Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Disk fren balata çeşitleri

Mustafa Mus

Daimi Üye
Kayıt
16 Ocak 2011
Mesaj
214
Tepki
85
Şehir
istanbul
Merhabalar. Abimin bisikletin frenleri bir önceki sahibi nedeniyle yağdan kullanılmaz duruma gelmişti. Üzerindeki balatalar organikti. Temizleme vs işlemler sorunu çözmedi. Bende baradine marka metalik balata aldım ama henüz takmadım. Metalik balatalar hakkında pek bilgim yok. Madem bilgin yok niye aldın demeyin, her zaman alışveriş yaptığım aslı bisiklete gittim onlar ısrarla önerdi diye almış bulundum fakat emin olamadım. Baradine markasının metalik ve organik olan balatalarını karşılaştırmak gerekirse sizce hangisi daha mantıklı ve avantajlı olur. Ayrıca fiyatları hakkında da yorum yaparsanız sevinirim.
 
Scudo
Bildiğim kadarıyla metal balatalar daha uzun ömürlü olmasına karşın ses yapabiliyorlar sertliklerinden dolayı.Organik balatalar daha sağlam bir duruş sağlayıp ses yapma oranları metale göre daha az.Ama organiklerin ömrü daha kısa oluyor ana maddesinden dolayı.
 
  • Beğen
Tepkiler: SerdarCYCoo2Bursa
Teşekkürler teknik ayrım için. Peki fiyat bakımından hangisi daha pahalı? Misal aslı bisiklet bana 20tl den verdi metal olanını. Organikler daha ucuzdur dedi. Doğru bir karşılaştırma mıdır bu?
 
@Mustafa Mus

Aşağı yukarı yakındır fiyatlar.Zaten fiyata göre değil daha çok amaca göre seçilir balatalar :)
 
Deore disklerin üzerinde Resin Pad Only yazıyor, en azından benim modelde öyle, yani organik balata kullanmak gerekiyor diye belirtilmiş. Metalik kullanırsanız ne olur tam bilemiyorum, belki diski normalden fazla aşındırabilir, ama yabancı forumlarda okuduğum kadarıyla deore ile metalik balata kullananlar var.

Avantajları dezavantajları konusunda Murat arkadaşın dediklerine ek olarak, metalik balatalar yağmurda organik balataya göre daha iyiler deniyor. Bir dezavantajı ise ısıyı organik balataya göre daha çok ilettiği için, oluşan ısı sadece diske doğru değil de kalipere doğru da yayılıyor. Bu da dik inişlerde fren hidroliğini ısıtabilir. Fren hidroliği ısınırsa ve sistemde hava varsa bu hava genleşerek frenleri kitleyebilir.

Yağlı balatayı temizleyebilirsiniz. Ben balata spreyi kullanıyorum. Önce bi bezi ufak parçalara bölüyorum. Sonra balataya balata spreyi sıkıp bez parçasıyla siliyorum. Bez parçası kirlenince onu atıyorum yeni bi parça ile işlemi tekrar ediyorum. Taa ki bezde leke oluşmayana kadar. O durumda balatanın da rengi baya bi açılmış oluyor, farkediyorsunuz. Sonra balatayı kurumaya bırakıyorum 5-10 dk, üzerindeki balata temizleyici kurusun diye. Sonra çakmakla ısıtıyorum. Çok ısıtmamak lazım, çünkü balata metale yapışkanla yapışık, çözülebilir. El değmeyecek kadar ısıtıyorum ben gerçi bişey olmuyor. Son olarak diski de balata spreyi ile temizliyorum, yine beze kir gelmeyene kadar. Bu şekilde iki kez yağlı balataları kurtarabildim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Sinan Ceylan
Bu durumda en mantıklısı o balataları takmamak. Fiyata göre seçme konusuna gelince aslında amacım fiyata göre seçmek değil satıcının doğru söyleyip söylemediğini anlamaya çalışmaktı. Her neyse buna takılmıyorum artık.

@Levent teşekkürler tavsiyen için ama bu balatalar sanki yağın içinde beklemişler. Balataları yağ çözücüler ile aynı kaba koyup kaynattım, sonra hafiften kolonya ile yakarak ısıttım (hafiften ama). Sonrasında ele hiç yağ gelmedi ama kalipere takıp fren yapınca sanırım basıncın etkisiyle tekrar gün yüzüne çıktı bu yağ. Bende adam olmaz diyerek bu bahsettiğim metalik balataları aldım. Benim için önemli olan hassasiyet ve sessizlik. Zaten yoğun kullanılmayacak bu bisiklet, metaliğe gerek yok o zaman.

Bir yerden de bulabilirsem de balata temizleyici sprey ile eski balataların üzerinden son bir kez geçerim.
 
şimdi kardeş .disklerin shimano ise metalik pad takarsan frene basınca bethofen ın senfonisi gibi ses çıkarırsın.:)shimano ile sadece organik balata kullanır.organik shimano da resin olarak geçer.
 
@Abdulkadir ARSLAN

Neden ? Ne kötülüğünü gördünüz. Yazarsanız sevinirim. Alma arifesindeyken hatta almış durumundayken diyelim.:D
 
Metalik balataları en kısa sürede geri iade edeyim o halde. peki baradine dışında hangi markayı tavsiye edersiniz peki? Orjinal balatalar 39tl pahalı yani
 
Magura' nin balataları var çok kaliteli diyorlar çifti 20 € du sanırım :)
 
Ben ön tarafta Shimano'nun orjinal balatasından sonra organik Alligator takmıştım. 15-20 TL gibi bi fiyatı olması lazım. Bir fark hissetmedim.
 
tek takım için 40tl vermem mümkün değil:cool: ama alligator'ü duymuştum. Bir incelerim olmazsa onunla değiştiririm baradine'leri. teşekkürler
 
Merhabalar,

Frenin tutması için fren kolunu çok fazla çekmeye başladığımı söylemiştim bir önceki yazımda. Şimdi ise sorunun balatadan kaynaklandığını öğrendim. Herkese yardımcı olması açısından soruyorum, "Organik balata" nerede bulunur ve fiyat aralığı nedir ? Kalite farkı var mıdır ? Marka olarak tavsiyeniz olur mu ?
 
20 - 25 tl aralığında baradine marka olabilir. baradinenin tüm modelleri kalitelidir.
metalik - zor biter - ıslanınca fren kullanımında çok ses çıkarır - diski eritir - fren tutma 10/7 ( su bulaştığında organikten daha iyi bi tutuş sergiler )
organik - kolay biter - ses duyamassın - diske zararı yoktur kendini eritir - fren tutma 10/9.9 ( su bulaştığında fren tutması baya bi düşer )

edit : bisikletçi bana. kışın metalik - yazın organik kullan... demişti.
 
@chn krmz

Organik kullanıyorum, yağmurda çok daha iyi olduğunu hissediyorum, su birikintisi (diz boyu) ve diskin tamamını kapatacak sulardan geçince frenliyorum, anında oturuyor . Sence hangisi daha avantajlı ? Bir mühlet sonra rotor değiştirmek mi , yoksa 2 ayda bir balata almak mı ?
 
valla ben yazılanların yalancısıyım. organik hiç kullanmadım ama suyu görünce perf. düşüyo diyolar.
ama rotor öyle 2 metalik balatayla bitecek değil. yani daha rotor eskitmedim hiç.
sen kafana göre takıl. yukarda yazdıklarım internette yazanlar genelde.
 
ıslanınca bi ciyaklıyolar ama 2 3 dakkaya kesiliyo kuruyunca
 
Shimano A01S balataları, yaklaşık 3000 km civarı kullanabiliyorum. Takımı 40 lira civarında. Islak kuru fark etmiyor performansı hep iyi, tavsiye ederim..
 
Geri