Sizce o pas çözücü kelimesi. Wd-40 ‘I kapsar mı ?
Wd-40 kullanmıyorum zincir de ama merak ettim .
Doğal deterjan dediği nedir merak ettim. Ben bulaşık deterjanı kullanıyorum
(link) "yağlama yağları, performans katkı maddeleri, yüzey aktif maddeler ve
solventlerin bir araya getirildiği kompleks bir karışımdır. Sakladığımız en iyi sır olduğundan içeriğinde ne olduğunu size gerçekten söyleyemeyiz, ancak ürünün hangi maddeleri içermediğinden bahsedebiliriz. WD-40 balık yağı içermez. Kanserojen, teratojen veya mutajen içermez. Ağır metal içermez. SVHC (Yüksek Önem Arz Eden Maddeler) kapsamındaki herhangi bir maddeyi içermez. Ayrıca silikon da içermemekte olup,WD-40’ın içeriğinde asit bulunmamaktadır. CO2 itici gaz (LPG yerine) içerir" denmiş.
(link) da "WD-40 metal çekim özelliği ile paslı ve aşınmış yüzeylere nüfuz ederek,
etkili bir pas çözücü olarak metal, tel, halatlardaki pası çıkarır, sıkışmış somunlar, bağlantılar, kontrol mekanizmaları ve diğer metal parçalardaki aşınmayı ortadan kaldırarak, parçaların serbest bir biçimde çalışmasını sağlar." denmiş, şurada da "WD-40 formülü
hiçbir aşındırıcı madde içermeksizin çok kalın tabakalı gres yağı ve kiri, etiket ve yapıştırıcı madde kalıntılarını yüzeyden tamamen temizler. Ayrıca oluşturduğu film tabaka ile çürüme ve paslanmaya karşı korur. " denmiş.
Bu (link) sayfasında zincir, boya ve balatalar üzerinde güvenli olduğu yazılmış. Hatta o sayfaya göre neredeyse yalayıp yutabileceğiz (tabii ki abarttım) ama (link) dokümanda şöyle birkaç not var:
Bunları kimya bilgisi daha iyi biri benden daha iyi yorumlar ama en azından
balata spreyinden çok daha güvenli görünüyor.
"Doğal deterjan/neutral detergent"ten kastettiği, "alkali ya da asit kullanmayın" ifadesiyle birleşince pH'ı dengeli olan anlamında gibi görünüyor. Türkçesinde "doğal" derken "organik" gibi hissettirse de İngilizcesinden yola çıkarsak "nötr" demek isteniyor olmalı.
Ben de bir süredir bulaşık deterjanı kullanıyorum. Daha güçlü bir çözücüye gerek kalmayacak kadar sık temizlediğimden yeterli oluyor.