakti, sol pedal anahtari ne oluyor? Bunu sadece merak ettim, simdiye kadar hic duymadim da ondan soruyorum.

Sizin aletlerde hayirli olsun, epeyce masaraf etmissiniz. :harika:
Sol pedal anahtarı şey olabilir sol ayno kolunun ortasında plastik vida var onu sökme aleti olabilir yuvarlak ufak bişey tırtıklı ucu

• Beğen
Tepkiler: Murat Cömez
Geri