Geçtiğimiz dönem de yaklaşık 3 ay civarında işsiz kaldım. Ve tam anlamıyla maddi anlamda çöktüm. Ne faturalarımı ödeyebiliyordum ne de o çok beğendiğim indirimli(!) ürünleri alabiliyordum.
Cebimde kuruş olmadan günler devam ettikçe param olmadan da yaşayabileceğimi, tüm gereksiz eşyaları almadan da hayatımın devam edebileceğini gördüm. Sonra dönüp neleri tükettiğime baktıkça temel besinler dışında ki birçok ürünün gereksiz olduğunu anladım. Ödeyemediğim o çok internetli telefon faturam, evimde ki maç yayınları için aboneliğim, elimde bir sürü olmasına rağmen hâlâ yenisini almaya çalıştığım takımımın forması, 3 çift olmasına rağmen bir tane daha eklemeye çalıştığım spor ayakkabı ve daha bir sürü şey. Bunların hepsinin her anlamda yük olduğunu, üstelik bunların kendi seçimim olması saçmalıktan başka bir şey değildi. Bu fazlalıkları fark ettiğimde elimde ki çoğu gereksiz eşyayı da çıkarmaya başladım. Bir çok kıyafet, araç gereç hatta mail kutumu dolduran aboneliklere kadar çoğu lüzumsuz şeyden kurtuldum. Elimde kalanlar ise hayatta kalmama fazlasıyla yetiyor.
Önümüzdeki günlerde yeni bir iş için Trabzon'a taşınacağım. Daha önce 3+1 geniş bir daire tutmayı planlarken şimdi elimde sadece bir odaya sığacak kadar az şey var. Ve bunların bile bir kısmını daha elimden çıkarsam bir şey kaybetmem. Kimse bir şey kaybetmez.
Bizler kendi sorunlarımızı çoğu zamanlar kendimiz yaratıyoruz. Kredi çekip alınan lüks arabalar, gereksiz donanımdaki cep telefonlarına ödenen paralar, büyük ekran tvler... Ve daha neler neler. Tüm bunlar sadece kısır döngü. Çalış, tüket, daha fazla tüket, daha fazla çalış, çalış, çalış. En sonun da öl. İnsanlığın çok büyük bir kısmı bu sistem için yitip gidiyor.
Konuyla ilgili birkaç kitap ve film önerim var. İlgilenenler olabilir.
Paris ve Londra'da Beş Parasız - George Orwell
Yabana Doğru - John Krakauer
Robinson Crusoe - Daniel Defoe
Sineklerin Tanrısı - William Golding (Orman'da Yaşam ve İnsanlığa Dair Sorgulama)
Bir kızılderili mektubunu da dahil etmek istiyorum (link)
Ve bir tane de basit yaşamakla ilgili. Basit Yaşa Mutlu Ol - Haluk Öztekin