@trueno
Nabız ölçer olmadığında mesafeye dayalı, nabız ölçer olduğunda kalp ritmine dayalı kalori hesabı yapıyor diye biliyorum. Hatırladığım kadarıyla iniş çıkışı hesaba katmıyor. Daha önceden deneme amaçlı tırmanışı ve inişi ayrı ayrı kaydetmiştim, ikisine de yakın kalori göstermişti diye hatırlıyorum, nabız ölçer olmadığında sadece mesafeye bakıyor olabilir. Birkaç deneme yaparak anlaşılabilir. Zaman içerisinde kalori hesaplama algoritmalarını değiştirmiş geliştirmiş de olabilirler. Yine de Sports-Tracker'ın kalori değerleri biraz normalin üstünde. Sports-Tracker'daki kayıtları Strava'ya attığımda Strava'nın %20-30 daha düşük kalori gösterdiğini görüyorum. Strava'nın değerleri bana daha tutarlı geliyor.
Sports-Tracker'da nabız ölçer takılıyken, süre uzadıkça kalorinin aşırı yüksek çıkma durumunu ben de görmüştüm. Spor yapmıyorken, evde oturuyorken deneyin örneğin, indoor aktivite türü seçip kaydı başlatın, birkaç saat veya gerekiyorsa 24 saat kaydetsin, çıkan sonuca bir bakın. Bazal metabolizma normalde günde kiloya göre 2000-2500 kalori civarı yakar, ama Sports-Tracker'da 24 saatlik bir kayıt tutarsanız çok absürt bir değer çıktığını görebilirsiniz. Nabza göre kalori hesabında biraz tutarsızlık var Sports-Tracker'da.
Nabza göre kaloriyi hesaplatabileceğiniz internet siteleri de mevcut. (link) adresli siteyi önerebilirim. Yaş, kilo, cinsiyet, ortalama nabız ve süre girdiğinizde yaktığınız kaloriyi gösteriyor. Ortalama nabızı Sports-Tracker'da veya diğer spor aktivitesi ölçen uygulamalarda aktivite sonlandığında görebiliyorsunuz. Orada görünen ortalama nabız değeri ile yakılan kaloriyi hesaplatabiliyorsunuz. Zaten kalori hesabında en önemli değerlerden biri nabızdır. Ortalama nabız verisi elinizde olduktan sonra, yaptığınız spor yürüyüş de olsa, koşu da olsa, bisiklet de olsa, yakılan kalori miktarını ortalama nabız ile yaklaşık olarak hesaplayabilirsiniz.