@Bahadır Gürel
Rica ederim, ilginize teşekkürler.
Benim GPS'in hassasiyetiyle ilgili bir rahatsızlığım olmadı bugüne kadar. Genelde çok yakın gösteriyor. Kısa periyodlarla konum bilgisini alıp hızı buna göre hesapladığı için toplam mesafede ve ortalama hızda sapma olması pek olası değilse de anlık hızda belirttiğiniz gibi hata payı olması mümkün. Gerçek bir kilometre saati kadar anlık veremiyor sonucu.
Konuma göre rüzgar gösteren programlar var ama bunlar hava durumu tahminlerine göre değer veriyor, sizin belirttiklerinizle kıyas olmaz. Bisiklette rüzgar çok etkili olduğu için ben de sürerken rüzgar nereden ne kuvvette esiyor merak ediyor ve pek kolay bir şekilde anlayamıyorum. Hız düştüğünde veya arttığında performansla mı ilgili mi rüzgarla mı ilgili kestirmekte zorlanıyorum. Ancak rüzgarın çok önemli bir faktör olduğu kesin. Ben 1 saat altı sürüşlerde 25-30 km/s arası, 3-5 saatlik sürüşlerde de 20-25 km/s arası ortalamalar tutturabiliyorum. Yeri geliyor bisiklet kendiliğinden akıyor 30 üstü uzun süre yol alıyorum, yeri geliyor ne kadar basarsam basayım 25'i zor koruyorum. Telefondaki GPS'ten alınan yükseklik verisinden alçalıyor muyum yükseliyor muyum bakarak bir fikir üretebiliyorum, zira bazen yol düz görünse de hafif eğim olabiliyor, ancak rüzgarı tabii ki bu kadar hassas anlayamıyoruz. Hava durumunda görünen rüzgarla gerçekte olan da birbirini tutmayabiliyor. Hava durumu sadece yön ve hızla ilgili yaklaşık tahmin veriyor.
Yükseklik de belirttiğiniz şekilde aşağı yukarı biraz oynayabiliyor GPS'te, ama 5-10 metreden fazla sapma olmayacağını düşünüyorum. Gerek deniz kenarında, gerek dağlarda yaptığım gezilerdeki veriler Google Earth'le veya rakım tabelalarıyla çakışıyor. Sapma varsa da oransal olarak düşük kalıyor olmalı. Hava basıncına göre yüksekliği gösteren cihazlardaki rakım verisi de hava hareketlerinden etkilenip fazla veya eksik gösterebiliyor diye biliyorum.
Watt hesabıyla ilgili olarak harcanan gücün hıza, eğime, rüzgara, bisiklet tipine vs. göre nasıl hesaplanması gerektiğini belirten yazılar okumuştum ama bu hem kağıt üzerinde pek içinden çıkılabilecek bir hesap değil, hem de pratikte kolay uygulanabilir bir çözüm değil. Ben kalori hesabını programın kat edilen mesafeye, hıza, zamana göre gösterdiği değerlere bakarak ve nabız ölçerle aldığım ortalama nabzı toplam süreye uyarlayarak yapıyorum. (link) adresindeki hesaplama aracıyla hesapladığım kaloriyle Sports-Tracker'ın gösterdiği değerler genelde yakın oluyor. Ancak Sports-Tracker çıkış ve inişleri pek hesaba katmıyor veya doğru hesaplayamıyor. Geçende 600 metreye çıkıp inmiştim, inişte olması gerekenden baya fazla bir kalori gösterdi. Rakımı hiç hesaba katmayıp sadece mesafeye ve süreye göre kalori hesaplıyor olabilir. Nabız ölçerle kalori hesaplamak eğim, hız, hava sürtünmesi, bisiklet tipi, lastik ölçüsü vb. etkenlerden tamamen bağımsız olup vücudun harcadığı efora göre sonuç verdiği için nabız ölçer takılıyken yaptığım antrenmanlarda kalori hesabı için ortalama nabız değerini esas alıyorum. Watt ölçen bir cihaz gelişimi takip etme anlamında mutlaka çok faydalı olur ama bahsi geçen rakamlar çok yüksek tabi, hobi amaçlı yapılan spor için o paralara kıymak zor. Böyle bir cihaza sahip olmadığım için ben düz yolda rüzgarsız havada kaç saatlik sürüşte kaç km/s ortalama tutturabildim veya ne kadar rakıma ne kadar zamanda tırmanabildim bunlara bakarak gelişimimi takip etmeye çalışıyorum.