@selami atay
Şimdi biraz matematik çalışalım;çünkü rakamlar yalan söylemez.MTB için bilinen iki aynakol dişlisini mercek altına alalım.Nedir,biri 42,diğeri 44.Hesabımızı 60 kadans,yani bir saniyede çevrilecek pedal sayısına göre yapalım.İlk kombinasyonumuz ön 42,arka(Ruble) 11
42/11=3.81
3.81x26=99.06 (Tekerleğimiz 26'' ya ondan 26'yla çarpıyoruz)
Bunu da meşhur pi ile çarpalım.Çevre bize lazım x3.16=313.02''
313.02x2.54=795.07cm (İnc'i cm ye çevirmek için 2.54 ile çarptık.(Bir kaç mm'den kurtulup çok yaklaşık hale getirdik)
1 saniyede 7.96 m gidiyorsan
3600 sn x
=28.65km/saat
yani 60 kadansla bu vites kombinasyonuyla gidilebilecek hız.Aynı hesabı 44/11 ile yaparsak 30 km/s olur(Sayılar çok yaklaşıktır.çünkü 26'' olsa bile,her teker ölçüsünde mmetrik farklar vardır.Ayrıntı yapmayalım,soran olursa onu da anlatırız.
40 km/s sabit hızla gitmek için elbette farklı vites ve kadans kombinasyonları var.Nedir?
44/13 kombinasyonuyla 100 kadans,ya da 44/11 ile 90 kadans tutturabilirseniz 40 km/s hızlara ulaşırsınız.Bu vites oranları ve yarım saati aşkın sürede sabit hızla bu kadanla gitmek için elbette sabit bir vatt üreteceksiniz.
Matematik bu.22 km boyunca 40 km hızla gittiğini söyleyen arkadaşımızın matematiği yukarıda.MTB ile bu ortalamayı bu kadans bilgileriyle örtüşerek tutturabilen bir kardeşimiz varsa tebrik ederim.Hayır,ironi de yapmıyorum."Ben yaptım" diyen bir kardeşimiz yaptığını ispatla mükellef değil."Yapamazsın" dersek biz yapamayacağını ispat etmek durumundayız.Matematik ise nasıl yapılabileceğini anlatıyor.
Ortadan ve tarafsız bir gözle bakınca,bu hızlara çıkmanın matematiksel olarak mümkün olduğunu görüyoruz.Ancak bu performansın 22 km boyunca sürdürülebiliyor oluşu,tam bir profesyonel beceridir.Çünkü bu arkadaşımız,sözkonusu bisikletle yol bisiklerini takip ediyor.Diyelim ki o gün arkadaşımızın da altında bir yol bisikleti vardı.Böyle bir varsayımda 53/13 gibi bir oranla bile,o guruba 22 km de en az 4-5 dakika fark atabileceğini varsayabiliriz.
Kendisine,varsa bölgesinde bir bisiklet takımında yer almasını öneririm.
@selami atay
Hangisine itibar edelim? 40 km/s hızla 22 km gittiğine mi,yoksa "Bu hızı denedim ama çok fazla gidemedim" demene mi? Düz yolda bir kez zorlayarak 40 km/s'i gördüm demek başka,22 km boyunca bu hızla gittim,demek başka.Karar verin.
Bir de mtb ile düz yolda 50 km/s hıza,hem de "Rahat" ulaşan kardeşimiz var ki,artık yazacak bir şey bulamadım.En azından yukarıda yazdığım matematik yazısına bir bakın.Yanlış varsa da düzeltin.Ancak bırakın artık bu mtb ile hız masallarını.Çünkü gerçekten komik oluyor.