Scudo Sports

Doğru Türkçe kullanımı

Umut ediyorum ki bu başlığı sadece biz Türkçe'mize dikkat etmeye çalışan forum üyeleri okumuyordur...Biliyoruz ki artık bilgi kaynağı olarak internet kullanılıyor, bu yüzden en çok okunan en çok takip edilen yazılar hep nette bulunuyor. İşin başı kesinlikle nette yazdıklarımızda okuduklarımızda kaliteyi arttırmak. Kabul ediyorum ki zamanında bende aynı şeyleri yaptım, ama beni uyaran birileri olduğu için gerçeklerin farkına vardım. Dikkat etmeyen arkadaşlarımızda bu yazıları okuyup ders alırlar diye düşünüyorum. Bu konuda bana destek veren tüm arkadaşlarıma da teşekkür ederim...
 
Scudo
bir önceki yazıda söylemeye çalıştığım kısaca şu idi nedeni ortadan kaldırmaz isek sorunla uğraşır dururuz sevgili arkadaşlar.
dil yaşayan bir yapıya sahipti.
örneğin istanbul türkçesi konuşan bir kişiyi
ne kadar profeyonel olursa olsun. (örneğin spiker)
götürelim bir doğu köyüne
konuşma şekli kaldığı süre uzadıkça değişecektir
çünkü dil de insan gibi çevresine yazgılıdır
teknolojik sebepler
örf adetlerin kaybı
yaşamın hızlanması
dilde ki kolay kullanım yasalarının içeriğini değiştiriyor
kulağınız ne duyarsa dilinizde ağzınızın içinde öyle dönmeye başlıyor
bu tip durumlar başıma sıklıkla gelmiştir
o nedenle artık insanların kendilerini nasıl bir türkçe ile anlattıklarını değil
anlattıkları şeyin özüne bakıyorum
bundan 20 yıl önce ülkemizde olanlar ile şimdi olanlar arasında çok değişiklik var
hip hop diye birşey var
bilgisayar,acid,kanki,scandisk,slm,asl,windows,uzar gider tüm bunlar
bunları türkçemize çevirebildik mi
bunu yapacak kurumu takip edebildik mi
hayır
insanlarımızın alışkanlıkları değişti
okullarımızın içerikleri değişti
herkes ingilizce öğrenmek zorunda denildi
sorduk mu
işte olanların hepsi tüm bu değişimlerin doğal sonucu
biz bisiklete şeytan icadı denen
bir ülkede bisiklet sürmeye çalışan insanlarız
işimiz zor
sabretmemiz ve olanları takip ederek göçü yolda düzeltmeye çalışmamız gerek
önüne set kurmaya gerek yok
saygı ve sevgilerimle
 
@sertel
Konuşma dili konusunda kesinlikle size katılıyorum. Ben hayatımda hiç İstanbul Türkçesi ile konuşmadım:) Ancak biraz gayretle İstanbul Türkçesi ile yazmaya çalışıyorum;)

Türkçeleştirme konusunda akademisyenlerimizin ve TDK'nın üzerine düşen görevi yeterince yapmadıkları konusunda hepimiz hemfikiriz herhalde:(

Ceza konusunda sanırım haklısınız. Ceza uygulamak yerine, uygun bir dille uyarıp bu konunun linkini vermemiz daha yapıcı olabilir.


@Scarlatina

Noktalama işaretleri konsunda size pek katılmıyorum. Hızlı okurken insan genelde cümleleri seçebiliyor ama noktalama işaretleri kullanıldığında çok daha akıcı okumak mümkün. Yabancı dildeki kelimelerin kullanımı konusunda ise kesinlikle size katılıyorum;)
 
@Scarlatina

Noktalama işaretlerini hiç kullanmayanlara da sinir oluyorum.:boese157: Okumakta en çok zorluk çektiğim mesajlar nokta ve virgül olmayanlar. Anlatım o kadar değişebiliyorki, yazıyı tekrar tekrar okumak gerekebiliyor.


Serdarsom: Ceza uygulamak yerine, uygun bir dille uyarıp bu konunun linkini vermemiz daha yapıcı olabilir.

Kesinlikle katılıyorum arkadaşım, benim de aklıma gelmişti bu. Bundan sonra dil kurallarını hiçe sayan üyelerimize bu konunun linkini özelden göndereceğim.

Moderatör arkadaşlar da bu konuyu sabit tutarlarsa çok güzel olur...
 
@serdarsom
Türkçe'nin matematiksel bir dil olduğunu kitaplarında ve televizyon konuşmalarında sıkça ileri süren ve Türkçeleştirme konusunda hassas olan bir şahsıntan beğendiğim iki sözcük

Üniversite: Evrenkent*
İnternet:Örütbağ*

Ama Türkçeleştirmede cılız kaldığımız doğru.
*Kaynak: Oktay Sinanoğlu
 
  • Beğen
Tepkiler: serdarsom
evet çok kötü oldu bu yazım saçmalığı..ucuz irc diyalogları tadı veriyor.lütfen dikkat edelim.
 
Sizinde desteğinizle yönetici arkadaşlardan bu konuyu sabitlemelerini rica ediyorum. Bu konunun sabit olması vasıtası ile gören kişi sayısının artması forumda daha çok yanlışın düzeltilmesine yardımcı olabilir...
 
  • Beğen
Tepkiler: bisikletseven
Konunun sabitlenmesi hakkında kararı yöneticiler verirler, ancak benim burada dikkatimi çeken bir nokta da sağolsun her ileti yazan arkadaşın düzgün cümleler kurmaktaki dikkat ve gayreti. Herkes kendince bu gayreti gösteriyor ve konu bu ana kadar gayet seviyeli olarak aktif kalıyor. Paylaşım yapan, katkı sağlayan, kendine pay biçip biraz daha gayret sarfeden herkese tekrar tekrar teşekkürler. Türkçemiz hepimizin ortak iletişimi aracı
 
Konuyu sabitlemek kolay, bir "tik"a bakiyor.

Ama daha etkili bir yol önerebilirim. Bu konunun linki asagidaki gibidir;

https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=37999

Tamamiyle bozuk, noktalama isaretlerinden, büyük harfle baslayan cümlelerden bihaber vb. hatalarin kasitli olarak yapildigini düsündügünüz mesajlari eksi puanlayarak, sebep olarak da bu linki yapistirabilirsiniz ;).
 
Foruma aktif olarak katılmıyorum, genellikle "izleyiciyim". Türkçenin garip kullanımı kadar, yazılan metinlerin altında yer alan, çoğunlukla İngilizce kısa alıntılar ve özdeyişler beni daha da rahatsız ediyor. "7 times winner of Le Tour
de France", "Member of ..... team", "Nerede action, ben orada" gibi... Neden
ve kim için İngilizce, anlamak mümkün değil. Bu arkadaşlar kendilerini İngilizce
daha mı iyi ifade edebiliyorlar acaba, ya da dolaylı olarak yabancı dil bildiklerini
mi belirtmeye çalışıyorlar?

Moderatörlerden özür dileyerek, bana tuhaf gelen bir ibareye de değinmek istiyorum. "Dünyanın en büyük Türkçe bisiklet forumu" neyi ifade ediyor, onu da anlayabilmiş değilim. "Türkiye'nin en büyük..." şeklinde olsa daha makul olacak gibime geliyor. "Dünyanın" derken kıstas alınan nedir; Özbekistan, Türkmenistan gibi Türki Cumhuriyetler mi? Cevap, belki de internetin tüm dünyaya açık olmasındadır.
 
  • Beğen
Tepkiler: C.Ateş
Kendi fikrimi söyleyecek olursam bu konunun sabitlenmesi birşeyi değiştirmeyecektir. İmla hatası yapanlarda yaptığı hatanın farkındadır zaten o sebepten bu konunun başlığını bile okumaya tahammül edebileceklerini sanmıyorum be abi. Güzel bi noktaya değinmişsin sana sonuna kadar katılıyorum ama uyarı tarzında bir sistem daha çok işe yarar gibime geliyor. 4-5 kere uyarılan birisinin bir gün boyunca forumda mesaj yazamaması gibi. Bir ceza alır iki ceza alır sonunda mecbur düzeltmeye başlar.. Bende mükemmel değilim tabikide ama en azından biraz daha dikkat edilirse sorunun kalmayacağı görüşündeyim.
 
Herkese selamlar;

Öncelikle konuyu başlatan ve devamında destekleyici cevapları için tüm arkadaşlara teşekkürler. Ben de genelde forumda izleyici konumundayım, bisiklet konusundaki bilgilerim henüz gelişme aşamasında olduğu için, çok fazla yazmıyorum.

Ben; konuya farklı bir bakış açısı getireceğim. Sebebi ise; Türkçenin bu şekilde bozulmasının, yalnızca elektronik ortamda meydana gelmesidir. Yani; bilgisayar ve internet ortamı oluşmadan önce, hiçbir mektup, el yazısı, makale, dergi, gazete vb. ortamlarında, bu bozulmayı bu derecede görmedik. Ve şu an Türkçe için bahsettiğimiz bozulma, maalesef evrensel boyuttadır, şu an dünya çapında internette en fazla yer alan ülkelerin dilleri, en çok bozulmaya uğramaktadır.

Şu an bozulmanın sonuçları üzerine tartışıyoruz, ancak aslında yüzeysel çözümler üretmeye çalışıyoruz. Sebebin özüne inersek; normal yazım hayatından, elektronik yazım hayatına geçiş sürecindeki yanlış politika ve stratejilerin, asıl nedeni oluşturduğunu görebiliriz. Hâlen, baskıya yönelik hazırlanan her türlü yazı, defalarca imlâ kontrollerinden geçerek gerçek yazı diline dönüştürülmektedir. Ancak; internette bulunan yazıların çoğunda bozulma yaşanmaktadır.

Bu yanlış politika ve stratejiler nedir diye düşünürsek; bilgisayar kullanımından önce yazı yazmak için kullandığımız araçların verimliliğini ve bilimselliğini, bilgisayar hayatımıza girdikten sonra yakalayamamış olmamızdır. Çünkü; elektronik ortamda yazı yazmak için kullandığımız araçları bilimsel anlamda geliştiremedik maalesef. Ve bu araçların başında da; %90'ın üzerindeki kullanım oranıyla Klâvye gelmektedir. Maalesef tüm dünya, klâvyenin bilimsel ve verimli kullanılmasını, normal yazı hayatında kullandığımız kalem ve elyazısı araçları kadar geliştiremedi.

Peki; neden klâvye bu konuyla ilgili? Çünkü bilgisayar başında yazı yazmak için harcadığımız süreyi kısaltmak zorundayız. Bilgisayar hayatımıza girdikten sonra, bilimsel klâvye kullanımına aşina olmayan genel çoğunluk, elyazısı-klâvye arasındaki hız farkını algılayamadı. Teknoloji sayesinde hayatımızdaki her şey hızlanırken, yazı yazma yöntemlerimizi hızlandıramadık. Klâvye ve kalem ile yazma hızları şu an maalesef aynı. Her şeyi hızlı yapmaya çalışırken; yazma işini de hızlı yapmak zorundaydık, bunu da bilimsel olmayan yöntemlerle çözmeye çalıştık. Nasıl mı? Tabi ki, kullandığımız kelimeleri ve heceleri kısaltarak. Bu konuda; cep telefonları da, yanlış yazı yöntemleriyle yangını daha da büyüttü.

Halbuki; klâvye ta en başında bilimsel ve verimli kullanılmaya başlansaydı, şu an kelimelerimizi kısaltmak ve bozmak yerine, kullandığımız araçları hızlandırarak, yazı yazmak için bilgisayar başında geçirdiğimiz süreleri kısaltmış olurduk. Bu da; klâvyenin bilimsel yöntemlerle, yani "On Parmak Klâvye Kullanımı" yöntemleriyle sağlanabilecek bir şeydir. Basit ve etkili bir örnek olarak; baskı amaçlı yazılan sayfalarca yazıyı, ilgili medya şirketlerinde klâvyeye hakim olan kişiler yazmaktadır. Zamanında Atatürk'ün okuma-yazma için başlattığı eğitim politikalarına benzer politikalar, elektronik hayata geçiş aşamasında da (klâvyenin bilimsel kullanımı eğitimleri) uygulanabilmiş olsaydı, şu an dilimizdeki bozulma, en az %80 daha az olacaktı.

Bu problem; maalesef tüm dünyada interneti en çok kullanan tüm ülkelerin, ortak problemidir. Yukarıda bahsettiğim sebepler yüzünden dilimizdeki imlâ kuralları yok sayılmak zorunda kalındı, internet kültürü yeni bir Türkçe yarattı.
Elbette tüm diller zaman içerisinde değişime uğramak zorundadır, peki şu an yaşadığımız bozulmalar bir değişim midir, değil midir, bunu da tartışmak gerekir.

Sonuç olarak; bu bozulmaları oluşturan etkenler içerisinde, %70-80 gibi bir oranla "Bilgisayar ve Klâvyenin Bilimsel Olmayan Yöntemlerle Kullanılması" başı çekmektedir. Konuya bir de bu bakış açısıyla bakmaya çalışırsak; problemin özünde bunun yattığını görmek çok zor olmayacaktır.

Aslında bu yalnızca Bisiklet Forum için değil, internetteki tüm forum ve paylaşım ortamları için tartışılacak bir konudur. Ancak; ben burada da paylaşmayı çok uygun buldum.

Naçizane görüş ve fikirlerimi sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Türkiye'de "Bisiklet" sporu ile aynı kaderi paylaşan (bilinçsizlik), bu Klâvye Kullanım Yöntemleri alanının tam ortasında yaşayan birisi olarak; elimden geldiğince konunun temelini özetlemeye çalıştım. Mutlaka eksik veya hatalı bir görüşüm bulunabilir, her türlü eleştiriye açığım.

Saygılarımla,

Emrah KUYUMCU
2008 Türkiye İnternet Klâvye Şampiyonu
2008 Dünya İnternet Klâvye İkincisi
(link)
 
Arkadaşlar korkarım Türkçemiz yavaş yavaş kayboluyor.Sonunda Türk milleti de yok olacaktır
 
@Ali Menemen


yok olmayız ancak bir milleti yok etmenin en iyi yolu dilini yok etmektir
 
Eğer mesaj kutunuz doluysa veya dolu bir mesaj kutusuna mesaj gönderiyorsanız, yolunda gitmeyen bişeyler olduğunu ancak ingilizceyi az çok bilebilirseniz anlayabilirsiniz; zira yukardaki kalın olmayan ve dikkat çekmeyen ve türkçe olmayan uyarı yazısı yüzünden belki de bir süre sözlüklerde gezineceksiniz...
Türkçe forum sitesinde neden ingilizce uyarı yazılarının bulunduğunu bilen varsa beri gelsin!....
 
Moderator arkadaslarin gozunden kactigini dusundugum bir noktayida ben belirteyim;

Birisine puan vermek icin tikladiginiz yerde acilan sayfada (Itibar Duzeyi penceresinde) Kufreden Banlanir diyor, Kufreden Yasaklanir olsa sanirim daha iyi olur.
 
@ufuk güneş

Geldim.

Forum yazılımı biliyorsunuz yabancı.Dolayısıyla İngilizce olarak sunuluyor.
Vbulletin yazılımını Türkiyede ilk Türkçeye çevirenlerden biriyim ve yaklaşık 8 yıldır binlerce kelimeyi gözden kaçırdıklarımı da yakalayarak çevirmeye çalışıyorum.Hala bitmedi anlayacağınız.

Dolayısıyla serzenişte bulunacağınıza "-şurada şu noksan var, ilgilenirseniz sevinirim " gibi bir ricayla yaklaşırsanız daha iyi hizmet alırsınız.

Karşılaştığınız İngilizce kelimeleri ya da sözcük öbeklerini burada bildirin,gereğini yapalım arkadaşlar..
 
Geri