Deore disklerin üzerinde Resin Pad Only yazıyor, en azından benim modelde öyle, yani organik balata kullanmak gerekiyor diye belirtilmiş. Metalik kullanırsanız ne olur tam bilemiyorum, belki diski normalden fazla aşındırabilir, ama yabancı forumlarda okuduğum kadarıyla deore ile metalik balata kullananlar var.
Avantajları dezavantajları konusunda Murat arkadaşın dediklerine ek olarak, metalik balatalar yağmurda organik balataya göre daha iyiler deniyor. Bir dezavantajı ise ısıyı organik balataya göre daha çok ilettiği için, oluşan ısı sadece diske doğru değil de kalipere doğru da yayılıyor. Bu da dik inişlerde fren hidroliğini ısıtabilir. Fren hidroliği ısınırsa ve sistemde hava varsa bu hava genleşerek frenleri kitleyebilir.
Yağlı balatayı temizleyebilirsiniz. Ben balata spreyi kullanıyorum. Önce bi bezi ufak parçalara bölüyorum. Sonra balataya balata spreyi sıkıp bez parçasıyla siliyorum. Bez parçası kirlenince onu atıyorum yeni bi parça ile işlemi tekrar ediyorum. Taa ki bezde leke oluşmayana kadar. O durumda balatanın da rengi baya bi açılmış oluyor, farkediyorsunuz. Sonra balatayı kurumaya bırakıyorum 5-10 dk, üzerindeki balata temizleyici kurusun diye. Sonra çakmakla ısıtıyorum. Çok ısıtmamak lazım, çünkü balata metale yapışkanla yapışık, çözülebilir. El değmeyecek kadar ısıtıyorum ben gerçi bişey olmuyor. Son olarak diski de balata spreyi ile temizliyorum, yine beze kir gelmeyene kadar. Bu şekilde iki kez yağlı balataları kurtarabildim.