Herkese selamlar;
Öncelikle konuyu başlatan ve devamında destekleyici cevapları için tüm arkadaşlara teşekkürler. Ben de genelde forumda izleyici konumundayım, bisiklet konusundaki bilgilerim henüz gelişme aşamasında olduğu için, çok fazla yazmıyorum.
Ben; konuya farklı bir bakış açısı getireceğim. Sebebi ise; Türkçenin bu şekilde bozulmasının, yalnızca elektronik ortamda meydana gelmesidir. Yani; bilgisayar ve internet ortamı oluşmadan önce, hiçbir mektup, el yazısı, makale, dergi, gazete vb. ortamlarında, bu bozulmayı bu derecede görmedik. Ve şu an Türkçe için bahsettiğimiz bozulma, maalesef evrensel boyuttadır, şu an dünya çapında internette en fazla yer alan ülkelerin dilleri, en çok bozulmaya uğramaktadır.
Şu an bozulmanın sonuçları üzerine tartışıyoruz, ancak aslında yüzeysel çözümler üretmeye çalışıyoruz. Sebebin özüne inersek; normal yazım hayatından, elektronik yazım hayatına geçiş sürecindeki yanlış politika ve stratejilerin, asıl nedeni oluşturduğunu görebiliriz. Hâlen, baskıya yönelik hazırlanan her türlü yazı, defalarca imlâ kontrollerinden geçerek gerçek yazı diline dönüştürülmektedir. Ancak; internette bulunan yazıların çoğunda bozulma yaşanmaktadır.
Bu yanlış politika ve stratejiler nedir diye düşünürsek; bilgisayar kullanımından önce yazı yazmak için kullandığımız araçların verimliliğini ve bilimselliğini, bilgisayar hayatımıza girdikten sonra yakalayamamış olmamızdır. Çünkü; elektronik ortamda yazı yazmak için kullandığımız araçları bilimsel anlamda geliştiremedik maalesef. Ve bu araçların başında da; %90'ın üzerindeki kullanım oranıyla Klâvye gelmektedir. Maalesef tüm dünya, klâvyenin bilimsel ve verimli kullanılmasını, normal yazı hayatında kullandığımız kalem ve elyazısı araçları kadar geliştiremedi.
Peki; neden klâvye bu konuyla ilgili? Çünkü bilgisayar başında yazı yazmak için harcadığımız süreyi kısaltmak zorundayız. Bilgisayar hayatımıza girdikten sonra, bilimsel klâvye kullanımına aşina olmayan genel çoğunluk, elyazısı-klâvye arasındaki hız farkını algılayamadı. Teknoloji sayesinde hayatımızdaki her şey hızlanırken, yazı yazma yöntemlerimizi hızlandıramadık. Klâvye ve kalem ile yazma hızları şu an maalesef aynı. Her şeyi hızlı yapmaya çalışırken; yazma işini de hızlı yapmak zorundaydık, bunu da bilimsel olmayan yöntemlerle çözmeye çalıştık. Nasıl mı? Tabi ki, kullandığımız kelimeleri ve heceleri kısaltarak. Bu konuda; cep telefonları da, yanlış yazı yöntemleriyle yangını daha da büyüttü.
Halbuki; klâvye ta en başında bilimsel ve verimli kullanılmaya başlansaydı, şu an kelimelerimizi kısaltmak ve bozmak yerine, kullandığımız araçları hızlandırarak, yazı yazmak için bilgisayar başında geçirdiğimiz süreleri kısaltmış olurduk. Bu da; klâvyenin bilimsel yöntemlerle, yani "On Parmak Klâvye Kullanımı" yöntemleriyle sağlanabilecek bir şeydir. Basit ve etkili bir örnek olarak; baskı amaçlı yazılan sayfalarca yazıyı, ilgili medya şirketlerinde klâvyeye hakim olan kişiler yazmaktadır. Zamanında Atatürk'ün okuma-yazma için başlattığı eğitim politikalarına benzer politikalar, elektronik hayata geçiş aşamasında da (klâvyenin bilimsel kullanımı eğitimleri) uygulanabilmiş olsaydı, şu an dilimizdeki bozulma, en az %80 daha az olacaktı.
Bu problem; maalesef tüm dünyada interneti en çok kullanan tüm ülkelerin, ortak problemidir. Yukarıda bahsettiğim sebepler yüzünden dilimizdeki imlâ kuralları yok sayılmak zorunda kalındı, internet kültürü yeni bir Türkçe yarattı.
Elbette tüm diller zaman içerisinde değişime uğramak zorundadır, peki şu an yaşadığımız bozulmalar bir değişim midir, değil midir, bunu da tartışmak gerekir.
Sonuç olarak; bu bozulmaları oluşturan etkenler içerisinde, %70-80 gibi bir oranla "Bilgisayar ve Klâvyenin Bilimsel Olmayan Yöntemlerle Kullanılması" başı çekmektedir. Konuya bir de bu bakış açısıyla bakmaya çalışırsak; problemin özünde bunun yattığını görmek çok zor olmayacaktır.
Aslında bu yalnızca Bisiklet Forum için değil, internetteki tüm forum ve paylaşım ortamları için tartışılacak bir konudur. Ancak; ben burada da paylaşmayı çok uygun buldum.
Naçizane görüş ve fikirlerimi sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim. Türkiye'de "Bisiklet" sporu ile aynı kaderi paylaşan (bilinçsizlik), bu Klâvye Kullanım Yöntemleri alanının tam ortasında yaşayan birisi olarak; elimden geldiğince konunun temelini özetlemeye çalıştım. Mutlaka eksik veya hatalı bir görüşüm bulunabilir, her türlü eleştiriye açığım.
Saygılarımla,
Emrah KUYUMCU
2008 Türkiye İnternet Klâvye Şampiyonu
2008 Dünya İnternet Klâvye İkincisi
(link)