Brooks B17'yi yeni kullanmaya başlamış biri olarak kısa zamanda edindiğim tecrübeleri ve sele ile ilgili fikirlerimi aktarayım.
Öncelikle bu seleyle toplamda yaklaşık 200 km olan iki tur yapabildim. 110 km'lik ilk turumda abartısız en az on defa elimde alyanla durup sele ayarladım. Bu farklı bir sele, kesinlikle size en uygun pozisyonu bulmak için nispeten uzunca bir tura çıkmalı ve rahatsızlık hissettikçe ince ayar yapmalısınız. Ayarın nasıl olacağı konusunda kesin bir şey söylemek imkansız, olay tamamen sizin kemik yapınızın şekliyle ilgili. Ayar konusunda tek diyebileceğim şey, normal bir seleden sonra Brooks'a geçince sele boyunu biraz alçaltmak gerekiyor çünkü Brooks B17 oldukça yüksek bir sele, normal bir seleye göre yaklaşık 10 cm daha yüksek. Brooks'la ilk turumda dediğim gibi rahatsızlık hissettikçe ayar yaptım, turun büyük bölümünde hatalı bir pozisyonda kullanmama rağmen tur bitiminde sanki sabahtan geceye kadar hiç sele oturmamış gibiydim. Sele pahalı evet ama gerçekten rahat.
İkinci turumda ise sele ayarını büyük prnda tamamlamıştım, sadece turun ilk km'lerinde durup bir defa ayar yaptım, turun tamamını seleye müdehale etmeden tamamladım, iki turda da pedli tayt kullanmadığımı belirteyim. Sonuç: daha önce pedli tayt, hatta pedli tayt+jelli sele kılıfı kullanmış olmama rağmen, bu tahta gibi sele hepsinden çok daha konforlu.
Aslında işin özü bu selenin kişiye özel nir ürüne dönüşmesinde. Dediğim gibi ben 100 km'lik tur boyunca doğru pozisyonu bulmak içşn uğraştım, Brooks'ta öyle seleyi takayım oldu diye bir şey yok arkadaşlar. Sabırla ayar isteyen bir ürün. Dediğim gibi farkı da aslında bu; günümüzdeki hızlı tüketim çağında insnlara her şey hızlı ve paket olarak, hap şeklinde sunuluyor... Doğru ayarı bulduğunuzda Brooks sizi o yüzlerce liralık pedli taytlardan kurtarıyor. Özellikle yazın sıradan bir şort giyip 150 km tur yapmak çok büyük bir konfor.
200 km'lik kullanımda izlenimim beklediğimden çok daha olumlu. Ben özellikle ön takımı sıktığı için bana rahatsız gelen o pedli taytları lullanöak istemediğim için bu seleyi aldım. Uzun tur yapanlara seleyi özellikle tavsiye ediyorum, neticede pedli tayt hijyen açısından da son derece sıkıntılı.
Bir diğer konu, bu sele çok agresif açılara sanip olmayan yol bisikletlerinde de pekâlâ kullanılabiliyor, illa şehir/tur bisikleti oşacak diye bir kaide yok. Endurance bir kadronuz varsa gözü kapalı alabilirsiniz.