Scudo Sports

Bisiklet Forum Tüketim Karşıtı Çevreciler Platformu

Scudo
@BerkEvren

E sende kağnı arabasına binersin o halde. Bilim gelişim, değişim, araştırma ister. Hiç motorlu taşıt kullanmıyormusunuz?

Yalnız ortada üzerinde düşünülmesi gereken bir durum var. Teknoloji üreten ülkelerdeki insanlar ve bunda emeği geçenler çok yeni modelleri kullanmıyorlar. 2007'de dahi Windows 3.1 kullanan üniversite hocalarından bahsediliyordu.

Silikon vadisindeki çalışanların çocuklarının okuduğu okullar kara tahtalı tebeşirli tamamen el becerisi vb üzerine tasarlanmış.

Üretenler kendi yaptıklarını kullanma konusunda bu kadar ısrarcı değil.

Lakin iş dönüp dolaşıp nüfusa ve eldekileri paylaşmaya da geliyor.

• Beğen
Tepkiler: cool mehmet
Bence teknolojiyi (yenilik, buluş, v.s.) paraya çevrilebilirse yani satabilirlerse yapacaklardır. Bütün ilerlemelerin temelinde sermaye, para, çok büyük şirketler var.

• Beğen
Tepkiler: cool mehmet
@BerkEvren

İyide dostum bilim pahalı bir iş. Örnek veriyorum, arabalarınızda kullandığınız direksiyondan değiştirilen vitesler. Nereden geldi dersiniz, milyonlarca dolar harcanan otomobil sporlarından.

Ekleme: Sram markasının şıkır şıkır vites değiştiren bir modeli var kablosuz. O nereden geldi dersiniz, teknoloji üreten büyük sermayeden.

Teknolojiyi üniversiteler bulursa bir ülke, şirketler bulursa sadece bir şirket kazanır unutmayın. Tüketimi azaltmak şirketlere karşı bir harekettir. Bilime karşı değil. Eğer bilime yeterli maddi kaynak sağlanmıyorsa utanması gereken devletler ve ekonomilerini düzenleyenler olmalıdır. Siz fakültelerde değil apple - facebook gibi şirketlerin argelerinden gelişme beklerseniz sadece size satacak ürün ürettiklerini görürsünüz. Yani aşırı tüketimi azaltırsak karanlık çağlara dönmeyiz korkmayın.
(Bu kadar çok aydınlatılmış olmamızın nedeni zaten şuan karanlık bir çağda olmamız)

@BerkEvren

Belli noktalarına katılıyorum. Bilimi üniversite üretince pek birşey olmuyor. Şöyle bir örnek vereyim size, eskiler bilir gameboy denilen bir icat vardı. Bir dönem Japonya ile amerikanın arasındaki ticaretin %10 unu oluşturmuştur bu alet. Üniversitede mi geliştirdi, hayır. Üniversite eğitimi almış kişiler tarafından geliştirildi veyahut elektroniğe yatkın üniversite eğitime görmemiş kişiler tarafından.

@abbot
Ruslar ve Almanlar bunu çok iyi yaptılar. Taa ki şirketler yönetimleri değiştirinceye kadar. İlk Rus kozmonot devlet memuruydu, şimdi Elon Musk (Namı diğer Tony Stark) uzay ticareti için hukuki altyapılarla uğraşıyor. Atatürk'te devlet elinde gelişim için çok şey yaptı. Şimdi devlete ait ne kaldı ki? Devlet ihalelerini alan şirketler ve onların yaptıklarıyla övünür olduk. (Övünenler için söyledim)

@BerkEvren

İlk rus kozmonotun devlet memuru olması komünizm ile alakalıdır. Herkes devlet memuru zaten o sistemde. Özel sermaye yok, altın yasak, kot yasak, kola yasak.

Bu arada soğuk savaş dönemi rus ajanlarının planlarını çaldığı ama asla bitirilemeyen bir proje paylaşayım.

Bu konular ne yazık ki iki ucu kakalı bir değnek. Tek, genel-geçer bir doğru bulunması pek olası gelmiyor bana.
Hadi teknolojiye olmasa da olur diyebiliriz, araba yerine at arabası, akıllı cep telefonu yerine eski tarz telefonlar çok bir külfet olmaz bu yüzden BerkEvren kardeşin dediği gibi "olmasın la noolcak" ya da "sadece ünilerin yaptığı bize yeter" yaklaşımında bulunmak kolay. Kimsenin bir tık daha azına razı olmak istemediği bir örnek üzerinden gidersek?

Kıyası sağlık üzerinden yaparsak ya? Sağlık sektörü büyük paralar dönen bir sektör olduğu için özel firmalar araştırmalara da çok büyük paralar dökebilmekte. Herhangi bir üniversitenin ayır(a)mayacağı ödeneği, bir hastalığa ilk ilacı çıkartıp voleyi vurmak ümidindeki bir firmatek kalemde çıkartabilir(büyük ihtimalle de oluyordur). Böyle olmasa bile, sağlık gibi bir konuda ne kadar farklı kaynaktan ne kadar çok araştırma yapılsa o kadar iyi değil mi?

Ama bu şekilde olması da paralı ve pahalı ilaç sorununu çıkarmakta ve maddi imkanları el vermeyen insanları zor duruma (bazen göz göre göre ölüme) itme pahasına çalışmakta.

Sağlık araştırmalarını sadece üniversite yapsın dersen daha az bir sağlık hizmeti eşit şekilde herkese sunulabilir (ideal bir düzende) olacaktır.

Sonuç olarak ya herkese olabileceğinden az sağlık hizmeti verilecektir ya da şimdiki gibi araştırma ve tıptaki tüm gelişmeler çok daha geniş bir yelpazede ama insanların maddi durumu ile orantılı şekilde sunulabilir.

Şu ikili arasında neyi seçersen seç büyük bir kesim, öyle veya böyle, mağdur olacak.

Şimdi teknolojiye dönecek olursak; dünya çapında tv üretiminin durması belki çok sorun değil, ama bütün insanların tüketimini azaltmaya çalışması mutlaka belli alanlarda teknolojinin özel sektörler eli ile gelişmesini yavaşlatacaktır. Ama ihtiyaçlarımıza daha odaklı araştırmalar yapmaya ve şu rulmanlı salak oyuncak gibi şeylerin üretilmesinin önüne de geçebilir :D yine çok dallanıp budaklandım sanki de

• Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
@gercek umurcan Sağlık konusu tamamen devlet tekelinde olmalı ve özel şirketlerin bu işten voliyi vurmaları engellenmeli diye düşünüyorum. Yazınızın diğer kısmlarında sizinle hemfikirim.

• Beğen
Tepkiler: Çağdaş78
Cevabı herkese göre değişen sorular bunlar. Televizyonumun anteni bozuldu. 2 hafta servisi aramadım bile. Hayatımda çok az yer kaplıyor çünkü. Ama tüm hayatı kendisine dayatılan yayın akışını takip ederek geçiren bir sürü zaman zengini var dünyada. Bana sorarsanız olmasa da olur, onlara sorarsanız olmazsa olmaz.

Bunun gibi diğer örnekler de değişkendir. Özünde kendime şu soruyu sordum: doğa ve teknoloji arasında birini seçmek zorundaysam hangisini seçerim? Cevabım doğa oldu.

Teknoloji ilerlesin diye yeni elektronik cihazlar üretip milyonlarca refah içindeki insana satarken eskiyenleri de parası olmayan afrikanın havasına kanserojen gazlar salmak pahasına yakıp kalanını yine o fakir adamların toprağına gömüyorsanız (ki amerika tam da bunu yapıyor) ben bu tüketime ve bu teknolojiye karşıyım. Bir gün hepimiz etkileneceğiz bu durumdan. Aslında başladık bile sadece bu etkileri iliklerimize kadar hissetmeden anlayamayan bir toplumuz.

Bazı şeyleri tartışmayı çok gereksiz buluyorum
Klasiktir "çevre-dünya-canlı" dersin adam "teknoloji olmasın mı kardeşim" der
Olsun, tekerleğin icadı da bir teknolojik gelişimdir. Ancak yaşamı etkileyen, canlıları öldüren hiç bir şey tartışılamaz! Teknoloji ilerlemeli ve çevresiyle barışık ve saygılı olmalıdır.
İnsanlar hayvanları hep aşağılar, "köpeklerde aslında zekiymiş 9 yaşındakiçocuk kadar akıllılarmış" falan.. Ulan sen önce yaşadığın dünyada onların da başka bir dünyaları oldugunu kabul et de ondan sonra konuş. (sözüm böyle düşünenlere)

Tüm uzay vs filmlerinde dünyayı ele geçiren kötü canlılardan bizi ABDli artizler kurtarır, e onlar dünyanın içine ederken sorun yok! ya da başka dünyaları ele geçirmeye çalışırken...Herkes kanser olurken MR a girmişim tomografide tümörü görmüşüüm ne olur? e tabi ki olsun bunlar ama kanser olmayalım değil mi?
-ailesinde çevresinde kanser olmayan kaldı mı?

@alper 76

Çevreyi kirletmeyen ama teknolojik gelişim sağlayan bir örnek verebilir misiniz. Tüketicisiniz arkadaşlar bunu anlamak bu kadar mı zor, istediğiniz kadar kaçın saklanın sizi bir yerde yakalar. Mesela barınma ihtiyacınızı nasıl gideriyorsunuz? Sokakta mı yaşıyorsunuz? İşe, okula, eve nasıl gidiyorsunuz? (Ufak beldelerde yaşayanlar cevap vermesin buna.) Tedavi oluyorsunuz mesela, bu tıp nasıl gelişti diye sorguluyormusunuz? Aaaa bunlar insanları parçalıyordu zamanında diye doktora gitmeyi red mi ediyorsunuz?

Kanser ilaçları bahçede yetişmiyor, teknoloji ve bilim üreten bir sürü kobayın heba edildiği firmalarda geliştiriliyor. He sen dersin ki ben kanserimle mutluyum hiç bişi demem sana.

@abbot Milyonlarca örnek verilebilir. Radyoaktiviteden tekstile, fabrikalarn çalışima şeklinden üretim ve atık maliyetlerine kadar, Tekstilde yapılan gelişmeler sayesinde bu gün daha önceye göre çok daha az elektrik su ve kimyasal tüketen araçlarla çalışıyoruz. Bundan kısa zaman öncesine bakarsanız bunu bir çok branşta da görebilirsiniz. Görmek isterseniz tabi.

Bunu dışında CERN deneyinde yapılan çalışmalar sayesinde bu gün MR dahil onlarca görüntüleme cihazının geliştirildiğini bilmekte ve kullanmaktayız. Kansere gelince söylenmek siteneni anlamaya çalışmak gerek ben orada şunu anlatmaya çalıştım tekrar edeyim. Günümüzde çok da aşırı gerekli olmadıgı kadar ÜRÜN kullanıyoruz buna bir çok elektronik de dahil, kullanmak ayrı, bunlar yeterince kullanılmadan kullanım ömürü tamamen dolmadan yazılımlarca esitilerek kullanılmaz hale geliyorlar. Doğru mu? evet
Kullanmamız şart mı? çoğu tartışılır.
Şimdi bu gün avrupa kıtası kadar bir plastik dağını okyanusa bırakmışız. Zorunda mıydık? pet şişeden su içmek zorunda mısınız? poşetsiz hayat olmuyor mu? önceden nasıl oluyordu?
Önlenebilecekken önlenmeyen etkenler ve sonuçlaırla hasta oldugunuzda bunu öğrenmenizin de faydası olmayacağını söyledim ben. Ama siz sağlıkta erken teşhis ve tedavinin bana ne yararı var diye anlladıysanız tebrik ederim.

Bu arada ben SİZ diye hitap eerken SEN demeyiniz. Dostum vs degilsiniz sadece uygar iki insan olarak tartışıyoruz

• Beğen
Tepkiler: cayboylu
@alper 76

Cümlelerin tamamında "size" hitap ediliyor. Son cümledeki "sen" e takılmak ilginç. Dostunuz değil miyim? :krktm:

Önceden nasıl oluyordu, şimdi neden olmuyor kısmına cevap vereyim. Sanayileştik galiba. Tüketim çılgınlığı kısmına zaten katılıyorum.

Gitarcı Ahmet yaz moduna mı geçti? Yoksa forumun düzeyinin yerlerde süründüğü,tıpkı toplum ve dünya gibi paçozlaştığını mı düşünüyor benim gibi?Demokrasi,insan hakkı,emek,çevre,tüketim,geleceğimiz gibi konular bile laf ebeliği debeleminde sürüyor ne yazık ki..
Bu konuya bile "süne zararlısı " gibi dadanmış polemik düşkünleri, insanda düşünce dizgesi oluşturup paylaşmaya istek te bırakmıyor..
Gene de küsmeyip, konu ekseninde paylaşımlarımızı yapalım."Gördüğü her salatalığa tuz ile koşanlara" da cevap vermezsek daha iyi olacak diye kurguluyorum..
Organik bahçeler,ekinler,minumum atıklı üretimler,sürdürülebilir tüketimler vb. daha yaşanılır bir dünya umuduyla...

@cazci

Benden bahsediyorsanız sanırım. Şahsınıza mı tahsisli bu sayfa? Gidin ekin organik salatalığınızı, domatesinizi. Engel mi olduk? Siz fikrinizi söyleme hakkına sahipseniz gayet tabi bende sahibim. Hoşunuza gitmiyorsa okumayın. Farklı alternatifler bulun kendinize.

İlginç olan şeyi söyleyeyim ben size. Tahammülsüz yaşlı bir grup var oraya buraya zıplayan, tenkit eden, sataşan, kendi gibi düşünmediği için bebek gibi ağlayan. Sorsan özgürlükten yanadır. Salatalığınız ile mutlu bir hayat dilerim size.

Ekleme: Seviyorum bu konuyu, yine yazarım.

Geri