Scudo Sports

Cep telefonunu tam bir bisiklet bilgisayarına dönüştürmek. (ipbike)

ozgurgokalp

Daimi Üye
Kayıt
2 Mayıs 2012
Mesaj
378
Tepki
638
Şehir
Fethiye/MUĞLA
Bisiklet
Cannondale
Merhaba. Forumda biraz araştırdım fakat ipbike uygulaması ile ilgili kimsenin bir şey paylaşmadığını gördüm. Kendi tecrübelerimi aktarıp ihtiyacı olabileceklere biraz olsun yol göstermek için iki kelam edeyim dedim.

Bu uygulamayı keşfetmem şöyle oldu. İlk önce kendime sorunsuz ve tam donanımlı bir bisiklet bilgisayarı almak istedim. Ufak araştırmalar sonucunda gördüm ki mantıklı olan Garmin edge 520 ve üstü modellere yönelmek. Daha altları teknolojinin biraz gerisinde kaldığı için yeni alınacaksa 520, 810, 1000 modelleri arasında seçim yapmak gerekiyordu. Hatta biraz kurcalayınca edge 1000 almak gerek diye düşünülüyor. Ama fiyatlara bakınca tr fiyatları 2500 tl üzerine çıkıyor. Bu da benim ayıracağım bütçenin oldukça üzerinde. Durum böyle olunca aynı işi görebilecek başka alternatiflere yönelmeye başladım.

İstediğim özellikler öncelikle sağlıklı nabız takip ve kaydı, sürüşün tüm detaylarının düzgün kaydı, çevrimiçi ve çevrimdışı harita seçenekleri, kadans ve hızın düzgün görüntülenip kaydedilmesi vs. Ayrıca gps verisi ile yükseklik hesabının yüksek sapmalarla tutulduğundan mümkünse barometrik sensör ile yükselti (ve aynı zamanda watt) hesaplaması da aslında çok önemli.

Android uygulamalarını incelediğimde bunları yapabileceğime kanaat getirip aliexpressten eşleşme konusunda biraz da riske girerek ant+ ve BLE bağlantı seçenekleriyle çalışabilen bir nabız kemeri aldım. Linki şu: (link)

Aynı zamanda hızımı ve kadansımı düzgün takip ve kayıt etmek için de şu ürünü aldım: (link)

İkisi de yaklaşık 20 gün içinde geldi ve tüm programlarla sorunsuz eşleştiler. Strava ücretsiz sürümü de dahil. Ama zaten ben bunları hiçbir zaman Strava ile kullanmadım. Çünkü Strava yalnızca kayıt ve sonradan değerlendirmek için uygun.

İncelemelerim sonucunda en detaylı ve kullanışlı android uygulamasının ipbike olduğuna karar verdim ama türkçe olarak hiç bir inceleme ve kaynak olmaması beni çok şaşırttı. Ondan dolayı da bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Uygulama ile neredeyse aklınıza gelebilecek her şey yapılıyor. Egzersizinizin gps ve her türlü verisinin kaydını tutup neredeyse tüm platformlara gönderebiliyor. Ben şimdiye kadar tuttuğum tüm kayıtları Strava ve Trainingpeaks'e gönderdim ve sanki kaydı Strava ile yapmışım gibi hiç bir sorun yaşamadım.

Programın benim için vazgeçilmez özelliklerine gelirsek; öncelikle arayüzü tamamen özelleştirilebiliyor. Ekranın istedeğiniz yerine istediğiniz büyüklükte yüzlerce veriden istediğinizi koyabiliyorsunuz. Ayrıca sınırsız sayfa oluşturup istediğiniz sayfaları istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Mesela bir sayfada nabızla ilgili verileri diğerinde mesafe ve hızla ilgili verileri diğerinde de tırmanış ve eğimle ilgili verileri dizayn edebilirsiniz. İsterseniz yalnızca istediklerinizi tek bir sayfada dönüşümlü olarak ta göstertebilirsiniz.

Seçenekler gerçekten sonsuz. Eğer bisikletinizin özelliklerini doğru girerseniz TSS ve Watt hesaplamaları hatasız olarak çalışıyor. Girilebilecek özellikler tekerlek direncinden akıcılığa, ağırlıktan güç kayıplarına kadar oldukça çeşitli. Yol bisikleti ile cyclocross arasındaki ince detayları bile ayarlayabilirsiniz. Neyse özellikler oldukça detaylı, merak eden olursa çözebildiğim kadarıyla açıklamaya çalışırım. Burayı takip edeceğim.

Benim bu uygulamayı nasıl kullandığıma gelirsek, bisikletin üzerinde zixtro marka silikon bir telefon tutucunun içinde kullanıyorum ama ekran görüntüsü çoğunlukla lazım olmuyor. Neden mi? Çünkü uygulamada istediğiniz veriyi size istediğiniz zaman aralıklarıyla sırayla söylüyor. Mesela ben her 3 saniyede bir nabız ve kadans verisini söylemesini istiyorum, türkçe olarak söylüyor, ekrana bakmaya kesinlikle gerek kalmıyor. Telefonu cebinizde dahi kullanabilirsiniz. Böylelikle şarj sorunu ortadan kalkıyor. Eğer telefonun sesi az çıkıyor diyorsanız bluetooth bir küçük hoparlörle bu sorun da çözülür ama gerek olacağını sanmıyorum.

Bir de şu var; bu uygulama eğer telefonda barometrik sensör varsa yükseltiyi bu sensöre bakarak 1 metre hassasiyetle verebiliyor. Piyasadaki bazı telefonlarda (s3 s4 s5 note2 note3 note4 gibi) bu sensör var. O ayrı bir araştırmayla tespit edilebilir. Başka bunu yapan uygulamaya rastlamadım.

Bu uygulama ile telefonu gerçek anlamda bir bisiklet bilgisayarı olarak kullanabilirsiniz. İster amatör olun, ister elit bir yarışçı. Özellikle profesyonel kullanımlar için inanılmaz zengin özellikleri var. Kesinlikle tavsiye ediyorum.

Şunu eklemeyi unutmuşum; uygulama uzunca bir süre ücretsiz kullanılabiliyor. 1.000.000 tekerlek döngüsünü tamamlarsanız eğer sizden bir defaya mahsus 19 lira civarında bir bedel talep ediyor. Tabi tamamlayabilirseniz :)
 
Scudo
@ozgurgokalp çok faydalı bir konu androidler için çok güzel bir uygulama teşekkürler.Fakat app storede bulamadım sadece androidde kullanılıyor galiba.
 
@Giantdefy ios platformunu kullanmadığımdan bilemiyorum. Olmayabilir. Ama bunun için eski bir telefon da kullanılabilir. Ama ant+ veya Ble destaği de çok eski telefonlarda olmayabilir.
 
Bir de şunu eklemeliyim. Benim aldığım hız ve kadans sensörü yalnızca ble (Bluetooth 4.0 Low Energy) bağlantısına sahip. ipbike ise BLE ile de çalışabilmesine rağmen (BLE beta düzeyinde destekleniyor) ant+ kullanımını tam olarak destekliyor. Çünkü Ant+ birliğinin bir üyesi. Tavsiyem hem nabız için hem de hız ve kadans için alacağınız sensörler hem Ant+ hem de BLE destekli olsun. O zaman tüm platformlarda sorunsuzca kullanabilirsiniz. Biliyorsunuz bazı telefonlarda BLE yok bazılarında Ant+ yok. Aliexpresste böyle hız kadans sensörleri de var. Yaklaşık fiyatlarla...
 
İnceleme icin tesekkurler , bende eski telefonumu bisiklete sabitledim onu kullaniyorum yol bilgisayari olarak . bu bahsettiginiz programin icinde yol tarifi almak icin bir bolum var mı ? Ben su an tarif almak icin yandex kullaniyorum bisiklet kayit progranlarinin icinde entegre bir sistem olsa tadindan yenmez
 
Yol tarifi maalesef yok sanırım. Ancak gideceğiniz rotayı ayarlayıp onu takip edebiliyorsunuz sanırım. Çünkü içerisinde güzel bir haritalama da mevcut. Çevrimdışı da kullanılabiliyor.
 
note4 üm var barometrik sensör ykseklik için işe yarıyormuş bilmiyordum
 
@ozgurgokalp incelemeniz icin tesekkurler. Cok faydali oldugunu dusunuyorum. Merak ettigum ise bunu hangi marka model telefon ile yaptiniz? Cevap icin simdiden tesekkurler.
 
İnceleme için teşekkürler bende Appstore da arattım ama bulamadım maalesef
 
@mrolcayyldz Ben Samsung Galaxy S5 telefonumla sorunsuzca kullanıyorum. Barometrik sensörü de oldukça hassas olduğu için eğim, tırmanış ve güç verileri çok iyi çalışıyor. Tek sıkıntım sesi biraz az çıkıyor. Trafikte kılıfın içinde sesini duyamıyorum. Doğa sürüşlerinde herhangi bir sıkıntı olmuyor.
 
Gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş :)
 
Çok güzel paylaşım.
Teşekkürler.
 
@vatansever85 bu cihazlar oldukça az pil harcıyorlar. Açıklamalarında 1 adet cr2032 pilin günde 1 saat kullanılırsa 1 yılda biteceği yazıyor. Yani pil problemi yok. Ben bazı günler nabız bandını tüm gün üzerimde taşıyorum. Henüz pil bitmedi.Bu arada konuya ilgi gösterenler oldukça yazdığımın bir işe yaradığını anlıyorum.
 
Uygulamayı kurdum ama kişileştirmeyi gerçekten hiç anlamadım. Sizin kullandığınız görünümü (layout) export etme imkanı var mıdır?
 
Barometrik sensörlere pek bir bel bağlamazdım doğrusu. Benzer ölçümlerde aynı yer için 50 metreyi aşkın değerlerle karşılaştım. Uçak pilotu olsaydık kesin air crash investigation a malzeme olurduk.
 
  • Beğen
Tepkiler: Onur Ali İmren
Ekranda herhangi bir değere uzun basıp açılan menuden "add delete" dedikten sonra delete üzerine bastığınız bilgiyi siler, add item aynı satıra seçeceğiniz bilgi kutusunu ekler, add line bastığınız satırın altına başka bir satır ekler, add group ise üzerine tıkladığınızda aşağı açılan ya da tek satıra dönüşen satırlar grubu oluşturur.Yine basılı tuttuğunuzda smaller kutuyu küçültür, bigger büyütür. Apperance ise kutunun, yazıların ve etiketlerin renk ve görsel özelliklerini ayarlayabileceğiniz menuyu açar. Uygulamanın dik ve yan konumdaki sayfaları ayrı ayrı özelleştiriliyor. Ayrıca ekranı sağa veya sola sürüklediğinizde oluşturduğunuz sayfalar arasında gezinebilirsiniz. Bu sürüş esnasında da oluyor. Eğer eklediğiniz değerlerle ilgili sensör yoksa ilgili kutucuklar gösterilmiyor. Mesela kalp atım sensörünüz yoksa kalple ilgili veya onunla bağlantılı değerler gösterilmiyor.Ekranı aşağı doğru kaydırdığınızda ise ekranda görünecek butonlar ve harita ile ilgili seçenekler var. Biraz kurcalayın, anlamadığınız yerde yardımcı olmaya çalışayım. Şu anda bir seyahatte olduğumdan fazla detaylı bilgi paylaşamıyorum. Sadece telefonumla erişiyorum.
 
Geri