Scudo Sports

Bisiklet Forum Tüketim Karşıtı Çevreciler Platformu

Scudo
aslında toplumsal yaşamı düzenleyen kurallara itiraz etmek siyaset olmamalı, toplumsal olayları ve sonuçlarını siyaset kelimesi ile daraltmak ne işimize yarar ki ?

Tüketiyoruz, ne kadar karşı olsak olmaya çalışsak da öyle...

nescafe ve türevlerinden ailecek vazgeçtik, son 3-4 market alışverişinde almamakla beraber çekmecelerdekileri kaldırdık. (filtre kahve makinamız olmasa da onu arkadaşlarda içmeyi seviyoruz malesef :) ) gel görki; ben ufak tefek gereksiz şeyleri tüketmekten vazgeçtikçe bir sürü şey çıktı günlük hayatımızda, kullanırız diye aldığımız ama çoğunu kullanmadığımız irili ufaklı eşyalar gıdalar..
3 tane kulaklık var evde, sorsanız kaç defa kulaklıkla müzik dinledik diye.. isminden etkilenip okuruz diyerek aldığımız ama kapağını dahi açmadığımız en az 15-20 kitap var. 5 tane usb bize nerden geldi, heralde ucuz bulduk aldık ama mantık yanlış değil mi ? ne kadar ucuz olsa da eğer ihtiyacımız yok ise satın almak aslında bize yine pahalıya geliyor.

@mavi albatros

Filtre kahve iyidir, elektrik tüketmek istemiyorum diyorsanız ve espressoyu seviyorsanız Moka Pot öneririm. :kyfmyrn:

Kitabı gereksiz olarak düşünmeyin, illa bir gün biri tarafından okunur. USB ile bir şekilde herkesin işi oluyor, ihtiyacı olan birine verirsiniz.

@specific , yine de çok ihtiyacımı olmadan almak hep aynı çemberin içinde tutuyor sanırım.
mecburen elektrik kullanıyoruz (şimdilik mecburen yenilenebilir olmayan şekilde kullanıyoz) ama filtre kahvenin iyisini kötüsünü içeriğini bilmediğimden makinasını almadık. bu konuda bilginiz varsa özelden yazabilir misiniz ?

8 senedir giydiğim ayakkabım. yazları hariç %70 bu ayakkabıyı giydim. 2 kez tamir ettirdim, artık kullanılamaz hale geldi ve aynısından indirimde aldım. Ayakkabıdan çok memnun olduğum için ve ihtiyacımı gördüğü için ayakkabı seçmek gibi bir zahmete de girmedim direk aynı modelden aldım. Eskiden olsa bunu da tamir ederlerdi :) Tüketmekten vazgeçince hayat daha kolay oluyor. Geçenlerde kot pantolonum da yırtıldı artık giymekten, onu da değiştirdim mecburen...

20170702_182231.jpg 20170702_182253.jpg

@emrahozkan
Bu ayakkabının indirimli hali bile epey para eder. Ama bence ödenen fiyattan ziyade dayanıklılığı önemli. Pahalı bisikletlere de laf atanlar oldu. Ama biz cimri değiliz çevreciyiz. İkisini karıştıranlar var. Pahalı bisikletle ucuz bisikletin veya ayakkabının çevreye verdiği zarar arasında fark olduğunu düşünmüyorum. Ama ucuz ürün alınca mesela 8 senede 1 pahalı ayakkabı yerine 8 senede 8 ayakkabı daha çok zarar verir diye düşünüyorum.

Son iki üç sayfalık tartışmaları okudum ve çıkarımım;

Adam resmiyle müssemma.

@Serrchi

Sanırım benden bahsediyorsunuz. Gün geçmiyor ki bir tatlı su solcusu daha peydah olmasın buralara.

Hah şöyle! İçinizdekileri başlığa tam anlamıyla kusabilmeniz için benim müdahil olmam gerekiyormuş demek ki.

@Serrchi
:D müdür allah aşkına bi ötede oyna. İçimdekileri kustuğum falan yok, var olan bir gerçekten bahsediyoruz. He sen pahalı bisiklete binip "eme ben tikitim karşitiyim" diyorsan o senin bileceğin iş. Yemiyoruz babuş.

Hemen seviyene ineyim; yemiryorsan gargara yap yavrukuş.

Bu başlıktaki insanların (ve herhangi bir başlık/alan/dünya görüşü) kendini nasıl konumlandıracağına sen karar veremezsin, olsa olsa kendi safını belirlersin, bu bir,

Tatlı su solcusu filan demiştin ama hatt-ı zat-ında bisikletin sosyalist bir alet olduğundan bile bihabersin, bu mantaliteyle sen bisikleti yavaşça kenara bırak ve kendine bir adet sucu motoru ve aksiyon kamerası edinip trafikte araçların üzerine kırıp ''Bakın beni nasıldı eziyorlardı! (Küfürlü)'' diye youtube'da tık kas, bu da iki.

• Beğen
Tepkiler: M.Oonnaayy
@Serrchi
Bisiklet sosyalist mi? Kim demiş, kim karar vermiş buna? Bisiklet sadece bir araçtır. Üzerine türlü yaftalar yapıştırılamayacak kadar basit bir alettir. Kimi basit bir ulaşım aracı olarak, kimi spor aracı olarak, kimi çevreci olarak kullanıyor. Ama sizi temin ederim siyasi bir ideolijisi yoktur. Bisiklet işte. Dili olsa neler anlatır.

ucuz bisikletin cevreye ne gibi bir zarari varmis onu da hala cozebilmis degilim. Varsa bilen aciklasin

@babajanovic
Onlar bisiklet mi ya :D bisiklet dediğin cayır cayır yanacak. 500 metreden baktın mı kendini belli edecek. Boya önemli, nihayetinde bisikleti kas gücü değil şekli şemali götürüyor.

Ekleme: İroni içerir.

@abbot , @Serrchi konuyu ucuz ve pahalı bisiklet gibi dar iki çizgiye indirgemek yalnış değil mi ?

her dayanıklı ve dolaysıyla pahalı bisiklet alan çevreci olmayacağı gibi , her ucuz bisiklet alan çevreci oluyor mu arakadaşlar ?
her ucuz ayakkabı alanı çevreci her pahalı lastik alanı anti çevreci mi yaptınız ?

neden durum, olay, örnek üzerinden gitmiyorsunuz ? ortalama 800-900 tl lik bir bisiklet ile de uzun turlar yapılabilir derseniz anlarım. katılırım da. ama tüketime karşı çıkmak sadece pahalı bisiklet almayanlara haktır gibi anlatıyorsunuz. beni bisiklete alıştıran arkadaşın iki bisikleti var. 13 yıllık bisiklet hayatında 2. bisikletini 4 sene önce 2800 e almıştı. günlük rutin iş hayatında 80 km , en kısa şehir turlarında (1 hafta süren hatay-ankara, hatay antalya vs ) 1500 km ler yapıyor. ayda bir hafta sonları 500 km lik hatay adana mersin turları hariç. sizin fikirlerinize göre şu an ortalama 4 bin tl olan bisikletini satıp benim 900 lük salcanoya binip sürekli bir yerlerinin arızalanmasından dolayı yolda kalırsa, tüketime karşı çıkmaya hak kazanacak.

@abbot , bir ara msj larınızda insanları sadece foruma yazdıklarıyla bu şöyleci bu böyleci diye etiketlememek lazım diyordunuz. kimin ne solcusu ne yokuşçusu olduğunu "zaten yaşadığı ve buralara yazamayacağı hayatı" karar vermiş durumda.
biz bu hafta sonu ne yaptık, doğada zaman geçirebildik mi, bisiklete binebildik mi, geri dönüşüm sağlayabildik mi, bunları birilerine anlatabilip mantığına gerçekliğine dikkat çekebildik mi ona bakalım. bunlardan bahsedelim sizinle.

@abbot bence bisikletler değil, kaslarımız yanmalı..

@abbot

ve madem sizin de yukarıda anlattığınız kadar yönlü bir araç, mühendislik açısından basit olsa da kullanımının sonuçları açısından günümüzde bahsettiğiniz kadar basit değil değil mi ?

• Beğen
Tepkiler: Cemil Dada
Ucuz ürünler çevreci veya çevreye zararlı gibi bir genelleme yapamayız. Lakin şöyle bir gerçek var, ucuz ürünler neden ucuz pahalı ürünler neden pahalı diye bakarsanız, ucuz ürünlerin üretimi sırasında ya ucuz hammadde kullanmıştır ya ucuz işçilik (işçinin hakkından yemesi) ya da çevre kontrolü zayıftır, arıtma vs bunlar hep ek giderlerdir ve bu yüzden Avrupa'da üretilen ürünler daha pahalıdır. Satıcı ve bayilerin daha yüksek kar koyması marka payını falan gözeterek söylüyom. Çin'de endüstriyel bölgelerin çevre konusunda ne halde olduklarını inceleyince bana hak vereceksiniz. Yıllarca Tükiye de de üretim bu yüzden tercih edildi Trakya'da tekstil fabrikaları mantar gibi türerken tekstil ucuzladı ama Ergene nehri geriye döndürmesi imkansız şekilde kirlendi.

Tabiki bu konuda çevreci tesislere sahip olmayıp göstermelik çevre temalı reklamlar ile çevreci izlenimi veren pahalı markalar da oluyor yani bu durum suistimal de edilebiliyor. yine de Avrupa gibi denetlemeleri ciddi olan ülkelerde bu tip aldatmacaları yapmaları daha zor.

Geçen hafta marketlerin birinde 70 liraya aksiyon kamera satılıyordu, bir hafta kullan at çöpe. Marketlerin çoğu ürünü bu şekilde, hepsi mış gibi, kameraymış gibi, bisikletmiş gibi. Ucuz ürünlerin sonu genelde çöp olduğuna katılıyorum.

Fiyat-dayanıklılık iste konu, burada da bir çan eğrisi var. Belli bir noktaya kadar ödediğiniz size dayanıklı sorunsuz ve performanslı ürün sağlarken, bir noktadan sonra düşüşe geçiyor ve gereksiz hafiflik falan derken işin ucu kaçıyor. 20bin liralarda gezen bisiklet fiyatları var. 20 bin verince daha dayanıklı olmuyor, hırsızlara karşı daha cazibeli oluyor, çizilince daha bir üzülüyordur herhalde insan.

Hayatta hep denge olacak, dengesiz olan hep bizi üzer, bisiklet ve donanım seçerken de ölçülü olmak lazım, örneğin shimano 105 veya deore sisteminin yetmeyeceği pek az insan varken hep daha hep daha fazlasını istiyoruz. Karbon kadro esnemezmiş diye tercih ediyoruz, peki senin kondisyonun onun hakkını veriyor mu gerçekten?

Çevrecilik kişiden kişiye değişen birşey, kimi biraz dikkat eder, kiminin hayat biçimidir, kimi umursamaz. Önemli olan hepimizin biraz bu konuya kafa yorup, elimizden gelen asgari özeni göstermemiz.

Kullanmadığımız ürünleri paylaşalım, gereksiz alışverişten kaçınalım, ürünleri kullanım ömrü dolmadan değiştirmeyelim, kabahati satın aldığımız ürünün yetersizliğine değil de az antrenman yaptığımıza bağlayalım. Dedim ya elimizden geldiği kadar, hepimiz kapitalist sistemin acımasız ortamındayız. Ürünlerin reklamları ortalığı kasıp kavuruyorken, kredi kartları taksit üzerine taksit yapıyorken, konu komşu arkadaş hep daha iyisini alıyorken kendimizi tutmak zor. Bu ortamda yaşadığımız sürece maalesef tüketmemek, çevreci olmak gerçekten zor, adım adım, kendimizle mücadele etmeliyiz.

İhtiyacımızdan fazlasına göz dikmek, eşya için yaşamak, bizleri mutsuz ve borçlu yapıyor. Evlenmemiz problem, taşınmamız problem, düzen kurmamız problem, geçinmemiz problem haline geliyor.

Bir sürü eşyaya sahip olmak ve gösteriş yapmak mı? yoksa ihtiyacını belirlemek ve asgari ihtiyaçlar ile yaşamayı öğrenmek mi?

Geri