Bugün bisikletten düştüm (daha doğrusu, kasıtsız olarak düşürüldüm). Sebebinin kask aynası olduğunu düşünüyorum.
Zefal'in kask aynasını almadan önce, trafikte kendimi yola çok daha hâkim hissediyordum ve hiç sorun yaşamıyordum.
Bu aynayı ise ne kadar farklı şekillerde ayarlarsam ayarlayayım bir türlü arkamı göremiyordum. Daha kötüsü, kaskta ayna olduğu için başımı arkaya döndürerek bakmak da zorlaşmıştı çünkü ayna yokken ufak bi boyun hareketiyle arkamı kolayca kontrol edebilirken şimdi arkaya baktığımda göz hizama aynanın çubuğu denk geliyordu. Üstelik, trafiğin seslerini dinleyerek içgüdüsel olarak etrafımın farkında olma hissim de azalmıştı.
Yola çıktım, garip bir şekilde bir türlü trafikle uyum sağlayamadım. Gözüm sürekli aynaya takılıyordu; hiçbir şey göremiyordum fakat istemsiz bir biçimde sürekli aynadan sol arkamı görmeye çalışıyordum.
Uzun bir altgeçitte yokuş aşağı inmeye başladım. Belediye, yolun sağında bir şeritlik alanı dubalarla kapatmış. Orada işçiler duvarı boyuyorlardı. Dubaların içine girmeden devam ettim fakat şerit daralmış olduğundan araçlar bana çok yakın hale gelmişti. Solumdan gelen bir aracın farı aynadan o kadar kuvvetli yansıdı ki gözlerim sulandı aniden.
Kontrolümü kaybetmeden kendimi kurtarmak için dubaların arasından geçip işçilerin çalıştığı alana girdim, kontrollü bir şekilde durmaya çalışıyordum fakat zaten hızlı olduğumdan ve dik bir yokuşta durmaya çalıştığımdan, bu sırada 10-15 metre kadar devam etmiştim. O anda işçilerden biri, herhalde iki metrelik sapı olan boya fırçasını etrafına bakmadan aniden geriye çekti.
Hani ortaçağ filmlerinde olur ya, dörtnala gelen atlının göğsüne mızrağı saplayıp adamı indirirler; aynı öyle oldu. Fırçanın sapına çarpıp düştüm.
Çok hasar yoktu. Kask aynasını oracıkta çıkardım. Birdenbire tüm algılarım açıldı sanki. 40 km yol yaptım sonra, en yoğun ve hızlı trafikte bile bir daha hiçbir sorun yaşamadım.
Kask aynasına verdiğim para çöpe gitti fakat canımı kurtarmış olmanın mutluluğuyla çok kafaya takmıyorum. Ve kask aynasını tavsiye etmiyorum. Çok ihtiyaç duyuyorsanız gidona takılan modelleri deneyin derim.