Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet Forum Tüketim Karşıtı Çevreciler Platformu

@Atilla G.

Aslında araştıran insan için kaynak çok. Beyoğlu Aslıhan pasajında cumartesi günleri bir mezat var. İnanılmayacak fiyatlara kitaplar almak mümkün. Bunun yanı sıra baskısı olmayan ya da meraklısı için ilk baskı ya da imzalı kitaplar çok makul bir fiyata alıcı bulmakta. Aslıhan pasajı zaten sahaflar çarşısı olarak geçiyor. Korsana yönelmektense orijinal kitaplara yönelmenin ahlaki açıdan daha değerli olduğunu düşünüyorum.

Scudo
@TuTKuN
Harika bir belgesel olmuş.
Hemen paylaşıyorum çevremle.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
@mariokaldato
Bence de pahalı. Hatta benim ekipmanım pek yok. Sadece bir tur çantam var.
Yine bir uzun tur düşünüyorum ama bu sefer çadırlı olsun istiyorum.
Aslında bu tip ekipmanlar kiralansa güzel olur. Hem kiralayan için ucuz bir çözüm hem de mal sahibi için küçük de olsa bir gelir.
Turuma karar verdiğimde kiralama yoluna gideyim bakalım. Denemekten zarar gelmez.

@Ahmetgitar

Ahmet Bey merhaba.. Konuyu şimdi gördüm ve büyük heyecanla sonuna kadar da okudum. Ben de öğretmenim Urla/İzmir'de.. Urla'da birkaç gönüllü arkadaş, içinde hibe, ödünç, iş-beceri-bilgi paylaşımının olduğu "Urla Paylaşım Ağı" platformunu kurduk. (Linki: (link)) (Mesela benim 2 bisikletim, 2 kaskım, 1 araç bisiklet taşıyıcım, 4 çadırım, 1 matkabım şuan ödünç alınmış durumda. İlk Takas şenliğimizi Haziran ayında, ikincisini de Ağustosta yaptık, gelen geri bildirimelerle de her ay düzenli yapma kararındayız. ((link))

Bunlar dışında takip ettiğimiz, uğraşacak insanlar bulunca da yapmayı düşündüğümüz yemek paylaşımı ve haftalık veya 2 haftalık periyotlarla tamir atölyeleri fikrimiz var. (2 haftada bir belli bir mekanda (bir kafede) tamir işinden anlayan kişilerle tamir ihtiyacı olan kişileri buluşturup, (elektronik, mekanik, mobilya, ev aletleri vs) eşyaların tamirini dolayısıyla geri kullanımını sağlayacağız. Bunları yaparken ve düşünürken de algılarımız böylesi işlere yönelik olduğundan yeni fikirler duyuyor-görüyor ve mutlu oluyoruz..

Mesela bahsettiğiniz eşya kiralama konusunda Gizem Ünsal diye biri bir site kurmuş, bumerangla isiminde.. (Link: (link)) Ve burada insnalar eşyalarını kiralayabiliyorlar. Yalnız siteyi ve işleyişi incelediğimde gözüme çarpan ciddi skıntılar da yok değil.. Kiralama bedellerinin ve site komisyonunun yüksek olması (%12,5; %3'ü vergi vs iken, %9,5'unun siteye kalması) ve güven sorunu gibi. Biz bu kiralama olayını takibe aldık. Urla içinde yerel ölçekte "Urla Paylaşım Ağı" platformu üzerinden komisyon bedelsiz, daha tutarlı kira bedelleriyle ve birbirimizi tanıyor olmanın güveni içinde gerçekleştirmek isitiyoruz..

Eğer bisiklet ile sıcak havada 21.viteste giderseniz doğal klima açılıyor.

SS70 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
Su tasarrufu ile gerçek anlamda ilgilenen varsa benim gibi banyoda kova kullanmasını tavsiye ederim.

Malumunuz pratik duş sistemleri kombiden gelen suyu oldukça heba etmekte.Akan suyun haddi hesabı yok..Yazın gelen kabarık su faturasının yegane sebebi budur.

İhtiyaca göre (bana göre 1 kova yeterlidir) kovaya kombi yada sohbenden gelen sıcak suymuzu doldurup eski usül mis gibide banyomuzu pekâlâ yapabiliriz:)Çocukluğumuzda hepimizin evinde kombi-şofben yoktu sonuçta kova güğüm şeklinde yıkanırdık.En azından benim öyleydi.

Duş sistemlerinde suyun %60-75 likkısmı boşa akıyor.
Böylelikle su+doğalgaz+elektirk olarak üst seviyede bir tasarruf sağlarız.

" Bir gün Peygamberimiz (asv), sahabîlerden birinin abdest alırken suyu israf ettiğini görür.“Bu israf nedir?” diye sorar. Bunun üzerine sahabî, “Abdestte israf olur mu?” diye karşılık verir. Peygamberimiz: “Evet, akan bir nehrin kenarında bile olsan, normal bir miktarın üzerinde su kullanman israf olur.” buyurur. "

@Atilla G.
Merhaba bu aralar ben de led lambaları araştırıyorum da 10 liraya da kaliteli modeller var. Siz 25 liradan başlıyor yazmışsınız, verdiğim linkteki gibi lambalara denk gelmediniz mi yoksa bu linkteki Phlips marka led ampul ü kalitesiz olarak mı görürsünüz?
(link)

• Beğen
Tepkiler: C.Biberci ve hauy
@mervan kızıl
Merhaba değerli öğretmenim.
İletinizi çok beğendim. Kurduğunuz ekip ve yaptığınız çalışmalar aslında bu başlığın uygulamadaki hali. Size ve oradaki değerli arkadaşlarınıza saygı ve selamlarımı sunuyorum.
Verdiğiniz linki de inceledim.
Bu tip bir takas ve ödünç verme sistemini forumda yaygınlaştırmak da iyi olacak.
Zira burada da çok eski üyeler, yüzyüze tanışılmış ve bağ oluşturulmuş dostluklar mevcut. Gayet iyi bir şekilde yürür.

@Olgunn

Özellikle led lambada ucuza kaçmayın.Nedenine gelince lümen gücü oldukça azdır buna karşın sarfiyatıda fazladır.Ömrüde oldukça azdır..led lambanın dışındaki ışık geçirgen plastik bu ucuz modellerde oldukça kalitesiz.

Model öneremem ama marka olarak kesinlikle Osram uzak ara önde.Phılıps ampülde artık eski kalitesinden uzakta.Aynı güç ve lümendeki iki ampülü yanyana kıyaslarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.

Okulların açılması yaklaşırken alışverişe çıkmadan önce şu yazıya bir göz atmakta fayda var:

(link)

Bir gün gardrobuma baktım ve giymediğim giysileri ayırmaya karar vermişken birçok giysimin renk ve model olarak sadece başka birini tamamlamak için alınmış olduğunu farkettim. Kendime önce 6 ay süre tanıdım. Bu esnada esasen kaç tshirt - kaç gömlek ve pantolon gerektiğini hesaplayıp tüm giysilerimi (Bisiklet formaları hariç) yenisini almam gerektiğinde siyah ve gri tonlarda giysilere çevirdim. Her aldığım parça için dolaptan bir ya da iki parçayı ihtiyaç sahiplerine ulaştırdım. Şuan dolabım geçen seneye göre yarıdan fazla boşalmış durumda, ama hepsi birbiriyle giyilebilen kıyafetler. Eğer bir hasarları yoksa yenisini almayıda kestim. Etrafımdaki insanlarıda, bana hediye alacaklarsa kıyafet almamaları konusunda ikna ettim. Artık kıyafet bütçesi oluşturmuyorum, dolabın önünde ne giysem diye düşünmüyorum. (Sadece gömlek ya da tshirt ikilemi var) Kafamda rahat, cebimde...

@cahitakin
Okudum, sosyal medyada paylaştım.
Hatta birkaç arkadaşıma da paylaşmaları ricasıyla sms attım.
Bizlerin paylaşması sadece sadece birilerine örnek olmak değil, bu önemli yazıları yazanlara destek olması açısından da önemli.
Teşekkürler.

@hauy
Bunlar hayatı biraz daha yaşanılır kılıyor.
Ne güzel uğraşıyor insanlar.
Ve sanıyorum ciddi ciddi çoğalıyoruz.

@Ahmetgitar

hocam sitelerden ikisine üye oldum nasıl işliyor diye "VERR" ile "alseninolsun" a tam anlayamadım ama sanki pek aktif değil gibi umarım yanılıyorumdur. Çünkü güzel iş başarmışlar o siteleri açarak.

@Olgunn Açıkçası ben çok önce aldığımdan mütevellit fiyatları ucuzlamış olabilir. Yaklaşık 2 senedir kullanıyorum ben led ampulleri. Fakat görüntü itibariyle bu ampulün benimkinden farklı bir tarafı yok. Benim kullandığım ampuller 40w, sizin linkini attığınız da öyle. Ben bir farklılık göremedim. Belki ömür olarak farklılıklar mevcuttur.

Evinizdeki çöpleri ayrıştırıp geri dönüşümü kullanabilirsiniz! Çok basit; İki veya üç adet çöp poşeti hazırlarsınız, bunları karton, plastik ve teneke diye ayırırsınız. Dışarıdaki herhangi bir dönüşüm kutusuna atarsınız!

@Atilla G. Anladım. Evet led ampuller 2-3 yıl önce çıktı piyasaya ya da o zaman yaygınlaşmaya başladı diyim. O zamanlar pahalıydı. Şu anda ucuzladı. Sanırım osram alacağım ben de. Ledler hem bu bildiğimiz tasarruflu ince kıvrımlı şekildeki tüp florasan lambalardan az elektrik tüketiyor hem de onların yaydığı radyasyonu yaymıyor.

Sürekli sakal tıraşı olan arkadaşlar için geleneksel ıslak tıraş yöntemini tavsiye ediyorum.
- Tüplerdeki köpükler tamamen kimyasal, cilde zararlı ve kısa ömürlü (Piyasaya büyük markalar hakim, onları kullanmak zorundasınız. 10-20 TL arası, 30 tıraş kullanım)
- Kartuşlu tıraş aletleri cilde zararlı, pahalı ve f/p açısından kısa ömürlü (Piyasaya büyük markalar hakim, onları kullanmak zorundasınız. 30-50 TL arası, kartuş başı 20 tıraş kullanım)
- Elektrikli tıraş aletleri cilde zararlı, pahalı (bıçak değişimi) ve kısa ömürlü (Piyasaya büyük markalar hakim, onları kullanmak zorundasınız. 100-xxx arası, bıçak başı 100-150 tıraş kullanım)

Geleneksel ıslak tıraşa gelirsek eğer, çok aşırı pahalı ürünleri de olmakla birlikte;
- Bir sabun her ne kadar kimyasal içerse de bir tüp köpük kadar zararlı olmadığı ortada. Herkesin bildiği Arko'nun yuvarlak berber tıraş sabunu (Türkiye pazarına Evyap -Arko- hakim. Onu kullanmak zorunda değilsiniz, yabancı üreticiler de var ama ülkemizde satışını yapan 1-2 küçük dükkan var. 1-2 TL, 100 tıraş kullanım)
- Domuz kılı tıraş fırçası: Temizel, Jaguar (Ülkemizde genelde bu iki marka kullanılır. Piyasanın hakimi yok. Yabancı üreticiler de var ancak ülkemizde satışını yapan 1-2 küçük dükkan var. 10-xxx TL, ömür boyu kullanım)
- Tıraş aleti: Wilkinson Sword Classic, Rimei, Yuma marka aletler (Yerli üretici sadece 1 firma var. Yurtdışına üretim yapıyor. Firma küçük, ürünler pahalı. Saydığım markalar yabancı. Piyasanın hakimi yok. 6-15 TL, ömür boyu kullanım) El becerisine bağlı olarak Ali Bıyıklı/Sedef ustura da kullanılabilir. (2-4 TL)
- Yaprak jilet: Derby, Perma Sharp, Astra, Gilette (Ülkemizde piyasaya tek yerli üretimimiz olan Derby hakim, yurtdışında da tercih edilen bir marka. 1-3 TL, her kutuda 5 jilet olur. Her jilet isteğe bağlı olarak 1-4 kez kullanılabilir, ben jilet başı 2 kullanım diyorum. Toplam 10 tıraş kullanım)

Tablo biraz ortada.

Ben Arko sabun, Astra jilet, Ali bıyıklı ustura/wilkinson Sword Classic alet ve Jaguar fırça kullanıyorum.
Tıraş olmaya başladığımdan beri sağlıklı, sivilce ve batıksız tıraş olamamıştım. Ta ki geleneksel ıslak tıraş ile tanışana kadar. İlk başlarda kesik sorunları oldu. Alışma dönemi yaşadım. Ancak şuan büyük bir keyifle ustura ile tıraş olabiliyorum. İlk başta küçük bir yatırım yaparak -ki bu yatırım bir kartuş parası- çok sağlıklı ve ekonomik tıraşlar olabilirsiniz.

Edit: Kullandığımız jiletleri biriktirip (10-20 adet), 3-4 kat gazete kağıdına sıkıca sardıktan sonra çöpe atıyoruz. Malumunuz çöpleri karıştıran kedi dostlarımız var.

Geri