Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet Forum Tüketim Karşıtı Çevreciler Platformu

@yusufgs3625 Kozalakların içlerinden tohumları almanız gerekir. Ben kozalağı koparıp bir çekmeceye bırakıyorum. Zamanı geldiğinde kendisi açılıyor. Bu süreç 1-2 ay sürebiliyor. Doğru mevsimde ağaçta zaten açık olarak bulabilirsiniz. Silkeleyip direkt tohumlarını toplayabilirsiniz. Biraz dikkatli bir gözle incelediğinizde herşeyi farkedeceksiniz.

Ben küçük kozalaklı türlerle uğraştım ancak siz fıstık çamından bahsediyorsanız şöyle bir tarifi varmış:

Bol ağaçlı günler :)
 
Scudo
@serdarsezgin harika olmuş! Böylesi ekim sonrası yeşerdiğini görmek muhteşem!
Yalnız tohumların/çekirdeklerin belirli bir yönde olması önemli mi ekim yaparken?

@Ahmet Bilge Kaan AKIN Aslında kız arkadaşımın bahçesi. Apartmanında herkes ekim dikim hastası. Bahçeyi bölmüşler, herkes kendi tarafında ekim yapıyor. Hatta bahçenin bir tarafı normal beton, yan komşu farklı saksılar icat etmiş ve o kısmı bile değerlendirmiş. Birazdan çıkıp fotoğraf çekip yüklerim.
Kendi evimin bahçesinde dikim imkanı yok, site olduğu için bahçıvan ağaç dikimlerini, bakımını üstlenmiş durumda. Amaç ürün almak değil yeşillik olsun. Oturduğum site bu anlamda baya iyi.
Ancak bu çalışma yeni fikirler verdi bana. Mesela annemlerin apartmanın kocaman bahçesi var,hiçbir işe yaramıyor. Sadece vaktiyle iki çam dikmiştim onlar büyüyor. Bir hafta sonra kazma kürek alıp oraya gidip bahçeyi tamamen tohumla dolduracağım. Kolu komşuya örnek olsun.

@haldun31 müzisyen olduğum için elleri korumak gerekiyor :)
Meşe hazır fide olarak vardı, o şekilde diktik. Sanırım büyümesi daha kolay olur.

@SerhatAtan tebrikler. Böyle örnekler mutluluk verici. Dün baktım buzdolabında yiyecek bir şey yok. Çektim fişini :D bana iki ayda bir 17 lira falan geliyor. Artık üç ayda bir gelirse fena olmaz. Üç beş lira hesabı yapan biri değilim ama mesele enerji tasarrufu ve çevre koruması olunca kapatılan her lamba beni mutlu edebiliyor.
 
@ykaya pamuk su kaynaklarını resmen kurutan bir şey.
Daha acı bir şey; ortalama bir ağaç yılda 25kg karbonu emerken bir otomobil yılda dört ton doğaya karbon gazı salıyor.
Yani 135km yol yapan bir araba için bir ağaç bir yıl çalışıyor :(

Yan komşunun yaptığı bahçe. Demek ki istedikten sonra toprak alanı bile yaratmak kolay.
Kırmızı şey ise bayramdamarketlerde bulunan şeker çikolata reyonundan alınma. Bence süper fikir. Diğer tarafta eskimiş otomobil lastiği dekoratif bir saksı olmuş.
DSC_2096.JPG

Bugün yerel marketten süt aldım (köylüler getiriyor) kaynattım. Mayalamak için bekliyorum,bolca kaymak çıktı. Onları da kahvaltıda değerlendireceğim :)
 
@Ahmetgitar ceviz ve zeytin için izlediğim videolarda sivri ucundan kök salacağı için bu kısmın yukarı bakmaması gerektiğini söylemişlerdi. Demek ki bu genel bir kural diye düşündüm. Ancak bilmediğim bir şeyler olabilir diye her ihtimale karşı tohumları toprağa yatay koyuyorum. Cevizi de az önce kontrol ettim minik iki parça kök dışarı çıkmış. Kayısılardan 3 minik var. Mürdüm eriklerinin hali de ortada. Demek ki yatay koymak doğru :)

Çıkmalarını, büyümelerini izlemek bana nasıl bir haz veriyor anlatamam. Ayrıca üretilmiş bir ağacı almak yerine kendi çabamla dünyaya bir ağaç kazandırmak benim için büyük mutluluk.
 
Dün biriken yumurta kabuklarını fırında on dakika ısıttım. Sonra ufalanmış olarak toprağa serptim. Bakalım ne olacak :)

Dün beş kilo yoğurt aldım bir de, kaynattım, bir litreyi ayırdım içmek için, enfes günlük süt oldu.
Biriken kaymağı aldım tabağa koydum, sabah enfes kaynağımı da yemiş oldum.
Dört kilosundan da yoğurt mayaladım.
Az önce biraz yedim, enfes olmuş.

Zaten artık bakkal yoğurdu yiyemiyorum. Tadı fazla yapay geliyor, sütle süt tozu arasındaki fark gibi. Sağlıksız olması da cabası!

Bir de insanın kendi yaptığı şeyi yemesi gibi olmuyor.
Akşam maya yaptım sabah heyecanlıydım yoğurt oldu mu acaba diye :)
Keyifli yani.

Ha unutmadan, bir haftadır biriken meyve, sebze atıklarını da az önce toprağa karıştırdım.
Şimdi de bisiklete binip işe gitme vakti.
Kendimi acayip çevreci hissediyorum :D
Selamlar herkese!
 
selamlar, demotivational forum üyesi olarak uğrayayım dedim. son 1-2 günde gözüme çarpanlar hakkında birkaç kelam edip gideyim.

tohumlar geonasti ile çimleniyor genelde(geneli böyledir herhalde), yani yan da yatırsan ters de döndürsen yerçekimi neredeyse oranın zıttı yönde büyümeye çalışıyor.

öncelikle bireysel olarak ağaç dikmenin kişisel tatmin dışında bir faydası bulunmadığından bahsedeyim. zira dediğiniz üzere arabayla 100 km gitseniz bir ağaç bir yıl çalışıyor onun karbonunu absorbe etmek için. zaten karbon döngüsünde okyanuslar daha önemli ağaçlara göre.

bunun dışında, tohum saksıda yeterince büyüdükten sonra akibetinin ne olacağına dair endişelerim var. yani ekecek alan yok, olanı da kesiyorlar, daha geçen aylarda bizim sokaktaki 30-40 yıllık devasa ağaç kesildi, inşaat yapılıyor şimdi orada. sen saksıdaki fidanı hadi bir yer buldun diyelim, bir yere diktin, onu da keserler zamanı gelince.

teknik bir yanlıştan bahsetmek de gerekiyor, tohumdan üretmek çok tatlış gözükse de teknik olarak başarısızlık oranının yüksek olması (ağaç olmadan kuruması yani) ve tohumdan-ağaç oluncay kadar çok fazla emek ve zaman harcanmak zorunda olması kötü bir tercih. bunun için çözüm "çelik"ten üretme, internetten araştırabilirsiniz bunu, tohum için birkaç yıllık(yıl diyorum bakın) su sarfiyatının önüne geçersiniz. ben olsam şimdi ekili tohumları çıkarır atar, o toprağı daha faydalı kullanırdım(ağaç tohumu değil de domates tohumu gibi, gerçi mart geç sanırım onun için de, ya da ağaç çeliği)

pastörizasyona girmeyen, saklama-taşıma koşulları şüpheli süt için ne kadar doğal, harika lezzetli dense de uzun süre kaynayıp içinde faydalı bir şey kalmayan süt vs çiğ sütten geçebilecek mikroplar arasında tercih yapmanın düşüncesi bile kötü. 2017 senesinde salmonella, brusella vb.ye yakalanmamalıyız. nasıl ki ummmh çoh lezzetli diye kıymalı çiğköfte yiyen biri ya da eti neredeyse pişirmeden pembe pembe yiyen ecnebiler bana garip geliyorsa uhtsiz sütü kendi iradesiyle tüketen adam da garip geliyor.

biriken sebze meyve artıklarını aynı toprağa karıştırmaya devam etmek bir süre sonra topraktaki nitrat, fosfor vb. maddelerin abartı değerlere ulaşmasına yol açar, buraya ekeceğiniz bitki yanar, yani bundan sonra ya başka toprağa ya da çöpe atılmalı gıda atıkları.

selamlar herkese kolay gelsin.
 
  • Beğen
Tepkiler: bulentbuy
Decathlon fırsat reyonuna her gün bakıyorum :D
Bence bu da tüketim karşıtlığı, para tüketimi :D

Bir de ben elektrik kullanmasam bile 35 ten aşşağı gelmedi
Geçen ay 2 hafta evdeydim sadece
Buzdolabı hep çalıştı, 2 kez çamaşır makinesi çalıştı, her gün ketıl açmışımdır, 4 kez de fırında kek-börek yaptım. 35 lira geldi şaka gibi :(
 
@trabzonlu ozan merhaba, iyi ki uğradınız. Öncelikle eleştirilerinize tamamen hak veriyorum ancak tümden yapmaya çalıştıklarımızı bir tarafa atmadan.
Konu başlıklarınıza teker teker cevap vereyim,

Çevrecilik elbette sadece ağaç dikmek değil, orman talanına karşı duruş göstermek demektir. Ağaçlar kesiliyor diye dikmemek değil, dikmek ve çevreci politikaların da yanında olmak daha doğru diye düşünüyorum.

Çelikten üretmeyi ilk kez sizden duydum-zaten yeniyim bu işlerde. Katkınız için teşekkürler, nette çokça yazı ve video var. Bu akşam sıkı bir araştırmaya gireceğim.

Gelelim benim eşsiz sütüme :) Bu da birkaç aydır yaptığımız bir şey, annemlerin mahallesinde güvenilir bir sütçü yok. Orada AOÇ Satış mağazasından yoğurt sütü alıyoruz. Ancak benim ve kız arkadaşımın yaşadığı mahallelerde çok güvenilir birer sütçü var. İkisi de yıllardır bu bölgelerde nam salmış, kendi ineklerinden süt temin eden kişiler. Tanımadığımız yerlerden süt almamak konusunda hemfikiriz.

Sebze meyve atıkları da elbette toprağa abartılı olmayacak şekilde yerleştirilmeli. Son yaptığım şey 150 metre karelik bahçeye 10 tane yumurta kabuğu atmaktı. Yani abartmak diye bir şey söz konusu değil.
Bu hafta yoğunluk var, haftaya kompost için bir düzenek yapıp atıkları belirli bir oranda toplayıp oraya atacağım. Aylar içerisinde oluşacak gübreyi aile, akraba, eş dost bahçesinde kullanacağım. Amaç örnek olsun, keyifli bir paylaşım yapalım.

Bunlar başlangıç ama. Adım adım; belki zaman içerisinde adım adım ekim, dikim ve hayvancılık üzerine yeni şeyler öğrenir, evimi şehir merkezinden uzaklara taşır bahçeli bir çiftlik evinde inek, tavuk, kedi ve hasatı bekleyen ekimlerimle hayatı geçiririm :)

Sık sık uğrayın...

@Ahmet Bilge Kaan AKIN benim rekor 22 lira. Senin evde kaçak olmasın? İnsanlarla tokalaşırken çıt çıt diye elektrik çarpıyorsa belli ki kaçak vardır :D
 
@Ahmetgitar
Hocam yok ya kendi sayacım, sadece bende ona eminim :D Anlamıyorum saçmalığın daniskası.
Güzel kız görünce bi elektrik alıyorum hocam o sayılır mı :D :D
 
Açıkcası uzun yıllar evlenirim veya tatile çıkarım diye hatırı sayılır bir para biriktirmişdim baktım olmuyor aldım bisiklet ve malzeme onun dışında gereksiz şeyleri almıyorum.
 
@trabzonlu ozan söylediklerinizin hepsinde haklısınız. Ticari olarak çelik köklendirerek ağaç yetiştirmek kârlı ve daha kolaydır. Hem de aslında daha çevrecidir. Ancak gözden kaçırdığınız olay şu ki; bizim asıl amacımız bir ağacın ne kadar zor yetiştiğini gözlemlemek ve ağaçlara hak ettiği saygıyı verebilmek, çocuklarımıza da bu gözlemleri yaşatabilmek. Eğer dersek ki ağaçtan bir dal alıp köklendiririz, sonra da onu ekeriz ve kolayca bir ağaç daha elde ederiz. İşte o zaman 30 yıllık ağacı küt diye keserler.

Ben bir domatesi bozulduğu için çöpe attığımda domatese verdiğim paraya üzülmem. O domatesi yetiştirmek için insanların ne kadar emek harcadığına ve benim bu emeği zayi ettiğime üzülürüm. Bunu öğrenmenin tek yolu da o domatesi bir kez evde yetiştirip öğrenmekten geçiyor.

Şöyle bir uğramayın, sık gelin. Yukarıdaki gibi daha nice bilgilerinize ihtiyaç var buralarda.

Saygılar, selamlar.
 
Bizde kendi yogurdumuzu kendimiz yapiyoruz. Kaymaginida kucuk kavanoza icine ilik su koyarak calkalayip tereyag yapiyoruz kahvaltida on numara gidiyor. Bu hafta ekmek de yapmaya basladk cok sukur
 
Bahcemdeki bazi bitkiler

Nane 2017-03-28_18-56-30_HDR.jpgSoğan ve cilek
2017-03-28_18-57-15_HDR.jpg

Lale ve cesitli cicekler
2017-03-28_18-56-55_HDR.jpg

2017-03-28_18-58-24_HDR.jpg

Bunlardan haric dere otu, sarimsak bogurtlen gül agaci , seftali agacimda var
 
@Ahmetgitar hocam organik tarım konusunda az buçuk bilgi sahibiyim. Detaylarına girmiyorum ama evde hatırı sayılır miktarda organik atık ( çay posası, meyve sebze artığı, yumurta kabuğu, yaprak vs ) oluşturuyorsanız ve 15-20 metrekare güneş gören bir bahçeniz varsa evde solucan gübresi yapıp kullanabilirsiniz. Daha önce bu konuda bir paylaşım yapıldıysa mükerrer paylaşım için arkadaşlarımdan özür dilerim. Herkese mantıklı gelmeyebilir, yeriniz varsa düşünün derim.
(link)
 
@şamilkafkas bu gerçekten müthiş bir olay. Geçenlerde ben de bir Video izlemiştim konuyla alakalı. Verdiğiniz link çok güzel, aslında böyle bir şeye başlanabilir.
Ayrıca isteyenler için de aslında bir gelir kapısı. Hem çevreci bir üretim hem de eşe dosta satışı yapılabilir.
Bakın videodaki kadın ne kadar güzel bir iş kurmuş, keyifle izledim:

Üç yıldır evde giydiğim terliğim bugün koptu.
Ben de bisiklete koyup ayakkabı tamircisine götürdüm.
Bu terlik ölmüş,zaten ucuz bir terlik yapmaya değmez dedi.
Ben de ısrar ettim.
Sıfırı 15 lira olan terliği yapmak için usta 8 lira istedi ama olsun.
Yeni bir terlik üretiminin çevreye verdiği zararı düşününce her koşulda ben karlı olmuş oldum.
:)
 
@Ahmetgitar

Sokrates'in adalet hassasiyetine benzer çevreci hassasiyeti görüyorum. Haksız yere idam cezasına çarptırılan Sokrates'e kaçma fırsatı verilir fakat Soktates bu fırsatı geri çevirir ve kararın yerine getirilmesini ister. Zira kaçması halinde suçu kabullenmiş sayılacağını belirtir ve suçsuz olduğuna inandığı için idama boyun eğer.

Sözün kısası, şu alıntı yaptığım kesimi alsınlar ders kitaplarında okutsunlar. Sizi de Çevre Bakanı filan yapsınlar.

Sanırım birilerinin dünyayı kurtarması için elinden ağ çıkartmasını beklememiz gerekmiyor. Terliğimizi yaptırarak bunu bizler de başarabiliyormuşuz.

Saat an itibarıyla 00:55 ama her yer aydınlandı. Teşekkürler.
 
Geri