internetten al o zaman" demiyorlar mı? Başka esnaftan bu cevabı aldığım oldu ama bisikletçilerde denemedim hiç.
Ben hayatta yapamam bunu,ayıp olur diye düşünürüm fakat cebimi de düşünmek zorundayım.
Bildiğiniz şeyleri ve yaşadıklarımı anlatacağım.
Direkt konuya
İnternette bu kadar siz de niye bu kadar
İnternette bu kadar siz niye vermiyorsunuz, demek ki onlar kazanıyor da veriyor, siz de verseniz olur aslında gibi gibi giriş yapılırsa olumsuz cevap alma riskiniz artar.
Diyalogta, ticarette can alıcı noktalar elbette var.
Birincisi karşınızdaki esnaf illa kötü niyetli, sizin paranızı kapmak için uğraşan bir varlık olarak düşünürseniz olmaz
İkincisi biz müşteri olarak nasıl ki menfaatimizi düşünüp kaliteli malı daha uyguna satmaya çalışıyor isek esnafın da kar maksimizasyonu yapmaya çalışmasını makul görmeliyiz.
Ticaret dediğimiz şey; hukuki, dini vb kuralları olan vicdani,bazi teyamülleri olan, karşılıklı rızaya dayanan vicdani bir kavramdır. Bir mal veya hizmet bir fiyattan sunulduğunda, siz de müşteri olarak o kaliteyi , o fiyatı ve o zamanlamayı kabul ediyorsanız o ürüne razı gelip o mal veya hizmeti satın alırsınız.
Bundan yıllar evvel Merter'de alışverişe çıktım.Toptan 10 lot kadar şişme yelek alacağım. Piyasa da moda olarak o zamana uygun birkaç çeşit yelek modeli var. Bir yelek modeli, kalite, tarz ve görünüm olarak diğer modellerden ayrılmakta. Birinci aşama "zaman" kavramını yani modaya uygunluk kısmını hallettik.
İkinci aşamaya geldik:"Kalite" Yelekleri inceliyorum. Her toptancıdaki kalite çok çok benzer. Birbirine fark yaratabilecek bir kalite farkı söz konusu değil.
O zaman üçüncü aşamaya geldik yani "fiyat".
Her girdiğim toptancı o model yeleğe 30 lira diyor. Yani piyasa 30 lirada buluşmuş. 30 liraya alsam zarar etmem ama bütçemi aşıyorum. Çünkü ben çok kar marjı koyup satamadığım için bir tık daha uyguna alsam çok iyi olacak. (Bu ayıp değil, günah değil)
Hiç unutmuyorum bir toptancıya girdim, tarz ürünler var. Yalnız satıcı yaşlı amca biraz sert mizaçlı duruyor hatta suratsız denebilecek durumda.
-Selamun aleyküm, şu yelek kaça abi dedim.
-Aleyküm selam, 26 lira dedi.
-Kaç tane var elinde diye sordum
-50 kadar
-Ambarla İzmir'e yollar mısın dedim
Sert görünümlü abi hemen niye pazarlık etmedin diye sordu.
Ben de bu yeleğin kalitesi her yerde çok yakın birbirine ve her yer 30 lira diyor. Sizinki uygun geldi bilerek de 26 lirayı 25 lira düz yap demedim. Çünkü ben o malı o fiyattan almaya razı idim, eğer size 25 deseydim siz rıza göstermeyecektiniz. Amacımız karşılıklı rıza sağlamak malın bereketini görmek.
Ben bunu yıllar esnafına bu şekilde söyleyince, adamın hoşuna gitmiş olacak ki adam bir anda yumuşadı. Malı aldım. Çıkarken oğlum yine bekleriz, ben sana gwr zaman yardımcı olurum dedi. Gerçekten de sonra ben bu abiden çok mal aldım. Tarz ürünler olduğundan satması da iyiydi, fiyatları da gayet makükdü..
Bu da böyle bir anım. Her zaman karşımdakini kendi yerime koydum, karşımızdaki esnaf da bir insan. Üslup, yol yordam bilme iyi niyet her zaman önemli.
2017 Kasım N11 indirimleri zamanı Scott Speedster 20 tiagra modelinde indirim var 3830 tlyeinmiş. Hemen Doruk bisiklet Mustafa Abiyi aradım. (Düzgün insan, düzgün sporcudur)
Abi Scott S20 yi 3830 liradan buldum, sen de bu fiyattan verebilirsen param sana nasip olsun dedim. İyi fiyatmış dedi kısacık düşündü ve kaç kadro olacak diye sordu. S abi dedim. Ben de yok bende m kalmış dedi. Birazdan seni ararım dedi ve aradı. Karşıyaka Seda bisiklet de onların. Seda bisikleti aradım, onlarda da m kalmış dedi.
Abi dedim, yanlış anlamazsan yemeği başkası ile yemiş gelecek sarımsağı da bana da kokutacak demezsen bisikleti interten alsam kurulumu yapar mısın diye sordum. (Sarımsaklı deyimime kahkaha atarak) olur getir hallederiz dedi.
Biliyorsunuz anlaşmalar gereği kurulum yapma ücretsiz. (O zamanlar öyleydi) İçimden hiçbir zaman seve seve yapacak, mecbur demedim. Gönlü razı gelsin diye kurulumdan sonra bir tane stand aldım, her zaman lazım olur diye 4 tane de iç lastik aldım. Böyle yaparsanız başka zaman bir sorununuz olduğunda yüzünüz oluyor nazınız geçiyor. Herşeyi her zaman üç beş lira aşağıya internetten almak da doğru değil.
Kısaca elinizden geldiğince sevimli düzgün üslup ile iyi niyetle bir çok şey aşılabilir.
(Yazım ve noktalama biraz kötü olmuş, affola Türkçemiz)