15 kilo vermiş biri olarak, kilo vermenin normalde harcadığınız günlük enerji miktarından daha fazlasını harcamak (spor) ve vücudunuza normalde soktuğunuz günlük enerji miktarından daha azını sokmak (beslenme) ile alakalı olduğunu söyleyeyim. Sadece birisi yetmez. O yüzden yemek yeme alışkanlığınız yukarıdaki arkadaşın da söylediği gibi "Türk mutfağı" denen kalori yoğun gıdaları içeriyor ise (zentinyağlılar, kızartmalar vs.), kilo vermeniz çok çok zor. Hatta konuyu araştırırsanız bilimsel çalışmaların spor'un kilo vermeye etkisinin son derece düşük olduğunu tespit etmiş olduğunu görebilirsiniz. Asıl iş mutfakta bitiyor. Sıvı/katı yağları hayatınızdan çıkartın mesela. Yediğimiz gıdalar içinde miktarına göre kalorisi en yüksek olanlar bunlar. Bir yemek kaşığı zeytinyağı çok masum görünebilir gözünüze, ama 120 kalori içeriyor. Bir yemeğin içine lıkır lıkır döktüğünüz zeytinyağı, en az yemeğin kendisi kadar daha enerjiyi vücudunuza sokmak demek. 500 kalori olması gereken öğün oluyor size 1000 kalori. Günlük olarak vücudunuza girmesi gereken enerji miktarı, ortalama fiziksel aktiviteye sahip bir erkek için yaklaşık 2000 kalori. Hesabı siz yapın. Ya da akşam televizyon karşısında kuruyemiş yemek. Kuruyemiş de malesef kalori yoğun gıdaların başında geliyor. 100 gram fıstık neredeyse 600 kalori. Bir oturuşta 150 gramı rahat yersiniz, o kadar kolay ki. Fazladan bir öğün yemek de buradan, oldu size 2000 kalori. E zaten kotayı doldurdunuz. Bunun üzerine akşam yemeğinde oturup yediğiniz köfteler, patatesler, sarmalar, dolmalar tamamen ekstra. Hele ki benim gibi yavaş bir metabolizma sahibiyseniz yandınız. İnsan metabolizması malesef kendisini hala taş devrinde zannediyor. Yediğiniz her şeyi olası bir kıtlık durumu için depolamayı tercih ediyor. Kapının önünde 5 tane farklı marketin olması onun için bir anlam ifade etmiyor. O hep en kötüsünü düşünüyor. Depoladıkça depoluyor. Dolayısı ile sizin ona depolayacak enerjiyi vermemeniz gerekiyor.
Benim tavsiyem, kısa süreli diyetlerle uğraşmak yerine, hayat boyu uygulayabileceğiniz bir beslenme ve spor alışkanlığı edinmek. Ben son 2 yıldır bunu yapıyorum. Bir kere alıştınız mı vazgeçmeniz zor.