Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Makale Endomondo, MapMyFitness, Sports-Tracker ve Strava İncelemesi

Maalesef My Workouts sayfasında neye göre kaydettiğini anlamadığım sırayla bir kaç tane var . Tamamı yok ama dediğim gibi sayenizde programa ilgim tekrar arttı biraz daha kurcalayım bende tecrübelerimi paylaşırım:) Bu proğram özelinde detaylı tecrübelerini paylaşan arkadaşlarımız olursa da memnun oluruz.
Sevgiler.
 
Scudo
Wahoo'nun sitesinde yazılımların desteklediği sensörler listelenmiş... (link)

@Evren Bey, güzel bir inceleme yapmışsınız...

Konu açıldı da Wikiloc ve Suunto'dan haberdâr olduk sayenizde...

Ben sport-tracker'a devam etme kararı aldım ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: Evren Uyanık
Herhangi bir site ile bağlantısı yok ama "(link)" denilen bir program var.. (Ama sanırım sadece iOS için olan bir program)
Haritaları çevrim dışı olarak kullanabiliyorsunuz. Ayrıca daha önceden kaydettiğiniz bir rotayı ekleyip onun üzerinden gittiğiniz yolu takip edebiliyorsunuz. "Turn by turn" (yani yapmanız gerekenleri her dakika size söyleyebilen) bir uygulama değil ama en azından rotayı harita üzerinde görebiliyorsunuz..

Daha sonra antremanlarınızı gpx dosyası olarak alıp istediğiniz sitelere yükleyebiliyorsunuz..

Bir alternatif olabilir bu da =)..

(Ama sanıyorum göğüs bandını desteklemiyor..)
 
@Erdinç ALTINÇEKİÇ

Güzel paylaşım, ben araştırırken denk gelmemiştim bu sayfaya. Anlaşılan Sports-Tracker'la Wahoo'nun birbirine garezi var :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Joyrider
Strava`nin en buyuk olayi KOM`lar yani King Of Mountain siralamasi. Siz tirmanisin baslangicini sonunu belirliyorsunuz, o rotada artik kim giderse onun icin zaman olculuyor. Sonra siralamada yerinizi aliyorsunuz. Yurtdisinda KOM almak icin canindan olan oldu, stravaya dava falan actilar. Yani insanlar bayagi hirsli, bende Ankara cevresindeki KOM lari kovaliyorum :)
KOM listesinden (link)
 
(link)

şu segmenti yaklaşık 5500 kişi tırmanmış. ankarada yirmi kişiyi filan görünce seviniyor insan.
 
Peki aynı anda 2 program birden çalışır mı acaba? Sport Tracker fanatiği olarak yanına bir de strava'yı da çalıştırsam problem olur mu ki? Birden fazla program açmayı deneyen var mı?
 
Proğram secerken ben denemiştim iki proğramda bile bende sorun oldu GPS sinyalleri ile ilgili olduğunu düşünüyorum Bir proğram kayıt yapamamıştı diye hatırlıyorum ama aynı anda hangi ikisini denediğimi hatırlayamadım şimdi.Telefonum Samsung Galaxy Wonder
 
  • Beğen
Tepkiler: Abdülkadir Ergin
iPhone 3GS ve sonrasında multitasking olduğu, açık program arka planda çalışmaya devam ettiği için birden çok programı aynı anda çalıştırmak sorun teşkil etmemeli. Ben bu inceleme için tüm uygulamalarda denemeler yapıp ekran görüntüleri alırken bir taraftan da yürüyordum. Sports-Tracker arka planda kayıt yapıyordu. Bir kesinti olmamıştı.
 
  • Beğen
Tepkiler: Abdülkadir Ergin
strava kullanışlı ve basit.Yürürken bile kullanıyorum,illaki farklı mod ların olmasına gerek yok.Nasıl olsa hepsi aynı işi yapıyo.
 
Hocam bende endomondo var ama gps te sorun yaşıyorum yardımcı olursanız sevinirim.
 
Evren Bey incelemeniz çok faydalı olmuş, teşekkürler.

Bu arada ben zamanında hepsini içerebilecek bir cihaz arıyordum, aradıklarımın listesini bile yapmıştım: koordinat, süre, hız, kadans, sıcaklık, yükseklik, nabız, rüzgar!. Tabii rüzgarı ve yönünü ölçen cihazı Perpa'da bulabildim ama o da entegre olamayacağı için pratik fayda sağlamazdı. Diğerlerini ise Garmin Edge 500'de buldum. Başka türde saat vb. cihazları önermem, bisikletçi için hatalı yatırımlar olur. Cihazda mutlaka kadans ölçer olmalı, nerede hangi kadansla gittiğinizi görebilmelisiniz. Hız ölçer olmalı, GPS'le bu iş olmuyor; ben Garmin'den aldığım bilgiyi MpMyTracks'a yükledim. Bir baktım Sabiha'dan Kaynarca'ya inerken 57 km/s'lik max hızımı 68 km/s gösteriyor. Olacak iş değil, özellikle GPS'teki hata payı ve yükseklik farklarında yaptığı hatalar çok (askeri amaçlı bir GPS değilse çok da güvenilmez). Bir de bisikletçiler için evrensel başarı göstergesi var, o da power meter'lar. Fiyatları 400$'dan başlıyor (bulduğum en ucuzu). Hani karşılaştırma yaparken deriz ya köpek öldüren rampayı şu hızda alıyorum, veya kaya gibi rüzgar beni kesmiyor, yağmurda çamurda karda hızım düşmüyor vb. bunların bilimsel ölçeği pedala ne kadar güç uyguladığımızı ölçebilmek. Güç ölçer yoksa bu siteler ortalama hesap yapıyorlar (kiloya, bisikletin ağırlığına, eğime vb. bakıyorlar) ama örneğin rüzgarı bilmiyorlar tabi hesap tutmuyor. En sağlıklısı güç ölçer kullanmak; örneğin ben yanımdaki arkadaştan 50 w fazla güç uygulayabiliyorsam nerede olursak olalım (yokuşta, rüzgarda, karda) daima daha iyi sonuç elde ederim. Power meter'a sahip olduktan sonra rüzgarı ölçmeye de gerek kalmıyor :)
 
@ßarış Yavaş

GPS'le ilgili bir sorun varsa telefonla ilgili olabilir, sonuçta uygulamalar direk telefondan çekiyor GPS verisini, programın ne olduğu pek farketmiyor. GPS sinyalinin doğru alınabilmesi için açık havada olmanız gerek, ev içinde deneme amaçlı incelerken veya tünel altgeçit gibi kapalı yerlerden geçerken hatalı konum gösterebilirler. Açık havaya çıkıldığında net konumun saptanması da kısa da olsa bir süre alabilir. Apartman kenarı gibi yüksek bir duvarın yanında duruyorsanız, gökyüzünü kısıtlı bir açıdan görüyorsanız, konum yine hatalı saptanabilir. Bunların dışında GPS'in hatalı göstermesine sebep olabilecek bir durum aklıma gelmedi şu anda.
 
  • Beğen
Tepkiler: ßarış Yavaş
@Bahadır Gürel

Rica ederim, ilginize teşekkürler.

Benim GPS'in hassasiyetiyle ilgili bir rahatsızlığım olmadı bugüne kadar. Genelde çok yakın gösteriyor. Kısa periyodlarla konum bilgisini alıp hızı buna göre hesapladığı için toplam mesafede ve ortalama hızda sapma olması pek olası değilse de anlık hızda belirttiğiniz gibi hata payı olması mümkün. Gerçek bir kilometre saati kadar anlık veremiyor sonucu.

Konuma göre rüzgar gösteren programlar var ama bunlar hava durumu tahminlerine göre değer veriyor, sizin belirttiklerinizle kıyas olmaz. Bisiklette rüzgar çok etkili olduğu için ben de sürerken rüzgar nereden ne kuvvette esiyor merak ediyor ve pek kolay bir şekilde anlayamıyorum. Hız düştüğünde veya arttığında performansla mı ilgili mi rüzgarla mı ilgili kestirmekte zorlanıyorum. Ancak rüzgarın çok önemli bir faktör olduğu kesin. Ben 1 saat altı sürüşlerde 25-30 km/s arası, 3-5 saatlik sürüşlerde de 20-25 km/s arası ortalamalar tutturabiliyorum. Yeri geliyor bisiklet kendiliğinden akıyor 30 üstü uzun süre yol alıyorum, yeri geliyor ne kadar basarsam basayım 25'i zor koruyorum. Telefondaki GPS'ten alınan yükseklik verisinden alçalıyor muyum yükseliyor muyum bakarak bir fikir üretebiliyorum, zira bazen yol düz görünse de hafif eğim olabiliyor, ancak rüzgarı tabii ki bu kadar hassas anlayamıyoruz. Hava durumunda görünen rüzgarla gerçekte olan da birbirini tutmayabiliyor. Hava durumu sadece yön ve hızla ilgili yaklaşık tahmin veriyor.

Yükseklik de belirttiğiniz şekilde aşağı yukarı biraz oynayabiliyor GPS'te, ama 5-10 metreden fazla sapma olmayacağını düşünüyorum. Gerek deniz kenarında, gerek dağlarda yaptığım gezilerdeki veriler Google Earth'le veya rakım tabelalarıyla çakışıyor. Sapma varsa da oransal olarak düşük kalıyor olmalı. Hava basıncına göre yüksekliği gösteren cihazlardaki rakım verisi de hava hareketlerinden etkilenip fazla veya eksik gösterebiliyor diye biliyorum.

Watt hesabıyla ilgili olarak harcanan gücün hıza, eğime, rüzgara, bisiklet tipine vs. göre nasıl hesaplanması gerektiğini belirten yazılar okumuştum ama bu hem kağıt üzerinde pek içinden çıkılabilecek bir hesap değil, hem de pratikte kolay uygulanabilir bir çözüm değil. Ben kalori hesabını programın kat edilen mesafeye, hıza, zamana göre gösterdiği değerlere bakarak ve nabız ölçerle aldığım ortalama nabzı toplam süreye uyarlayarak yapıyorum. (link) adresindeki hesaplama aracıyla hesapladığım kaloriyle Sports-Tracker'ın gösterdiği değerler genelde yakın oluyor. Ancak Sports-Tracker çıkış ve inişleri pek hesaba katmıyor veya doğru hesaplayamıyor. Geçende 600 metreye çıkıp inmiştim, inişte olması gerekenden baya fazla bir kalori gösterdi. Rakımı hiç hesaba katmayıp sadece mesafeye ve süreye göre kalori hesaplıyor olabilir. Nabız ölçerle kalori hesaplamak eğim, hız, hava sürtünmesi, bisiklet tipi, lastik ölçüsü vb. etkenlerden tamamen bağımsız olup vücudun harcadığı efora göre sonuç verdiği için nabız ölçer takılıyken yaptığım antrenmanlarda kalori hesabı için ortalama nabız değerini esas alıyorum. Watt ölçen bir cihaz gelişimi takip etme anlamında mutlaka çok faydalı olur ama bahsi geçen rakamlar çok yüksek tabi, hobi amaçlı yapılan spor için o paralara kıymak zor. Böyle bir cihaza sahip olmadığım için ben düz yolda rüzgarsız havada kaç saatlik sürüşte kaç km/s ortalama tutturabildim veya ne kadar rakıma ne kadar zamanda tırmanabildim bunlara bakarak gelişimimi takip etmeye çalışıyorum.
 
@Evren Uyanık

Teşekkürler Evren Bey evde denemiştim olmadı dışarda da denedim ama 1-2 dk falan bekledim hala aranıyor diyince kapadıydım tekrar deniyeyim sizinle irtibata geçiyim.
 
Telefonunuz ne marka bilmiyorum ancak yeni telefonların çoğu Assisted GPS özelliği ile baz istasyonlarından yardım alarak konumu daha hızlı saptıyorlar. (link) adresinde bu konuda bilgi bulabilirsiniz. Assisted GPS olmayan telefonlar sadece GPS uydularından gelen sinyalle konum belirleyebildiği için uygulama ilk açıldığında uyduları bularak senkronize olması konumu netleştirmesi uzun zaman alıyor. iPhone açık havada 5-10 saniye içerisinde doğru konumu buluyor. Eski yıllarda kullandığım Samsung marka bir telefon (modelini hatırlamıyorum ama 4-5 yıl öncesinde çıkan bir modeldi) 1-2 dakikada ancak gösterebiliyordu konumu. Ancak bir kez konum saptandıktan sonra Assisted GPS olmaması konumun doğruluğu veya sürekliliğiyle ilgili bir dezavantaj yaratmıyor, Assisted GPS sadece ilk tespit süresini kısaltıyor.
 
Şimdilik bu tip bir telefon kullanmıyorum. Ama bisiklet kullanıyorum yada çoook uzun yürüyebiliyorum.

Tabi bu zaman zarfında neler olup bittiğini öğrenmek kimseye zarar vermeyecektir.:D

Sanki akıllı telefonların içeriği ile ilgili lansman özeti gibi olmuş.

Şahane paylaşım, teşekkürler....
 
Ben de Runtastic Pro isimli bir uygulama kullanıyorum. Kısaca bilgilendirmek isterim.

Resimlerde de görüldüğü üzere ana ekranda 4 adet veri izlenebilmekte. Bu veriler hız, ortalama hız, tempo, ort. tempo, kalori, yükseklik, yükseklik artışı veya azalışı, kalp hızı ve süre seçilebiliyor.

Antrenman hedefleri belirleyebilir, internet üzerinden rota oluşturup, rota üzerinde antrenman yapabilir, rotalarınızı siteye upload edebilirsiniz.
İnternet bağlantınız olmak koşuluyla antrenmanınızın başkaları tarafından canlı olarak izlenmesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda izleyenler size tezahürat ya da alkış sesleri gönderebilir.

Program belirlediğiniz aralıklarla hız, ort. hız, mesafe vs. vs. bir çok bilgiyi ingilizce okuyabiliyor.
Rota kayıtlarınızı internete bağlı olmasanız dahi tutabiliyor.

Piliniz biter ya da telefon bir şekilde kendini kapatırsa, telefonu yeniden açtıktan sonra programı açar açmaz kaldığınız yerden devam etmek isteyip istemediğinizi soruyor. Ayrıca telefonun kapalı kaldığı süreyi de hesaplayarak son oturuma eklemek isteyip istemediğinizi soruyor. En beğendiğim özelliklerden biri bu.

Program aracılığı ile çektiğiniz fotoğrafları internet sitesinde rota üzerinde görebiliyorsunuz.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Tavsiye edebileceğim bir program. Ücretsiz sürümünde ne tür kısıtlamalar olduğunu bilmiyorum maalesef.

https://www.bisikletforum.com/a/img221/9417/20130311112738.png
https://www.bisikletforum.com/a/img19/7391/20130311112728.png
https://www.bisikletforum.com/a/img221/2641/20130311112720.png
https://www.bisikletforum.com/a/img405/5083/20130311112714.png
https://www.bisikletforum.com/a/img819/181/20130311112648.png
https://www.bisikletforum.com/a/img694/6346/20130311112638.png
 
Hocam sizin programın da diğerlerinden pek bir farkı yok. Türkçesi benim hoşuma gitti açıkcası. Güzel çeviri olmuş.
Konu ile ilgili başka bir yerde topic var mı bilemiyorum ama burada çok faydalı paylaşımlar gördüm. Bende bilgisi olanlardan yardım almak isterim. Malum batarya canavarı oldukları için GPS kullanan programlarla uzun mesafeli çalışma yapma imkanı olmuyor. Zincirden enerji üreten sistemin yanında güneş panelleri ile de bunu yapıyorlar diye duymuştum. Güneş panelini bisikletin uygun bir yerine güneşin açısına göre ayarlayarak sürekli şarj olmasını sağlayabiliyormuşuz.
Konu hakkında bilgisi olan veya kullanan var mı acaba?
 
Geri