Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Çay Kültürü

Yusuf Z. Şipal

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Nisan 2010
Mesaj
1.790
Tepki
1.439
Şehir
Aydın, İzmir
Bisiklet
Cannondale
Kahve kulturu diye bir basligimiz var biliyorsunuz. Ben de mudavimiyim ve cok sey ogrendim oradan. Yorumcularina buradan tesekkur ederim. Ancak kahveyi her ne kadar cok sevsem de esas tutkum cayadir. Cay icmeden yapamam.
Acaba diyorum cayin da benzer bir basligini burada acabilir miyiz. Farkli demleme ve yaprak cesitleriyle degisik aromalar elde edenler burada paylassa. En guzel demi hangi yaprak hangi demleme yontemi ve suresi, hangi harman ve hangi suyla elde ettiniz ogrensek de bizler de denesek diyorum. Buyrun paylasalim :)
 
Scudo
Çok güzel başlık. Ben de aynen şuan güzel bir kahvaltı eşliğinde demli çayımı içiyorum. Tamam kahve de iyidir ama çayın yerini benim için su dışında hiçbir içecek tutamaz.

Farklı demleme de bilmem ben. Demlikte bulunan kuru çayın üzerine kaynar suyu döküp kaynayan suyun üzerinde kısık ateşte yaklaşık 15 dakika demlenmesini beklerim. Ve müthiş çayım hazır olur. Çayı az atmadıktan sonra demi de çok güzel olur zaten.
 
@vela2016 tabii caya olan muthis bagliligimizdan dolayi durum boyle :) ama lezzete lezzet katmak da mumkun.
Bir kere cayin yaprak kalitesi hakikaten cok onemli. Bunu yillar once Rize ye yaptigimiz bir ziyarette yerinde müşahade etmistim. Parşömen kagitlarinda bize o kadar enfes caylar verildi ve demlendi ki, cay gelmeden kokusu geliyordu, tadi ve aromasi ise bambaskaydi.
Cayi demlemeden bence caydanligin buhari ile yapraklari iyice yumusatip acmak gerekiyor ki aromasini salsin.
Bir de demlemeden islatmak dogru bir uygulama midir sizce?
 
@Yusuf Z. Şipal
Bizim aile genelde demliğe az su koyup üzerine çayı döküp, çaydanlığın üzerine koyarlar su kaynayana kadar orada az su içinde(buhar üzerinde) bekler çay.
Ama ben dediğim gibi kuru çayın üzerine kaynar suyu döküp sonra demlenmesini bekliyorum. Kendi adıma biraz tembelim ve pek uğraşmak istemiyorum galiba. Ama çok güzel demleniyor benim yaptığım şekilde de.
 
Biz de Çaykur tiryaki çayını kullanıyoruz. Kaynar su döktükten sonra, 40 dk bekliyoruz, nefis oluyor :) Tam f/p ürünü, tavsiye ederim. 3 senedir kullanıyoruz bir sıkıntı yaşamadık.
 
  • Beğen
Tepkiler: KırmızıBereli
@Aazamfiyat performans urunu demek istiyor arkadas. Bende tiryaki kullaniyorum sari turist cayi veya tiryaki en kaliteli cay, bence :)
 
ben de çayı demlerken çayı hafif ıslatıp suyunu süzüyorum
su kaynadıktan 10 dk sonra kısık ateşte bekletiyorum. mesajı
yazarken 3. bardağımı yudumlamaktayım. Kalabalık ortamlarda ise demlik değil
semaver kullanmak iyi oluyor.
 
Türkiyede çayı pek önemsemiyorlar ama çayın da farklı denleme yöntemleri var :) özellikle ingilizler ve uzakdoğulular bu işin uzmanı sayılır. Tabi bir de yeşil çay gerçeği var.

Siyah çay yeşil çayın toplanıp kurutulup oksitlenip paketlenmiş hali :D

Paket çaylar için yapılabilecek en iyi şey yayla veya kaynak suları ile demlemek :harika:

Çayı da demleeken kahve gibi özen gösterilince bir başka oluyor tabi :p

Tarif 1: çayı demliğe koyun, soğuk su ile hafifçe yıkayıp süzün. Daha sonra kaynattığınız ve 1 dakika beklemiş su ile demleyin. 15-30 dakika demlenme süresinin ardından çayımız hazır :D ayrıca çayı demledikten sonra 30-45 dakika içinde tüketin, ileriki saatlerde bayatlamaya başlıyor.
 
3 çay bardağı büyüklüğündeki kupamla günde 5-6 defa içerim. Çaysız kalırsam kafa gidiyor. Kuşlar ölüyor.

#Tapatalk
 
3 çay bardağı büyüklüğündeki kupamla günde 5-6 defa içerim. Çaysız kalırsam kafa gidiyor. Kuşlar ölüyor.

#Tapatalk
 
Peki demlemek icin en uygun materyal nedir sizce. Ben ustte porselen demlik kullaniyorum.
Bir de nasil kahvenin cekirdeginden satisa hazir hale gelene kadar herseyin bir standardi varsa acaba cay icin de benzer seyler soylenebilir mi. Iste ......yorenin cayi iyi su yorenin farkli vb.
Ben bir suredir Tirebolu 42 cayi aliyorum, icimi gayet keyifli
 
Küçük çaydanlık
Çay miktarını düşük tutma
Demleme süresini uzun tutma

Kusursuz çayın sırları bunlar.
 
Bence müthiş keyifli bir konu başlığı. Porselen ve sırlı toprak demlikler daha iyi sonuç verecektir diye tahmin ediyorum. Porselenle ilgili tecrübem var ancak toprak demlik deneme fırsatım olmadı henüz. Demleme ve harmanlama yöntemleri konusunda umarım verimli olur içerik, selamlar.
 
Bende Türkmen usulü demleme çay tarifi biliyorum adamlar uzun yaşamanın sırrı, çayı Türkmen usulü demlemekten geçiyor diyor.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Eğer vaktim olursa oda sıcaklıgındaki su ile demleyip caydanligin alt tarafinda kaynayan su ile 45dk-1saat kadar bekleyip iciyorum. Cay daha uzun süre acımadan duruyor.
 
@Yusuf Z. Şipal
Bu tarifi almak için adamın peşinden haftalarca koştum. Zamanı gelince verebilirim.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Geri