Scudo Sports

Decathlon'da bir garip uygulama!

Konu hortlamış ben de devam ettireyim o halde. Bence bu kadar büyütülecek bir şey değil bu uygulama. 10 kuruş falan istiyorlar sonuçta. Ha eğer onu da vermek istemiyorsanız çareler tükenmiyor. Misal ben geçen decathlona eldiven almaya gittiğimde alışveriş sepetim tam 50 lira tuttu ve üstümdeki tüm paramı harcamış oldum. Poşet sorununu ise 1 kat aşağıdaki Macro-Center'dan ücretsiz bir şekilde hallettim. :)))

Scudo
@mudo77 Hocam ekolojik ürün üretirlerse 1.si çok fazla masraf olacak ki bu da fiyatlara yansıyacak. Yani 400 liraya bisiklet almak, 15 liraya iç lastik almak hayal olur. 2.si bu küçük ancak etkili bir adımdır. Marketlere giriyorum adam 3 4 tane de yedek poşet alıyor, en azından doğadan 3 poşet geri çekiliyor olaya öyle bakmak lazım. Decathlon işletmesi çok çevreci vs. gibi konulara girmedim bakarsanız ancak yaptıkları pazarlama stratejisi doğayı korumaya yönelik olduğu için her zaman desteklerim. Keşke her yer parayla satsa poşeti de herkes yanında bez çanta taşıma alışkanlığı edinse.

@kutlucan Dostum sen verebilirsin bir poşete ekstra para ancak vermeyecek kişi sayısı çoğunluktadır. Sosyal deney yapan bir program vardı Discovery'de bu uygulamayı yapmışlardı. Öncelikle poşetin doğaya zararını üzerine yazarak, resmederek yaptılar. İnsanlar almaya devam etti. 5-10 kuruş gibi çok çok cüzi bir miktar para almaya başladıklarında ise insanlar ikinci bir poşete bile tenezzül etmediler. Yani çoğunluk poşete ekstra para vermemekten yana.

Bir de bazı arkadaşlar bez torba satsın diyor da 5 kuruş verdiğinde çıldıran halkımız o torbaya 50 kuruş yahut 1 lira istediklerinde ne diyecekler kim bilir.

Son olarak çöp poşeti kullanmayın, çöp kutusunun içine direk atın, boşaltırken de onu çöpe dökün. Hem beslemeye tenezzül etmediğiniz kedicikler ve köpekcikler yemeğini kolay bulur, hem de çöp poşeti kavramını ortadan kaldırırsınız. Herkesin yararına :harika:

Eskiden file kullanırdık,ya da kese kağıdı.Şimdi her yer poşet malesef.Not : Kese kağıdına olumsuz bakanlar,dönüşümü plastik gibi zararlı değil.

Geçenlerde 80 liralık alışveriş yaptım ama 10 kuruş verip poşet almadım. Ne cimriyim. :koptum:

2 aydır fiili olarak Romanya'dayım. Poşet istiyorsan parasıyla. Artık doğa için mi bedelini bizden almak için mi beni ilgilendirmiyor. Herkes kendi poşeti ile gelip alıp gidiyor.

Bunlar hep Poşet lobisinin işi ... o_Oo_O

• Beğen
Tepkiler: mudo77
daha önce aynı şeyi yazdım mı hatırlamıyorum ama net güzel uygulama. her zaman elimden geldiğince az poşet alırdım ama şimdi bakıyorum avuç avuç poşet alan adamlar bile decathlon'a gelince sırt çantası ile geliyor. amacına ulaşmış. zaten poşete ihtiyacı olan da alır, kimse 10 kuruşla aç kalmaz ama gereksiz poşet de alınmaz.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
poşet uygulamasına ses ettiğim yok bencede mantıklı bir uygulama ama ilk sayfada turmepanın linki verilmiş decathlon ile ilgili anladığım kadarıyla orada satınalınan her poşetin fiyatının yarısı turmepaya bağışlanıyormuş. bu sosyal sorumluluktan çok çakallık gibi geldi bana illa sosyal sorumluluk olacak ise bari tamamını bağışla yada işi tamamına erdir de ki xx tl ve xxx tl arasındaki alışverişler için bir poşet bedeli tl , yy ve yyy tl arasındaki alışverişler için iki poşet bedeli tl..... zzzz koruma kampanyası için şu kuruluşa aktarılır. he o zaman diyeyimki adamlar sosyal sorumluluğun dibini yapıyorlar helal olsun. ama bu şekilde poşetin yanlızca karının alınmayıp onun bağışlanması reklam kokan hareketten başka bir şey değil zannımca.

birde şöyle bir cümle var yazıda "Poşet alan herkesin temiz denizlerde tuzu bulunacak" ya arkadaş poşet çevreyi kirletmiyormu hadi dediniz ki doğada tamamen çözünüyor e o poşeti üretmek için çalışan makinalar o makinaların kullanımı için gerekli enerji bakımları için giden yağlar, yedek parçalar, yedek parçaların üretimi kullanılan makinalar.......... daha derine gider bu, bunlarda mı %100 çözünüyor doğada.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
Abi ben çok beğendim uygulamayı. gecen decatlona girip bir bisiklet gözlüğü almıştım anonsla olayı öğrenince 10 poşet aldım faydam olsun diye :D:koptum::komik::kptmya:
Sonra da napcam la bunları diyip denize attım :eek:
Şakası bir yana fena bi uygulama degil bence de insanın aklında bir yerde "doğa vardı" cümlesini uyandırıyor

• Beğen
Tepkiler: kubilayt
@Bahadır Aktaş
Hemen hemen dünyadaki tüm gelişmiş ülkelerde sadece decathlon değil pek çok farklı mağazada da olan bir uygulamadır bu. Bağış içim demişler ama o geçiştirme gibi olmuş. Esas amaç karbon salınımı azaltmak ve çevre kirliliğinin önüne geçerek yarınlara daha iyi bir gelecek bırakmak. Ayrıca sizin tabirinizle "vermek zorundalar" kelime grubu daha büyük bir dayatmayı içinde barındırıyor. Müşteri her zaman haklıdır politikası yabancı kökenli firmalarda pek geçerli değil. Olması gereken de bu diye düşünüyorum. Şirketler politikalarını müşterilerin milyon tane farklı isteğine göre değil, duruşları ve çalışanlarının görüşlerine göre şekillendirirse büyürler zaten. Ayrıca o poşetler depozitolu olsaydı almakla kalmayıp onu alışverişten sonra biriktirip, sonrasında da geri götürüp o 5 kuruşun peşine düşecek çok adam var. Orası (decathlon) öyleyse öyledir. Tercih sizin orayı öyle kabul edip etmemenizle alakalı bir durum. Saygılarımla

upload_2016-8-6_10-2-28.png

Fazla söze gerek yok. Hikaye budur. Pet şişe yerine de cam kullanımına yönelmeliyiz.

@drumbanger oradaki bahsettigim karton oylesine bir lafti, bu file de olabilir omurluk bir tasima cantasi olabilir herneyse 5 ve 10 kurus meselesi degil dedim uzunca degil kisa ve net anlattim ama dikkatli okumamissiniz sanirim Boyle bi yorum yapmissiniz, ben neden gormedigim bir bagis yapayim? Neden zorla bir yere para vermeye bagis yapmaya zorlanayim? Eger bu yaptigimiz zorunlu bagislarin yerlerine gidip gitmedigi sorumlulugunu vebalini ustunuze aliyorsaniz ki zaten tirnak vb. Kullanarak elestirmissiniz, gidip 100 tane poset alalim, Eger mesele bagissa tabi, ha bagis degil poset kullanimi azalsin diyosaniz binalardan poset falan kullanalim cevreyi kirletmeyelim sizin dediginiz gibi "zira" heryer bina oldu veya bir file omurluk bir tasima cantasi falan kullanalim bu yaziyi dikkatli okumanizi umuyorum.

Burayi ayri yaziyorum tekrar ayri yaziyorum mesele "5 ve 10" kurus degil maddiyattan daha onemli seyler var bazi insanlar icin.

Arkadaşlar, Decathlon uygulamasının sebebi bağış falan değil. Olay plastik poşet kullanımının azaltılmasıdır. Bununla ilgili deneyler halihazırda yapılmıştır, doğrulanmıştır. Poşet için çok küçük dahi bir miktar talep edildiğinde, gereğinden fazla poşet kullanımının önüne geçiliyor. Decathlon da buradan para kazıyorlar imajı oluşmasın diye parayı bir yere bağışlamayı seçmiş, bağış taşımak için poşete ücret koymamış. Türkiye için biraz nadir olsa da diğer ülkelerde bulunan bir uygulama bu zaten. Hiçbir mağaza size poşet/taşıma çantası sunmak zorunda da değil. İşinize gelmiyorsa tercih etmezsiniz, olur biter.

@kutlucan konunun önceki gönderilerini oku. Oralarda bir yerlerde bağışının nereye gittiğine dair bir link paylaştım. Gereksiz paranoyalara da girişme bence, Dünya'ya açılmış bir firma bağış yapıyorum derken yalan beyanda bulunmaz.

Dünyanın çoğu yerinde ve ülkemizde de faaliyet gösteren decathlon gibi global firmaların farklı ülkelerdeki mağazaları bile zaten poşeti ücretli veriyorlar bugüne kadar bu firmaların Türkiye'de bu uygulamayı yapmamasının tek sebebi bizim vereceğimiz bu tepkiydi aslında ''yau poşette parayla olur mu'' gibisinden ). Bi yandan doğru ama diğer taraftan da ister istemez poşet kullanımını azaltıyor bu uygulama.

@drumbanger
Çoook derin paranoyalardayim 10 kuruşum nereye gitti bilmek istiyorum!! Bu dis mihraklarin magazasi degil mi? Ne olacagi belli olmaz belkide domuz kestiler amarika'da? Nerden bilecegiz?

Isin sakasi bir yana kimse bana zorla bunu yapacaksin diye dayatamaz arkadasim benim anlatmak istedigim bu, yani poset parasi bilmem ne parasi, benim ummmrumda degil. Olay budur ;)

Aynı şey Aydın'da halk ekmek alırken var poşet için 10 kr istiyolar

@kutlucan
Zaten zorla bir bağış söz konusu değil. Firma plastik poşet kullanımını azaltmak amacıyla plastik poşetlerden ücret alıyor, poşetten de para kazanıyorlar denmesin diye bunu bağışlıyor.

@furkantrojka
:harika: farkli gorusler olabilir, bunu kabul ederim ama, 1 liraya sadece tasimak icin poset boyutunda canta falan file bisey verseler daha hos olmaz mi? Poset ortadan tamamen kalkmis oluro_O:hhhhhh:

Geri