Scudo Sports

Bisiklet giyimi nasıl olmalıdır?

Scudo
Ulaşım için kullanılan bisiklet ile spor için kullanılan bisiklet birbirine karıştırılıyor.

Spor yapıyorsanız eğer, kulüpte sporcuysanız vs. tabii ki bütün donanımlarınız olacak. En hafifinden bisikletiniz olacak, taytınız, SPD'niz, şuyunuz buyunuz herşeyiniz olacak.

Fakat bu işi ulaşım amaçlı yapıyorsanız, kask da diğer ekipmanlar da öyle zorunlu şeyler değil. Tabii ki sağlığınız önemli, kask takarsanız sizin yararınıza, fakat takmak istemiyorsanız da kimse sizi zorlayamaz bu iş için. İnsanları kask takmalısın, taytsız bisiklete binilmez diye de korkutup bu hobiden kaçırmayın.

Ben de çok tur yapan gördüm, pazar bisikleti ile çıkan. Bisiklet yeter ki gitsin, sizin bacaklarınız pedalı çevirsin yeter. Bisiklet çalışıyorsa eğer fazlasına ihtiyacınız yok. Bunun ilerisi hobi oluyor
 
bu işin bisikletli-bisikletçi, spor olarak yapan-ulaşım amaçlı olarak kullanan olarak ayrımı yapılsın bari.
şehir içinde kısa mesafelerde ulaşım amaçlı kullanan kişiler için kask, eldiven zorunlu değil ama öbür türlü spor amaçlı kullanan kişiler için zorunlu oluyor.
bisiklet yeter ki gitsin tabii bacaklar çevirsin ama aniden bir çukura girildiği ve yere düşüldüğünde de elde eldiven olmaması, kafanın yere çarpılması halinde de başınızda kask olmaması çok pişmanlık yaratabilir.
bu işi spor olarak yapan, gezi amaçlı uzun turlara katılan ve genellikle performans için süren bisikletçi kişiler için kask-eldiven-gözlük,tayt vs şarttır. öbür türlü kısa mesafe, hobi ve şehir içinde bir yerden bir yere ulaşmak için kullanan bisikletliler için ise zorunlu değildir.
 
@Ali ERTURAN

Ali kardeşime katılıyorum. Keşke bisiklet aksesuarları daha hesaplı olsa da kullanabilsem. Arkadaş öğrenci olduğu için dileğinde haklı. Ben hem öğrenciyim, hem de işsiz. Haliyle kılı kırk yarmam gerekiyor bisiklet giyimi konusunda. Bu arada ben spor yaptığımda başta baş ve enseden olmak üzere fazla terleyen ve haliyle soğuk algınlığına yakalanma riskine sahip biri olarak başımdaki teri emen ve rüzgar geçirmeyen kaliteli ama hesaplı bir ürün arayışındayım. Bunun yazın ve kışın kullanılanları varsa sevinirim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali ERTURAN
İlk yardımda bir de en önemli kural şu; çok bağırandan ziyade hiç sesi çıkmayan yaralılara öncelikle ilk yardım.
 
  • Beğen
Tepkiler: suat akman
bisikletin ve kullanılan malzemenin, kişinin amacı ve performansına göre değişmesi gerektiğini düşünüyorum.

bisiklete lay lay lom modunda, keyif için binen, uzun süreli binmeyen, hız yapmak ya da arazide tehlikeli inişler-çıkışlar yapmak gibi bir derdi olmayan kişinin, bir sürü malzeme alması gerektiğini düşünmüyorum. buna kask da dahil. hız düşükse gözlüğe bile ihtiyaç yok, yeter ki güneş rahatsız etmesin...

bi örnek veriyim, hollanda... sokakalarda bisiklet formasıyla bisiklet süren tek kişi görün, gidin yanağından öpün... millet kumaş pantolanla, etekle biniyo ya bisiklete... kask yok, eldiven yok, nefes alan kıyafetler yok... yanındakiyle muhabbet ede ede... işte bu bisikletin yaşam tarzı olmasının, yaşamın içinde olmasının en güzel örneği bence...

bunu bir spor olarak, risk alarak yapmayı planlayan kişinin ise, malzemeleri, deneyim kazandıkça ve ihtiyaç hissettikçe almasından yanayım.

bir kişinin bisiklet sporuna (veya herhangi bir spora) daha ilk adımında, olmazsa olmaz duygusuyla (ha "para benim, istediğime harcarım, keyfim bilir" diyene bi'şey demiyorum tabi) kendini baştan ayağa, komple malzemeyle donatmasını, 2-3 kg'nin hesabını yaparak yüksek fiyatlı bisikletler almasını saçma buluyorum.

saçmanın yanında, daha çok komik buluyorum aslında =)

kendimden örnek veriyim... şu anki bisiklet performansımla; ne pedli tayt, ne bisiklet forması, ne kilitli pedal, ne bisikletimin 5 kg. daha hafif olması, ne frenlerimin hidrolik disk olması beni kurtarır...

bu gerçeğin farkında olduğum için mmenunum ben şahsen.
 
@Candan Cığız

keşke ülkemiz de bisikletli için bu kadar güvenli olsa, bisiklete binmek yürümek kadar güvenli bir aktivite olsa, ancak öyle değil...

ben bisikleti hem ulaşım hem de spor amaçlı kullanıyorum. ancak kesindir ki ulaşım esnasında spor yaptığımdan daha büyük tehlikeler atlatıyorum. bir kere size ait bir yol yok. onun için her an yolu diğer trafik unsurlarından almalısınız ki yolunuz açılsın, bu da haliyle her seferinde risk demek. her an karşınıza bir kapı açılabilir, sinyal vermeyen bir araba üzerinize kırabilir, bir yaya sizi sallamadan yola atlayabilir, dolmuş/taksi/otobüs sizi görmeden durağa yanaşabilir ya da önünüze hiç beklemediğiniz bir yerde hendek çıkabilir.. siz çok iyi bisiklet kullansanız bile başkaları hiç iyi araba kullanmayabilir..

kimse kask takmamayı legalize etmeye çalışmasın. arabada emniyet kemeri neyse kask da bisiklet için odur. ve hiçbir kask canınızdan daha değerli olamaz. (ki kask da öyle pahalı bir şey değil, minimum seviye iş görecek kask en fazla 50tl)

diğer ekipmanlar için ise bir sözüm yok, gücü yeten gücü yettiği kadar edinir. para var huzur var..

ps. şu ana kadar iki kask kırdım, ancak kafamı iki defa kırma hakkım yok..
 
aslında ben de sizden farklı birşey söylemedim...

sizin kadar çok bisiklet üstünde olmayan biri, yavaş gidiyorsa, ara sokak ve yollarda ya da sadece trafiksiz orman yollarında keyif yapıyorsa.. yani buna tabi ki kendisi karar verir ama, kask olmazsa olmazları arasında sayılmamalı bence...

kaskı bir ihtiyaç olarak gören zaten alır. bence herhangi bir malzeme, koşullara göre gereklidir veya değildir... buna kask da dahil... e siz hayatınızın yarısını bisiklet üstünde geçiriyomuşsunuz baksanıza =) spordu, ulaşımdı, trafikti derken kask sizin için gerekli olanlar sınıfına girmiş... =)

(bu arada, umarım kaskınız yere hiç değmez, kazasız belasız, tek kaskla upuzuuun bi ömür geçirirsiniz =) )
 
  • Beğen
Tepkiler: bençizdim
Bu güne kadar iki kask kırdım, iyi ki kırmışım..

Kask tek kullanımlık bir ürün aslen..50 yıl kafada çiziksiz gider ama o gün geldiğinde feda eder kendini size..
 
  • Beğen
Tepkiler: İbrahim Aslanhan
Bisiklete binerken neyin olacağını kestiremeyiz çünkü yodla "hayalet" modundayız.
O yüzden kask hep takılmalı çarşıya çıkarken bile. Bakkala giderken dengeyi kaybedip kolunu kıran var.
Veya kafasını yaralayan bile vardır, olabilir hiç belli olmaz.

Forma ve eldiven de olursa iyi olur elbette. Günde 5 tane tişört değişmek yerine. :)
Eldivenim olmadığından ıslak elimle çukura girmiştim dengemi kaybedip düşmüştüm hafif sıyrıklarla atlatmış 2 haftada toparlamıştım.
Belki bileklik/dirsek bile takmalıyız.
 
bisiklet kullanim amaciniz ne olursa olsun kask eldiven gözlük olmali aslinda polisler bu konuda denetim yapmali motorculara yaptıkları gibi.uzun yolda tayt forma olsa iyi olur.her bisiklet yolda gider 18 20kg bir demir yigini ile yola çıkarsan cabuk yorulur hatta bisikletten sogursun birde 10 13kg bir bisikletle turlamanin hafifliği zevki başka olacaktir.eskiden demir yigini bir bisikletim vardi bununla iki km yolu zor gider yorulurdum patpatlar var romorklu olan yakalamaya çalişirdim yakalayamazdim bir bisikletci görür peşinden takilmak isterdim aramizda bir km fark olurdu ama şimdi durum farkli patpati rahat geçiyorum antrenman yapan bir bisikletcinin peşinden gidebiliyorum geri kalmadan yol mtb fark etmez benimki mtb.2011den beri her gun iş ev arası gidip geliyorum toplam 44km ortalama hizim 25 30km
 
  • Beğen
Tepkiler: Gökhan BİROL
Konunun basinda neyin neden takilmasi gerektigi gayet detayli aciklanmis. Trafik kurallari / kanunu / tüzüğü her türlü aracin trafikte nasil davranacagini, hangilerinin belgeli olacagini, hangilerinde zorunlu güvenlik tedbirlerinin ne oldugunu acikliyor.
Trafik polisi hicbir aracta kabaklamis lastik denetlemez ornegin. O is arac muayene istasyonunundur.
Bisiklettede Turkiye'de surucu belgesi, kask, eldiven, gozluk zorunlu degildir. Zil ve on-arka yeterli uyari aydinlatmasi / reflektoru zorunludur. Bunun disindaki hersey tavsiye. Ister takarsiniz ister takmazsiniz. Takilmasini herkes tavsiye eder, cunku sizin icin faydalidir. Takmazsaniz keyfiniz bilir.
Saatte 5-10 km hizla bile giderken dusup kafasini yaran kasktan vazgecmez.
Gozune sinek kacip kaza geciren gozlugu bir daha ihmal etmez.
Durdugu yerde yana devrilip yerdeki cakil veya dikenlerden elini yaralayan eldivensiz tura cikmaz.

Bu ornekler cogaltilabilir. Yasal zorunluluk veya keyfiyet sinirlari ortada. Takan veya yasadigindan ders alan tavsiye eder, "bisey olmaz ben boyle rahatim diyen" insallah bu nedenle ciddi bir sorun yasamaz. Olay bu kadar basit aslinda :)
 
Bir arkadaşın şöyle bir yorumu olmuştu: "Bisikletçiler o taytı giymek zorunda mı? Her şeyleri belli oluyor. Çok rahatsız edici." demişti. Taytın şöyle faydası var, böyle yararlı falan diye anlatmaya çalıştım ama arkadaşın haklılık payı da vardı. Tayt belki sadece uzun yolda tercih edilebilir.
 
@ulas

Spor yaparken giyilen Jockstrap denen iç çamaşırlar var. Ondan giyiyorum çok rahat ettim.

@Kaleli

Her sporun kendine özgü kıyafetleri var. Futbol oynarken, tenis oynarken, bisiklete binerken giyilen kıyafetler farklı. Vücudun hatlarını belirten ve organları belirgin hale getiren kıyafetlere karşı alerjiyi kötü niyetli buluyorum. O arkadaşın bir daha bu konuyu açtığı zaman ona "kötü niyetli" olduğunu söyle. Dünyaya çıplak geliyoruz ve çıplak gömülüyoruz. Arada geçen zamanda neler oluyor da çıplaklığa karşı bu kadar tepkili oluyoruz.
 
Kask, eldiven ve gözlük şart. Tayta birşey diyemem banada çok itici geliyor. Kazasız belasız sürüşler.
 
38 yaşıma kadar, pedi rahat olduğu için tayt giydim ama elalem rahatsız oluyor diye üstüne bir de şort giymişliğim vardı. son bir yıldır şort mort giymiyorum. doğrudan tayt giyip çıkıyorum. rahatsız olan olsun. ben de cübbeli, çember sakallı, takkeli şekilli sözde müslümanlardan; güya dini kitabında yazıyor diye hörgüç gibi türban takanlardan; öcü gibi çarşaf giyenlerden; ters dönmüş tombul efes bira şişesi gibi çirkin ve şişman bacaklarına mini etek giyip gezenlerden; alacabulaca taytı moda diye giyip gezen amorf bacaklı kadınlardan; renk uyumuna bakmadan elvan şekeri gibi giyinip çıkan erkeklerden rahatsız oluyorum ama en azından böyle giyinmeyin demiyorum. herkes istediği gibi giyinmekte özgürdür.

biisklette kask, eldiven ve gözlük neredeyse elzem giyim parçalarıdır. olmazsa olmaz gibidirler. diğer giyim ise vücuttan teri atacak ve karşı rüzgarı mevsimine göre kesecek şekilde, insan sağlığı ve rahatlığı için önem arzeden detaylardan oluşur. teferruattır.
 
@Mehmet Levent

Mehmet bey, yazacaklarimi nasil ifade etsem diyordum, sis yazmissiniz. Ellerinize saglik.

Kask, eldiven falan zaten sart da bence en cok lazim olan sey tayt. Yillar sonra tekrar bisiklete baslayinca aldigim ilk sey tayt oldu. Cunku biliyorum ki esyanin tabiati geregi bisiklet uzerinde uzun sure kalacaksaniz erojen bolgelerinizin rahat etmesi icin pedli tayt sart.

Pedli tayttan rahatsiz olmak, iticii bulmak kohne ve cagdidi bir zihniyetin cikarimidir beyler, kusura bakmayin.

Tayttan herseyiniz belli oluyor diyen insanlara soyleyin spor yapanlarin orasina burasina bakmayi biraksinlar. Bu cahil zihniyetle atletizm, yuzme falan da gelismez. Ustelik bisiklet taytindaki ped "herseyimizi" buyuk miktarda kapatiyor.

Pazar gunu ilk kez taytla insan icine ciktim, kozzy'ye kahvaltiya gittim, caddede kahve ictim, kimse de yan gozle bakmadi, dalga gecmedi. Ustelik aynanin karsisina gecince de hic de oyle itici ve komik bulmadim kendimi.

Ne kadar cok giyersek, bu is bilgisiz toplum cevresinde o kadar cok kaniksanir. Ay heryerim meydanda, ay bilmem gibi 10 yasinda cocuk mizmizlanmasi yapmamak, once kendi sagligimizi dusunmek gerekiyor.
 
tayt polemiği yapacağımıza tecrubelerimiz paylaşarak neyin neye yaradığını anlatırsak daha yararlı olacakdır. örneğin ben gözlük takmasam gozlerim yaşarmaya başlıyor, rüzgar hemen etkiliyor. takarsam hiç bir sorun yok. bunun tekerden sıçrayan su faktörü var, taş faktörüde var. bunları anlatırsak millet bilinçlenir neden gözlük şart sorusuna cevap bulmuş olur. eldiven : yerler yaşken tekerim kaydı düştüm yere tamas eden yerler ellerim ve ayaklarım oldu eğer parmaklı eldivenim olmasaydı ellerim sürtünme yanığı olacakdı bundan beni korudu. işde bunlar benim tecrubelerim anlatırım isteyen takar isteyen takmaz ama ne demişler bir musibet bin nasihatten iyidir. bırakın taytıda kıçının kıymetini bilenler giysin bilmeyenler giymesin. 2 saat sonra neden tayt sorusuna cevabı yaşayarak alırlar. lakin eşofman altı yada sadece tayt olayına insanlar kendi karar versin kimisi utanır kimi utanmaz. kimi taytla kendini beğenir kimi beğenmez. burası onun bileceği işdir. saygılar.
 
Geri