Teşekkürler arkadaşlar, bisikletim ve yanında aldığım ekipmanlar sağ salim ulaştı ve sadece 1 kez 50km’lik bir tur yapabildim. İşlerimin yoğunluğu nedeniyle fotoğrafları birkaç gün içinde yükleyeceğim fakat tüm satın alma süreci aşağıdaki gibi gelişti. Umarım faydalı olur.
Yaklaşık 1 aylık araştırma sonucu girip çıkmadığım site kalmadı. Her gün, her saat ve dakika araştırma yaptım fakat ne yazık ki 'aradığım bisiklet bu' diyebileceğim bir model ile karşılaşamamıştım. En sonunda, yine en başa sarıp 'yok ya o kadar kargo/gümrük ödeyeceğime Türkiye'den alırım' diyerek vazgeçtiğim Canyon'a yöneldim.
Araştırmalarımın 2. gününde stoğu tükenmiş olan Endurace CF 7.0 SL'in siyahı 1 adet olarak stoğa girmişti ve fiyatı da tam bütçeme göreydi. Sonuç olarak anında kaptım. (indirimli 1529$ + %18 vergi + Kargo) ücreti vardı ve 1500€ sınırını aşmıyordu. Sonrası ise aşağıdaki gibi;
*13 eylül saat 18:20 sipariş verildi.
*18:25 Canyon'dan mailler geldi. Stokta olduğu için tahmini teslim tarihi 18-22 Eylül arası olarak belirtildi.
*19:00 Yapı Kredi'den harcama için telefon geldi.
14 Eylül'de kargoya verilen ürünler 2 paket halinde yola çıktı.
15 Eylül'de (Cuma) ayakkabı ve aksesuarların bulunduğu ufak kutu İstanbul'a ulaştı fakat bisiklet hala Köln aktarma merkezinde.
Ups'i arayıp küçük kutu için vergi ödeyecek miyim diye sordum, Pazartesi günü görüşelim, sizin için gümrük işlemleri daha kolay olur dedi ve ben de kabul ettim. Bu arada Ups'ten vekaletname maili de geldi fakat eksik paketim olduğu için pazartesi gününü bekledim.
Kargo hareketlerine baktığımda ise sistemin otomatik olarak yüklediği 'kullanıcı Ups dışında bir müşavir ile çalışmayı talep etti' gibi bir hareketi görünce panik oldum fakat sorun yokmuş.
Pazartesi günü 2. kutum yani bisiklet saat 9 gibi İstanbul'a ulaştı. Ardından vekalet formunu doldurup
upstrimport@ups.com'a gönderdim. Ups'i arayıp konuyla ilgili bilgi verdim ve ilgili birime yani müşavir firmaya (Ünsped) ilettiklerini belirttiler.
Pazartesi günü sabah 9'da ulaşan bir paket için ya aynı gün öğleden sonra ya da bir sonraki gün müşavir bize ulaşırmış. Bana pazartesi günü müşavirden ulaşan olmadı.
Salı günü saat 11.30, henüz ulaşan olmadığı için Ups'in gümrük işlerini yürüten Ünsped'i aradım ve durumu anlattım. Sağolsunlar hemen yardımcı oldular ve öğleden sonra gönderecekleri maile istinaden sadece %18 vergi ödeyerek kargomu göndereceklerini belirttiler. (1500€ sınırını geçmediğini söyledim)
Salı günü 14:45'de gelen mailde 1055TL vergi tutarını aktarmam gereken bir IBAN bulunmaktaydı. Bu hesaba ücreti aktardıktan sonra dekontu da maile ekleyerek hemen geri dönüş yaptım.
Kargo sistemide “Son dağıtma bekleniyor” gibi bir hareket ile güncellenen gönderilerimden bir haber yoktu. Ups, ürünler müşavirde olduğu için bilgi veremiyordu. Dayanamayıp Ünsped’i aradım ve durumu sordum. Onlar da gümrük işlemleri devam ediyor demekle yetindiler. Perşembe akşamı Ünsped’i tekrar aradığımda gümrük çekim işlemlerinin bittiğini öğrendim fakat Ups tarafında hala bir gelişme yoktu.
Cuma günü saat 12.40 gibi bir telefon geldi ve ‘adresiniz eksik yazılmış, Ups’ten geliyorum’ deyince hemen evi tarif ettim. Yalnız bisikletim gelmiş, diğer küçük paket ise henüz gelmemişti.
Cuma günü, akşama doğru Ups’i aradım ve durumunu sorduğumda, gümrükten geldiğini (sistemde değişiklik hala yok) yarın (Cuma) teslim edileceğini söyledi. Ben de adres değişikliği yapacağımı belirttim ve telefondaki arkadaş bana mail adresini verdi.
Kargo adresini değiştirmek için gönderi no, açıklama, isim soyisim ve kimlik görüntüsü göndermek gerekli. Yalnız gönderi yine ilk belirttiğim adrese gitti fakat bir şekilde yeni adrese yönlendirdim.