Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Makale Endomondo, MapMyFitness, Sports-Tracker ve Strava İncelemesi

@Umut Tekin

dediğin doğru aslında stravadaki segment özelliginden dolayı hep hız yapayım 1. olayım isteği var durmadan basıp gideceksen özellikle performans turları için kullanımı güzel olur
 
Scudo
@Umut Tekin

Umut bey haklısınız. Yazıyı gönderdikten sonra benimde aklıma geldi :) Strava dediğiniz gibi genelde yarışçıların kullandığı bir uygulama ve ondan dolayı auto pause olması pek mantıklı değil :) Aksine olmaması daha iyi :)
 
Aklınızda olsun runtastict'de N kadar süre beklediğinizi gösteriyor, ben bunun gibi detaylar'dan dolayı sports tracker'i bıraktım:)
 
@Çetin Güzel

Malesef yakında windows phone telefon alacağım için sport tracker veya endomondo'dan başka bir programa geçemiyorum :) Endomondo'da bana çok soğuk geliyor. Sport tracker özellikle bisiklet sürerken 5km altında auto pause yapması çok büyük bir avantaj. Hata payı çok az oluyor. O yüzden sport trackere devam.
 
Bildiğiniz üzere bisiklet sürüş bilgilerinizi takip için iki program görev yapıyor. İlki bisiklet sürerken kullandığınız takip programı, diğeri de tur sonunda veya tur esnasında online verileri depoladığınız internet üzerindeki uygulama. Ben ilki için Garmin 500 kullandığımdan telefonlarda çalışan Client programı konusunda fazla tecrübem yok. Server tarafı program için Strava kullanılmasını öneriyorum, özellikle istatistik verilere meraklıysanız; değilseniz kafa karıştırmaktan, sürüş keyfini kaçırmaktan başka da bir işe yaramaz. Strava sitesini inceleyenler çok sayıda ilginç özelliğin siteye eklendiğini ve dünyada bir Strava çılgınlığının olduğunu bilirler.

Strava'ya yüklenen bilgiler sonrasında da çok ilginç şekillerde raporlanabiliyor. Strava'yı geliştirenler istatistik veriler için yazılım arabirimi (API) hazırlayıp herkese açmış olduklarından, Strava'ya bağlanıp farklı amaçlarla raporlar üreten internet siteleri var. Bunlardan biri de Veloviewer sitesi. Bu site tam bir analiz canavarı. Bir rampanın eğim dağılımını (her metresinde eğim ne kadar değişiyor) raporlamaktan tutun da kendinizi rakiplerinizle hangi segmentte kim önde kıyaslaması yapan rapor ekranlarına kadar çok gelişmiş bir site. Bir başka site daha var benim çok sevdiğim: Aynı gün aynı saatlerde bisiklet sürüp Strava'ya yükleyenleri harita üzerinde hareket eden noktalar olarak gösteriyordu. Böylece benim görüş mesafemin dışında kalıp arkamda olanları veya benden önde olanları hareketli harita görüntüsü sayesinde ne kadar mesafeden takip ettiğimi görebiliyordum. Bu özellik şu an kullanılamıyor çünkü Strava API versiyonu güncellediği için bu uygulamayı yazanların yazılımı buna göre güncellemeleri gerekiyor. Bunun dışında başka siteler de var Strava'yı kullanan. Açıkçası siz de internet uygulaması yazıyorsanız bu API'lerden faydalanıp istediğiniz detayda veya yaratıcılıkta bir uygulama yazabilirsiniz. Kapı açık. Strava'yı bir kez keşfedince diğer uygulamaların emekleme aşamasında olduğu izlenimi oluşuyor ister istemez, tabii sadece fonksiyonlar ve istatistikler açısından bunu söylüyorum; görsellik ve estetik olarak değil.
 
Benim stravayı detaylı incelemedim ama ayar olduğum olay benim kullandığım programda da mevcut, daha fazla istatislik ve detay için siteye para ödemem gerekmesi. Ben bu olayı hiç sevmiyorum yıllık para istiyorlar!...
 
Bedavaya yapılabilecekler bir yere kadar. Bir gönüllü çıkıp bir yere kadar bir uygulama geliştirip kullanıma sunabilir, ama o uygulamanın sürekli geliştirilmesi, sürekli güncellenmesi, işin web tarafının devreye girmesi, milyonlarca verinin internette depolanması, web sitesinin sürekli güncellenmesi ve geliştirilmesi, her gün binlerce kullanıcının o web sitesini ziyaret etmesi, bu kullanıcıların yarattığı internet trafiği, o kullanıcıların sorunlarıyla ilgilenebilecek destek personeli, bunlar düşünüldüğünde bir maliyetin olması kaçınılmaz. Yeri gelmişken Strava'nın desteğinin çok iyi olduğunu da belirtmeliyim. Sports-Tracker'da gönderdiğiniz bir maile hiç yanıt alamayabiliyor veya haftalar sonra işinize yaramayacak bir yanıt alabiliyorsunuz, Strava'da ise support ekibine gönderdiğiniz maillere her zaman en geç birkaç gün içerisinde size yardımcı olacak veya sorununuzu çözecek iş bitirici cevaplar alıyorsunuz.

Sports-Tracker uygulamaya para almıyor, nabız ölçer ve ufak tefek aksesuarlar satarak kazanç sağlıyor. Nabız ölçerlerinin fiyatı aynı özellikteki Wahoo'ya göre daha pahalı, ama ben Sports-Tracker'dan aldım, bir nevi destek sayılır.

Strava'nın ücretsiz üyeliği var ve oldukça yeterli. Özellikle güç ölçerle kullanmak üzere sunduğu ekstra raporlamaları kullanmak için premium üyelik gerekiyor, premium üyelik bedeli de uygun. Zaten güç ölçere bin küsür lira veren kişi Strava'ya ayda 5-10 lira vermeye de acımaz.

Strava'nın sosyal paylaşım olayı aşmış durumda. Facebook'a çok benzetiyorum ben. Sports-Tracker'ın web tarafıyla yakından uzaktan alakası yok. Adamlar bambaşka bir dünya yaratmış. Strava'yı kullanan zaten genelde web tarafı için kullanıyor. Bahadır Bey'in de belirttiği gibi sürüşte kayıt tutma ve verileri görme ayrı bir kısım, sürüş sonrası ayrı bir kısım. Sürüşte kişi Garmin kullanır, iPhone kullanır, Android kullanır, bir şekilde kaydını tutar. Strava'nın esas olayı o kayıt Strava web sitesine upload edildikten sonra başlıyor.

Sürüş sırasında cep telefonunun ekranını açık tutup mümkün olduğunca çok veriyi aynı anda görebilme açısından ben hala Sports-Tracker'ı öneririm. Sürüş sırasında telefon ekranını kapalı tutanlar, örneğin telefonu forma cebine koyanlar için de Strava'yı öneririm. Strava'da kayıt herhangi bir sebepten dolayı durursa Sports-Tracker'daki gibi yarıda kesilmemesi, devam ettirilebilmesi avantaj. Strava web sitesini kullananlar için Sports-Tracker'dan export et Strava'ya upload et işini de ortadan kaldırdığı için ben artık her zaman Strava uygulaması ile kayıt tutuyorum. Sports-Tracker'daki uzun tur arşivime yeni bir tur ekleyeceğim zaman da iki uygulamayı birden açıyorum.
 
ben cok fazla mola veriyorum sahilde surerken arkadaslarla oturuyoruz bakkakla ugrayip birseyler almaak falaan ve cogu zamann programin kayit yaptigi aklima bile gelmiyor eger normal bir sürüş yapiyorsaniz benim gibi autopause ye önem verenlere daha saglikli sonuclar iciin sport trackeri oneririim. Auto pause ile derdiniz yoksa ise strava dan baskasina bakmayin :)
Sport tracker in web sitesi cok basit hic kullanisli degil söyleyim. Endomondo dan nefret ediyorum zaten. Strava web sitesiinde kendini aşmış.
Şöyle söyleyim tüm özelliklerin bir arada oldugu bir program daha yok hangi özellik siziin icin daha önemli ise o programaa yönelin.

Auto pause diger programlarda da var ama Gpsiniz benimki gibi kalitesiz ise o hiz 0"a düşüp autopause aktif olanna kadar aradan 10 15 saniye geciyor. Bu yüzden sport tracker öneriyorum hız 5 km altina dusunce direkk autopause yapiyor
 
  • Beğen
Tepkiler: Evren Uyanık
Güç ölçer vektör'de de var ama sadece pedalı 2.000tl, ben bazı ürünleri kullanacağım için runtastic'e geçtim oda ne hız ve ritim ölçerden dolayı şuan için android destediği yok ama ilerde mutlaka olacağına inanıyorum. Bakarsın hız ölçer stravada çalışır, o zaman N den kullanmayalım ama stravanın web üzerindeki yarışmaları falan kimin N yaptığını görmesi ve daha geniş kitle tarafından kullanılması'da ayrı bir şey. Tabii gönül istiyor ki strava kullanalım:))
 
Strava'nın ilk versiyonları (yani Temmuz'a kadar geçerli olan API'ler) sayesinde bir çok amatör yazılımcı çok güzel uygulamalar yazmıştı. Ancak Strava'nın da bir açığı vardı bu dönemde. Ben Strava ID'sini bildiğim kişilerin tüm verilerini Veloviewer'a ve diğer sitelere yükleyip sanki kendi istatistiklerimmiş gibi inceleyebileceğimi fark ettim. Tahmin edeceğiniz gibi bu sahibinden izinsiz yapılan bir şey olduğu için etik değildi. Yani bir kişinin nerelere gittiğini, hangi segmentlerde ne yaptığını ve daha bir çok bilgiyi tek bir ekrandan inceleme imkanı vardı. Örneğin bir rakibim bir yerde KOM alırsa maille haberdar olabiliyordum. Eğer bu kişi yarıştığınız biriyse inanılmaz bir bilgi sağlıyor. Programı yazanlar haklı olarak API V3 ile bunun önüne geçmek istedi. Ancak yeni API kısıtlamaları nedeniyle bazı konularda hatalı stratejiler izlediler (Open Source mantığına aykırı bir tarzda). Bu nedenle de bir çok amatör yazılımcı yeni API'ye göre programlarını güncellemiyor, zaten maddi bir gelirleri de yok. Bu da can sıkıcı bir durum.

Strava ana sayfasındaki en büyük sorunum çok sayıda kişiyi takip etmek istediğimde ortaya çıkıyor. Ben şu an 85 kişiyi takip edebiliyorum, beni takip edenler 118. Aslında ilk başta 150 kişiyi takip etmek istedim ama Activity Feed ekranı güzel havalarda öyle hızlı akmaya başladı ki en yakın arkadaşlarımı bile takip edemez oldum, şu an 85 bile biraz fazla. Mecburen sayıyı düşük tutmaya çalışıyorum. Aslında olması gereken şey mesela ben koşuları görmek istemiyorsam Activity Feed ekranından filtreleyebilmeliyim. Ayrıca grup bazında görebilmem lazım. Örneğin İstanbul Anadolu yaka bisikletçileri, İstanbul dışı bisikletçiler, dünyadaki pro'lar vb. Ama bu gruplar mevcut Strava grupları olmamalı. Ben bir grup oluşturduğum zaman bir çok kişiyi davet etmemeliyim, amacım sadece ekranımda bir filtre oluşturmak. Bu eklense çok işe yarayacak.

Strava'yı diğerlerinden ayıran bir kısmı da bir şey yapacakları zaman çok zekice yöntemler kullanmaları. Örneğin RouteMaster. Strava'ya rota ekleme özelliği gelene kadar ben Garmin Connect sitesindeki rota oluşturma programını kullanıyordum. Bu program bisiklete uygun yolları ve yasaklı yolları dikkate alarak iki nokta arası rota oluşturmaya çalışıyor. Örneğin bizim rutin antrenman rotamız Bostancı-F1 arası. Bu rotanın bir kısmı bisiklete yasaklı bir yol. Garmin sitesine bu rotayı asla çizdiremiyorsunuz. Strava RouteMaster ise rota çizerken öncelikle kendi veritabanına bakıyor. Bisikletçilerin yoğun olarak kullandığı rotaları tercih ediyor. Bu özelliği sayesinde rutin antrenman yolumuzu rahatlıkla çizebiliyor. Örneğin iyi bilmediğiniz bir şehirde A noktasından B noktasına gideceksiniz; RouteMaster haritada gördüğünüz en kısa rotayı değil bisikletçilerin tercih ettiği daha uzun ama kullanışlı yolu tercih ediyor. Ya da diyorsunuz ki A ile B arası rampası daha az bir rota çizmesini istiyorsunuz, aynen böyle bir hesap yapıyor.

Bildiğim kadarıyla bu istatistiklere ulaşmak için Premium üyelik gerekmiyor.
 
Activity Feed'de filtreleme olmamasının eksikliğini ben de hissediyorum. Benzer şekilde bir arkadaşımın profil sayfasına girdiğimde de onun sadece sürüşlerini veya sadece koşularını görme seçeneğim olmuyor. Kendim Training>MyActivites altından kendi aktivitelerimi koşu veya sürüş olarak filtreleyebiliyorum, ama Dashboard'da veya takip ettiklerimin profil sayfasında böyle bir özellik olmaması bence de eksiklik. Zamanla geliştirirler diyeceğim ama çok da basit bir özellik aslında, çoktan eklemiş olmaları gerekirdi.

Takip edilen kişi sayısı arttıkça takip etmenin anlamı azalıyor. Ben öylesine takip ediyor olmamak için her aktivitesini inceleyeceğim, rotasına, sürüş değerlerine, başarılarına bakacağım, sohbet edeceğim, paylaşımda bulunacağım kişileri takip ediyorum. Şu anda 20 kadar kişiyi takip ediyorum ama o bile yeterli gibi geliyor. 85 gerçekten yüksek bir rakam. Kışın aktiviteler belki azalır, ama yazın özellikle de her gün süren veya koşan kişileri takip ediyorsanız Activity Feed'in halini düşünemiyorum :)

Strava'da rota çizme ilk çıktığında sadece Premium üyelere sunulmuştu, sonra herkese açık hale getirdiler. Ben şu ana kadar hiç kullanmadım. Eskiden bilmediğim bir yere gidecekken özellikle elevation gain'e bakmak için MapMyFitness'ta rota çizerdim, ama uzun süredir eskiden sürdüğüm rotalarda takıldığım için henüz ihtiyaç olmadı. Strava'nın rota çizme uygulamasıyla ilgili bazı eleştiriler okumuştum. Yanlış hatırlamıyorsam dağ bisikleti kullanıcıları için karayolu olmayan yerlere rota çizmekte problemler varmış. İsteseniz de karayolu dışı yerlere götüremiyormuşsunuz rotayı. Ben denemedim gerçi, belki düzeltmişlerdir. MapMyFitness'ta böyle bir seçenek vardı çünkü, yola bağlı kal veya yolu önemseme gibi elle çizim imkanları vardı. Anlattığınıza göre Strava'nın da farklı özellikleri varmış. İhtiyaç oluştuğunda deneyeceğim ben de.
 
@Evren Uyanık

Dağ bisikleti kullanıp arazide sürenler sanıyorum Strava'ya yüklemiyorlar; ben genelde düz yol aktiviteleri görüyorum Strava'da. Bu nedenle Strava o bölgeyi kullanmıyor olabilir.
 
Arkadaslar lumia telefon almayi düsünüyorum. Windows 8 de sport tracker kullanan arkadaşlar var mi. Nasil uygulama güzel mi? Lütfen bilgilendirin ücretsiz navigasyon var birde program da güzel çalışıyorsa alayim.
 
Sport tracker windows phone de berbat. Her şeyiyle yanlış. Bozuk. Hiçbir şeyi düzgün değil )
 
  • Beğen
Tepkiler: mervan kızıl
ben hemen hemen hepsini denedim.Bi amatör olarak tek gördüğüm eksik hiçbirinde çektiğim fotoğrafın rotam üzerinde görünmemesiydi.Endomondo da bu özellik zaten yok.Map my ride ra tel üzerinde fotoğraf çekiyorum başarıyla kaydoldu yazıyor ama tur sonunda kontrol edince bu fotoğrafları bulamıyorum.Sports tracker ı kullandığım gibi sildim sinirden.fotoğraf çekim derken hata verdi tur silindi.Bende map my ride ı açim dedim bide ne göriyim.nasıl olduysa arka planda kaydetmiş sports tracker ı map my ride tamamlamış gibi oldu.
Rustastic de diğerlerinden bi fark göremedim . Fotoğraf çekip rota üzerinde gösterme özelliği aradım hep.bunda da yok.Ama antrelman sonunda,antrelmanın nasıl geçtiğiyle ilgili görsel objeler hoş.antrelmanı başlattıktan sonra geriye sayma özelliği var.bide sesli uyarıları işe yarayabilir.kaç km de bir uyarmasını istiyosanız seçebiliyosunuz.aslında yazdıkça runtastic daha iyi gibi gelmeye başladı :)
Strava da da fotoğraf çekme özelliği yok.
en son wikiloc diye bi uygulama buldum henüz test edemedim.etmicemde şöyle yalandan bi açtım gps i evin içinde ortalama 150 km süratle 300 metre yol yaptıktan sonra :D kapattım test amaçlı.fotoğraf çekip upload da etti sitede de göründü.ama rota üzerinde değil de o turda çekilen bi fotoğrafmış gibi göründü.Hoşuma gitmedi zaten sitesi de.hertarafı reklam çok amatörce hazırlanmış.
senin fikrin ne derseniz bence en güzeli runtastic mountain biking :alkis: ikinci de endomondo . hata vermemiş olsaydı stravanın sitesini en çok beğenmiştim.aşağıda bi kaç örnek mevcut ha bu arada runtastic gold üyelik şu ara baya bi indirimde.Millet fotoğraf eklemiş bende öyle bi seçenek çıkmıyor(gold bunlar galiba)
(link)
(link)
(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: mervan kızıl
Merhaba, akıllı telefon olayından pek anlamıyorum ama bu kullandığınız programlar hattımızda internet paketi mi gerektiriyor? teşekkürler..
 
konu içinde daha önce değinildi mi bilmiyorum ama, bu programlar arasında geçiş yapmak isteyenler için export özelliği sportstracker ve strava'da var.
sportstracker'ın saç baş yolduran çökmelerinden sonra strava ya geçmek istiyordum fakat geçmiş kayıtlardan dolayı yapamıyordum. sitesinden "export this workout"u gördüğümde ise havalara uçtum, tüm workout ları export ettim ve strava ya yükledim. üstelik strava bu geçmiş turlarımdaki "segment" leri bile görüp büyük bir güzellik yaptı. en ufak sorun yaşamadım, şimdi tüm turlarım strava da yüklü. nasıl yapıldığıyla ilgili detaya girmiyorum, zaten siteleri incelediğinizde kolayca bulursunuz. yine de soran olursa yardımcı olmaya çalışırım.
 
@ejder eldek

Fotoğraf ayarlarından gps imini açarsanız çektiğiniz fotoğraflara coğrafi konum bilgileri eklenecektir.

Ayrıca Oruxmaps programında rota üzerine fotoğraf olarak waypoint oluşturmak mümkün..
 
@Evren Uyanık

Biraz önce (link) bu siteye girerek Cumartesi günü harcadığım kaloriyi hesaplayıp Strava ile kıyasladım.

Cumartesi 6 saat 50 dk (bisiklet üzerindeki zaman). 130 ortalama nabızla bisiklet sürdüm. Yaş 45, kilo 69. Sitenin verdiği bilgi 4871 kCal.

Strava ise 3567 kCal olarak hesaplıyor. Aradaki fark çok büyük. Bana soracak olursanız Strava hesabı çok daha detaylı yapıyor. Çünkü ben tur sonunda bitkin düşmedim, baş dönmesi, baş ağrısı, kan şekeri sorunu veya bacak ağrıları filan yaşamadım. Hatta akşam çıkıp arkadaşlarla yürüyüş yaptık. Tek sorun merdivenleri çıkarken zorlanmam oldu, zorlamadım da.
 
  • Beğen
Tepkiler: Evren Uyanık
Bende sportracker kullanıyorum söze de ben 1382 km hıza çıkmışım bulgaristan karasuları içinde (link)
 
Geri