Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet genel bakım ve temizliği nasıl yapılır?

@Spartiat Balata spreyi aslında bildiğimiz Zippo gazı. Aklı birazcık çalışan bir insan zaten bu gazın kokusunu aldığı anda kötü etkileri olacağını anlar. İntihar etmek isteyenler var diye, bir ürüne "kullanımı riskli" dememeliyiz bence.

Scudo
WD-40 ise, bildiğin motorinin esans eklenmiş hali. Motorinin zincire zararı olamaz, o zaman WD-40 da zararlı olamaz. Yağlama için kullanılabilir, ama akışkan olduğu için zincir üstünde uzun süre kalamaz. Kaldı ki, bu kadar pahalı bir ürünü kimse zincir için kullanmaz sanırım.
Kullanır, internette tartışmaları var. 50 km bile dayanmıyor. Yanlış anlaşılmaya mâhâl verecek bir öneri WD40'ı yağlamada kullanmak.
Soluyunca ölümcül/kalıcı hasar bırakan olması yeterince güvensiz değil mi?
Kan kanseri yapıyor.
İntihar etmek isteyenler var diye, bir ürüne "kullanımı riskli" dememeliyiz bence.
Güvenlik ibarelerini okumanızda yarar var.
Bisiklet bakımı yaparken kullananların çoğunun zarar görmemeyi garantileyecek kadar dikkatli kullandığını sanmıyorum.
Çok doğru. Çözücülerle temas çok tehlikeli, güvenlik açısından hiç kullanmamak daha doğru bir tedbir, çünkü masum maddeler değil. Çin'de iphone işçileri boşuna ekran temizlerken hasta olmuyor. Elinize yüzünüze sürdüğünüz sabun gibi değiller kısaca. Basit tabirle kimyasal yanık yapıyorlar.

@Spartiat Balata spreyi aslında bildiğimiz Zippo gazı. Aklı birazcık çalışan bir insan zaten bu gazın kokusunu aldığı anda kötü etkileri olacağını anlar. İntihar etmek isteyenler var diye, bir ürüne "kullanımı riskli" dememeliyiz bence.

Ürün bilgilerinde uzun uzun tehlike listesi olan ürüne tehlikeli demeyelim de Mahmut mu diyelim?
Birisi tehlikesinden haberi olmadan kapalı mekanda sıkıp teneffüs etmesin, bakım yaptığı ortamda saatler geçirmeden önlemini alsın, açık havada sıkıyorsa kendine gelmediğinden emin olsun diye yazıyorum. Yoksa isteyen zincirde kullansın, isteyen kafa yapmak için kullansın, isteyen içsin.

Zincirde ne kullanılsa iyi olacağı, neyin kullanılmaması gerektiği konusunda Shimano'dan bazı notlar:
Bizde çözücü genel bir kavramı ifade ettiği için su bazlı çözücü mü, kimyasal çözücü mü belli olmuyor. Bence balata spreyiyle bu iş olmaz, malum kuvvetli baz içeriyormuş.
Kimyasal çözücüleri kavanozda kullananlar var, bu işi ilk ozcycles youtuberı öne çıkardı diyebilirim. Bence tek kullanım alanı öyle olabilir. Açık havada kullanmak pek mümkün değil.
Benzin, gazyağından iyi diyorlar; bir kavanoza plastik süzgeç koy, zinciri içine at, benzinle arada bir çalkala. İşin bitince, birkez de aynısından ispirto dolu kavanoza at durulansın deniyor. Devamında tavada ısıt içindeki tüm sıvı bileşenler uçsun ve yağla diye devam ediyorlar.

Ufak bir zincir için saatlerce temizlik yapacağımızı sanmıyorum. Tamam sizlere fikir verebilecek kadar çok sayıda temizlemişliğim de yok ama şunu yazabilirim. Ben çok kasmıyorum. Netten satın aldığım bir zincir yağı yanında temizleme sıvısı da geldi. Ben şimdilik onu kullanıyorum. Birbirine bantladığım iki eski diş fırçası ile işimi hallediyorum. Yine netten aldığım spiral bir temizlik aparatı var ama henüz onu kullanmadım. Temizlik sıvısı olarak duruma göre bulaşık deterjanı da kullanıyorum. Güvenli ya da hızlı temizlik seçeneklerinden çoğunlukla hızlı yolla temizleyip geçiyorum. Bisikleti evde tuttuğum ve hemen hemen hep kuru havalarda kullandığım için sanırım aşırı kirlenmiyor. Parmağımla yokluyorum, zincir üzerinden parmaklarıma mini toz taş parçacıkları geliyorsa temizliyorum ve yeniden yağlıyorum. Aksi halde dokunmuyorum.
Bu arada not olarak şunu eklemek istiyorum. Yazıların mimikleri olmadığı için, yazılarımıza yanıt veren arkadaşların yazdıklarına ilk önce pozitif yaklaşalım. Hepimizin her şeyi doğru bildiğini sanmıyorum. Yanlışımızı düzeltmeye çalışan arkadaşlara önce pozitif cevap verelim. Edindiğimiz bilginin tersini yazıyorsa, önce bir kendi bilgimizi tekrar gözden geçirip sorgulayalım. Eminsek yine pozitif bir şekilde kaynakları ile cevap vererek bilginin doğruluğunu tartışalım. Bence forumdan çok daha fazla keyif alırız.

Birbirine bantladığım iki eski diş fırçası ile işimi hallediyorum.
Eski bir çift diş fırçası tekniği kullanıcısı olarak, resimdeki zincir temizleme aparatını kesinlikle öneririm. Fiyat/faydada aldığım en iyi bisiklet ürünlerinden. Hem çok güzel temizliyor hem de hiç zaman almıyor. Ben AliExpress'ten markasız almıştım, güzel çalışıyor.
1654587315754.png

Edit: Merak edip güncel fiyatına baktım. AliExpress'ten 23 TL'ye aldığım ürün en ucuz 124 TL olmuş.

Son düzenleme:
Eski bir çift diş fırçası tekniği kullanıcısı olarak, resimdeki zincir temizleme aparatını kesinlikle öneririm. Fiyat/faydada aldığım en iyi bisiklet ürünlerinden. Hem çok güzel temizliyor hem de hiç zaman almıyor. Ben AliExpress'ten markasız almıştım, güzel çalışıyor.
289337 dosyayı görüntüle

Ben de böyle set olarak N11'den almıştım, aynı ürün gibi görünüyor. Ben de çok memnunum.
unknown.png

Üstteki fırçayı dişli araları için kullanıyorum. Diğer aparatın aslında nerede/nasıl kullanılacağını bilmiyorum, kendi bisikletimde hiç kullanmadım ama bir arkadaşın rublesinde dişli aralarındaki tanımlanmamış organizmaları uzaklaştırmakta işe yaramıştı.

Zincir ve Ruble temizliğimi Barış hocamın tavsiyesi üzerine Würt balata spreyi ile temizlemekten vaz geçtim. Mazot baya güzel temizliyor lakin ağır kokusuda açık havada yapmama rağmen rahatsız ediyor. Asperox sarı güç ile muhteşem temizleniyor ama içeriğinin zincir ve rublenin kimyasına zarar verip vermediğini bilmiyorum. Gene youtubede severek takip ettiğim bir yayıncı Mr Muscle ilede çok güzel temizlediğini belirtti. Bu iki markayı kullanan Bilgisi olan varsa paylaşır ise sevinirim.

Zincir ve Ruble temizliğimi Barış hocamın tavsiyesi üzerine Würt balata spreyi ile temizlemekten vaz geçtim. Mazot baya güzel temizliyor lakin ağır kokusuda açık havada yapmama rağmen rahatsız ediyor. Asperox sarı güç ile muhteşem temizleniyor ama içeriğinin zincir ve rublenin kimyasına zarar verip vermediğini bilmiyorum. Gene youtubede severek takip ettiğim bir yayıncı Mr Muscle ilede çok güzel temizlediğini belirtti. Bu iki markayı kullanan Bilgisi olan varsa paylaşır ise sevinirim.

İçeriği böyleymiş:
(link)
unknown.png

Kimya bilgisi olan biri bizim için yorumlarsa çok makbule geçer.

İçeriği böyleymiş:
(link)
unknown.png

Kimya bilgisi olan biri bizim için yorumlarsa çok makbule geçer.
Bu konuda bir sonuç çıkmadı sanırım.
Asperox un zararı var mı?

• Beğen
Tepkiler: M.İhsan
Bu konuda bir sonuç çıkmadı sanırım.
Asperox un zararı var mı?

Çoğu kişi araba jant temizliğinde kullandı. Bazılarından duyduklarım jantlarında sorun çıkmış. Kararma gibi. Paylaşımları.görürsem paylaşırım burada

ben de genelde sarı güç veya normal bulaşık deterjanı ile zincirleri fırcalar iyice köpürtür sonra da tazyikli suyla durulardım. en son da biraz kurulayıp güneşte kurumaya bırakırdım. sarı güç kadroda da çok güzel işe yarıyor.
yağlarken de araba motor yağı ile normaldikiş makinası yağını karıştırıp kullanıyorum. 60-70 km sonra yağ biraz zifte dönmüyor değil. haliyle de ortalama her iki sürüşten sonra eski yağı biraz peçeteye silip yeniden yağlıyorum

Arkadaşlar ben bisikletimi yeni aldım sıfır olarak 2 gün önce, 15km falan sürmüşümdür, bana zinciri yağlamam gerektiğini söylediler. Bunu yağlamadan önce neyle temizlesem iyi olur, resimdeki fırçadan aldım, bir de Shimano PTFE Kuru Ortam Zincir Yağı aldım. Yağlamadan önce neyle temizleyeyim, ve zincirleri sökmem gerekiyor mu?
0_org_zoom.jpgshimano-kuru-ortam-ptfe-zincir-yagi-100ml-9867-jpg.jpeg

Arkadaşlar ben bisikletimi yeni aldım sıfır olarak 2 gün önce, 15km falan sürmüşümdür, bana zinciri yağlamam gerektiğini söylediler. Bunu yağlamadan önce neyle temizlesem iyi olur, resimdeki fırçadan aldım, bir de Shimano PTFE Kuru Ortam Zincir Yağı aldım. Yağlamadan önce neyle temizleyeyim, ve zincirleri sökmem gerekiyor mu?
290120 dosyayı görüntüle290121 dosyayı görüntüle
Zincirdeki koruma yağı, nakliye sırasındaki paslanmayı önlemeye yarıyor diye okumuştum, emin değilim. İlk binerken zincirin sıfır yağını kullanmanın yarar zararını bir bilen var mı, hepimiz yaptık ama en doğrusu ne yapmak olurdu?
Yağı uzaklaştırmak için yağ çözücü ürünlerden kullanmanız gerekli. Sonra, elinizdeki PTFE'li wax bazlı ürünü tekrar çözücü olmadan uygulayabiliyormuşsunuz. Ben kaynar suyla uzaklaştığını duydum, öyleyse kullanımı yağ bazlı ürünlerden daha kolay.

@ibrahimb667 15 km yağlamak için çok erken. En azından bi 100 km olsun. O zaman üstündeki kirlenmiş yağı elinizdeki fırça ve motorin/benzin/gazyağı ile temizleyip iyice kurulayıp sonrasında aldığınız yağ ile yağlarsınız. O yağ bittikten sonra da o yağdan bi daha almayın derim, cüzdanınızı düşünerek.

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Zincirdeki koruma yağı, nakliye sırasındaki paslanmayı önlemeye yarıyor diye okumuştum, emin değilim. İlk binerken zincirin sıfır yağını kullanmanın yarar zararını bir bilen var mı, hepimiz yaptık ama en doğrusu ne yapmak olurdu?
Yağı uzaklaştırmak için yağ çözücü ürünlerden kullanmanız gerekli. Sonra, elinizdeki PTFE'li wax bazlı ürünü tekrar çözücü olmadan uygulayabiliyormuşsunuz. Ben kaynar suyla uzaklaştığını duydum, öyleyse kullanımı yağ bazlı ürünlerden daha kolay.
Benzinlikten motorin alsam iş görür sanırım.
@ibrahimb667 15 km yağlamak için çok erken. En azından bi 100 km olsun. O zaman üstündeki kirlenmiş yağı elinizdeki fırça ve motorin/benzin/gazyağı ile temizleyip iyice kurulayıp sonrasında aldığınız yağ ile yağlarsınız. O yağ bittikten sonra da o yağdan bi daha almayın derim, cüzdanınızı düşünerek.
Fabrikadan çıkışlı olarak koruma yağı varmış, bunu temizleyip kendim yağlamam gerekmiyor mu? ön dişli en büyük vitesteyken (3) hafiften sürtme yapıyor, ama o vites ayarıyla alakalı sanırım. Ayrıca hangi yağı almam daha iyi olurdu öneriniz neydi acaba.

Benzinlikten motorin alsam iş görür sanırım.

Fabrikadan çıkışlı olarak koruma yağı varmış, bunu temizleyip kendim yağlamam gerekmiyor mu? ön dişli en büyük vitesteyken (3) hafiften sürtme yapıyor, ama o vites ayarıyla alakalı sanırım. Ayrıca hangi yağı almam daha iyi olurdu öneriniz neydi acaba.
PTFE'nin değişim aralıkları kısaymış. Motorin alabilirsiniz, ama kurutmadan yağ sürmemeniz zincirin ömrü için iyi olur. Kurutma işlemini ispirto ile yapıyor ozcycles bisikletçisi. Her birini ayrı kavanozda saklıyor.
Fazla katkılara da düşmemek lazım, grafen tozunun kuru yağlama yaptığını okudum, zincirde işe yaramıyormuş. Sert katkılar reklam yapılsa da aşınmayı kesiyor mu - bence kesmiyor, grafen örneğinden yola çıkarak.
Wax olması temizleme kolaylığı sağlıyor diye tekrar belirteyim, waxlılar kullanmadan önce çalkalanması gereken su bazlı içeriktekiler. Çok kaliteli değiller ama hangisi derseniz her zaman kaynar suyla kiri çıkabilenleri yağ bazlılara tercih ederim. Yağın kiri bir süre sonra insanın gözünde büyüyor.

Geri