Scudo Sports

Bisiklet kaskı takmak zorunda mıyım?

Dediğimin arkasındayım.Saygı duymak zorunda değilsiniz görüşüme.Fark etmez çok.Bir bisikletli kaza yapıp beynini asfalta akıtınca genelde haber oluyor ne yazık ki.Biz de azınlık olduğumuz için hele de yaşınız ben gibi 19 ise, aile direkt olarak bak yine bisikletli ölmüş, bak yine İstanbul'da olmuş bak sana kullanma diyorum vs oluyor.Dediğim gibi, benim görüşüm ve kimsenin desteklemesine ihtiyacım yok.Ayrıca narsist diyenler olmuş.Ne alaka? Kask takıyorum diye hava giriyorum mu dedim? Kendimi üstün görüyorum mu dedim? Bisiklet'in pedalı neyse bisikletli'nin kaskı odur benim için.Kendimi beğendiğim falan yok yani.

• Beğen
Tepkiler: Soner Sarihan
Scudo
Yazi alintiymis sanirim ama sunulan tezler zaten yazarin kendi tezleri degil. European Cyclists' Federation'un savundugu tezler. Kimdir ECF? Avrupa bisiklet otoyolu Eurovelo'nun mimari. Bike2Work, NowWeMove, SWITCH, Velocity gibi bir dünya proje ile sehirici bisiklet kullanimini yayginlastirmaya calisan bir kurulus. Adamlarin derdi su: "Biz daha cok insan bisiklete binsin diye ugrasirken siz bu isi tehlikeli gösterip insanlari korkutmayin". Tezlerini destekleyen argümanlari da var. Istatiksel olarak kat edilen kilometre basina bu is yürümekten daha tehlike degil. E tabi istatistik nereye cekerseniz oraya uzayan bir bilim ama "Takmazsaniz pamugu tikarlar"dan daha saglam bir argüman oldugu kesin. Adam diyor ki taktigin kaskin standart testi 20 km/h icin yapiliyor, sandigin kadar güvenli degil. Ona güvenip de stravada hiz rekorlari kirmaya oynama yani. O hizda düsersen yada arabanin teki sana carparsa kafan saglam bile kalsa yine de tikarlar pamugu. Katilip katilmamak kisiye kalmis. Veriler ortada. Ayrica adamlar "takmayin" da demiyor, sadece "korkutmayin" diyor.

Ama bu teze paralel olarak sehirici trafigin hizini maksimum 30 km/h yapabilmek icin de hükümetlere baski yapiyorlar. Bisikletin sehir icinde kullanimini arttirmak icin kampanyalar düzenliyorlar. Bisiklet zaten adamlarin lobi yaptigi cogu ülkede trafigin dogal bir unsuru sayiliyor. Hemen hemen her ailenin sadece yazin haftasonlari sürmek icin bile olsa bir bisikleti var. Insan cani da kiymetli. Altyapi zaten mevcut yani, adamlar daha iyi yapmak icin ugrasiyor. Türkiye cok ayri bir kulvarda maalesef. ECF'in tezleri ile hareket etmek ne kadar dogrudur tartisilir. Yine de kask takmiyor diye birine cikismaya yada kücümsemeye karsiyim. Bisiklet süren insan sayisi artmadikca yollar bisikletliler icin hicbir zaman daha güvenli olmayacak.

@1dost

@1dost tabi kask takinca artik o guvenli. Madem oyle arabayla ona sifir geceyim yok hatta dur uzerine sureyim. Nasil olsa guvende kolu bacagi kirilir belki ama onemli olan kafa saglam. Surucunun kafa da saglam ya onu dusunur. Tabi dusunceli surucu cok ve bu yuzden turkiyede ve dunya da bir suru kaza yasanmamis olur. Enteresan bir bakis acisi. Topuga karsiyim ama. Yeri geldi insaattan eve giderken harcli cizmeyle kullanmamak icin ciplak ayak surdum cunku uygun degil. Topuklu ise hic uygun degil. Pedala basmak icin Tabani duz degil bir kere. Eziyet iskence....Ayagin fleksiyonda veya ekstansiyondayken dizi cevirmek...

• Beğen
Bilmem farkettiniz mi ama konuyu açan daha cevap yazmamış. Konu 9 safya tapatalkta

Konuyu açan ilk fotoğrafın tepki alan o da olmamış be
"Mahelleden birine 1 tur versene" diyip almışsın gibi.

İsteyen takar istemeyen takmaz.

Bedelini ödeyecek olan istediği gibi davranır bu dünyada.

Hadi iyi akşamlar.

• Beğen
'Kaza Anında Seni Korur' Her iki anlamdada kesinlikle hayati önemi var.Kaska güvenerek yaptığınız hızlı iniş ve manevralar sizi aslında ölüme daha yaklaştırıyor.Kaskı takmazsak beynimiz dağılır dahamı iyi diyen arkadaşlara hem katılıyor hemde aynı ölçüde katılmıyorum.60 km hız ile kaza yaptığımızda kask sayesinde beynimiz dağılmadı diyelim.Ya bedensel hasar olayı ne olacak?Felç uzuv kaybı?Ömür boyu birilerine yülk olarak(kendi hatamızdan dolayı) yaşamak dahamı iyi olacak?Kaska güvenerek yapılan hız her zaman ölüm riskşnizi dahada arttırır.Yaşamayı seviyorsanız kaskı sadece koruma amaçlı takın 'hız' yaparken güvenmek için değil.

• Beğen
turkiyede ozellikle istanbulda kask neden takilir nicin ben kask takiyorum

Buna birde trafikte arac kullanan surucu gozunde bakalim

Kask takan bisikletli = surucunun beyninde bilincli kullanici cok nadir karsilasiyoruz dikkatli davranalim

Kasksiz bisikletci = bunun yollarda ne isi var sokak arasinda kullansin caddeye neden cikiyo (potansiyel serseri gozuylr bakilabilir) bunun yolda gitmeye hakki yok.

Benim tecrubem kask takarsan araclar seni daha cok takiyor sana bakislari degisiyor kendini arabaya gosterdigin muddetce sana da yol hakki veriyor yol istediginde yol verebiliyor ve zoruna da gitmiyor surucunun

Insanlarin gozundede kask bisiklet ehliyeti gibidir benim gorusum yuzde bes oraninda korna tacizine ugrayabiliyoruz yine de

@Candan Biberci hiz yapmak kisiden kisiye degisiyor hiz yapan adam kasksiz da hiz yapar ben oyleyim sahsen hatta kasksiz daha rahat hiz yapilir cunku dikkat dagitmaz hissiyatin artar

• Beğen
@Murtega

İşte bu efendim bu konuyu okumanın en büyük faydalarından biri bu entry. Çok güzel. Hız limitini düşürülmek istenmesi, 20 km/h testi çok güzel bilgiler. Hollanda da ışıklar bile ortalama bisiklet hızına göreymiş bazı yerlerde. Bisiklet yolunda 20 km hız ile giderseniz yeşil dalga gibi. Harika.

Mesele kask meselesi değil . Bir sürü İnsan tanıdım meslek gereği (Psikolojik Danışman) popülere karşı olan.Bu arkadaşlar her kesin gittiği filme gitmez popüler olan kitapları okumaz ve hatta sırf herkes kullanıyor diye cep tel kullanmayan bile gördüm.Mesele aykırı olmak, mesele cool olmak :harika: .

Doğrusu ben kasklı, ışıklı, özel kıyafetli bir şekilde trafiğe çıktığım zaman motorlu araç sürücüleri tarafından daha çok saygı görüyorum.
Evet korkmaya gerek yok, sürekli tehlikeler üzerine konuşmaya da.
Ancak tedbir asla elden bırakılmamalı.

@starbuck

Bunun ironiyle bir alakası yok.. Direk kendi kurallarını koymuş ve bunun dışındakileri hiçbir şekilde kabullenemeyen hatta kendi düşüncesi için tüm köprüleri yıkan bir yapı içerisinde arkadaş. Tam bir narsist. İnanın onun da ne düşündüğü de kimsenin umrunda değil... Şu soruları kendinize sorun bu sorular sizin karakteriniz ile örtüşüyor ise iflah olmaz bir narsistsiniz demektir. Hemen profesyonel bir yardım almanız gerekiyor demektir...

1. Herşeyin kendiniz ile alakalı, kendiniz hakkında olduğunumu düşünüyorsunuz ?
2. Kuralları kendiniz koyuyor ve başkalarının kurallarını hiçe mi sayıyorsunuz ?
3. Hep kendi istediklerinizin olmasını mı istiyorsunuz ?
4. Sert ve yüksek standartlara mı sahipsiniz ? Kendi kabul ettiğiniz yoldan başka bir yol olamayacağını mı düşünüyorsunuz ?
5. Diğer insanlara nazaran üstün olduğunuzu mu düşünüyorsunuz ? Herşeyden çabuk sıkılıp koparıp atıyormusunuz ?
6. Başkalarının deneyimlerini anlamıyor yada anlamak istemiyormusunuz ?
7. Konuşurken detaylarda, küçük meselelerde kayıp mı oluyorsunuz ?

Konu içinde önceki mesajımda da belirttiğim gibi. Ben kask takmıyorum. Bu düşüncemden ve davranışımdan dolayı kimseye hesap vermek zorunda da değilim. Çünkü bu bana zarar verebilecek bir konu. Bunun zararını görürüm yada görmem. Bu benim hayat içinde aldığım risklerden sadece birisi. Bu yüzden bana selam vermeyecek adam vermesin bunu demek istiyorum. İnsanların özgür iradeleri ile aldıkları bir kararı benimseyememek yukardaki soruların çoğuna evet diyen bir insan için geçerlidir ve o insanda tam bir narsistdir. Böyle bir yaklaşımda bulunulacağına zararları anlatılarak düşüncesinin yalnış olduğu güzel kelimeler ile benimsetilmeye çalışılabilir. Kaldı ki burda herkez belli bir yaş grubunda kendi kendine karar verebilen bireyler. Bu noktada da yalnızca tavsiye iş görür. Örn. 1. şık " Arkadaşım bak şu görmüş olduğun video ve resimde kask takmayan bir insanın ne hale geldiğini göstermek istedim sana. Artık bu senin kararın ister takarsın ister takmazsın ". 2.şık " Kask takmayan insana ne saygı duyarım ne selam veririm.Ha bu umrunuzda değil elbette biliyorum.Umrunuzda olmaması da benim zerre umrumda değil.Iyi pedallamar " farkı görmüşsünüzdür umarım...

Saygı duymamanın sonu yok. Ben sigara içene, başkası alkol alana, diğeri başı örtülüye, diğeri esmere, böyle uzar gider yani. Ben bu konunun bir mesajı olduğunu düşünüyorum. Güzel bir mesaj. Kask bir tabu dogma değil. Takmayan da dinden çıkmıyor.

@Murtega

"Adam diyor ki taktigin kaskin standart testi 20 km/h icin yapiliyor, sandigin kadar güvenli degil. Ona güvenip de stravada hiz rekorlari kirmaya oynama yani. O hizda düsersen yada arabanin teki sana carparsa kafan saglam bile kalsa yine de tikarlar pamugu. Katilip katilmamak kisiye kalmis."

Kask testlerinin amacını yanlış tarif etmişsiniz, tekrar okumanızı tavsiye ederim. Bisiklet kask testi "2 metreden serbest düşüş" üzerine kurulur (22 km/s hız), 22 km/s'i aşmamanız gerektiği anlamı çıkmaz. Aynı şekilde motosiklet kaskları da 3 metreden serbest düşüş üzerine yapılır. Buradan bisikletin veya motosikletin hızı ne kadar olmalı yorumu yapamazsınız.

(link)

Arkadaşlar biz neyi tartışıyoruz? Hanfendi (ki feykte olabilir) bir yerden almış kopyalamış yapıştırmış ve ardına başka da birşey yazmamış. Sizler ne yapmışsınız, arkasından döşemişsiniz yazıyı. Yok şöyle yok böyle diye. Bırakın ister taksın ister takmasın. Kendi ahmaklığı yüzünden canı yanan insanlara gram acımıyorum ben.

@ilker Coşkun Demeye çalıştığım buydu.Teşekkür ederim.Hazır olun topa tutulacaksınız şimdi çünkü acımıyorsunuz insanlara.

• Beğen
Geri