aytacaltay
Aktif Üye
- Tepki
- 294
- İsim
- aytaç
- Bisiklet
- Kron
Bir ülkenin gelişmişliği nufusu ile anlaşılabilir.genc nufus çoğunluktaysa o ülke gelişmemiştir.bu sistem her şekilde örneklendrilebilir.almanyada,italyada nufus çoğunlukla yaşlıdır.
315288 dosyayı görüntüle
Bisiklet, bisiklet... Biraz da hayatın diğer öğeleri hakkında konuşalım. Görgü kuralları, bireylerinin birbirine saygı duyduğu, uyum içinde yaşadığı, uygar bir ülkenin ilk gereklerindendir bana göre. Yeni nesilde yukarıda önerilen davranışları görmek resmen hayal. Bu bilinçle yetişmiş olanlar var tabi, ama gün geçtikçe oranları azalıyor. Nitelikli, düşünceli, çocuklarının geleceğini düşünen insanlar 1-2 çocuk yaparken veya evlenmezken, daha kendi karnını doyuramayan, donanımsız, adap görmemişler 5-6 çocuk yapıyor. Haliyle toplum olarak kalitesizliğe doğru gidiyoruz.
Düşünce değil, nüfus bilimi yani demografi bunu ortaya koyuyor. Dünya ülkeleri analiz edilip bu sonuca ulaşılıyor. Nüfus piramitleri vardır, meşhur. Bu grafiklere göre ülkelerin genel özellikleri ortaya konabilir. Gelişmiş ülkelerde eğitim seviyesi yüksektir ve yetişen nesil bilinçlidir. Bilinçli ve çalışan kadın erkek neticesinde üreme azalır. Üremenin azalması sonucunda genç nüfus azalır. Gelişmiş ülkelerdeki refah seviyesinin yüksek olması sonucu insanların yaşam süresi daha uzun ve hastalıklara karşı tedavi yöntemleri daha kuvvetlidir. Buna bağlı olarak da geri kalmış ülkelere kıyasla yaşlı nüfus daha yoğundur gelişmiş ülkelerde.Yanlış bir düşünce... Ülkelerin gelişmişliği niceliksel değil nitelikseldir..
Düşünce değil, nüfus bilimi yani demografi bunu ortaya koyuyor. Dünya ülkeleri analiz edilip bu sonuca ulaşılıyor. Nüfus piramitleri vardır, meşhur. Bu grafiklere göre ülkelerin genel özellikleri ortaya konabilir. Gelişmiş ülkelerde eğitim seviyesi yüksektir ve yetişen nesil bilinçlidir. Bilinçli ve çalışan kadın erkek neticesinde üreme azalır. Üremenin azalması sonucunda genç nüfus azalır. Gelişmiş ülkelerdeki refah seviyesinin yüksek olması sonucu insanların yaşam süresi daha uzun ve hastalıklara karşı tedavi yöntemleri daha kuvvetlidir. Buna bağlı olarak da geri kalmış ülkelere kıyasla yaşlı nüfus daha yoğundur gelişmiş ülkelerde.
Nicelik bildiğiniz gibi miktarla alakalı. Nitelik de tabii önemlidir ama nitelikli nüfus oranı yüksek olan kazanıyor yani nicelik de göz ardı edilemez. Nitelikli nüfusun yoğun olmasının sonucu da yukarıda bahsettiğim gibi genç nüfusun azalıp yaşlı nüfusun artması oluyor. Yani gelişmişliğin sebebi değil sonucu olarak karşımıza çıkıyor yaşlı nüfusun fazlalığı.
Haklısınız söylediklerinizde. Tek bir ölçüte göre belirlenemez ama genel yapı hakkında fikir verebilir nüfus. İstisnalar tabii ki olacaktır.Söylediklerinize katılıyorum, Üniversiteye giriş sınavları için , Coğrafya konuları içinde yer alan Türkiye'nin Demografik Yapısı ilgili konuları ve soruları, hatırlıyorum..
Ülkelerin nüfus yapısı tek başına doğru bir ölçü olamaz, benim de söylemek istediğim bu.. nüfus içindeki yaşlılık fazlalığı, o ülkenin gelişmiş olduğu anlamına gelmiyor.. Örneğin , dışa genç nüfusunu göç olarak veren ülkeler var.. Bunun savaş, hastalık, gibi sebepleri olurken; ekonomik anlamda daha iyi iş olanakları ya da tarımsal ,mevsimsel göç olarak da mümkün oluyor... Burada çok daha fazla değişkene bakılmalı, aslında demem o... Bunu tıpkı bisiklet sürerken, kendimize ait veri analizini okurken faydalandığımız sensörlere bakmamızla benzetebiliriz.. Hız sensörü, kalp ritmi sensörü, güç ölçer vs ne kadar çok olursa, performansımıza yönelik daha doğru tahminler yapabilecek sek; nüfus konusunda da tek başına genç/yaşlı nüfus oranlaması , o ülkenin gelişmişliği ile ilgili doğru bir data olamıyor .. Mesela en düşük genç nüfusa ait ülkeler diye yazdığımda; Ukrayna,Katar,Monako gibi ülkeler çıkıyor.. Yani, genç nüfusu yaşlı nüfusundan az demek..Ve bu tek başına o ülkelerin gelişmiş olduğunu söylemekte yetersiz kalıyor Ya da İsrail i örnek verelim.. Bu ülkede yaşayanların en az 2-3 katı nüfus da diğer ülkelerde yaşıyor... Doğal olarak o ülke ya da ülkelerin gelişmişlikleri nüfus içi oranlara bakılarak doğru bir bakış elde etmede yetersiz...
Haklısınız söylediklerinizde. Tek bir ölçüte göre belirlenemez ama genel yapı hakkında fikir verebilir nüfus. İstisnalar tabii ki olacaktır.
Bu zannediyorum bi saatli maarif takviminden alıntı, içerik güzel ama o üstteki cümle nedir yav, tam facia Dil bilgisiyle ilgili sıkıntıları görmezsek, cümlede anlatılmak istenen "geçmişte neler neler vardı" fikrini daha ileri götürerek bu vesileyle aklıma gelmiş olan bir kitabı paylaşmak ve tavsiye etmek isterim tüm forum ahalisine;315288 dosyayı görüntüle
Bisiklet, bisiklet... Biraz da hayatın diğer öğeleri hakkında konuşalım. Görgü kuralları, bireylerinin birbirine saygı duyduğu, uyum içinde yaşadığı, uygar bir ülkenin ilk gereklerindendir bana göre. Yeni nesilde yukarıda önerilen davranışları görmek resmen hayal. Bu bilinçle yetişmiş olanlar var tabi, ama gün geçtikçe oranları azalıyor. Nitelikli, düşünceli, çocuklarının geleceğini düşünen insanlar 1-2 çocuk yaparken veya evlenmezken, daha kendi karnını doyuramayan, donanımsız, adap görmemişler 5-6 çocuk yapıyor. Haliyle toplum olarak kalitesizliğe doğru gidiyoruz.