Bedavaya yapılabilecekler bir yere kadar. Bir gönüllü çıkıp bir yere kadar bir uygulama geliştirip kullanıma sunabilir, ama o uygulamanın sürekli geliştirilmesi, sürekli güncellenmesi, işin web tarafının devreye girmesi, milyonlarca verinin internette depolanması, web sitesinin sürekli güncellenmesi ve geliştirilmesi, her gün binlerce kullanıcının o web sitesini ziyaret etmesi, bu kullanıcıların yarattığı internet trafiği, o kullanıcıların sorunlarıyla ilgilenebilecek destek personeli, bunlar düşünüldüğünde bir maliyetin olması kaçınılmaz. Yeri gelmişken Strava'nın desteğinin çok iyi olduğunu da belirtmeliyim. Sports-Tracker'da gönderdiğiniz bir maile hiç yanıt alamayabiliyor veya haftalar sonra işinize yaramayacak bir yanıt alabiliyorsunuz, Strava'da ise support ekibine gönderdiğiniz maillere her zaman en geç birkaç gün içerisinde size yardımcı olacak veya sorununuzu çözecek iş bitirici cevaplar alıyorsunuz.
Sports-Tracker uygulamaya para almıyor, nabız ölçer ve ufak tefek aksesuarlar satarak kazanç sağlıyor. Nabız ölçerlerinin fiyatı aynı özellikteki Wahoo'ya göre daha pahalı, ama ben Sports-Tracker'dan aldım, bir nevi destek sayılır.
Strava'nın ücretsiz üyeliği var ve oldukça yeterli. Özellikle güç ölçerle kullanmak üzere sunduğu ekstra raporlamaları kullanmak için premium üyelik gerekiyor, premium üyelik bedeli de uygun. Zaten güç ölçere bin küsür lira veren kişi Strava'ya ayda 5-10 lira vermeye de acımaz.
Strava'nın sosyal paylaşım olayı aşmış durumda. Facebook'a çok benzetiyorum ben. Sports-Tracker'ın web tarafıyla yakından uzaktan alakası yok. Adamlar bambaşka bir dünya yaratmış. Strava'yı kullanan zaten genelde web tarafı için kullanıyor. Bahadır Bey'in de belirttiği gibi sürüşte kayıt tutma ve verileri görme ayrı bir kısım, sürüş sonrası ayrı bir kısım. Sürüşte kişi Garmin kullanır, iPhone kullanır, Android kullanır, bir şekilde kaydını tutar. Strava'nın esas olayı o kayıt Strava web sitesine upload edildikten sonra başlıyor.
Sürüş sırasında cep telefonunun ekranını açık tutup mümkün olduğunca çok veriyi aynı anda görebilme açısından ben hala Sports-Tracker'ı öneririm. Sürüş sırasında telefon ekranını kapalı tutanlar, örneğin telefonu forma cebine koyanlar için de Strava'yı öneririm. Strava'da kayıt herhangi bir sebepten dolayı durursa Sports-Tracker'daki gibi yarıda kesilmemesi, devam ettirilebilmesi avantaj. Strava web sitesini kullananlar için Sports-Tracker'dan export et Strava'ya upload et işini de ortadan kaldırdığı için ben artık her zaman Strava uygulaması ile kayıt tutuyorum. Sports-Tracker'daki uzun tur arşivime yeni bir tur ekleyeceğim zaman da iki uygulamayı birden açıyorum.