Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Dişli oranlarınız ve tecrübeler

@trainspotting35
Maalesef aktarıcı kısa bacak olduğu için 32'yi kurtarmıyor :(

• Beğen
Tepkiler: trainspotting35
Scudo
Turlarda yüklü bisikletle , yokuşlarda zorlanmamak adına 24 vites sedona 410 şehir bisikletimde bulunan Shimano FC-TY301 Model 28/38/48 dişli oranına sahip aynakol yerine shimano acera FC-M361 Model 22/32/42 dişli oranına sahip aynakolu takmayı düşünüyorum.Orta göbeklerin ikiside kare göbek ve 8'li sisteme uyumlu. Bisikletçiye götürdüğüm zaman eskisini söküp yenisini takınca iş hallolur mu yoksa benim düşünmediğim başka şeyleri de değiştirmek ( almak ) gerekir mi ?

• Beğen
Tepkiler: DayKnight
9*36 dişli boş bisiklet ile 25 km %10 ile %20 arasında kullandım. En hafif dişli 36 nun yetmediğini gördüm. Yorgunlukta bunda etkendir. Yalnız 42 dişli ile %20'yi çıkabilirdim. Eğer bulabilirsem alıcam. Olmazsa olmaz mı? Bence değil. Bazende elimizle yiteriz.

Buraya zamaninda yazmistim, bisikletin uzerinde 11-34 gelmisti dumduz memlekette gayet gereksiz diye sonunda 12-25'e gecis yaptim. On taraf da 50-34 bu arada.
Diyebilirim ki bisiklete icin simdiye kadar harcadigim en iyi para belki de. Ruzgarsiz duz yolda 33-34 civari seyir hizim vardi, bunu da ruzgara gore 19-17-15 arasinda gidip gelerek korumaya calisiyordum. 17'den 15'e dusus sikintiliydi benim icin, kadansi yukseltip gecis yapmam daha sonra da bunu korumak icin efor sarfetmem gerekiyordu. Yasli bacaklarim ve kalbim isyandaydi.

2 hafta once 12-25'e gectim, ufak bir surus yaptim ardindan Istanbul'a geldigim icin pek kullanma sansim olmadi. Bu hafta daha fazla surus yapma sansim oldu, diyebilirim ki sahane oldu bu degisiklik. Seyir hizini rahatlikla 35 ustune tasidim, 37-38 civarina sabitleyebildim. 17-14 arasi tam benim viteslerimmis. Onceki kasette vites degistirmek icin 90 kadans civarina cikmayi bekliyordum yenisinde aralik daha dar oldugu icin 85 seviyelerinde vitesi degistirmeye basladim.
Ruzgarsiz bir gun yakalayamadim henuz ama sik kullandigim rotada tahminim ortalama hizimi 1 km/s civari arttiracaktir.

Turlarda yüklü bisikletle , yokuşlarda zorlanmamak adına 24 vites sedona 410 şehir bisikletimde bulunan Shimano FC-TY301 Model 28/38/48 dişli oranına sahip aynakol yerine shimano acera FC-M361 Model 22/32/42 dişli oranına sahip aynakolu takmayı düşünüyorum.Orta göbeklerin ikiside kare göbek ve 8'li sisteme uyumlu. Bisikletçiye götürdüğüm zaman eskisini söküp yenisini takınca iş hallolur mu yoksa benim düşünmediğim başka şeyleri de değiştirmek ( almak ) gerekir mi ?
Hocam yaptırdınız mı ? Bende aynı değişikliği düşünüyorum.

Hocam yaptırdınız mı ? Bende aynı değişikliği düşünüyorum.

Hocam işi biraz büyüttüm ben. Siparişi verdim ve dün geldi. Ayrıca bunları söküp takacak bisikletle ilgili aletleride aldım.Kendim yapmayı düşünüyorum.Fakat bu aralar baya yoğunum.Ne zaman yaparım , aldığım takım taklavatla becerebilir miyim yoksa gözümü en son bisikletçide mi açarım orası meçhul :)

• Beğen
Tepkiler: ali önder
Yaş 45 e merdivene dayayınca insan kalbi ve dizleri ilgili sağlık problemleri oluşmaması adına artık ruble oranlarına daha dikkat ediyor. Bende en son 12*28 den 11*34 e geçiş yaptım, aslında 34 ruble takdırdığımdan bu yana 34 ü tek tık bile kullanmadım,ama 30 işime yaramadı desem yalan olur, kısa mesafelerde düzlerde özellikle 25T yada 23T, eğimin 5 ile 6 olduğu yerlerde ise 25T bi yerde idare ediyor ama 200-300K üzeri mesafelerde önünü kesen yüzde 8 lik bir eğimi üstelik bu 10 15 km kadar sürüyorsa bunuda 25 ve 28 ile çıkan(bir ben birde Allah bilir) ve tecrübe eden biri olarak 34 ile güle oynaya çıkılır gibi tahmin ediyorum. alma amacım zaten planladığım uzun turlarda turun orta ve bitime yakın yerlerdeki hatırı sayılır mesafede eğimleri kasmadan çıkabilmekti,elimde 28 dişli(1 zincir eskitti) ve 25 dişli(200 km belki kullandım kullanmadım) hala rublelerim var en azından 5 zincir değişimine kadar ruble değişimi yapmam gibi?
Kış aylarında 25 ruble ile devam etmek niyetim

merhaba 8 li 11-36 ruble var mı internette baktım biraz fakat bulamadım

Merhaba bende çocukluktan kalma 18 vitesli 14-28 ruble 28-38-48 ayna kol olan mtb yi tekrar kullanmaya başladım. Ayna kolu 22-32-44 olarak değiştirebilirmiyim? vites kollarında ve aktarıcılarda bir işlem yapmama gerek varmıdır?
birde şöyle birşey aklıma geldı ayna ol küçük dişlisini yeni alıcam aynkol küçük dişlisi ile değiştirsem ve 22-38-48 olarak kullnma şansım varmı acaba?
yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ederim

Benim hollandalıyı geçen 44 diş olan aynakolu 38 takarak dizlere biraz kıyak yaptım hızlı gitmek gibi bir derdim olmadığı için göbekden vites oranları da şimdilik yokuşlar için iyi oldu hızı çok da düşürmedi aslında 44 dişe göre çok fark sadece yokuş da rahatlattı.

Benzer islemi ben de Giant Escape 2 icin dusunuyorum. Kolay gelsin ;)

• Beğen
Tepkiler: Tolga Özdemir
Büyük bir merakla girdim konuya acaba ne tartışıyorlar diye, dişi oranları ve tecrübeler ne ola ki dedim. Yanlış okumanın dibini buldum galiba.

Arkadaşlar benim birkaç sorum olacak saçma veya basit gelebilir ama yeni başlayan biri olarak bu işlere affınıza sığınarak soracağım;

1- Bu dişli oranları dişlinin üzerinde ki dişli sayısı kadar değil mi?
2- Bir de bu sağda solda görüyorum doğru vites kullanıma ile alakalı olarak, örnek verecek olursam ayna kol büyük dişli arka vites ise yine büyük dişli de kullanmanın sakıncası varmıdır?

@Mehmet KAHYA 1-evet doğru
2-evet sakıncası vardır, aynakol büyük dişli ile ruble büyük dişli birbirlerine zıt aslında aynı şekilde arka ruble en küçük dişli ile aynakol küçük dişlide birbirlerine zıttırlar.. çapraz kullanım tüm aktarma işini gören aksamların daha erken deformesine neden olur,

@bilalfidanboy. Merhabalar aynı değişikliği bende yaptım. 11-32 den 12-25 e geçtim aynı şeyleri hissediyorum ama yüksek devir çevirmeyi sevdiğimden dik tırmanışlarda kondüsyonum olmadığında problem olduğu için sürüş süremin azaldıği dönemlerde 11 32 olan rublemi takıyorum. Ama 12 25 dar olduğu için aramıyor değilim :) bir not daha 12-25 ile 11-23 arasında son ve ilk vitesler dışında bir fark yok :) birinde 11 diş var diğerinde 25 :)

• Beğen
Tepkiler: bilalfidanboy
@bilalfidanboy

Bilal bey cevabınız için teşekkür ederim, mümkün olduğunca dediğiniz gibi çapraz kullanmamaya çalışıyorum ama bazen öyle bir an geliyor çapraz da kalmış, demek ki bundan sonra daha da dikkatli olacağız, teşekkürler.

• Beğen
Tepkiler: bilalfidanboy
@bilalfidanboy

Bilal bey cevabınız için teşekkür ederim, mümkün olduğunca dediğiniz gibi çapraz kullanmamaya çalışıyorum ama bazen öyle bir an geliyor çapraz da kalmış, demek ki bundan sonra daha da dikkatli olacağız, teşekkürler.

Ben ön vites ayarını güzel yaptım ön 3 deyken arkayı 2 ye alınca zincir ön vites çubuğuna sürtmeye başlıyor. Bunu duyunca hemen önü 2 ye alıyorum gerekirse arkayı arttırıyorum. Ya da tam tersi ön 1 deyken unutup arkayı 9 a kadar atarsam yine zincir sürtüyor. Sesi duyuluyor ve uyarı gibi oluyor. Eğer ayar yanlışsa uyarınız düzeltelim ama ben çapraz kullanmamak için aralığı biraz daralttım.

@z_g_h

evet aslında bende de ufak bir sürtme sesi oluyor, bazen kulaklık takıyorum o zaman o sesi duymuyorum haliyle :) kulaklık olmadığı zaman otomatik yanlış dişilde olduğumu anlıyorum :)

@çakır-16 MTB/Tur aynakollarında büyük dişlisiyle küçük dişli arasında 20'den fazla fark olmuyor. Dolayısıyla 42-34-24 gibi bir aynakol bakmanız lazım. Böyle bir aynakol alırsanız (en fazla 8 vitesli olmalı) vites kolu ve aktarıcı değiştirmenize gerek yok. Zincirin kısalması gerekebilir. Zincir ve ruble eskiyse onları da değiştirin bence. Yeni parçaların ömrünü kısaltmasınlar.

Geri