Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet bakımı için anahtarlar ve aletler

@Murat Cömez shimano sistemlerde sol pedalı içinde yıldız gibi bir kapak var. O sökülmeden çıkmıyor. Önce sol pedaldaki o kapak sökülüyor sonra alyanlar gevşetiliyor daha sonra çentik kaldırılıyor ve pedal ile aynakol çıkıyor :)

Scudo
@Murat Cömez shimano sistemlerde sol pedalı içinde yıldız gibi bir kapak var. O sökülmeden çıkmıyor. Önce sol pedaldaki o kapak sökülüyor sonra alyanlar gevşetiliyor daha sonra çentik kaldırılıyor ve pedal ile aynakol çıkıyor :)
Iyi dilekli yorumum icin bir tesekkürü hak etmistim ama neyse.
Gelelim o kapaga......
Öncelikle o kapak pedal icin degil sol kolun ayar kapagi oluyor. Ayrica sizin yerinizde olsam önce alyanlari gevsetir sonra o kapagi sökerdim. Genellikle alyanlanri gevsetmeden sökerseniz plastik kapagin dislieri bozula bilir, durup dururken yeni kapak masarafida cikmasin.

Tekrar hayirli olsun, güle güle kullanin.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@Murat Cömez hocam çok özür dilerim, iyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum. Dediğiniz gibi yapmak mantıklı. Videolardan da yararlanarak deneyip tecrübe ederim. Tekrar teşekkür ederim 😊

Orta göbek sökme anahtarı
Akord anahtarı
Kaset sökücü
Aynakol göbek anahtarı
Zincir sökme aleti
14-15, 16-17 ince ve kalın ingiliz anahtarı
Ruble tutma aleti
Maşa yatağı anahtarı
Pedal anahtarı
Ruble anhtarı
Yıldız ve düz tornavida
Alyan seti

Arkadaşlar merhaba, benimde göbekleri kendim söküp temizlemek gibi bir niyetim var ve eksik olan aletlerin siparişlerini vermek istiyorum. Ama hangi aletlere sahip olmam gerekiyor tam olarak bilemiyorum. Özellikle de orta göbek sol pedalı sökmek için. Fsa hollowtech göbek ve fsa kollar var, Youtube de sol pedalın sökümü ile ilgili aydınlatıcı video bulamadım. Bana hangi alet lazım? Bilgisi olan arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var.
P01026-182057.jpgP01026-182052.jpgP01026-182128.jpg

Dosyalar

• P01026-182114.jpg
    P01026-182114.jpg
    1,2 MB · Okunma: 41
Arkadaşlar merhaba, benimde göbekleri kendim söküp temizlemek gibi bir niyetim var ve eksik olan aletlerin siparişlerini vermek istiyorum. Ama hangi aletlere sahip olmam gerekiyor tam olarak bilemiyorum. Özellikle de orta göbek sol pedalı sökmek için. Fsa hollowtech göbek ve fsa kollar var, Youtube de sol pedalın sökümü ile ilgili aydınlatıcı video bulamadım. Bana hangi alet lazım? Bilgisi olan arkadaşların tavsiyelerine ihtiyacım var.
245211 dosyayı görüntüle245212 dosyayı görüntüle245213 dosyayı görüntüle
Sol solun ortadaki deliğine alyan anahtarın uygun boyutta olanını sokup söktükten sonra halowtec anahtarı ile yeni nesil halowtec daha küçük boyutlu artık o yüzden o plastik parcayla aletin agzını küçültmek gerekiyor yada yeni nesil halowtec anahtarı alınarakta olabilir diger 2 anahtar jant göbekleri için

Dosyalar

• images (1).jpeg
    images (1).jpeg
    10,4 KB · Okunma: 13
  • images (2).jpeg
    images (2).jpeg
    5 KB · Okunma: 12
  • images.jpeg
    images.jpeg
    16,9 KB · Okunma: 11
  • Beğen
Tepkiler: ordi
@ordi bildiğim kadarıyla fsa ve sram aynakolu sökmek için alyan kullanılıyor. Fsa da sol pedal sramda sağ pedal. Alyanla söktükten sonra hollowtech anahtarı ile açılacaktır göbekler. @Berkgmsy arkadaşın dediği kısımlara dikkat edin. Göbek üzerindeki bilgilere bakıp uygun anahtar alın yoksa ek adaptör gerekir. Birde göbeği söküp takarken yönlere dikkat edin, klasik vidalar gibi değiller, üzerinde sıkma yönü belirtilir.

245211 dosyayı görüntüle245212 dosyayı görüntüle245213 dosyayı görüntüle
@Berkgmsy @Anonim
Arkadaşlar, görsellerini paylaştığım aletleri almak niyetindeyim. Uyum problemi yaşarmıyım sizce?
S01026-23501448.pngS01026-23500288.pngS01026-23455867.pngS01026-23450250.png

Birde benim sol pedal göbeğini Allen ile açmam gerektiğini anladım da, allenin girdiği yerin etrafında çember şeklinde pinli bir parça var onunda sökülmesi gerekir mi? Yoksa sadece allen ile gevşetilebilir mi?

@ordi rublenizin üzerinde bir takım bilgiler olacak, onlara bakarak uygun olan ruble anahtarını alabilirsiniz. Ben bizzat Erdoğanlar bisiklete tırmanıp sordum, görüp denedim xlc'yi aldım. Sora kasete sorun olmadan tam oturdu ve malzeme kalitesi baya iyi. N11 üzerinden Erdoğanlar bisikletten aynı ürünü bulup soru cevap kısmından ruble üzerinde yazanları belirterek uygun olup olmadığını sorabilirsiniz. Alyen anahtar kaç mm uygun bilmiyorum, multitoolunuz varsa bi deneyin belki olur ona göre büyük olanı alırsınız. Açık anahtarları ne için kullanacaksanız bilmiyorum, belki gerek yoktur. Ön arka hazne dışında ihtiyaç duyulduğunu görmedim. Son olarak, Kaset tutmak için ben (link) ürünü aldım. Sizin gösterdiğinizden daha ucuz ama sadece kaset tutuyor bu. Sizin attığınız orta göbek için de gerekli yeri barındırıyor. Ben o kısımla göbeği rahatlıkla söküp takabileceğinizi düşünmüyorum, torku artırmak için daha uzun bir alet lazım. Yanılmıyorsam orta göbek için ortalama 26-40nm tork gerekiyor. Kısa aletler zorlar. Bide bu alet hollowtech ile doğrudan uyumlu mu bilmek lazım, ek aparat gerekiyorsa yine aynı fiyata gelecektir.

@Anonim
Merhaba, ürünler elime ulaştı. Orta göbek anahtarı ile ilgili öngönünüz tuttu. Hallowtech 2 uyumlu orta göbek anahtarı aldım ancak benim fsa megaexo bc1.37x24t göbek ile tam uyumlu olmadı. Anahtarı takıp biraz kuvvet uygulayınca tırnakların üzerini sıyırmaya başladığını fark ettim, bu yüzden daha fazla zorlamadım. Bana yukarıda yazmış olduğum göbek türü ile tam uyumlu iyi bir anahtar önerebilir misiniz? Bu arada göbek içlerini bisikletin üzerirdeyken açtım, gaz yağı ve balata spreyi ile temizleyip gresledikten sonra kapattım. Doğru anahtarı temin ettikten sonra bir temizlik daha yapacağım.
P01030-161027.jpgP01030-161041.jpg

@ordi anahtar büyük geldiği için mi sıyırdı yoksa kuvvet uygularken eksenden mi kaydı? Baktığımda açıklama kısmı ile bahsettiğiniz göbeğe uyan anahtar (link) mevcut. Sizde bi kontrol edin. Daha net bilgi almak için bu mağazayı aramanızı veya n11 üzerinden soru sormanızı tavsiye ederim. Tekrar ürün gelsin deneyin zarar görsün istemediğim için en sağlıklı olanı bu olacaktır. Bu arada aynakolu söktünüz mü?

@Anonim
Aynakolu söktüm. Göbekleri yerinden çıkartmadan göbek bilyalarının üzerindeki kapakları söküp temizliği öyle yaptım. Ve (link)anahtarı sipariş ettim.

@ordi bu tür anahtarlar sıyrılma riski daha az olduğu için iyi oluyor, uyumlu olursa çok uzun yıllar işinize yarayacaktır. Göbek üzerinde yazan 40-50nm değerine ulaşmak biraz zorlayabilir, uzun kollu anahtar tavsiye ederim.

@Anonim
Aynakolu söktüm. Göbekleri yerinden çıkartmadan göbek bilyalarının üzerindeki kapakları söküp temizliği öyle yaptım. Ve (link)anahtarı sipariş ettim.
Merhaba Orhan bey,

konuyu takip ediyorum ve bir cözüm bulamadiginizi fark ettim. Öncelikle sunu bilmenizi isterim, Hollowtech2 ile FSA Mega EXO göbegin anahtari bire bir ayni anahtar. Uyumluluk konusunda size Fotograflar cektim.

Gelelim sizin aldiginiz anahtara ve yine masaraf edip yeni alacaginiz anahtara. Onlar malesef göbege yara iz yapmadan sökmüyor. Bence yeni almayin cünkü elinizdeki de HT2 Anahtari uyumlu. Size söyle bir ip ucu vereyim, göbege bir bez parcasi sarar ve elizdeki anahtari üzerine takarsaniz sökme sansiniz %90 artar.

Ben hep derim, 5liralik anahtar alip 50lira zazar yapacaginiza 50liralik anahtar alin hic zazar yapmayin diye. Eger yeni bir HT2 anahtari alacaksaniz ince olanindan degilde lokma seklinde yani derin ve tirtirlari yuvarlamis genis olanindan alin ne göbeginiz cizik veya zara görür ne bir kac lira fazla verdiginize pisman olursunuz.

Önceki yorumlarda HT2 Adaptörü de anilmis, o adaptör ise BB-R60 ve BB-MT 800 göbekler icin yani Ultegra ve XT göbekler.

Bu Hollowtech2 Derin genis yuvarlak tirtirli olan Anahtar.

20201030_173337.jpg

Bu FSA Mega EXO Göbegimiz ve yaninda HT2 anahtar.
20201030_173358.jpg

Ve Göbegin anahtarin icine oturusu, inanın göbek anahtarin icinde mm oynamiyor, yani sabit bir sekilde oturuyor.
20201030_173423.jpg

Bu benim senelerdir kullandigim anahtar. Aşağıdaki fotograflardada göreceksiniz ki tam 4 göbege uygun. Bu anahtar 200TL civari, sizin işinizi görecek anahtar ise 100TL civari.
20201030_173507.jpg

Anhatrin uyumluluk sagladigi göbekler.
20201030_173544.jpg

Bu plastik adaptörde size sunulan ama işinize yaramayacak parca. BB-R60 icin uyumlu agiz yukaridaki anahtarda mevcut.
20201030_173608.jpg

Ben tüm aletlerimi Park Tool ve Cyclus Toolsun özel anahtarlidan dizdigim icin bu anahtarin HT2 bölümünü artik kullanmiyorum,

Umarim verdigim bilgiler size yeterince yardimci olur.

Fotograflar yorum yapmadan 1 saat önce sahsim tarafindan cekilmisdir.

Son düzenleme:
@Murat Cömez murat bey detaylı cevabınız için çok teşekkür ederim, konuyu çok daha iyi anlamamı sağladınız. Ben ekipman edinme işinde biraz acele ettim ve yeteri kadar araştırmadım galiba. Siz, @Anonim ve diğer arkadaşlar çok yardımcı oldunuz. Çok teşekkür ederim

• Beğen
Tepkiler: yukselvan58
Merhaba; ben bisikletimin bütün bakımını, tamirini kendim yapmak istiyorum. Basit aletlerin ( alyan, zincir koparma aleti, lastik aletleri, arka tekeri kaldırmak için basit bir stand, sprey yağ ) çoğu var ama aynakol çıkarma, lityum gres yağı, tork anahtarı gibi biraz daha üst düzey aletlerim yok. Ucuza nereden temin edebilirim? İnternet mi daha ucuz olur yoksa bir bisikletçiye gidip mi alsam daha ucuz olur?

Merhaba; ben bisikletimin bütün bakımını, tamirini kendim yapmak istiyorum. Basit aletlerin ( alyan, zincir koparma aleti, lastik aletleri, arka tekeri kaldırmak için basit bir stand, sprey yağ ) çoğu var ama aynakol çıkarma, lityum gres yağı, tork anahtarı gibi biraz daha üst düzey aletlerim yok. Ucuza nereden temin edebilirim? İnternet mi daha ucuz olur yoksa bir bisikletçiye gidip mi alsam daha ucuz olur?

Internet ucuz. Ucuzun ötesinde zaten tork anahtarı gibi ürünleri gidip her bisikletçide bulamazsın. Çok nadirdir tork anahtarı satacak bisikletçi. Anca işte Erdoğanlar Bisiklet gibi yerler satar, sayılı yerler.

Ben alet-edevatları tam tersi bisikletçide ucuza buldum. Yaşanılan konuma göre değişiyor olmalı.

@Dongtaes merhaba ben en ucuz n11 üzerinde buluyorum. malzemeleri ama size tavsiyem boşuna ayna kol sökme, ruble sökme gibi aletlere para vermeyin. çünkü bunlar kolay kolay açılması gereken parçalar değildir. bisiklet aşırı çamur yağmur yemediyse yıllık genel bakımı kendiniz yapın detaylı bakımı bir yetkili serviste ve ya sağlam ustada yaptırın. akort anahtarı aldım uzun zaman alan uğraşlarıma rağmen akort sehpası yoksa zaten ayrı bir zorluk. gerçekten çok zor bi iş. detaylı bakımda sadece fazladan göbeklerin bakımı var. onu da ustalarına bırakın zaten 4 kere detaylı bakım parası yaparsanız anca onların parası çıkar.

Selamlar tam anlayamadığım bi konu var. Benim bisikletimde BBR60 göbek var, bunu sökmek için Hallowtech 2 anahtarı almam yeterli mi yoksa yanında dönüştürücü tarzı bir şey mi almam gerekiyor. Aydınlatırsanız sevinirim.

Geri