Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet genel bakım ve temizliği nasıl yapılır?

Gardener basınçlı sprey'in içinde sadece su mu koyuyorsunuz?
Anladığım kadarı ile önce Decathlon sprey ile temizlik yapıyorsunuz, akabinde o spreyi akıtmak için Gardener kullanıyorsunuz
Aynen. Önce decathlon sprey ile kirleri yumuşatıyorum. Bir süre bekliyorum kirlerin büyük bölümü akıyor. Sonrasında basınçlı sprey ile iyice duruluyorum. Sonunda microfiber ile kurulama. Çok çok kuru çamurlu işler için tabi bu yeterli olmayabilir. Onu henüz tecrübe etmedim. Ancak standart temizleme kurulama işleri için min su ve temizlik malzemesi kullanmak adına oldukça memnunum bu süreçten.

Scudo
Aynen. Önce decathlon sprey ile kirleri yumuşatıyorum. Bir süre bekliyorum kirlerin büyük bölümü akıyor. Sonrasında basınçlı sprey ile iyice duruluyorum. Sonunda microfiber ile kurulama. Çok çok kuru çamurlu işler için tabi bu yeterli olmayabilir. Onu henüz tecrübe etmedim. Ancak standart temizleme kurulama işleri için min su ve temizlik malzemesi kullanmak adına oldukça memnunum bu süreçten.
Çok teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: CengoCenk
selam, zefal all-in-1 kullanan var mı? memnun musunuz?

İyi akşamlar,

Hafta sonu bisikleti temizlemeyi planlıyorum iki sorum olacak.
tempImageKcrfnx.jpg
1- Gidon'da iki vida bu şekilde paslanmış durumda, WD-40 kullanmayı planlıyorum ancak vidaların tork anahtarı ile sıkılıyor olmasından dolayı emin olamadım, kullanmam zarar verir mi?

2- Zincir temizleme aparatım var. Daha önce bu aleti kullandığımda degreaser epey bir kullanmıştım, sprey degreaser ile aleti doldurma işareti olan yere kadar doldurmaya çalıştım ancak biraz fazla kullandım mı emin olamadım? Sorum şu zincir temizleme aparatı biraz fazla mı degreaser kullanıyor, onun yerine havluya degreaser sıkıp mı temizlik yapmalıyım.

- Zincir temizleme aparatım var. Daha önce bu aleti kullandığımda degreaser epey bir kullanmıştım, sprey degreaser ile aleti doldurma işareti olan yere kadar doldurmaya çalıştım ancak biraz fazla kullandım mı emin olamadım? Sorum şu zincir temizleme aparatı biraz fazla mı degreaser kullanıyor, onun yerine havluya degreaser sıkıp mı temizlik yapmalıyım.
Degreaser iyi bir temizlik yapıyor. Biraz kirlenebilir. Bunu temiz yapmanın yolu belki içeride değil dışarıda yapmak.
Ben ultrasonik temizleyici ile de denedim. Çok zaman alıyor ve yeterince içlere girmiyor.
Zincir kiri sökücülerinin farklı markaları da varmış inanır mısınız, önemli olan makara etrafında ne kadar zinciri çevirip iç baklaları ortaya çıkardığıymış. Sizin markanız da ikinci gelen park tool'un kopyasıdır diye tahmin ediyorum. Zincir temizlemek kolay değil, degreaser yağ sökme aşaması var, fırçalama aşaması var, durulaması kurutması var.
Sizin bunu havluyla yapmanız ise aynı derecede fırçalama yapmanızı engeller ama size kolay olacaksa ben de öneririm bisikletin dışında makaraları çevirebilirsiniz - üstüne bir de bisiklette kalan kiri durulamaktan sizi kurtarır çünkü fazla iş çıkaran kısmı bana sorarsanız bisiklete sıçrayanlar.
Zinciri hiç fırçalamadan petrolle kavanozda temizleyenler de varmış. Kavanoz dibine süzgeç koyduktan sonra kirlerle ayrışıyormuş. Petrol çok zehirli olduğu için bunun yerine kerosen-gazyağı gibi çözücüler kullananlar da mevcut. Kavanoza atıp çalkalıyorsunuz, belli süre sonra ise ispirto alkolüne bir kez de batırıp çözücüden arındırıyorsunuz, sonra da asıp kurutuyorsunuz. Yeriniz çoksa böyle yapabilirsiniz.

Gidon'da iki vida bu şekilde paslanmış durumda, WD-40 kullanmayı planlıyorum ancak vidaların tork anahtarı ile sıkılıyor olmasından dolayı emin olamadım, kullanmam zarar verir mi?
Bu civataların açık havayla temas eden kısımlarındaki paslanmadan bişey olmaz. Bişey yapmanıza gerek yok. Pas her zaman "tü kaka" bişey değil. Paslanma demir içeren metalin kimyasal yönden daha kararlı duruma geçmesi oluyor. Yüzeyi çok ince bir pas tabakası kaplar ve sonrasında paslanma durur. Mesela, bu iki civatayı çıkartıp pafta ile paslanmış yüzeylerini tıraşlarsanız, civatayı taktıktan sonra bu açıkta kalan kısımlar hızlı bir şekilde tekrar paslanırlar. Bu da materyalden kayıp demektir. Pas yüzeyini gerekmedikçe kaldırmamak lazım. İskele babalarının üstündeki pasın alınmaması da aynı sebeptendir.

Bisikleti oto yıkamalardaki suyla yıkamayı öneriyor musunuz? Basınçtan dolayı zarar vermesini geçtim parçalarda suyun bıraktığı olumsuz bir durum oluşur mu? Ya da oto yıkamayı geçtim direkt üzerine su döküp yıkamayı. Bezle silmek her ne kadar en mantıklısı gibi dursa da hem tam temizlik sağlamıyor hem de çok zaman kaybı.

@Bir Geroni Kullanıcısı Bisiklette suyun, nemin, asla girmemesi gereken yerler var. En başta teker göbekleri ve orta yatak. Geçen günlerde flibber'ın içine su girmiş ve içindeki yağ suyla incelip akınca rahatsız edici bir ses ile çalışıyordu videosunu atmıştı biri buraya.

Bisikleti oto yıkamalardaki suyla yıkamayı öneriyor musunuz? Basınçtan dolayı zarar vermesini geçtim parçalarda suyun bıraktığı olumsuz bir durum oluşur mu? Ya da oto yıkamayı geçtim direkt üzerine su döküp yıkamayı. Bezle silmek her ne kadar en mantıklısı gibi dursa da hem tam temizlik sağlamıyor hem de çok zaman kaybı.
Zinciri temizlerken suya batırırsanız da nokta nokta pas oluşuyor, benim başıma gelmişti.
Bezle silmekten ziyade, bir kez yağ çözücü ile temizledikten sonra silikon spreyi sıkarsak, sudan uzak tutmamıza da yarar.
Şu ayakkabı spreylerindeki gibi gazyağı ile kadroyu zinciri temizleyebilmemiz gerekli.
Sulu cif tarifimi vereyim, mintax sihirli sünger ile kullanıyorum. Bez sürmek yerine yağı daha iyi geçiren bir bez kullanırsanız durulamanız kolaylaşacağından öneririm.
Boş cif kutusuna 1 kahve fincanı cif koyup yarım bardak suyla çalkalayınca, şişeyi eğik tutup sıkarsanız köpük çıkıyor(ilk birkaç saniyede kapağı açıp sıkmanız lazım bu yüzden). Bunun kıvamı oldukça sulu ve yüzeylerde birikmiyor, hemen durulanabilecek kıvamda. Mintax süngere yayılıp, oradan da kadroya uygulanabilir. Tabii, bunların tek gerekçesi, silikon spreyini uygulamadan önce temiz bir yüzey elde etmek. Nasıl yaptığımızın kadro ömrü için önemi büyük, en iyisi bu iş için hazırlanmış su içermeyen ürünler, elbette.

@Bir Geroni Kullanıcısı Bisiklette suyun, nemin, asla girmemesi gereken yerler var. En başta teker göbekleri ve orta yatak. Geçen günlerde flibber'ın içine su girmiş ve içindeki yağ suyla incelip akınca rahatsız edici bir ses ile çalışıyordu videosunu atmıştı biri buraya.
Zamanında baya yağmurlu havalarda vs. kullanmıştım. Dediğiniz gibi bir durum varsa benim bisiklette de şimdiye kadar baya birikmiş problem olabilir tavsiyeniz için teşekkürler.

Zinciri temizlerken suya batırırsanız da nokta nokta pas oluşuyor, benim başıma gelmişti.
Bezle silmekten ziyade, bir kez yağ çözücü ile temizledikten sonra silikon spreyi sıkarsak, sudan uzak tutmamıza da yarar.
Şu ayakkabı spreylerindeki gibi gazyağı ile kadroyu zinciri temizleyebilmemiz gerekli.
Sulu cif tarifimi vereyim, mintax sihirli sünger ile kullanıyorum. Bez sürmek yerine yağı daha iyi geçiren bir bez kullanırsanız durulamanız kolaylaşacağından öneririm.
Boş cif kutusuna 1 kahve fincanı cif koyup yarım bardak suyla çalkalayınca, şişeyi eğik tutup sıkarsanız köpük çıkıyor(ilk birkaç saniyede kapağı açıp sıkmanız lazım bu yüzden). Bunun kıvamı oldukça sulu ve yüzeylerde birikmiyor, hemen durulanabilecek kıvamda. Mintax süngere yayılıp, oradan da kadroya uygulanabilir. Tabii, bunların tek gerekçesi, silikon spreyini uygulamadan önce temiz bir yüzey elde etmek. Nasıl yaptığımızın kadro ömrü için önemi büyük, en iyisi bu iş için hazırlanmış su içermeyen ürünler, elbette.
Güzel taktikmiş. Deneyeceğim. Silikon spreyini de kullanırken bez gibi bir şeyle tüm parçalara yaymak gerekiyor değil mi? Tabi zincirde ve hareketli aksamlarda ne olur bilmiyorum.

...

Zincire silikon spreyi mi sıkıyorsunuz? Hangi sprey? (link) gibi mi?

Zincire silikon spreyi mi sıkıyorsunuz? Hangi sprey? (link) gibi mi?
Komşucum, kadroya. Zincire benim tercihim parafin mum ama siz daha iyisini biliyorsunuzdur elbette.
Su bence pis birşey, sorun suda değil ama su en olmadık şeyleri açığa çıkarıyor. Hiç çıkarmasa daha iyi. O nedenle mintax sihirli süngeri önerdim, doğru kullanımla kiri hiç yaymadan almaya fırsat veriyor. Mikrofiber bez tecrübem olmadığından başkasını öneremiyorum, anlayacağınız gibi...

Komşucum, kadroya. Zincire benim tercihim parafin mum ama siz daha iyisini biliyorsunuzdur elbette.
Su bence pis birşey, sorun suda değil ama su en olmadık şeyleri açığa çıkarıyor. Hiç çıkarmasa daha iyi. O nedenle mintax sihirli süngeri önerdim, doğru kullanımla kiri hiç yaymadan almaya fırsat veriyor. Mikrofiber bez tecrübem olmadığından başkasını öneremiyorum, anlayacağınız gibi...

Paragrafta zincirden bahsederken kadrodan hiç bahsedilmeden silikon spreyi uygulamasına geçince silikon sprey zincire sıkılıyormuş gibi anlaşılıyor. Sonraki cevaba bakılırsa öyle anlayan tek kişi ben değilim.

• Beğen
Tepkiler: Geronix
Burada bütün kadroya yağ çözücü uygulamaktan bahsettin o zaman, öyle mi?

• Beğen
Tepkiler: Geronix
Burada bütün kadroya yağ çözücü uygulamaktan bahsettin o zaman, öyle mi?
Yok, benim yağ çözücü dediğim cifli su ama gazyağlı temizlik spreyi de olur. Zaten baştan beri kadrodan söz ettiğimiz için sorun genel olarak çözücülerin zararı; su da bir çözücü.
Paragrafta zincirden bahsederken kadrodan hiç bahsedilmeden silikon spreyi uygulamasına geçince silikon sprey zincire sıkılıyormuş gibi anlaşılıyor. Sonraki cevaba bakılırsa öyle anlayan tek kişi ben değilim.
Sorun benim gibi gözükse de cevap verdiğim alıntıda soru oto yıkamada bisiklet yıkamak olunca daha iyi anlaşılır.

Yok, benim yağ çözücü dediğim cifli su ama gazyağlı temizlik spreyi de olur. Zaten baştan beri kadrodan söz ettiğimiz için sorun genel olarak çözücülerin zararı; su da bir çözücü.
1 - Suyun alüminyum ve karbon fiber kadroya bir zararı olmaz.
2 - Kadroya içeriğinde gazyağı olan bir şey tatbik etmek neyin kafası?

Otur yerine, sıfır.

• Beğen
Tepkiler: MakRo
@Mete Can Karahasan Sen bana adap öğretecek kalibrede misin? Yalan yanlış şeyler yazıyorsun. Yanlış bilinir, yazılır, onda sorun yok. Ama "pardon, yanlışmışım" demeyi de bilmiyorsun. Baktım ne yapsam düzeltemiyorum, ben de kendimi eğlenmeye verdim artık. Kusura bakma komşu :huhuu:

Geri