Km saatimi (Sigma 1106) milimetrik olarak her bir tekerin turunu tamamlayış mesafesi ve üzerine binildiği zaman meydana gelen mesafe kaybınıda dikkate alarak ayarladım. (KM saatimin kullanma kitapçığı ve tekerimin boyutlarına göre, bisikletimin bir turu 2 metre 10 cm olarak belirtilmiş ancak bu hava basıncı ve üzerindeki ağırlığa göre 2 metre 5 cm lere kadar düşüyor.)Bu ayarı yaptıktan sonra, 44. Cumhurbaşkanlığı bisiklet turunda finishe kalan mesafeyi göstermek için yollara çizilen 5km,3km ve 1km çizgileri arasındaki mesafelerde ayrı ayrı ölçtüm. Km saatim üzerindeki verilerin doğruluğunu ölçmek içinde arkadaşımın motoruyla düz yolda hız denemesi yaparken benim saatimde 30 km hızla gittiğim gösterirken motorda 45-50 gibi astronomik rakamlar gözüküyordu. Arabayla aynı şeyi denediğimde ise yine yukarıdaki rakamlara benzer veriler ile karşılaştım. Ayrıca Km saatimin yanında GPS cihazım ilede ölçümler yaptım. Ancak GPS verilerine görede benim km saatim GPS ten fazla gösteriyordu. Örneğin GPS 22-23 km gösterirken Km saatim 24 km civarı bir değer gösteriyordu. (GPS verilerinin 1-2 km olarak sapması normaldir diye düşünüyorum) Yine verileri doğrulamak için diğer arkadaşımın kullandığı çin malı bir km saati bulunan bisikletle karşılaştırdım. O saatin verilerine göre arkadaşım düz yolda 80 km hızı rahatlıkla görebiliyordu.
Burada dikkat edilmesi gereken kullanılan donanımların ve bu donanımlarda yapılan ayarların düzgün bir şekilde yapılmasıdır. Eğer Km saatiniz Analog ise veya KM saatinizde teker ayarı " (INC) cinsinden yapılıyorsa bu değerler tutarsız demektir.
Ayrıca o kadar detaylı bir ayarlamadan sonra, asfalt kalitesi gayet düzgün bir yolda yokuş aşağı inerken, 55 km ( Motor ve Otomobillere göre 100km nin üstünde bir değerdir muhakkak
) hıza ulaştığımda müthiş bir kontrol kaybı yaşamaya başladım ve yanımdan geçen bir aracın hava sirkülasyonu ile birlikte az kalsın uçuruma yuvarlanıyordum. Yanımdan geçen otomobil değilde kamyon olsaydı, inanın olacakları tahmin bile edemiyorum!! :boese157:
Demem o ki;
Veledromda bile max 80 km gibi hızlara ulaşılırken, arkadaşımın düz yolda, çin malı bisiklet saati donanımına sahip dağ bisikletiyle 80 km hız yapması ne kadar normal ise, burada verilen değerlerin tamamıda bir o kadar normaldir..
Bu yüzden, yukarıda bazı arkadaşlarımızın bahsettiği gibi, yaptığınız hızın km bilgisini verirken, kullandığınız bisiklet modeli, teker ebadı, vs vs gibi teknik detaylarıda paylaşırsanız ortaya daha verimli sonuçlar çıkacaktır. Görüşmek dileğiyle..