Scudo Sports

Diz ağrısı

Bisiklet sürerken ağrıyı unutmanız normal. Orda bir sorun olabilir ama bisiklet sürerken yola konsantre olduğunuz için ağrıyı duyumsamayabilirsiniz. Kreçlenme başlangıcı olabilir doktora gitmenizi tavsiye ederim.

Scudo
Çalıştığınız yer serinse yada cereyan yapıyorsa o yüzden de olabilir,dizinizi sıcak tutmanızı tavsiye ederim.Bisiklet sürerken dizlerimiz hareket ediyor ısınıyor o yüzden ağrı hissetmiyor olabilirsiniz.

@ERTĞRL

pedalları çok ağır çeviriyor olabilirsiniz. bu sırada dizlerinizdeki bağlar gerilir. daha yumuşak pedal çevirmeyi denediniz mi?

@ERTĞRL

Eklem faresi denen bir şey var. Doktora görünün.

Merhaba ,

Sizden yardımınızı isteyeceğim bir konu var.Yaklaşık olarak 1 senedir yol bisikleti kullanıcısı olarak bisiklet sporu ile ilgileniyorum.Henüz netleştiremediğim bir durum var,belirli km yol kat ettikten sonra örneğin;80 kmlik yolun 50.km sinde sağ diz ön tarafında bir ağrı hissediyorum ve kalan son 30kmyi bu ağrı ile tamamlıyorum,ertesi gün normal hayatta bir problem yok,sadece ilk gün otururken hafif ağrıyor,daha sonra normal hayatıma devam edebiliyorum.

Bu problem neyden kaynaklanıyor diye düşündüm ve forumda bir kaç araştırma yaptım,bunun için bugün doktora daha gittim ön diz ağrısının çözümü ne olabilir diye,doktorun bana dediği bu hep olacak bir tedavisi yok,bisiklet sürmeyi belirli aralıklarla dinlenerek yapmamı belirtti,zaten ben haftanın sadece 3 günü 100 kmlik oranlara ulaşıyorum.Açıkçası dr çok yardımcı olmadı konu hakkında.Son olarak düşündüğüm nokta spd ayakkabıdaki kal i yanlış mı kullanmaktaydım acaba diye kendi kendme soruyorum,kal'in ayarını yaparken nelere dikkat etmem gerekiyor.Normal hayatta adımları '' V '' harfi şeklinde atan birisiyim şimdiye dek spd ayakkabıyı hep '' II '' şeklinde pedale paralel şekilde kullandım,acaba ağrının sebebi bu olabilirmi diye düşünüyorum.Günlük hayattaki adım atma şeklimin kal ayarındaki önemi var mıdır?

Kal'in sabit bir ayarı yok öle değil mi,bisiklet üzerindeyken topukların hafifi dışa bakması veya topukların içe daha yakın olması gibi,dizlerin kadroya daha kapanık olması gibi...

Konu hakkında yardımınız ve tecrübeleriniz benim için önemli,şimdiden teşekkürler,iyi forumlar...

• Beğen
Tepkiler: Emrah Demirci
Sele ayarının doğru olduğundan eminseniz, kal ayarını deneme yanılma yoluyla ayarlamak belki sorunu çözecektir.
Ben de ilk SPD'ye geçtiğimde ağrılar çekmiştim, kendime uygun ayarı bulana kadar sürekli ayarı değiştirdim.

Ayaklarınızı serbest bıraktığınızda (masaya veya yüksek bir tabureye oturarak yapabilirsiniz) doğal hali nasılsa bisiklet sürerken de öyle olmalı.

Açının yanı sıra kalin konumu da önemli, ayağınızın en geniş olduğu yer pedal kolu ile aynı hizada olmalı. Sağ-sol (veya iç dış) ayarı nasıl yapılmalı benim de kesin bir bilgim yok; deneme yanılma yöntemi ile kali ayakkabının iç tarafına yakın takıp ayağımı bisikletten olabildiğince uzak tutunca daha rahat ettiğimi farkettim ve öyle kullanıyorum.

Son olarak da, kallerin bazıları ayağın dönmesine (yani topuğun içeri dışarı gidebilmesine) olanak verirken bazıları sabit tutuyor. Kalin izin verdiği bu dönme açısına "float" deniyor, farklı markaların farklı renkteki kalleri farklı float oranları sunuyor. Speedplay pedallar ise istisna, sınırsız float'ları olduğu için bu konu hiç bir şekilde sorun olmuyor.

Spd kallinde ayar nasil yapiliyor anlamis degilim zaten 3 vida var yerini gosteriyor sonucta nasil yanlis ayar olabilir ki yada ben yanlis biliyorum benim problemim yok ondanda olabilir spdye ilk aldimda arka adelemde yanmalar vardi ama 1 hafta icerisinde gecti yukari cekme kuvveti sanirim bazi kaslari calistirdi ondan olabilir :)

Yol bisikletlerinin ayakkabılarının altında belirli dereceleri var. ona göre Kaller ileri geri sağa sola ayarlanabiliyor.
ben ilk Aldığımda düzgün ayarlamadığım için ayak bileği ağrısı çekmiştim.

@Onur Gunes

• Beğen
Tepkiler: onur güneş
aynı sorun bende de olmuştu. spd ye yeni başladığımda 30-40 km sonra ağrı yapıyordu. spor hekimine gittim dizlik falan verdi. sonunda kafama denk etti kallerin açısını kontrol ettim. sağ dizim de sorun olmadığına göre doğru olmalı dedim. ayakkabıları taban tabana yaslayınca aralarındaki açı farkı bariz göründü. sağ ayağa göre ayarladım. dizimdeki ağrı da o zamandan beri yok :)

• Beğen
Kal ayarındaki amaçda; dizin yukardan aşağı inimi geriye doğrumu, ( / ) ileri doğrumu ( \ ) yoksa dikmi ( I )olmalı?..

Konu yine hortlamis.... Bisikletin temel ayarlari:

1- Sele ayari

http://www.quest-rrv.de/typo3temp/pics/4bd8d9d716.jpg

sele yüksekligi

http://www.triathlon-tipps.de/images/articles/big/377.jpg

2- Gidon bogazi uzunlugu;

http://www.quest-rrv.de/fileadmin/user_upload/Rennradverein/50_dateien/training_material/10_material/09_laenge_sattel_lenker.jpg
Kullanis tarzina göre degisik uzunluklari gerekir, tur, yaris, sportif...... Izahatini atliyorum.. Sporcularda kol boyu ve yaklasik 3 parmak.

3 Kal ayari: Yukaridaki resimde kalin olmasi gerektigi nokta görülüyor. Murat B nin de izahj ettigi gibi, ayak basparmaginin son ekleminin bittigi nokta, pedal aksine gelecek sekilde... Saga sola dönüklügü keza, askerde rahat durus dedigimiz sekilde ayaklar nasil yere basiyorsa, ayaklar o sekilde pedallara basacak sekilde... Ilk baslarda kesinlikle dönmeye yüksek derecede izin veren kaller kullanin, örnegin Look Delta nin siyahlarini kullanmayin...

Bunlarin disinda Q faktör olarak kullanilan pedallarin biribirinden uzakligini ifade eden birimlerin uygulamasi cok külfetli... Fakat gidon seciminde asagi yukari omuz genisliginde olmasina dikkat edilmeli...

Sele ve gidon yükseklikleri farki da tamamen kisisel ayarlar, ama herhalükarda gidon daha asagida olmalidir...

Bu kaba izaglarimin cok disinda ayarlar yapiyorsaniz, zaten yanlis bisiklet secmissinizdir demektir... :)

• Beğen
Ayarlar hakkında bir kaç resim eklemek istedim

En başdaki resimde @Gökhan Toros bey'in Yol Bisikleti Ergonomik Ayarlar konusundan alınmış çok anlamlı bir resim

Bikefit_83_2882019397.png
1005_knee_alignment_22.jpg
imgH2FaB12.jpg
440_detail.jpg
bacak ayarı 2 .jpg
bike-fitting-proper-leg-extension-by-louise-morin.jpg
combo_rider3_lower.jpg
fit 20ki24.jpg
imgH2FaB3b.jpg
Saddle-Fore-Aft-Positioning.jpg
d.jpg
d1.png
d2.png

Sn. @ihtiyar bey bahsetmek istediğim şuydu;

son iki resimdede diz ayarı pedal göbeğiyle denk gelicek şekilde ayar yapılıyor,

spd kalini ileri kaydırdığımızda selede ileri alınarak diz ayarı tutuyor,
spd kalini geriye aldığımızda ise selede yine geri alınarak tekrar diz ayarı tutturulabiliyor

Ama tabii değişen şey dizin iniş açısı ve bizim gidona olan uzaklığımız oluyor, gidona olan uzaklığımızı boyun ile yapıcağımızı düşünerek,

Bu durumda diz kıkırdağının zayıf olan uç noktalarda çalışmasındansa, daha dayanıklı olan orta bölümde çalışmasını sağlamak için hangi ayar tercih edilmeli..

Diğer açılmış konuları inceledim ancak benim sorunum biraz daha farklı.

Sol dizin ön tarafı bisiklet kullandıktan sonra ağrı yapıyor. Basamak çıkarken değil inerken ağrıyor. Diz tam açıkken ya da tam kapalıyken bir ağrı yok. Tam 90 derecede ayağımı ileri doğru kastığımda ağrıyor.

2 gün dinlenmeden sonra geçiyor ağrı sıfıra iniyor ve sonra tekrarlıyor. Sadece kasarken ağrı oluyor. Durdugu yerde bişey yok.

• Beğen
Bende de benzer bir ağrı oluşmuştu, ancak bisiklet sonrası değil koştuktan sonra oluşuyordu. Baltalimanı kemik hastalıkları hastanesinde spor doktoru var, Canan hanım. Oraya gitmiştim ve antremansızlıktan kaynaklandığını söylemişti.her koşu ya da bisiklet sonrasında 20 dk buz koymamı önerdi. Çok işe yarıyor. Ancak tabii sizin durum farklı olabilir. Bir doktora görünmekte yarar var. Geçmiş olsun..

@eren cerciz Bendede aynı durum var. Çünkü yazın her gün çıkıyorum sürmeye dizimde tık olmuyor :) . Kışın okulum var stabil olarak çıkamıyorum ve akabinde ağrı başlıyor.

• Beğen
O zaman buz olayını bir deneyin derim. Zaten doktor, ağrın olsun ya da olmasın, buzu her spor sonrasında yapmamı tavsiye etmişti. Eczanelerde medikal buz torbaları, jel olanlardan satılıyor. Onlar dizi sardığı için, katı bir buz torbasından çok daya işe yarıyor. İşe yaramaz ise mutlaka bir doktora görünün derim ama :)
İyi pedallar..

• Beğen
Tepkiler: phoenix48 ve Xoqo
Ayrica spor sonrasi soguma hareketleri ve ayrica dizinizi guclendirmek icin setlerden olusan egzersizler de yapabilirsiniz. Buzu ben de tavsiye ediyorum laktik asidi en aza indirip kaslarin eski haline gelmesini ve bolgedeki kan akisinin normale inmesini sagliyor. Ama bir hekim kontrolunden gecmekte fayda var, bana bisey olmaz dememek lazim.

Geri