Pratikte sınırlarının pek belli olmadığı, bisikletli için trafik kuralları konusuyla ilgili, merakımı yenemeyip bir anket oluşturmaya çalıştım. Umarım hepimize faydası olan bir noktaya ulaşır.
Pazar günü yaya şeridinden geçerken trafik polisiyle göz göze gelince ulan acaba mı dedim? sonrasında hiç bir şey yokmuş gibi sürüp devam ettim uğraşmadı adam.. Plakayı almamıştır inş.
Trafik polisleri bisiklete karsi yapilan ihlalleri ve bisiklet/bisikletci haklarini nasil gormezden geliyorsa, bu bizim yaptigimiz ihlaller icinde genel gecer bir durum
Kısacasi bisiklet onlar icin arac degil. Kanunda ne yazdiginin pek bir onemi yok. Ulke genelindeki kanuna uygun uygulama ve kanuni haklari gozetme ilkesinden ziyade, kendi bakis acilari, sartlanmalari ve mantik yurutmeleri ile yaklasiyorlar olaya bence...
Bisiklet motorlu taşıt olmadığı için yapılan hız ne kadar olursa olsun ceza kesilmez diye biliyorum.Diğer seçeneklerde de rastlamadım kırmızı ışıkta geçsede plaka olmadığı için cezai işlem yapılamaz.Ama bu şu değildir ki kırmızı ışıkta geçin kaldırımda gidin bizde diğer araçlar gibi trafik kurallarına uymalıyız.
polis aracıyla 30 km hızla giderken yanyana geldik. benim düz devam etmem gerekiyor ve polis sağa dönücek ama dibime yanaşıp benim geçmemi beklemeden döncem diye tırmalıyor beni de paniğe sürükledi.. polislerimizde bu zihniyet varken yani bizleri taşıttan saymıyorken ceza falan yemeyiz..
Şehirler arası yolda trafik ekiplerinin yanından geçerken laf attılar, durdum. Muhabbet ettik sadece. Zaten tam donanım gidiyordum... Trafik kontrol amaçlı değildi yani. Bir seferinde de çevre yolu üzerinde emniyet şeridinden benim sayaca göre sabit 28 km/h ile giderken, arkadan kendi şeridinden gelen ekip aracı aniden fren yapıp hızını düşürdü ve emniyet şeridine girdi. Aynı hızla bir kaç dk kadar arkamdan takip etti sonra da kendi şeridinden devam ettii. Geçerken bana bakıyorlardı. Tahmin olarak hızıma bakmışlardır diyorum. Ama amaç neydi onu bilemiyorum. Ya gerçekten kontrol amaçlıydı, hızlı olsam ceza kesecekti ya da kendi aralarında muhabbeti geçti veya iddiaya girdiler şu kadarla gidiyor diye, bilemiyorum artık.
@ertanmrtz
Kanunu birebir uygulayan bir polise denk gelirseniz 30 km üstü hızlarda da ,kırmızı ışık iihlalinde de kaldırımı kullanırken de bal gibi ceza yersiniz.
Ben bogazkoprusu yolunda perpaya giderken polis gordum gittim yanina sordum abi burda surmemiz yasak mi diye bilmiyorum dedi ama bisikletliler gelip gittigini soledi :-D bende yanina giderken hem bilmiyorum ayagina hemde ogrenim tam ne ne degil diye gittim ama sonuc alamadim hahahahhaha
Ben Edirne'de kırmızı ışıkta geçtiğim için polis tarafından uyarılmış. Senin dediğin gibi plaka olmadığı için kırmızı ışıkta ceza yazamaz ama beni yaya sağlığını tehlikeye atmaktan uyarmıştı. O bakımdan cezai işlem uygulayabilir ki düşündüğümüzde mantıklı.
Başka ülkelerde yan koltukta oturuyorsan ve örneğin kemerin takılı değilse plakaya değilde o kemeri takmayan kişinin kimliği üzerinden cezai işlem uygulanıyor(KKTC'de böyle benim bildiğim). O yüzden Türkiye'de de böyle bir şey söz konusu olabilir. İlla plaka gerekmiyor yani
Sakaryada kartepeye giderken otobanda yakalandım polise: '' Otoban burası dedi''- '' Haklısınız kusura bakmayın dedim diklenmeden'' .''Şu karşı yola geç'' dedi. ''Teşekkürler iyi çalışmalar dilerim'' dedim. Gittim sonra halime üzüldüm ne işim var otobanda dedim öbür yolda zaten otoban gibiydi..Arada gene kaçak yapıyorum gerçi
@ElcaSeJawS Bende nerden denk geldiysem; Karayolları Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasında iletişim adresine "bisiklet nerelerde kullanılır" mealinde bir mail atmıştım. Aynı senin gibi gelecek cevabı merak ederek. Ertesi gün pat telefon; güzelce, "otoban dışında bütün karayollarının sağ şeritlerinde sürebileceğimi" anlatan babacan bir ses. Ardından sorunun muhatabı olmadıklarını, bu soruyu aslında Trafik Şube Müdürlüğü'ne sormam gerektiğini söyledi. Trafik şubeye sormadım. Belki bir gün de oraya sorarım. Gördüğüm ilgiden hem şaşırmış, hem sevinmiştim.
Foruma yazarak kaç kişiye ulaşılıyor bilmiyorum ama 2 günde %2'lik bir ceza yeme durumu söz konusu. İlginç olan cezaların hızdan yenmiş olması. Gerçi, bende sıklıkla şehir içinde 35'i geçiyorum ama.. Demek ki, iyi/kötü radarları kollamak gerek.
Aslında Trafik Kanununda bisikletin tanımı ve uyması gereken kurallar belirtilmiştir. Kişi eğer trafikte kendi varlığını hissettirmek istiyor ise kurallara kendi güvenliği için uymalıdır. Şuan elimden geldiğince kurallara uyuyorum yada uymaya çalışıyorum. Sağlıklı pedallar diliyorum