@CandanC
Otoyol, emniyet seridi, kendi canini tehlikeye atiyor, hızlı giden araçlar........ Ne kadar güzel izah etmissiniz. Iste bu gibi nedenlerden dolayi bisikletlinin orada isi yok. Benim gibi Alamanyali bir andavalli gelip emniyet seridinde giden bisikletliye carpsa ne olacak, bütün ömür boyu azabini ben cekecegim, bisikletlinin cektigi azaba hic bir sey demiyorum.
Ben sizlerin bu konuda nicin böyle yaklastiginizi cok güzel anliyorum, ama yanlis olan seyleri bir yerden baslayip düzeltmek lazim. Hizli giden zaten sol seritten gidiyor gibi bir izahat, bisikletlinin girmesi yasak olan yerlere girmesinin cevabi olamaz. Dün aksam Izmirli genc bir bisikletci dostum da geceleri otoyolda antrenman yaptiklarini, polisle kovalamaca oynadiklarini yaziyordu.
Sanirim neyi nereye koyacagimizi ögrenmenin vakti geldi de geciyor. Baskalarinin hatalari ile kendi hatalarimizi hakli cikaramayiz.
Gece vakti hic bir trafik aracinin olmadigi yerde yayalara kirmizi yaniyorsa duracak ve bekleyeceksin. O trafik lambalarini düzenleyenler, gece vakti pek az trafik varken lambalari kapatabilirlerdi, ama kapatmamislar. O zaman yesil lamba beklenecek, bu kadar basit. Aptallik, geri zekalilik olarak niteleyebilirsiniz, ama firsatini bulunca yasalari cignemek akillik ve zeka belirtisi ise, buyrun, siz zeki olun!
Konu ile alakasi oldugu icin yillar önce yasadigim bir olayi anlatayim. Hukukcu iki arkadasimla Istanbul- Ortaköy sahiline iniyoruz. Bu iki arkadasimin isimlerini vermiyorum, ama bugün Istanbul Üniversitesi Hukuk fakültesinde profesördürler.
Hülasa; Dereboyu caddesinin devami olan sokaktan Ortaköy camiine dogru olan sahildeki yaya bölgesi girisine bir levha koymuslar.2 Sabah bilmmem saat kaca kadar servis arabalari, mal getirenler filan girebilir, daha sonra motorlu tasit girmesi yasak. Sokagin girisine de, Fatih Sultan Mehmet' in Istanbul kusatmasi sirasinda Bizanslilarin Halic' in agzina gerdikleri gibi kocaman kalin bir zincir! Dedim ki;
- Almanya' da sadece bu levha yeterdi, kimse de girmeyi bile düsünmezdi!
Hukukcu dostumun cevabi:
- Biz zincirsiz yapamayiz......
Olayi gayet güzel acikliyor. Toplum var olan yasalari kabullenemeyecek kadar yasalardan uzak egitimi olan bir toplum. Henüz o yasalari kavrayamayan bir topluma, Avrupalardaki hukuk enstitülerine eleman gönderip, arastirma yaptirip yeni kanunlar cikartiliyor. Sözde bizim topluma uyduruluyor ama, "bizim toplum" ne bilen yok. Istanbul' da yasayan toplum nedir? Bu kadar karmasik bir yigina nasil yasa uygulamak gerekir......vs. vs.
Sizler maalesef
bu bisiklet hastaligina yakalanmis, toplumun geneline cok uzaklarda insanlar olarak kalmak durumundasiniz. Ama topluma bisiklet olgusunu dogru olarak sunabilmek icin, toplumu yönlendirmeye yönelik yasalara uymak göreviniz olmalidir. Bu konu yilan hikayesi gibi uzar da uzar... Isin özü bisiklet yolunda mangal yakmak degil, yasalarin yargi ve yürütme organlari tarafindan dogru kullanilmamasi, yasalarin topluma, toplumun yasalara uzakligidir.