Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet genel bakım ve temizliği nasıl yapılır?

@Mete Can Karahasan Senden özür dilemediğim için, özür dileyecek bişeyim olmadığı için, "özrü kabahatinden büyük" buraya uymadı sanki... "Kelin ilacı olsa" lafı da olmadı. O lafı kendisindeki soruna sahip birinin sorununu çözmeye çalışan kişiye diyoruz. Bende bir sorun olmadığı için bu özdeyişi de kullanamadın. Buraya bu kadar takılacağına anadiline hakim olmaya çalışsan iyi olur gibi.

Scudo
Neyse, esas meselemize geri dönüş yaparsak, esas yanlış zaten göbeklere, yürüyen aksamlara çözücü kaçırmak. Su da bir çözücü, üstüne de paslandırıyor. Sondan yapılacağı en baştan yapmakta da hiçbir sakınca yok. Eğer kadro çizilir diyecek kadar hassassanız, hiç mi sıçrarken kadro çizilmiyor, bir tek temizlerken mi çiziliyor bu kadro, bu sorumu da yanıtlayın.

Eğer kadro çizilir diyecek kadar hassassanız, hiç mi sıçrarken kadro çizilmiyor, bir tek temizlerken mi çiziliyor bu kadro, bu sorumu da yanıtlayın.
Bu laf kime edildi? Kimseyi etiketlememişsin de...

Tartışmayı ben mi yönlendiyorum @can_celik ? Sözcü yukarıda, kimin yazıp çizeceğini bana sormayın lütfen...
- Tartışmayı yönlendirmek?
- Sözcü?
- Kimin yazıp çizeceği?

Bir soru sormuşsun. Soru, cevap almak için sorulur. Kime sorduğunu belirtmeden, kimden neyin cevabını bekliyorsun? Uzay boşluğuna mı sesleniyorsun?

Zincirde ne kullanılsa iyi olacağı, neyin kullanılmaması gerektiği konusunda Shimano'dan bazı notlar:

unknown.png

(link)

unknown.png

(link)

Ben mineral yağı ile yağlamanın zincirde fayda etmeyeceğini okumuştum, fazla inceymiş. Aşınmayı durdurmuyormuş. Olabildiğince uygun ürünler kullanmak lazım.
Parafincilerin bu örnekten yola çıkarak mineral yağla değil, yerine geçecek başka bir yağla eğer parafini wax olarak kullanacaklarsa wax yapmaları lazım.

Ben mineral yağı ile yağlamanın zincirde fayda etmeyeceğini okumuştum, fazla inceymiş. Aşınmayı durdurmuyormuş. Olabildiğince uygun ürünler kullanmak lazım.
Parafincilerin bu örnekten yola çıkarak mineral yağla değil, yerine geçecek başka bir yağla eğer parafini wax olarak kullanacaklarsa wax yapmaları lazım.
Parafin içerikli yağ olarak şunu önerebilirim.
(link)

Geçen sene orta göbeği söktürdüğümde içinden akan sıvı beni şok etmişti su kaçıyor göbekten doğru ön ve arka göbekten su çıkmamıştı ama belkide benim hatam ara ara yıkıyorum yıkamadan olmuyor ve yağmurda sürekli binmek sanırım buna sebep olmakta.

Siyah renk bir bisikletim olduğundan malumunuz tozu kiri çok belli ediyor.
Motosikletten kalma alışkanlık temizlik ve bakım işlerini severek yaptığımdan bisikletim için aşağıdaki ürünü almıştım.
3-4 haftada bir kere sadece kadro bölgesine uyguluyorum. Nispeten toz tutumu azaldı ve renk sürekli canlı.

(link)

• Beğen
Tepkiler: CengoCenk
Geçen gün arka aktarıcının üzerindeki küçük dişli tekerlekleri söktüm. İçinden çıkan pislik beni şok erti. Çok fena sürtünüyordu kendi içinde.5 dakikada komple açıp temizledim, tekrar yağladım ve sıfır gibi oldu.

Herkese tavsiye ediyorum.

Bisikleti oto yıkamalardaki suyla yıkamayı öneriyor musunuz? Basınçtan dolayı zarar vermesini geçtim parçalarda suyun bıraktığı olumsuz bir durum oluşur mu? Ya da oto yıkamayı geçtim direkt üzerine su döküp yıkamayı. Bezle silmek her ne kadar en mantıklısı gibi dursa da hem tam temizlik sağlamıyor hem de çok zaman kaybı.
oto yıkamada yıkanabilir komple köpük atıp basınclı suyu yakından tutulmadığı sürece yıkanır ama sonrasında hava tabancasıyla heryerini kurutun.

Zincirde ne kullanılsa iyi olacağı, neyin kullanılmaması gerektiği konusunda Shimano'dan bazı notlar:

unknown.png

(link)

unknown.png

(link)
Sizce o pas çözücü kelimesi. Wd-40 ‘I kapsar mı ?

Wd-40 kullanmıyorum zincir de ama merak ettim .

Doğal deterjan dediği nedir merak ettim. Ben bulaşık deterjanı kullanıyorum

Detailing Türkiye formunda araba için tartışmıştık: Pril-fairy kullanabilirsiniz göbül rahatlığıyla dostlar. Kimyager bir arkadaş bana destek vermişti motor yıkama konusunda özellikle, PH’ı insanın yiyebileceği düzeyde (farkında olmadan yiyoruz)

• Beğen
Tepkiler: M.İhsan

(link) "yağlama yağları, performans katkı maddeleri, yüzey aktif maddeler ve solventlerin bir araya getirildiği kompleks bir karışımdır. Sakladığımız en iyi sır olduğundan içeriğinde ne olduğunu size gerçekten söyleyemeyiz, ancak ürünün hangi maddeleri içermediğinden bahsedebiliriz. WD-40 balık yağı içermez. Kanserojen, teratojen veya mutajen içermez. Ağır metal içermez. SVHC (Yüksek Önem Arz Eden Maddeler) kapsamındaki herhangi bir maddeyi içermez. Ayrıca silikon da içermemekte olup,WD-40’ın içeriğinde asit bulunmamaktadır. CO2 itici gaz (LPG yerine) içerir" denmiş.
(link) da "WD-40 metal çekim özelliği ile paslı ve aşınmış yüzeylere nüfuz ederek, etkili bir pas çözücü olarak metal, tel, halatlardaki pası çıkarır, sıkışmış somunlar, bağlantılar, kontrol mekanizmaları ve diğer metal parçalardaki aşınmayı ortadan kaldırarak, parçaların serbest bir biçimde çalışmasını sağlar." denmiş, şurada da "WD-40 formülü hiçbir aşındırıcı madde içermeksizin çok kalın tabakalı gres yağı ve kiri, etiket ve yapıştırıcı madde kalıntılarını yüzeyden tamamen temizler. Ayrıca oluşturduğu film tabaka ile çürüme ve paslanmaya karşı korur. " denmiş.
Bu (link) sayfasında zincir, boya ve balatalar üzerinde güvenli olduğu yazılmış. Hatta o sayfaya göre neredeyse yalayıp yutabileceğiz (tabii ki abarttım) ama (link) dokümanda şöyle birkaç not var:
unknown.png

Bunları kimya bilgisi daha iyi biri benden daha iyi yorumlar ama en azından balata spreyinden çok daha güvenli görünüyor.

"Doğal deterjan/neutral detergent"ten kastettiği, "alkali ya da asit kullanmayın" ifadesiyle birleşince pH'ı dengeli olan anlamında gibi görünüyor. Türkçesinde "doğal" derken "organik" gibi hissettirse de İngilizcesinden yola çıkarsak "nötr" demek isteniyor olmalı.

Ben de bir süredir bulaşık deterjanı kullanıyorum. Daha güçlü bir çözücüye gerek kalmayacak kadar sık temizlediğimden yeterli oluyor.

Son düzenleme:
Detailing Türkiye formunda araba için tartışmıştık: Pril-fairy kullanabilirsiniz göbül rahatlığıyla dostlar. Kimyager bir arkadaş bana destek vermişti motor yıkama konusunda özellikle, PH’ı insanın yiyebileceği düzeyde (farkında olmadan yiyoruz)
Pril'de enzim var. Fairy bence daha iyi, 8.1 pH. Ben gözlük temizlemekte kullanıyorum. Batır çıkar deterjanlı suya, çok güzel temizleniyor.
Göbeklere yağ çözücü kaçırmak nasıl göbekleri mahvediyorsa, wd40'ı uzaklaştırmadan yağlamaya geçmek de yağ tabakasını çözer. Zinciri yağsız çalıştırmış gibi oluruz.

@Spartiat Teşekkürler ilgi alakanız için .
Bulaşık deterjanı kullanıyorum bende. Arada bir de el yıkama sabunu deneyeceğim . Araba yıkamada kullandığım. Ph Nötr şampuanları da deneyeceğim bi ara. Zaten çok kirlenen Bi bisikletim yok . Wd-40 ürününü de az kullanmaya çalışıyorum .

Anlaşılan biraz daha kimya bilgisi edinmek iyi olacak )).

Bence orada "pas çözücü" ile kastettiği, Türkiye'de Por-Çöz olarak bilinen, marketlerde Kireç ve Pas Sökücü olarak satılan Nitrik Asit. Nitrik Asit metali yiyen bir asit çünkü. Çeliği eritebilen bir sıvı.

WD-40 ise, bildiğin motorinin esans eklenmiş hali. Motorinin zincire zararı olamaz, o zaman WD-40 da zararlı olamaz. Yağlama için kullanılabilir, ama akışkan olduğu için zincir üstünde uzun süre kalamaz. Kaldı ki, bu kadar pahalı bir ürünü kimse zincir için kullanmaz sanırım.
Bunları kimya bilgisi daha iyi biri daha iyi yorumlar ama en azından balata spreyinden çok daha güvenli görünüyor.
Burada güvenli 'den kasıt nedir? Solumadıktan, ciltle temas ettirmedikten sonra balata spreyinin riskli bir yanı yok.

...
Burada güvenli 'den kasıt nedir? Solumadıktan, ciltle temas ettirmedikten sonra balata spreyinin riskli bir yanı yok.

Soluyunca ölümcül/kalıcı hasar bırakan olması yeterince güvensiz değil mi?
Bisiklet bakımı yaparken kullananların çoğunun zarar görmemeyi garantileyecek kadar dikkatli kullandığını sanmıyorum.
Sanayideki otomobil tamircileri ise balata spreyiyle etkileşimden zevk alıyor bile diyebilirim.

Detaylandırırsam, WD-40'ın H226, H304, H336 tehlike kodlarına karşı balata spreyinin listesi çok uzun:
R36/38 Gözleri ve cildi tahriş edicidir.
R40 Kanserojen etki şüphesi – Yetersiz veri.
R51/53 Sudaki organizmalar için toksik, su ortamında uzun süreli olumsuz etkilere neden olabilir.
R67 Buharları uyuşukluğa ve baş dönmesine neden olabilir.
S1/2 Kilit altında ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edin.
S9 Kabı çok iyi havalandırılan ortamda muhafaza edin.
S13 Yiyeceklerden, içeceklerden ve hayvan yemlerinden uzak tutun.
S16 Tutuşturucu kaynaklardan uzakta muhafaza edin.– Sigara içmeyin.
S23 Buhar ve aerosolü solumayınız.
S24/25 Göz ve cilt temasından sakının.
S29/35 Kanalizasyon sistemine boşaltmayın; aƨğını ve kabını güvenli bir biçimde bertaraf edin.
S51 Sadece iyi havalandırılan yerlerde kulanın.
S61 Çevreye salıverilmesinden kaçının. Özel kullanım talimatına/Güvenlik Bilgi Formuna başvurun
Ek etiketleme bilgileri : Önemli: Basınçlı kap; Güneş ışığından koruyun. 62 °C aşan sıcaklıklara maruz
bırakmayın. Kullanımdan sonra bile delmeyin veya yakmayın.
H315 Deri tahrişine neden olur.
H336 Rehavete veya baş dönmesine yol açabilir.
H373 cns inh Uzun süreli veya tekrarlı maruz kalma sonucu merkezî sinir sistemi hasara yol açabilir.
H304 Yutulur ve hava boşluklarına girerse öldürücü olabilir.
H411 Uzun süreli kalıcı etkisiyle sucul yaşam için toksik.
H361 Doğmamış çocukta hasara yol açma veya üremeye zarar verme şüphesi var.
P101 Tıbbi tavsiye gerekiyorsa, ambalaji veya etiketi saklayın.
P102 Çocukların erişemeyeceği yerde saklayın.
P251 Kullanımdan sonra bile delmeyin veya yakmayın.
P410+P412 Güneş ışığından koruyun. 62 °C aşan sıcaklıklara maruz bırakmayın.
P301+P310 YUTULDUĞUNDA: ZEHİR MERKEZİNİ veya doktoru/hekimi arayın.
P331 KUSTURMAYIN.
P261 spray Püskürtme solunmasından kaçının.
P271 Sadece açık havada ya da iyi havalandırılan yerlerde kullanın.
P281 Gerektirdiği şekilde kişisel koruma kullanınız.

Geri