@Çetin ŞAHİNÖZ
Okullarda sütle, zorunlu aşıyı karşılaştıran bir zihniyete sahip olduğunuz için sizi tebrik ediyorum. Okullarda süt uygulaması bir alışkanlık kazandırma ve farkındalık uygulamasıydı. Okul çağına gelmiş çocuklara devletin sürekli süt imkanı sağlaması güzel bir sosyal anlayış olurdu, ancak toplumsal bir şart veya zorunluluk değildi.
Aşıya karşı çıkanlar keşke sadece cahil kesim olsa! Tam aksine, sözüm ona aydın ve üç beş kişisel gelişim - spritüel dünya kitabı okuyunca çok bildiğini sanan dangalak takımının başının altından çıktı bu aşı karşıtlığı nanesi.
Bu aşıların hangi aşı oldukları sağlık bakanlığının ve Dünya Sağlık Örgütü'nün sitesinde açık seçik yazar. Girer okursunuz. Öyle doktorların kıçından reçete ettiği iğneler değildir hiç biri. Uzun yıllar yapılan çalışmalarla belirlenir. Hepsi de ücretsizdir. SGK falan uğraşmazsınız, Aile Sağlık Merkezleri bu aşıları ücretsiz yaparlar, hatta yapmak için sizi çağırırlar!
Yıllardır ortada olmayan hastalıklar için de zorla delinmiyor çocukların kolları. Örneğin Çiçek Hastalığı yıllardır yok, etkin aşılama sistemiyle (Türkiye'nin çok iyi uyguladığı nadir batı normlarından biridir) 1975'ten beri Çiçek Hastalığı ülkemizde görünmüyor; dolayısıyla da artık Çiçek Aşısı vurulmuyor. Bu demek değil ki, her aşı hastalık bitince/azalınca kalkacak, hayır, evrim diye bir şey var, bazı virüsler kendilerini ortamlara göre adapte edebildiklerinden tek bir aşıyla yok edilemiyorlar, sürekli yeni aşılar geliştiriliyor. Bazı hastalıklar da çok salgın olduklarından dünyadan tamamen yokedilebilmiş değil; yıllardır Kızamık aşısı yapılmasına rağmen, son dönemde aşı karşıtı gerizekalılar yüzünden Kızamık hastalığına yakalanan nüfusta patlama yaşandı, bunların çoğu da yetişkin.
Gene bir başka örnek: Menenjit beyini etkileyen ölümcül veya kalıtsal hasar bırakabilen çok kötü bir hastalıktır. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı'nın aşı takviminde Menenjit aşısı Meningokok A, C, W ve Y tipi bakteriler için bulunmakta. Ancak bizim ülkemizde genelde B ve W tipi bulunuyor. (W tipi daha çok arap ülkelerinde yaygın, çoğunlukla hacılar aracılığıyla taşınıyor, hacılarımızı artık zorunlu aşılıyoruz hacca gitmeden önce. Bu yüzden W tipi azalacak diye umuluyor) Ancak B tipi hala yaygın ve Sağlık Bakanlığı'nın aşısında bu tipe karşı korunma yok. (Şu an bütçesel sebeplerden SB bu aşıyı yapmıyor ama siz isterseniz B tipi aşısını ayrıca yaptırabiliyorsunuz) Peki neden B tipi çok yaygın? Çünkü diğer tiplere karşı aşılıyız! İşte bu konu bu kadar basit. Yakın zamanda B tipi de aşı takvimine girdiği zaman (devletimiz itibardan tasarruf olmaz saçmalığını bırakıp daha düzgün işlere bütçe ayırmaya başlarsa) bu tipde de azalma olacak.
Sağlık istatistiği kullanır, hem de çok güzel kullanır. Siz merak etmeyin, aşınızı yapın, yaptırın.