Scudo Sports

Bisiklet sporu neden bu kadar pahalı?

@h.ustuner
İşte bana bunlarla gelin , teşekkürler çok güzel ozetlemissiniz

Scudo
Ultegra-105 set gibi karşılaştırmalar beraberinde çok büyük sorunları da getiriyor. Çünkü onları karşılaştırmakla kalmayıp, kimlerin kullanacağıyla ilgili varsayımlara başlıyoruz (akıl yürütmenin hatası burada yatıyor).

Karşılaştırdığımız ürünler her detayını tarif edebileceğimiz niteliklere sahipken (ağırlıkları, yanıt süreleri, sağlamlıkları vb.), onu satın alanları benzer bir kategoriye sokmak akıl almaz hatalara yol açar. Neden mi?

Eğri oturup, doğru konuşalım. Doğa ve canlılar gerçekten karmaşık. Aklımız bu karmaşıklığı anlamakta zorlandığından, insanlık tarihi boyunca basitleştirmelere ve sınıflandırmalara gitmişiz. Aslında muazzam bir genetik çeşitliliğe ve bunun sonucunda farklı özelliklere sahip insanları, çok basit insan grupları tanımına sokma eğilimindeyiz. İşin kötüsü, insanı sınıflandırmakla kalmayıp, o sınıflar üzerinden hayalini kurduğumuz sınırları da çizme derdine düşüyoruz.

@biozalp Katkı yapmak istiyorum.

Kadroya para verin. Beğendiğiniz, üstünde otururken bu benim atım dediğiniz, Karbon olur, Aluminyum olur, Çelik olur hiç fark etmez. Çelik'e durace takarsın olur sana şahane bir at. Bu sporda iş Beslenme - Bacak ve son olarak bisiklette bitiyor.

Kadro için paraya kıyın, ama grup setlere fazla takılmayın. O ileride zaten değişecek.

@Bahadır Gürel

Hocam naçizane ekleme yapmak isterim. 1980 ve 90'lardan sonra tek piyasa düzeni ve tek tip tüketici yaratmak için geliştirilmiş bir ön yargı istemidir. Malum 1930'larda da buna kafa yorulmuş talep de ihtiyaç da, arz da buna cevap verecek tek tip ürün vermeye kurulu. Son zamanlarda kişiselleştirme imkanı veriyorlar gibi gözükse de işin özünde mal tek tip :)

@Bahadır Gürel Güzel tespitler ama asıl konu bana göre''insan denen varlığın içinde bir bomba gibi duran bir duygu ki kendilerine kıskançlık,haset deniyor''işte onda var bende niye olmasın,yada o başardı ben niye yapamadım? bu böyle uzar gider.

Bisiklet sporunun diğer spor dallarına göre ekipmanlarının pahalı olduğunu düşünmüyorum ithal ürünler yada kaliteli ürünler elbette pahalı ama alternatif uygun fiyatlı güzel ürünlerde var.hatta benim eski bisikletim 1000 tl şu anki bisikletim çok daha pahalı olmasına rağmen arasında sıradan bir hobi kullanıcısı için aman aman bir fark yok.spor yapmak için salona yada parkura ihtiyacınızın olmamasıda cabası. sözün özü bisiklet en hesaplı sporlardan biri bence :)

• Beğen
Tepkiler: Groims
Bu iş iki noktaya bakıyor. İmkan ve istek.
1918'de bir büyük savaştan yenik ayrılmış, galip devletlerin boyunduruğunda ve ekonomik olarak iflas etmiş bir Almanya düşünün. Artık yiyecek kıtlığı çeken, tüm silahlarına el konmuş, uluslararası ilişkilerinde izole edilmiş bir Almanya.
bundan on küsur sene sonra Hitler diye bir adam ortaya çıkıyor ve Almanlar tekrar dünyanın en ileri savaş sanayilerinden birini kuruyor. Binlerce tank, top, uçak, denizaltı vs. Ve bu adam bunlara güvenerek tüm dünyaya savaş açıyor.
Ne istiyoruz, ne yapmaya imkanımız var. Burada Hitler'in yaptığı işin politik-ahlaki sebep sonuçlarına girmiyorum. Tamamen imkanlar ve isteklerden bahsediyorum.
Japonlar daha 1930'larda uçak gemileri üretmeye başlamışlardı ki, bu gemilere güvenerek Amerika'ya savaş açma cesareti gösterdiler. Bu da bir bakış açısı.
Şu an maddi olarak güzel bir yol bisikleti alma imkanım var, ama bununla bir Türkiye turu yapmaya (isteğim olsa da) zaman imkanım yok. Ömür varsa bunu sürekli emekliliğe erteliyorum, gibi bir örnek verilebilir...

@h.ustuner [QUOTE/]Yukarıda yazılan birçok mesajı okudum bazılarına üzüldüm. ''Milletin bakmasını seviyorum, bisikletin fiyatını duyunca verdikleri tepki hoşuma gidiyor '' vs. gibi sözler. Toplumumuzun genel yanlışlarının bir örneği de bu aslında. Asgari ücretle geçimini sağlayan bir arkadaşımızın en pahalı telefonu aldığında düşündüğü ile bu sözleri söyleyen arkadaşın düşünce aynı.

Aynı değil kardeşim aynı değil. birisinde en kaliteli radyasyonu(mesela) satın alıyorsun. Diğerinde en kaliteli sağlık hizmetini satın alıyorsun öyle düşün. Milletin bakmasını tabii ki seviyorum; Aranızda beğenilmekten hoşlanmayan birisi var mı arkadaşlar? Ya da mahalledeki çocuklar: "abi ne güzel bisikletin var" dediklerinde bundan rahatsız olan var mı? eee sorun ne o zaman? İnsanların fiyatını duyunca verdikleri tepkiden kastım: "vaaoovv ne para vermişssin helal olsun, çok kıyak adamsın!" değil. Aksine, bisiklete o kadar para verilir mi lan? düşüncesi hoşuma gidiyor. Kimsenin anlayamadığı ve anlamlandıramdığı bir şeyi yapıyor olmak ve bunun çok mantıklı olması büyük bir haz. Telefona verilen parayla bisiklete verilen parayı karşılaştırmak dünyanın en düz mantığının bir meyvesi olsa gerek.

• Beğen

Yani para vermek için para veriyorsunuz doğru mu anladım, sadece bisiklete bu kadar para verilir mı diyen insanların bakışları için ve onların yorumlarıyla özel hissettiğiniz için para veriyorsunuz, ben yorumdan bunu çıkardım sadece

@drumbanger cocuk bosa para harcamayin demis. Yanlis mi soylemis? Sen simdi cocuga niye saldiriyosun arkadasim. Fikir beyan etmesin mi, aramizda kapitalist saldirgan manyaklar yok mu? Illaki vardir hatta belki ben de oyleyimdir, bence cocuga saldiracagina her harcamada kendi kendisine bi dusunmesi lazim insanin gercekten ihtiyaci var mi yok mu diye!
Bu arada @biozalp sana cocuk diyip durdum kusura bakma kardesim sen gercekten adam olmussun :)

Ortaya Maydanoz olarak yazmak istemiyorum ama herkesin aynı görüşe sahip olmasını beklemeyelim. Herkes bu sporu pahalı bulmak zorunda değil. Fikirleri ve insanları anlayalım.
Sonra kişisel münakaşalar oluyor konu sapıyor.

@Groims
Tabiki hocam, herkesin görüşüne saygım sonsuz, ancak insanlar görüşleri sorgulaninca değişik triplere girip atar yapıyorlar. (Sözüm meclisten dışarı) Benim görüşümü sorgulayan herhangi bir insana tepki göstermem, hatta belki haklıdır kendime bir bakiyim diye düşünürüm. Ancak bizim ülkemizde münazara mantığı hic işlemiyor, televizyondaki tartışma programlarında misal bu belli oluyor, insanlar sorgulanmaya dayanamıyor.

Parası olan alsın arkadaşlar. Benim 20 binim olsa 20 binlik bisiklet alırım. Yahut 20 bin değerinde birden fazla bisiklet alırım. Benim için hem bir taşıt, hem bir antreman aracı. Bin liralık bisikletle 4 bin liralık bisikletin karşılaştırılması da ayrı bir saçmalık. Verdiği konfor ve haz bir olabilir mi ikisinin? Sırf görüntüsü içime sinsin diye bile +2000 lira daha veririm. Aylık asgari ücretle bile çalışsam ve kenara para atabilsem her ay 10 bin lira biriktiğinde gidip 10 binlik bisiklet alırım ve bundan hiçte pişman olmam. Bu iş sevmekle alakalı. Bisiklet bir tutkudur sadece hobi değildir.
Şimdi de Isparta'dan Ankara'ya bisikletle gitme planı yapıyorum . Bakalım ne olacak :D

Tüketim çılgınlığı veya dayatma fikrine katılıyorum.Ama her alanda var bu durum.İnsanlar kullanmayacakları ve hiç bilmedikleri özelliği olan arabalara bir sürü para veriyorlar.
Bütçenin bakış açısını çok değiştirdiği de çok açık.Tatmin,zevk ve ihitiyaç bütçenin gücünegöre değişiklik gösteriyor.
"Çocukluk baki kalır, oyuncaklar değişir"

@h.ustuner

Yazinizin cogunluguna katilmakla beraber tenis konusuna ayri bir parantez acmak istiyorum. Tenis sporu ozel oyun alani isteyen bir spordur. Yani cikip herhangi bir parkta bahcede ogrenemezsiniz, oynayamazsiniz. Ulkenin buyuk sehirleri haric cogu ilinde tenis kortu bulmak zordur, bulunsa bile saat ucretleri yuksektir. Bu sebepten daha fazla imkan olan buyuk sehirler disinda tenis sporuyla ugrasan, profesyonellesen insanlar bulmak zordur.
Ikincisi tenis sporunda raket cok onemlidir. Malzemesi kalitesiz bile olsa raketin hafif ve aerodinamiginin iyi olmasi gerekir. Cunku agir raketler hafif raketlerden cok daha fazla siddetli dirsek agrilarina ve bunun sonucunda sakatliklara yol acar.
Ancak benim gordugum bisiklet sporunda malzeme kalitesi ( profesyoneller haric ) cok da onem arz etmemektedir. En basitinden frenler tutuyor ve vitesler geciyorsa is bacaklara kalmaktadir. En kalitesiz donanimli bisikleti bile bakimlarini yaptirirsaniz uzun yillar binebilirsiniz.
Yazinizin diger kisimlarina tamamen katiliyorum.
Hatta soyle bir ekleme yapmak isterim. Bizim buralarda simdi yeni bir hastalik cikti. "Retro yaris bisikletleri"
Goruntusu guzel olsun, "ya iste bu da bize babadan kaldi, aslinda antikadan da anlarim" desinler diye mi artik biraz parasi olanlar hazir yapilmis retro bisikletlere buyuk paralar dokmekte. Cok enteresan gelmekte bana ( bisiklet restorasyoncularini tenzih ederim ).
Neyse :) Isin ozu para harcamak isterseniz kapitalizm size bol secenekler sunar, aklinizin almayacagi seylere bile para ister.

Evet bisiklet sporu maalesef pahalı. Ama bütçemiz yetmiyorsa ucuzdan başlayıp hem acemiliği atmak, hem de çok para harcayıp sonra bisikletten soğuma gibi bir riski ortadan kaldırmak en iyisi. Zaman geçtikçe eldekini satıp, üstüne biraz daha ekleyip yeni bir bisiklet alarak en çok istediğimiz bisiklete adım adım yaklaşırız. Ama en başta kask, eldiven, yama seti ve alyan setini almayı unutmayın :)

@biozalp
Böyle düşününce, hiç Mercedes -Audi- Volkswagen falan almaya gerek yok... Doğan-Şahin neyine yetmiyor insanların..!!?? :kedicik::kedicik:

Bu konu hakkında bende birkaç cümle sarf etmek istiyorum.
Ülkemizde bisiklet fiyatları pahalı olabilir ama neden pahalı? Döviz kuru ve enflasyon farkından bisiklet fiyatları her sene zamlanarak artmaktadır örneğin 900 euro luk bir scott speedster yol bisikleti şuanki kur farkıyla 3500-3800 lira arasında bizim asgari ücretimiz 1404 lira Almanya da çalışan bir asgari ücretlinin aldığı maaş 1400-1500 euro arasında yani özetlemiş olursak alım gücü düşük olduğundan dolayı her sene bisiklet fiyatları artmakta ve 2016 yılının 1500 liralık bisikleti ile 2017 yılının 1500 liralık bisikleti aynı değil kompnent olarak.
Birde şu var ihtiyacımız olandan fazlası çoğu zaman millet olarak işimizi görecek değilde en iyisi olsun isteriz tamam bu en iyisi kötü birşey değilde ama bütçe örmek veriyorum adam bir bisiklet alıyor 1500-2000 liraya ama 1000-1500 liralık bir bisiklette işini görecek hemde bu arta kalan para ile de hem kıyafet hemde aksesuar alabilecek yani çoğu zaman gösteriş olsun diye ihtiyacımızın üzerinde çoğunluklada araştırmadan bir bisiklet alabiliyoruz.

• Beğen
@Emre Yönlüer
Burada arabanın yolda kalkmasi, güvenliği, uzun yoldaki mekanik ve elektronik aksan güvenilirliği, çekebildigi yük gibi şeyler devreye giriyor. bisiklette bunların büyük çoğunluğu bisikletçilere bağlı.

• Beğen
Tepkiler: Emre Yönlüer
Kesinlikle giyilen ayakkabi kiyafetin binilen bisiklet arabanin vs sirf insanlar begensin diye veya dikkat cekmek icin alinmasi ve kullanilmasini anlayamiyorum.birinin benim kullandigim bir seyi begenmesi veya begenmemesi umurumda olmaz.benim icin onemli olan kendimin begenmesidir.yukarda dedigim gibi aldigim-bindigim-kullandigim bir ekipman bana guven ve haz veriyorsa gerisinin onemi yoktur benim icin.
Oncelikle onemli olan bicim degil özdür.
Ilk bisikletim salcanonun alt urunuydu beni bisikletten soguttu.sonra guvendigim ve begendigim icin merida aldim ve bisiklete her bindigimde mutis zevk aliyorum.kim diyebilir ki dunyanin en iyi bisikleti meridadir veya kim diyebilir ki dunyanin en kotu bisiklet markasi salcano diye.
Ben bisikletimde kendimi guvende hissttigim ve zevk aldigim surece ahmet mehmet ne demis ne farkeder.iste o zaman kapitalizmin surekli al surekli tuket telkinine kanmaz insan.

Geri