Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet kaskı takmak zorunda mıyım?

Motorlu taşıtların Kasksız kişilerin yanından daha yavaş geçtikleri fikrine zerre kadar katılmıyorum.
Aksine kasklı kişilerin yanından daha yavaş geçiyor.
Kaskınızın üzerinde birde kamera varsa dahada yavaş geçiyorlar.

Burada yazarımız yok "kaskın faydası henüz ispatlanamadı" yok "kask kullanmayı zorlamanın olumsuz sosyal etkileri var" gibi kendi tezine savunma mekanızmaları geliştiriyor.
Ama aslında fotoğraflardan çok açıkca görülmektedir ki aslında tek düşündüğü şey kendi dış görünüşü.

Tek derdiniz kendi dış görünümünüz.
Kendi reklamınızı yapmanıza sözümüz yok ama bunu yaparken insanları kötü yola yönlendirmeyiniz.
Yaptığınız şeyin araçlarda eminiyet kemeri kullanımına karşı çıkmaktan bir farkı yok

Scudo
Kask tam kapalı full face olmadıkça koruduğuna inanmıyorum aynı zamanda motosiklette kullanıyorum sırf kaskla da bitmiyor. Bel sırt dirsek boyun diz bunların hepsinin korunması önemli bu şekilde bisiklete binmek ayrı bir eziyet olur. Bisikleti yol yada caddelerde kullanmıyorum, kullanamıyorum neden? Motosikletle giderken bile hergün trafikte neler yaşıyorum insanlar motosikleti kullanan kişinin insan olduğunu unutuyor. Dibine girenler sıkıştıranlar gaza gelenler. . .Bu bisiklet için daha tehlikeli çünkü hiç umursanmıyor ne yazık ki herhangi bir risk esnasında arkadan darbe vb durumda o kask korumaz . . .

• Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
Kask tam kapalı full face olmadıkça koruduğuna inanmıyorum aynı zamanda motosiklette kullanıyorum sırf kaskla da bitmiyor. Bel sırt dirsek boyun diz bunların hepsinin korunması önemli bu şekilde bisiklete binmek ayrı bir eziyet olur. Bisikleti yol yada caddelerde kullanmıyorum, kullanamıyorum neden? Motosikletle giderken bile hergün trafikte neler yaşıyorum insanlar motosikleti kullanan kişinin insan olduğunu unutuyor. Dibine girenler sıkıştıranlar gaza gelenler. . .Bu bisiklet için daha tehlikeli çünkü hiç umursanmıyor ne yazık ki herhangi bir risk esnasında arkadan darbe vb durumda o kask korumaz . . .

ister tak ister takma bu konu baydı artık sene olmuş 2015 hala kask takayimmi diyenler var bir gun o guzel kafani cakarsin bir yere kulakların dan kan gelir dersin keşke ...

@hogutmen

Benim kullandığım güzergahlarda da bana yol vermeyen insana rastlamadım. Kendilerini riske atarak yolu ortalayıp gidiyorlar çoğu. Youtube kanalıma bakarsanız gittiğim güzergahlar ve sürücülerin davranışları hepsi kayıtlı. Dediğim gibi göreceli ve risk size kalmış alırsınız yada almazsınız bütün mesele bu.

• Beğen
Tepkiler: hogutmen
Elbette ki kimse kimseye "kask tak, takmazsan konuşmam, saygı duymam" dememeli. Ortada bir karşı görüş var, çok ta güzel araştırmalar ve konuya vakıf insanlarla bağlatılanmış. Ben şahsen kask takıyorum, takmaya da devam edeceğim ve bu kararım nasıl kimseyi etkilemiyor ise kask takmayan birinin tercihi de beni etkilemez, kimseye de "Neden takmıyorsun?" diyecek hakkı vermez. Güzel bir yazı olmuş, dilerim ki özellikle kaskı takmamanızdan kaynaklı bir kaza yaşamaz mutlu mesut ömür boyu topuklularınızla bisiklete binmeye devam edersiniz :) .

Düzeltme; Konu kask,mask neyse ne de, biz millet olarak, tartışmayı daha bir yüzyıl öğrenemeyecekmişiz gibi geliyor bana maalesef :( (Benim şurada belki var 1 günüm belki 30-40 yılım da orası ayrı )

• Beğen
@ÇaNakkaLeRuHu

Yaşadığınız yerin kültürü, medeniyeti, görmüşlüğü fark edebilir. Ankara'da maalesef bisikletli adam yerine konmuyor. Sizin adınıza sevindim.

• Beğen
Tepkiler: ÇaNakkaLeRuHu
@hogutmen

Teşekkürler. Ayrıca belirteyim bu dediğim insanlarda dev araçları ile kamyoncu diye bir takım insanların toplumdan soyutladığı adamlar. Bu da bir ayrı tez konusu.....

• Beğen
Başka konularda kask takılmasını dirençle ısrar eden arkadaşları burada kask takmayı zorunluluk olarak görmeyi eleştiren tavırda görmek, yazının onları etkilediğinin bir göstergesi. Ben de kask takmıyorum ve taktığımda obsesyona dönüşeceğini için ısrarcıyım bunda, taktığım anlardan biliyorum. Bir şeye takılmak, kaza riskini daha da artırıyor.

Fakat şunu da anlamakta fayda var, kask ölümden korumaz, sadece birkaç ihtimali daha yok etmeye yarar. Nedir bunlar? Düşük süratla yapılan kazalarda dengenin kaybedilmesi ve akabinde kafanın darbe alması. Kafa, kol gibi değil. Kırıldı mı iyileşiyor diyerek geçiştiremeyiz. Beyin kanaması denilen bir tehlike var. Bu da, en ufak sarsıntılarda bile gerçekleşebilir. Dahası, uzun bir sürece yayılıp birkaç ay sonra etkisini gösteren kanamalar dahi var. Varın sinsiliğini siz düşünün. Fakat tüm bunlar, yolda yürürken ayağımız bir yere takıldığında da gerçekleşebilir veya karlı bir yolda yürüyüp kayınca. :)

Öte yandan, bisiklet bir araçtır. İster topuklu ayakkabı, ister palet giyin. Bu tercih meselesi. Eğer siz buna rağmen sürüşten keyif alabiliyor ve tehlike yaratmadığını düşünüyorsanız veya bunu absorbe edebiliyorsanız bitmiştir.

Ek olarak "1990’larda ABD’de kask kullanımının yaygınlaşması ile birlikte baş yaralanmaları %51 arttı" bilgisinin kask kullanımının ve bisiklt güvenliği araçlarının yaygınlığının artmasıyla artışa geçen çocuk bisiklet sürücülerinin sayısıyla alakalı olabileceğini düşünüyorum.

Benim fikrim ne?
Benim insanları yönlendirmek üzerine bir fikrim yok. Fakat ben, kask takmıyorum. Sebebi ise dediğim gibi obsesyon. Elime eldiven taktığımda bile doğadan kopmuş hissediyorum. Bisiklet bu konuda istisna ama ötesini kabul edemiyorum. Garip ama takıntının varlığı zaten biraz garip. Doğal seleksiyon hep en güzel şeyleri bize bırakmıyor maalesef.

Türkiye'de sürücüler değişmediği sürece ne yapsak boşa atılan kulaç olacak. Ne zaman denk gelir de bir misafirlikte TV haberlerini izlesem, sunulan kaza haberlerinin yaya geçidinden hunharca geçen araçlardan meydana gelen kazaların videolarıyla yapıldığını görüyorum. Yaya geçidinden böylesine geçen, kırmızı ışık kurallarını bu kadar ihlal eden kaç Avrupa ülkesi var, cevabı sizde. Bir 50-60 yıl daha geçmesi gerek bazı şeylerin düzelmesi, yeni neslin hakimiyet sağlaması için.. Fakat bizim ömrümüz yeter mi bilmiyorum. :)

Yazdıklarınıza katılmıyorum. İsveç'te yaşasaydık, bisiklet trafiğin bir parçası olsaydı söylediklerinizde haklı olabilirdiniz. Fakat özellikle büyük şehirlerde bisiklet sürerken hergün tehlike atlatıyoruz. Genelde ilk büyük kazasını yapmayan bisikletçiler de sizin gibi olaya bakıyor. Kaza geçirdikten sonra da kafasına atılan 10 dikişli fotoğrafıyla KASKINIZI TAKIN, yoksa böyle olur diye konu açıyorlar...

Topuklu ayakkabıya gelince zaten ayağın yere temas eden düşey alanını azalttığı için ayakta rahatsızlıklar oluşturuyor. İş hayatında zaten mecburen giyiliyor da sürekli topuklu giyen bayanlar zaten topuklu ayakkabıdan bıkıyor verdiği rahatsızlıktan dolayı.

Sonuç olarak topuklu giyerek, kask takmadan bisiklet kullanmanızdan kendinizi biraz göstermeye çalıştığınızı düşünüyorum... Standart'ın dışına çıkmaya çalışıyormuşsunuz gibi bir tavrınız var, ki konuyu burada paylaşmanız da bunu gösteriyor...

Yani ister takarsınız, ister takmazsını kimse sizi yadırgamaz. Ama kask takmamayı bu kadar misyonerlik haline getirmenize anlam veremedim açıkçası. Ne de olsa siz de ilk kazanızdan sonra kask takmaya başlayacaksınız...

@uguryilmaz144

Niyet sorguluyorsunuz gibime geliyor. Yanlış yaptığınızı düşünüüyorum. Lütfen herkesi olduğu gibi kabul edelim.

Kesinlikle mantıklı hatta tüm vücut için olmalı o zaman korur

• Beğen
Hayır amacım kesinlikle niyet sorgulamak değil, isteyen istediğini giyer, isteyen kask takar... Benim burada rahatsızlık duyduğum konu hanımefendinin bunu saçma sapan tezler ortaya sunarak misyonerlik yapmasıdır. Bu forumu okuyan binlerce arkadaşımız var, çoğu da genç yaştalar. Kendisi kask takmak istemiyorsa takmaz, fakat yok kask korumuyor, kaskın koruması kanıtlanmadı şeklinde alıntılar yapıp insanları kask'tan uzaklaştırmaya çalışırsa böyle ağır konuşurum. Merak ediyorum bu bayanın çocuğu bisiklete binince kask taktırmayacak mı ?

Geçin abi show yapıyor başka birşey değil...

Bu hafta sonu yeni bir kask alayım en iyisi. Teşekkürler yazı için

• Beğen
Tepkiler: 7haiku
Tebrik ederim, özgüveninize hayran kaldım. Umarım kafanızı bir yere çarpmazsınız hadi en kötü ihtimal çarpsanız da umarım bunları yeniden yazabilirsiniz...

Yine de sormadan edemeyeceğim kafanızı daha önce bir yere çarptınız mı? Eğer çarptıysanız acımadı mı?

ben bi kere bi kaldırımdan aşağı uçtum 1 metre kadar başımın üstüne düştüm tepe üstü başımıda taşa çartım ozaman kask olsaydı çok iyi olurdu aslında
şimdi var kask ama inşallah bidaha düşmem korkmuştum beyin kanaması geçiriyom diye bu arada kask iyi hissettiriyor hiç bişey olmasada psikolojik herhalde
takanda kendine takmayanda ona kimse karışamaz

Tabiki kask takıp takmamak herkezin kendi isteğine kalmış. Tercih meselesi. Saygı duymak lazım. Sıgara kullanmak, uyuşturucu kullanmak, intahar etmek gibi (abarttım). Fakat bunun pazarlamasının yapılması bence de yanlış.

Bu işi en çok araştıran, uzerine kafa yoran profesyonel bisikletçiler ve bu insanlar kask takıyorlar. Demek ki bir işe yarıyor diye düşünüyorum. Ben takıyorum, eldiven takmıyordum Amerikadaki TT yarışındaki kazadan sonra aldım.

Önce konuyu ikiye ayırayım performans sürüşleri ve günlük kullanım ( ulaşım ) olarak.

Performans sürüşleri için fikrim kesinlikle kask takılması yönünde çünkü amaç hız yapmak ve yüksek hızlarda ( tamamen korumasa bile) kazalarda kafaya alınan darbeleri azaltıyor , % kaç oranda azalttığını bilmiyorum ancak çoğu zaman büyük travmaları engelleyebileceği neredeyse kesin.

Günlük kullanımda özellikle amsterdam vb. şehirlerde kask kullanımı çok çok az çünkü bisiklet üzerinde neredeyse hiçbir tehditle karşılaşmıyorlar , arabalar saygı gösteriyor , yollar onlara göre düzenlenmiş ve bunun gibi bisiklet kullanımını tehlikesiz hale getirecek bin bir türlü şey var. Ancak ülkemizde bu durum biraz daha farklı malesef , bisiklet yolu diye yapılan yollar cam kırıklarıyla dolu , bazı bölümlerinde bisiklet sürmeyi bırakın yürüyemezsiniz bile. Bu sebeplerden dolayı bisikletimizi yollarda sürmek zorunda kalıyoruz ve bu bizi arabalarla baş başa bırakıyor. Böyle bir durumda arabaların çarpması kask tarafından emilemeyecek derecede büyük güç üretir ve kaskın çok büyük bir geçerliliği olmaz ancak bunun çok istinai bir durum olduğunu düşünüyorum , belki araba sizi sıkıştıracak ve devrilip başınızın sağ kısmını bariyerlere , kaldırıma vs. vuracaksınız işte bu durumda kask kafanıza etki edecek kuvvetin büyük bir bölümünü emecektir.
Özetleyecek olursam kask takmak her zaman için takmamaktan yararlıdır diye düşünüyorum , aksini düşünene de saygı duyuyorum sonuçta kişisel bir tercih.

Geri