Sürekli sakal tıraşı olan arkadaşlar için geleneksel ıslak tıraş yöntemini tavsiye ediyorum.
- Tüplerdeki köpükler tamamen kimyasal, cilde zararlı ve kısa ömürlü (Piyasaya büyük markalar hakim, onları kullanmak zorundasınız. 10-20 TL arası, 30 tıraş kullanım)
- Kartuşlu tıraş aletleri cilde zararlı, pahalı ve f/p açısından kısa ömürlü (Piyasaya büyük markalar hakim, onları kullanmak zorundasınız. 30-50 TL arası, kartuş başı 20 tıraş kullanım)
- Elektrikli tıraş aletleri cilde zararlı, pahalı (bıçak değişimi) ve kısa ömürlü (Piyasaya büyük markalar hakim, onları kullanmak zorundasınız. 100-xxx arası, bıçak başı 100-150 tıraş kullanım)
Geleneksel ıslak tıraşa gelirsek eğer, çok aşırı pahalı ürünleri de olmakla birlikte;
- Bir sabun her ne kadar kimyasal içerse de bir tüp köpük kadar zararlı olmadığı ortada. Herkesin bildiği Arko'nun yuvarlak berber tıraş sabunu (Türkiye pazarına Evyap -Arko- hakim. Onu kullanmak zorunda değilsiniz, yabancı üreticiler de var ama ülkemizde satışını yapan 1-2 küçük dükkan var. 1-2 TL, 100 tıraş kullanım)
- Domuz kılı tıraş fırçası: Temizel, Jaguar (Ülkemizde genelde bu iki marka kullanılır. Piyasanın hakimi yok. Yabancı üreticiler de var ancak ülkemizde satışını yapan 1-2 küçük dükkan var. 10-xxx TL, ömür boyu kullanım)
- Tıraş aleti: Wilkinson Sword Classic, Rimei, Yuma marka aletler (Yerli üretici sadece 1 firma var. Yurtdışına üretim yapıyor. Firma küçük, ürünler pahalı. Saydığım markalar yabancı. Piyasanın hakimi yok. 6-15 TL, ömür boyu kullanım) El becerisine bağlı olarak Ali Bıyıklı/Sedef ustura da kullanılabilir. (2-4 TL)
- Yaprak jilet: Derby, Perma Sharp, Astra, Gilette (Ülkemizde piyasaya tek yerli üretimimiz olan Derby hakim, yurtdışında da tercih edilen bir marka. 1-3 TL, her kutuda 5 jilet olur. Her jilet isteğe bağlı olarak 1-4 kez kullanılabilir, ben jilet başı 2 kullanım diyorum. Toplam 10 tıraş kullanım)
Tablo biraz ortada.
Ben Arko sabun, Astra jilet, Ali bıyıklı ustura/wilkinson Sword Classic alet ve Jaguar fırça kullanıyorum.
Tıraş olmaya başladığımdan beri sağlıklı, sivilce ve batıksız tıraş olamamıştım. Ta ki geleneksel ıslak tıraş ile tanışana kadar. İlk başlarda kesik sorunları oldu. Alışma dönemi yaşadım. Ancak şuan büyük bir keyifle ustura ile tıraş olabiliyorum. İlk başta küçük bir yatırım yaparak -ki bu yatırım bir kartuş parası- çok sağlıklı ve ekonomik tıraşlar olabilirsiniz.
Edit: Kullandığımız jiletleri biriktirip (10-20 adet), 3-4 kat gazete kağıdına sıkıca sardıktan sonra çöpe atıyoruz. Malumunuz çöpleri karıştıran kedi dostlarımız var.