Bütün konuyu okudum, öncelikle bir tavsiye; Söylemeyin bisikletinizin fiyatını.
Ben mesela Türkiye'deyken soran ve bu işten anlamadığını bildiğim hiç kimseye 300-400 Lira'dan çok fiyat vermedim. Ne gerek var, karbon gidonu görse anlayacak mı? Yoo...
Kıyafet konusunda, orman antrenmanlarım hariç hemen her seferinde taytın üzerine istemeyerek de olsa ince bir deniz şortu giyiyordum. Almanya'ya geldiğimden beri öyle bir derdim kalmadı. Antrenman'ın ardından taytla markete girip gayet de SPD ayakkabılarla, hatta bazen dağınık saçım yüzünden kafamda kaskla alışveriş yapabiliyorum. Burada da insanlar bakmıyorlar mı? Kesinlikle bakıyorlar, ama yargılamıyorlar. Yoksa onlara da enteresan geliyor 20li yaşlarda bir gencin tam takım bisiklet kıyafeti ve takır tukur ses çıkartan ayakkabılarla ortalıkta dolaşıyor olması ve kesinlikle hoşlarına gidiyor, eğer ki sporla ilgileniyorsanız bir şekilde kesinlikle takdir topluyorsunuz toplum içinde.
Ancak laf atma ve yol güvenliği konusunda burada ne kadar rahat ettiğimi anlatsam kelimeler yetmez. Örneğin benim yaşadığım yerde trafik lambalarında tutunmak için yerler var, ayağınızı yere koymayın diye. Siz bisikletle geldiğinizde o sırada lambanın yanında birisi varsa çekilip genelde yol veriyorlar, siz, size ait olan yere tutunun diye.
Enteresan olan, bir kaç hafta evvel ormanda sürüş yaparken 2 arkadaş, yolu kapatmışız farketmeden. Arkamızda da at binen 2 bayan vardı, yolun bitiminde bize yetişip "Yolun en azından bi tarafını bize bırakırsanız biz de galop atabiliriz" dediler, o enteresandı. Hiç karşılaşmadığım birşeydi daha evvel. Biraz mahçup bir şekilde özür dileyerek açtık yolu, ayıp oldu ama hiç aklıma gelmemişti ormanda atlılarla karşılaşacağım. Artık onlara da alıştım
.
Onun dışında, mesela burada heryerde bisiklet yolları var ama, bisikletinizi kesinlikle sokamadığınız yerlerde var, daha doğrusu sürmenin yasak olduğu ve cezası 10 €. Ayrıca görünebilirliğiniz çok önemli, bisikletin ön ve arkasında birer ışık ve birer kedi gözü, aynı zamanda jantlarda kedi gözü bulundurmak kanuni olarak mecburi ve cezası var. Tek istisnası spor-yarış amaçlı bisikletler. Bu tip bisikletlerde o ekipmanı bulundurmak zorunda değilsiniz, ancak hava karardıktan sonra artık o bisiklete binemezsiniz veya kıyafetinizle görünürlülüğünüzü sağlamış olmanız gerekiyor.
He bir de yolda gördüğünüz diğer bisikletlileri selamlamazsanız, size çok kötü bakıyorlar
.
Eh ne diyelim, darısı başımıza...