Öncelikle Hepinize merhaba...
80 li yıllarda ve 90 yılların başında tüm çocuklar gibi benimde bir bisikletim vardı. Bizler inanılması güç olsa da sokakta oynayabiliyorduk... Büyük olanlar küçük olanlara bisiklet sürmeyi öğretirdi bende bu öğretimden geçen biri olarak ilk bisikletim olan BMX ( o yıllarda çok karizması olan bi'şeydi ) ile baya yol kat ettiğimi düşünüyorum çünkü 2-3 defa dış lastiklerin dişleri eridiği için yeni dış lastik almıştık
sonra bianchi aspid ler girdi hayatımıza siyah üzerine yeşil örümcek ağı çağrışımı yapan boyası ile bir sürede 26 jant bisiklet kullandım. Hatta o zaman mahalleden 4 arkadaş yanımıza çadır da alıp İzmir Bornova dan Çeşme ılıcalara gidip 2 gün kalmışlığımız bile var...
muhtemelen 16 yaşındaydım ayağımızda terlikler çantanın içinde karpuz
çeşmeye gittik...
Aradan yıllar geçti okul hayatı çalışma hayatı derken bırakı vermişim bu güzel hobiyi... ta ki büyük kızım ( 12 yaşında ) bisiklet sürmeyi öğrenmek istediğini söyleyinceye kadar...
sahibinden de bir tane kron marka bir bisiklet vardı... çocukluğumdan hatırladığım shimano iyi bir vites ve göbek markasıydı
birde ön tarafı disk frenliydi gittim onu aldım. çocukken bize öğrettikleri gibi eğimli bir yerden iktirdim bir iki düşme bir kaç acı ve minik diz dirsek kanamasından sonra öğrendi bisiklet sürmeyi bisikletini de seviyor. Daha seri kullanması sağa sola yatıra bilmesi, bakım yapmayı öğrenmesi vs. gibi şeylerle uğraşıyoruz bu aralar...
eşim bisiklet sürmeyi bilmiyormuş hiç konusu bile geçmemiş aramızda
yine internetten ucuz bir bianchi scorpion buldum ( cocukluğumun son dönemlerinde görmüştüm çift amortisörlüler ozaman çok havalı oluyordu
şimdi eşimi iktiriyorum aynı yokuştan aşşağı
bir kaç düşüş sonra o da öğrenecek
Çocukken bizim yarış bisikleti dediğimiz bisikletler vardı incecik ve çok büyük lastikler kıvrık bir gidon hem alttan hem üst kısımdan fren yapmaya yarayan kollar
bizim dönemimizde bu bisikleti rüyasında görmemiş çocuk yoktur herhalde
yanlış biliyor olabilirim ama sanırım markası fuji ve sprick oluyordu
çocuk ve eşim için bisikletlerle bu kadar hasbihal olunca o bisikletler geldi aklıma hazır eşim ve kızım da bisiklet sürmeye başlamışken kendime de bir tane alayım aksamları güzelyalı sahilde süreriz ara sıra inciraltına gideriz o arada küçük kızımında boyu biraz uzar oda sürmeye başlar küçük turlar planlarız gibi şeyler düşünürken bir tane kendime almaya karar verdim biraz araştırma ( araştırma derken mahalle bisikletçileri, ve bit pazarı ) bir bisiklet buldum. tam istediğim gibi alsam mı almasam mı üzerinde nasıl iyileştirmeler yapabilirim derken internet te araştırmaya başladım....
öncelikle bisiklet yedek parça fiyatlarını görünce bi yutkundum
araba fiyatına bisiklet toplamak içten bile değil
)) sonra bir sürü teknik terim onlarca/ yüzlerce çeşit ve modelde yedek parça....
bizim zamanımızda sadece pedalı geriye bastığımızda fren yapan arka göbekler ( kontra ) şimdi elektrik üreten hale gelmiş hem de 70 TL ye de üretiyor, 600 TL ye de üretiyor
birde eskiden okul harçlıklarımızdan arta kalan paramız bisiklet tamirine yeterdi... şimdi büyük ve her hobi gibi pahalı bir uğraş haline gelmiş....
benim derdim bisikletle gezmek dolayısı ile bir yarışa girmeyeceğim... tüketim çılgınlığına kendimi kaptırmaya da hiç niyetim yok su eski tip 80 li yıllarda kullanılan yarış bisikletlerinden alıp (sanki diğerleri havada gidiyormuş gibi bunlara artık yol bisikleti deniyormuş ) belki disk fren takmak, ayna kol yenilemesi, vites dişlilerini yenileyip belki kelebek gidon vs ekleyip aksamları esim ve çocuklarımla gezmek gibi bir düşünce oluştu bende....
gelelim esas konumuza...
ben bu almak istediğim bisikleti alsam buraya da fotoğraflarını yüklesem (boyum 1.83 / kilom 83) 28 jant ve büyük bir bisiklet bana uyacağını düşünüyorum....
komple söksem ( çocukken söküp takardık) toplama ve almam gereken malzemeler konusunda bana yardımcı olur musunuz ? evimde kendim hatta aile bireylerini de katarak toplamak istiyorum...
Bisikleti bu hafta sonu almaya gideceğim.... ve iyileştirme konusunda desteğe ihtiyacım var...
her parça her kadroya uyuyor mu?
28 jant için göbek alırken neye dikkat etmem gerek ayna kol takımı vs alırken dikkat etmem gereken şeyler nelerdir gibi aklımda yığınla soru var.... en doğru olanı sanırım bisikleti alıp üzerinde konuşmak olacak ama sanırım ben uzun zamandır bu işlerle pek uğraşmadığım için terimlerden çooook uzak kalmışım