Strava'da internet kapatılabiliyor mu diye sorulmuş, evet kapatılabiliyor. Diğer arkadaşların da belirttiği gibi internetin GPS'le bir ilgisi yok. Interneti kapatınca (hem wi-fi hem hücresel (gprs) kapatıyorum ben), telefon daha az şarj harcıyor. Haritayı daha önceden hafızaya aldırmadıysanız internet olmadığı için ekranda haritayı göremeyebilirsiniz, ancak geçtiğiniz rotanın koordinatları işlenmeye, rotanız boş harita üzerinde çizilmeye devam eder. Interneti açtığınızda ve kaydı senkronize ettiğinizde hem telefondan hem internetten haritayı ve rotanızı görebilirsiniz.
Sports-Tracker şarj bittiğinde kaydı silmiyor. En azından iPhone'da böyle. Benim başıma bir iki kez geldi, şarj bitti veya uygulama kilitlenip kendini kapatıp açtı. Kaydı kaydetmiş, ancak devam etme seçeneği sunmuyor. 100 kilometrelik turun 96. kilometresinde kapanmıştı bir kez, uyuz etmişti beni, ceza olarak komple sildim ben de turu
Strava'nın güzelliği, uygulama bir sebepten kapansa bile, açtığınızda yarım kalmış uygulama var, bitirelim mi, devam mı ettirelim diyor, devam ettir diyip kaydı sürdürebiliyorsunuz.
Strava'nın web sitesinde kaydı crop etme, yani başından sonundan kesme özelliği de var, herhangi bir şey için gerekirse.
Strava web sitesi Sports-Tracker'a göre çok daha hızlı çalışıyor. Farklı kayıt uygulamalarından veya cihazlardan kayıt import edebiliyorsunuz, yani Sports-Tracker'dan veya Garmin'den Strava'daki profilinize kayıtları aktarabiliyorsunuz. Sports-Tracker'da import yoktu galiba, sadece export var. Strava'da import beleş, ama exportu kullanmak isterseniz premium üye olmak gerekiyor.
Strava'daki premium üyelik nabız ölçer veya güç ölçer kullananlara bazı ekstra istatistikler sağlıyor. Ben denemek için bir aylık premium üyelik aldım. Sürüşlerde ne kadar zorlanıldığıyla ilgili, hangi nabız yüzdesinde ne kadar sürüldüğüyle ilgili çeşitli istatistikler var gösterdiği. Ancak bunların bazıları zaten Sports-Tracker'ın ücretsiz gösterdiği şeyler. Güç ölçeri olan kişilerde daha kapsamlı istatistikler görüntüleniyor premium üyelikte. Güç ölçeri olmayan ve premium üye olmayan bir kişi için de Strava çeşitli tahmini güç grafikleri oluşturuyor. Onlar da yerine göre zaman içerisindeki gelişimi takip etmek, kaç dakika boyunca kaç watt güç üretilebilecek kapasiteye ulaşılmış incelemek için faydalı olabiliyor. Düzlüklerde rüzgar faktörü nedeniyle hız ve güç gerçekte değişkenlik gösterebildiği için tam doğru sonuçlar veremese de, yokuşlarda, bisikletin ve kendinizin ağırlığını doğru olarak girdiğinizde gerçeğe çok yakın güç tahminleri yapıyor.
Ben arkadaşım Murat Tütüncü'nün tavsiyesiyle birkaç ay önce Strava kullanmaya başladım. Yoğunluklu olarak segmentlerde kendimi sınamak ve geliştirmek için kullanıyorum. Uzun turlarda hala Sports-Tracker'la kayıt tutmaya devam ediyorum. Güzel bir tur arşivim oldu orada. Bazen hem Sports-Tracker hem Strava açtığım da oluyor, sorun olmuyor, ikisi birden kaydı tutuyor. Hem birisi kilitlenir kapanır bir şey olursa diğeri devam ettirir anlamında da kullanışlı olabiliyor.
Strava'da kişileri takibe alma, onların aktivitelerinden haberdar olma, segment derecelerini, turlarını inceleme, yorum yazma gibi güzel özellikler de var. Benzer özellikler Sports-Tracker'da da var gerçi ama Strava'da ortam daha kalabalık ve daha aktif. Bir süre sonra Facebook'a girer gibi Strava'ya girer hale bakıyorsunuz. Her gün girip kim ne yapmış, nerelere sürmüş, ne dereceler yapmış görmek, muhabbet etmek keyifli hale geliyor.
Strava'nın bir de challenge olayı var. Çeşitli zamanlarda çeşitli hedefler veriyor. Bu challenge yani mücadelelere girenler dünya çapında veya ülke çapında sıralanıyor. Örneğin Ağustos'ta Getaway Challenge'ı vardı, katılanları sürdükleri kilometreye göre sıralıyor, aylık 1000 kilometre hedefi veriyor. Sırf bu challenge muhabbetine Ağustos'ta bir hayli motive oldum, sürüşleri arttırdım, 1500 kilometreye yakın sürdüm. Eylül'de Vuelta Challenge'ı var. 1 Eylül 15 Eylül arası 7500 metre tırmanış hedefi veriyor. Eylül'de de bu challenge için tırmanış sürüşlerini arttıracağım. Böyle böyle motivasyon yaratan tarafları var Strava'nın ve bu yarışmalar da elbette antrenman anlamında çok değerli oluyor ve gelişimi hızlandırıp performansı arttırıyor.
Strava'da popüler olarak kullanılan sensörler Wahoo'nun nabız ölçer ve kadans sensörleri. Nabız ölçer 135 lira, kadans ölçer 115 liraydı sanırım. Ben Sports-Tracker'dan nabız ölçer almıştım zamanında, 170 lira gibi bir rakama gelmişti, onu Strava'da da kullanabiliyorum, tanıyor cihazı. Şimdilik kadans ölçer almadım.
Garmin'de kullanılan sensörler ANT+ destekli. Strava'nın mobil uygulaması ile ANT+ destekli cihazları, ANT+ adaptör satın almadan kullanamıyorsunuz, ancak zaten Garmin kullanan adam telefondaki uygulamaya ihtiyaç duymaz. Garmin'deki kayıtlar Sports-Tracker'a import edilemiyor ama Strava'ya rahatça import edilebiliyor. Zaten bu işle ciddi olarak meşgul olanların da çoğu Garmin kullanıyor ve Strava'daki kullanıcılar arasında da Garmin kullananlar çoğunlukta. Garmin'de pil ömrü ve kilitlenme gibi sorunlar da telefona kıyasla çok nadir yaşanıyordur sanırım veya hiç yaşanmıyordur belki. Telefonda çok sık olmasa da, 10 sürüşte 1 gibi veya belki biraz daha seyrek olmak üzere, uygulamanın kilitlenmesi gibi bir sorun olabiliyor. Pil ömrü de 5-6 saat veya 7-8 saat üzeri sürüşler için yetmeyebildiği için telefon kullanıldığında mobil şarj cihazı taşımak veya mola verdiğiniz yerlerde telefonu şarja bağlamak gerekebiliyor. Ben bu aralar Garmin'e merak sardım ama 1000 liraya yakın fiyatı oldukça yüksek, bu yüzden hala iPhone'la devam ediyorum. Arka planda çalışan uygulamaları kapatıp, kayıt sırasında Facebook vs. fazla hafıza kullanan farklı uygulamaları açmayıp, interneti kapalı tutup, kayıt sırasında telefonla fotoğraf çekmekten de kaçınılırsa, hem uygulamanın kilitlenme ihtimali çok azalıyor, hem de pil ömrü uzuyor. Son zamanlarda uzun turlarda hem Strava'yı hem Sports-Tracker'ı birden açarak işi biraz daha sağlama almamla kayıtların yarıda kesilmesi kapanması eksik kalması gibi sorunların da neredeyse tamamen önüne geçmiş durumdayım. Uzun süredir teknik problem nedeniyle boşa giden bir kaydım olmadı. İki uygulamayı birden açmak da gördüğüm kadarıyla pil ömrüne bir etki etmiyor. Uygulamaların sadece biriyle de kayıt tutsam, ikisiyle birden aynı anda da kayıt tutsam, telefonun şarjı benzer süre gidiyor.
Daha önceden de yazmıştım ama tekrar yazayım. Kayıt sırasında telefonun ekranını açık tutmak şarjı çok fazla etkiliyor. Eskiden gidonda telefon tutucu aparatım vardı ve telefonu açık tutup sürüş sırasında verileri izliyordum. Bu şekilde şarj çok kısa gittiği için çok uzun süredir kaydı başlattıktan sonra ekranı kilitleyip telefonu formanın cebine atıyorum. Sports-Tracker'da auto-pause özelliği olduğu, Strava da kaydı internete yükledikten sonra segment dışı pause'ları hesapladığı için, her duruşta kayıtları pause etmek gerekmiyor. Sadece yemek molası gibi uzun duruşlarda pause yapıyorum.