Bugün önüme bir video çıktı, Almanya'da adam sokaktan çeşitli şişe topluyor, toplarken 10€ yapıyordu. 2 yıl kadar önce bir firma ile iş görüşmesi yapmıştım. Çeşitli geri dönüşüm otomatları vardı ve içine atılan geri dönüşüm ürününe göre çeşitli fiyatlar ile geri ödeme yapıyordu. Neredeyse %1-2si yurt içinde özel siteler veya kurumlarda kullanılırken gerisi yurt dışına satılıyordu. Ve sistemleri gereği geri dönüşüm için atılan şişenin üzerinde etiketinin olması gerekiyordu üzerindeki barkodlardan okuma yapıp ona göre fiyatlandırıyordu. Eğer etiket zarar görmüşse veya yoksa cihaz ürünü kabul etmiyordu. O tip bir otomatta yüzde yüz verimli değil durumuna düşüyor.
Oradaki otomatların amacı, marketten satın aldığınız pet şişeye aslında depozito ödüyor olmanız ve bunu geri istiyorsanız, otomata geri bırakın paranızı alın demek için. Zaten nakit olarak vermiyor, alışverişte kullanmak için fişe çeviriyor. Çevreciliğe, kendi paranızla sizi zorluyorlar. Mantıklı mı? Evet. Çöpe para atmak istersen, yine atabilirsin, yeter ki ilgili atık konteynırına at. Otomat zorunlu değil. Etiketin zarar görmesi halinde, depoziton yanmış, paran buharlaşmış oluyor.
Bence burada verimlilik ölçütü, değerlendirmeye göre değişir. Parasıyla değil mi kardeşim diyip çöpe atacak kadar zenginseniz kimse size karışmıyor. Ancak, sırt çantasına, bez çantalara hatta poşet poşet, çuvalla pet getiren kişiler gördüm. Zaten bir yıl içinde çöpe attığımız petleri kenara koysak, bizde ciddi bir miktar parayı çöpe attığımızı ve bunu da çöpten bunları toplayan insanlara "hibe" ettiğimizi görmüş olurduk.
Şimdilerde Antalya belediyeleri, otomat koyuyor ama para vermiyor. O zaman ben niye "çevreci" olmaya kasayım? Direkt evimin dibindeki çöpe atar, geçerim. Cezbedici olması için otomatın bana bakiye yükleyeceğim kart vermesi lazım. Onu da veriyor aslında. "Çevreci Komşu Kart" projesi var. Fiyatlandırmayı görseniz, bununla mı uğraşayacağım diyip 10. kattan aşağıya peti fırlatırsınız. İşte bu tip uygulamaların cazipleştirilmemesi yüzünden, trafikte ve özellikle otoyollarda sağa sola pet fırlatan adam görürsünüz.
50₺'lik bir içeceğin petine 3-4₺ depozito koyun, birileri geri getirmeye üşenmez ama gidipte 0.25₺ yaparsanız uğraşan olmaz. Zaten üşengeç bir halk, zerre umursamaz.