Çıldırtan bir sorun bu..
Takıntılı biri değilimdir. İşleyen bir mekanizmadan arada bir çatırtı çuturtu da gelebilir.. Ama müdahale edince geçmesi şartı ile
Bianchi Aria kullanıyorum, forumda incelemesini de yapmıştım. Hatta o incelemede de "nazar" olarak bu sesten bahsetmiş, bakıma götürünce düzelir diye düşündüğümü eklemiştim.
Artık bu başlığa yazma zamanım geldi diye düşünüyorum. Sizlere tüm ayrıntısı ile anlatayım, belki atladığım bir kısım vardır ve siz yakalarsınız..
Bisikleti kasım ayında aldım ve direk trainer üzerinde kullanmaya başladım. Hiç bir sıkıntı yoktu. Bu arada yağ yerine wax uygulaması ile kullandım.
Mayıs gibi bisikletten düzenli bir tık tık sesi gelmeye başladı. Açıkçası ben trainerdan da gelebileceğini düşündüm, zira pedalı elle çevirdiğim zaman ses yoktu. Hatta belli bir kadans üstünde geliyor gibiydi. Ben de trainerdan indirince bakarım dedim.
Gelgelelim bisikleti yola çıkarınca da ses devam etti. Fakat bu sefer ritmik bir şekilde değil de kafasına göre geliyordu. Ve anca pedal çevirince gelen bir ses. Ritmik değil, aynı şiddette değil. Bazen tıkırtı gibi, bazen çıt çıt şeklinde.. Ayrıca pedal çevirme esnasında sese ilişkin herhangi bir vuruntu hissetmiyordum. Kullandığım parkur uygunsa müzik dinlediğim zaman yağ gibi aktığını hissediyordum.
Bunun üzerine bisikleti bakıma götürdüm ve sesten de bahsettim. Zaten göbek, jant gibi bileşenler de bakıma dahildi.. Giderileceğinden emindim. Fakat bakım sonrası ilk turda ses yine ordaydı.
Bunun üzerine ikinci kez götürdüm. Bisikleti almış olduğum ve bakımını da yaptırdığım mağaza büyük ve bisikleti içerde deneme imkanı var. Fakat ses mağaza içinde kesinlikle gelmiyor
Bunun sebebi kısıtlı alanda yeteri kadar kadans alamamak da olabilir, kaymak gibi mağaza zemini de olabilir.. Dışarda denemeyi teklif ettim ve ilgilenen arkadaş da sesi duydu. Hatta şöyle söyleyeyim, mağaza yol kenarı bir yerde olduğu için ses o kadar net duyulmuyor bile..
Bu noktada şunu söyleyeyim, satın aldığım ve bakımını yapan yere tek kelime laf edemem.. Gerçekten ciddi manada ilgilenip yoğun mesai harcadılar.
Neyse, bu sefer görevli arkadaş göbeği söküp tekrar kontrol etti, genel kontrol yaptı, pedalda (Shimano m540 spd) bir boşluk vardı, onu da sağolsunlar garantiye sokup Shimano 105 Spd sipariş ettim sonnra taktırmak üzere. Bu arada sele biraz düşük gelmişti, 1 cm falan kaldırdık onu da yukarı ve Ciddi bir kontrolden sonra bisikleti aldım eve döndüm.
Ve bingo.. İlk turuma çıktım, ses yok.. Gayet mutluydum.. Taa ki tekrar tura çıkana kadar.. Ses geri geldi..
Bunun üzerine bisikleti sırtladım tekrar götürdüm. Yeni pedalların onayı gelmiş, onları taktık.. İşi şansa bırakmadılar yeni göbek taktılar. Arka tekeri, jantı ve kaseti başka bisikletten aldıklarımızla denedik, bakalım ordan mı diye.. Arka aktarıcıyı değiştirip denedik.. Zincir
değiştirip denedik.. Sele desen gayet sağlam duruyor.. Bisikleti esnetiyoruz, kadrodan ses yok.. Zaten bugüne kadar ne düştü ne devrildi. Çizik bile yok. Her yeni bir şey taktığımızda dışarı çıkartıp deniyorum. Fakat artık benim de kafam ambale oldu, dışarda denemeye çıkıyorum, sesler karışıyor, yol sesi zaten duymayı güçleştiriyor. Bazen duyup duymadığımdan emin olamıyorum kısa sürede.. En sonunda ilgilenen arkadaş da "aklıma gelen her noktaya baktım, dene istersen olmadı tekrar bakalım" dedi haklı olarak..
Bu arada döndükten sonra bisiklette kullandığım wax uygulamasını da çıkartıp yağlamaya geçtim. Hani daha klasik bir uygulama olduğu için.. Hatta sesi ilk kez ve ritmik olarak duyduğum yer olduğu için trainer'a takıp denedim ses gelmedi.
Hatta yolda dönerken tanıdık bir bisikletçiye uğradım.. O da baktı ve bisiklet taş gibi gevşek yeri boşluğu yok dedi..
Bu sabah bir umutla tura çıktım.. Ve bisikletim bana tıklayarak günaydın dedi.. Artık sesin canlı olduğunu düşünüyorum. Bisiklet kendi diliyle konuşmaya çalışıyor sanırım..
Son turda artık tamamen tıkırtıya yoğunlaştım. Dediğim gibi tıkırtı gelirken vuruntu hissetmiyorum. Pedal çevirirken geliyor. Ha gerçi hub sesi yüksek olduğu için kaçırıyor olabilirim. Ayakta sürerken sesi sanki yakalayamadım. Bir de sesi telefona kaydetmek için tek elimi bıraktığımda ses sanki azalıyor gibi.. Ama tabii sonuçta 1 buçuk saatlik bir sürüşte hepi topu 1 dk ayakta sürmüşümdür ya da fazla tek elle tutmamışımdır. Ses bazen ciddi anlamda tıkırtı gibi oluyor. Döndükten sonra spd ayakkabıları çıkarıp normal ayakkabı ile de turladım ses oradaydı.
Bu noktada benim için şüpheliler şunlar;
-Her ne kadar sert dursa da sele.. Zira sesi sadece sele ayarı yaptığımız kontrolde bir tur için kaybedebildik. Oturma yeri değil de sele borusu ya da boruyu sabıtleyen vida kaynaklı olabilir mi diye düşünüyorum.. Ama dediğim gibi elle esnetip selesinden o sesi çıkartamadık
-Kadro içi kablolama.. Acaba pedal çevirdikçe çarpma yapması tıkırtı yapması mümkün mü diye düşünüyorum. Fakat bisikleti elle sallayınca ses yok.
-Zincir.. Her ne kadar değiştirip denemiş olsam da artık o noktada bisiklet sürekli ayar yemekten başka sesler de vermeye başladı. Belki de zincir kaynaklıdır.
Mesaja bir video ekleyeyim bu sabah çektiğim. Burada tıkırtı sesi duyuluyor ama elbette bisiklet üstünde daha net geliyor. Merak içindeyim nedir acaba..