Scudo Sports

Enflasyon

Enflasyon, eğer borçlu bir hükümetseniz ve borcunuz kendi para biriminizde ise, çoh eyi, çokomelli bir şeydir.

Dahası, yıllardır gompile teorisi olarak dillendirilen orta sınıfı yok etme pirocesi kapsamında isabetli bir karardır enflasyon.

Yaş 50. 1999 öncesinde yüzde yüzelli banka faizinin televizyonlardan bağrıldığı evreyi de yaşadım. 1980 civarında ithal mal kısıtını da biliyorum. Hiç birinde, buğday ithal etmemiştik. Et almak zor değildi. Gıdaya erişim zor ve pahalı değildi.

Yunanda bir ekonomi denemesi yapıldı, bizde de nass denerek başka bir şey denendi. Sonuçları değerlendirip normale döndürmek kolay iken, hala inatla hataya devam ediliyorsa insan ister istemez diyor; Ya bu işi anlamıyorlar ya da bu işte bir kasıt var.

Scudo
Enflasyon, halkın üstünden alınan vergiyle doğru orantılı.. yaşamını satın almak, emeğini, geleceğini.. Burada anlatılmak istenen şey, insanların güle oynaya yaşatabilitesi ne? Türkiye'de evlenen, çalışan, okuyan, hobi edinmek ya da hobisini sürdürmek isteyen kişiler ne derece bütçesinden memnun ya da bütçesinin alım gücünü öpüp başının üstüne koyabiliyor? Aslında farklı yerlerden bakarak aynı şey hakkında konuşuyoruz..

Son düzenleme:
Türkiye'de Enflasyon = Devlet eliyle hırsızlık

Fiyatlarını kontrol ettiğin elektrik, doğalgaz, akaryakıt, vergiler vb. kalemlere gerçek enflasyon oranında artış yaparsın.
Ödemekle yükümlü olduğun memur ve emekli maaşlarıyla, belirlenmesinde son sözü söylediğin, ülkenin yarısından fazlasının 1 aylık emeğinin karşılığı olan asgari ücrete de, gerçek enflasyonun yarısına denk gelecek şekilde manipüle ettirdiğin TÜİK enflasyonu oranında artış yaparsın.
Aradaki farkı da seni fonlayan büyük sermaye sahiplerine, dini cemaatlere, kurup yönettiğin vakıflara transfer eder, bir kısmını da adına bağış dediğin rüşvet yoluyla kendi cebine indirirsin.

Sonra çıkarsın TV'ye, biraz Filistin-Hamas güzellemesi yaparsın ve diğer her şey yanına kar kalır...

Türkiye'de lokantalarda kredi kartına taksit olayı yok.

Sizin kafelerin doluluğunu anlayabilmeniz için Türkiye'de yaşıyor olmanız ya da Almanya gibi oldukça stabil bir ekonomide yaşamıyor olmanız lazım. Sizde ikisi de yok.Bunu sizin suçunuzmuş gibi söylemiyorum, gereksiz üzerinize alınmayın.

Türkiye gibi ekonomisi oynak ülkelerde insan psikolojisi dolayısıyla harcama alışkanlıkları çok değişiklik gösterir. Örneğin bizim ülkemizde Servet etkisi, zenginlik etkisi dediğimiz şey çok farklı algılanır. Arabası, evi olan insan, aaa enflasyon var, dolar arttı, benim evimin arabamın değeri arttı der. Kendini zengin oldum algısına kaptırır , harcamalarını artırır, lükse gider vb. Dünya da bu zenginlik etkisi değişik işler orası ayrı. Stabil ekonomide bu etki kolay kolay hissedilemez.

Ayrıca bizim ülkemiz gibi adaletin işlemediği, liyakatın olmadığı, kapitali olmayan halkın kapitalistleri savunduğu Gini katsayısının darmadağın olduğu yani gelir dağılımının berbat olduğu ülkelerde zenginlik de fakirlik de çok artar.Kimisi yiyecek ekmek bulamaz, kimi yemeğe binlerce lira döker.

Ayrıca ekonomi dediğimiz zımbırtı, sosyal bir bilimdir. İnsan psikolojisi ile ilgilidir.İnsanların ihtiyaç ve beklentilerini yorumlamak her zaman kolay değildir. Yemeye ekmeği yoktur, gider bir kahveye 150 lira verir. Bu kötü ekonomide ev, araba alamayacağını bilen adam bari yiyeyim içeyim der. Der oğlu der.
Tamam ben bayanin 3 taksit yap dedigini duydum ama yinede yalanci ve yalan konusan ben olayim. Duydugum seyi yok sayalim.

Yorumun diger bölümüne gelecek olursak ben hic öyle düsünmemistim ama siz böyle yazinca düsündümde burada size kesinlikle katiliyor ve hak veriyorum. Piskoloji isin icini girince cok seyler degise bilir ve disaridan da yanlis anlasila bilir.
Birdaha cafeteria konusunu ben yorumlamam. Ama lokantada taksit olayini kesin gördüm.

Murat bey sizinle iletisim kurmak zor sizin herseyi ters anlayan bir yapiniz var. Daha öncede basima geldi iltifat ediyorum tersliyorsunuz degisik bir yapiniz var. Bu tavir gercek hayattada devam ediyorsa çevrenize ve size yazik kalp ameliyati oldunuz degmez bu gerginlik. Sinirli sinirli okumayin yazdigim yaziyi daha yumusak okuyun 😀
Ben ne size ne gurbetcilere düşman değilim sadece durum tespiti yaptim.
Allah işinizi gücünüzü rast getirsin.
Sizi yanlis anlamis olabilirm, ben sizi diger kisiler gibi anlamaya da bilirim ama kesinlikle bu benim yapimdan dolayi degil türkceyi iyi anlamadigim dolayi kaynaklaniyor. Eger siz bana dogru ve bende size ona karsilik kirici bir sey yazdiysam veya yanlis anladiysam sizden cok özür dilerim. Maksatim kalbinizi kirmak degildi.
Tekrar söylüyorum, yanlisim varsa cok ama cok özürdilerim. Bana siz nedemek istediniz iltifat olarak söylerseniz ve benim size iltifati nerde yanlis anladigimi da söylerseniz cok memnun olurum. Ben hatalarimi düzeltmek icin elimden gelni yaparim.

Farklı bir tepki mi almayı bekledin abi? Çok iyimser gördüm seni. :ssrtcbya:
Neden ben baska türlü tepki veremezmiyim de farkli bir tepkimi beliyordun bu sefersizden der gibi yaziyorsun. Serefsiz dedigini söylemiyorum sadece yazilis sekli bu durumda böyle de anlasila bilir diyorum.

Tamam ben bayanin 3 taksit yap dedigini duydum ama yinede yalanci ve yalan konusan ben olayim. Duydugum seyi yok sayalim.

Yorumun diger bölümüne gelecek olursak ben hic öyle düsünmemistim ama siz böyle yazinca düsündümde burada size kesinlikle katiliyor ve hak veriyorum. Piskoloji isin icini girince cok seyler degise bilir ve disaridan da yanlis anlasila bilir.
Birdaha cafeteria konusunu ben yorumlamam. Ama lokantada taksit olayini kesin gördüm.

Sizi yanlis anlamis olabilirm, ben sizi diger kisiler gibi anlamaya da bilirim ama kesinlikle bu benim yapimdan dolayi degil türkceyi iyi anlamadigim dolayi kaynaklaniyor. Eger siz bana dogru ve bende size ona karsilik kirici bir sey yazdiysam veya yanlis anladiysam sizden cok özür dilerim. Maksatim kalbinizi kirmak degildi.
Tekrar söylüyorum, yanlisim varsa cok ama cok özürdilerim. Bana siz nedemek istediniz iltifat olarak söylerseniz ve benim size iltifati nerde yanlis anladigimi da söylerseniz cok memnun olurum. Ben hatalarimi düzeltmek icin elimden gelni yaparim.

Neden ben baska türlü tepki veremezmiyim de farkli bir tepkimi beliyordun bu sefersizden der gibi yaziyorsun. Serefsiz dedigini söylemiyorum sadece yazilis sekli bu durumda böyle de anlasila bilir diyorum.
Hocam siz gerilmeyin rahat olun. Olan bize oluyor. Şu anda Turkiyede Servet transferi yapiliyor. Orta gelir elindeki para ve devlet kaynakları KKM, ihale, kayırma v.s yöntemlerle el değistiriyor. Gerek Turkiyede gerek Almanyada ki görgüsuzlerin konuyla uzaktan yakindan alakasi yok onlar mahalle yanarken saçini tarayan o.lar. Gemi batiyor( iktidar gemisi)
(Turkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır) telaşe yangindan mal kaçırma telasesi. Ben 53 yasindayim memur çocuğu oldugum icin her dönemde sıkıntı çekme, kanaat etme, idare etme,sabir etme uzmaniyim. Evelallah buda geçecek.
Mutlaka hesap verilecek.

Son düzenleme:
Bu elemanlar, son model marka araçlarıyla utanmadan, hususi araçlarıyla 1000 lerce km yoldan gelip, Türkiye yi geldikleri ülkelere karşı öve öve bitiremezler... Şu dünyanın başına ne bela geldiyse din ve milliyetçilikten gelmiştir ve artık dinden de vatan millet hikayelerinden de acaip soğudum.. Türkiye tarihi dahil, dünya tarihi de keza bu iki sebepten bo.a batmış durumda... Bu gurbetçi yandaş yalakalar acaba Cennet vatan dedikleri Türkiye'de o araçlarını almak için ne kadar çalışmaları gerekir? Ya da alabilirler mi? Bir de wv e biniyor ama touran almış(güya TURAN cıyım demeye getirmiş) 🤣 Rizeli çobanlarından farkı yok.. Almanya kıskanıyor der ama Maybach a biner...Almanya başbakanı bile son kasa bir maybacha bindiği görülmemiştir.. belki de bu arabaları üreten biziz, biz bile binmedik diye kıskanıyorlardır... Adamlar bu konuda bile kibar.. Hanzo olamıyorlar.. Bakın bizim Rizeli yiğide ? Hey yavrum hey, bir yüzükle geldi, şimdi yüzüklerin efendisi . ..

@Spartiat Barış Ağabey ve canımız ciğerimiz @Can Çelik,
Türkçe'yi bir bana öğretmediniz bir de bu aslan parçasına.Adama din öğretilmiş,siyaset öğretilmiş;Türkçe kısmında yeller esiyor.

Ben kimseye Türkçe öğretmeye çalışmıyorum ki. "Dahi anlamına gelen de yüzünden kız arkadaşımdan ayrıldım" iddiasında olanlar yanlış yazınca sataşasım geliyor.

Not: Noktalama işaretlerinden sonra boşluk verilir :koptum:

Türkçe'yi bir bana öğretmediniz bir de bu aslan parçasına.Adama din öğretilmiş,siyaset öğretilmiş;Türkçe kısmında yeller esiyor.
Ben burada yanlış bir göremedim? Var mı? "Dini" derken büyük harfle başlamış, o var sadece. "Din'i küçük yazarsam dine saygısızlık etmiş olurum" dedi heralde.

screenshot_20240812-082947_instagram-jpg.320357

• Beğen
Tepkiler: Scyleia
Ben burada yanlış bir göremedim? Var mı? "Dini" derken büyük harfle başlamış, o var sadece. "Din'i küçük yazarsam dine saygısızlık etmiş olurum" dedi heralde.

screenshot_20240812-082947_instagram-jpg.320357

Mekkeli, Rizeli olması lazım.

Hem pişti oldu, hem kendimle çeliştim ama bahanesi var, soruya cevap.

Ben kimseye Türkçe öğretmeye çalışmıyorum ki...

Türkiye yi geldikleri ülkelere karşı öve öve bitiremezler...
Belki daha önce anlatmışımdır. Hollanda'dan Türkiye'ye tatile gelen bir kadınla tanışmıştım. Bu teyzemiz seneler önce Hollanda'ya göçüyor. Bir fabrikada işe başlıyor. 6-7 ay çalıştıktan sonra iş başındayken epilepsi nöbeti geçiriyor. Hastaneye kaldırıyorlar bunu ve çalışamaz raporu veriyorlar. Hollanda devleti de, ülkede sadece 6 ay çalışmış olan bu kadını malulen emekli ediyor ve emekli maaşı bağlıyor.

Kadın en az 30 sene, her ay Hollanda devletinden emekli maaşı alıyor. O paralarla Türkiye'de yatırım yapıyor, konut ve dükkan alıyor. Bu yatırımdan da hatırı sayılır bir pasif gelir elde ediyor.

Kadın hemen her cümlesinde Hollanda'yı, orada yaşayanların kültürünü, yaşam şeklini kötülüyordu. Ancak o ahlaksız, yozlaşmış insanların memleketinde, o Allahı-kitabı inkar eden münafıkların arasında, o yerden yere vurduğu sistemin yönetiminde yaşamakta da bir beis görmüyordu. Şikayet ettiği sistem, nefret ettiği, düşmanlık beslediği insanların ödediği vergiler bu kadına 30 yıl boyunca her ay yattığı yerden tıkır tıkır emekli maaşını ödedi, ona evler, dükkanlar aldırdı ama kadına bakarsan Türkiye cennet vatan...

Bu kadın Türkiye'de yaşıyor olsaydı, hasta ve vasıfsız haliyle 50 küsür yaşında evlere temizliğe gitmek zorunda kalacak ve geçimini güç bela sağlayacaktı.

Milyon vatandaş başına düşen akademik yayın sayısında Monako, Makau, Granada, Malta, Yunanistan, Tayvan, Brunei, San Marino, Faroe Adaları, Sırbistan, Malezya, Karadağ, Bulgaristan, Şili, Romanya, Tunus gibileri ve nicelerinin gerisindeyiz. Her sektör ve pozisyonda olduğu gibi akademisyenlerde de maaşlar eridi elbette, elde bişey kalmadı. Ancak bu söyleyeceğim şey yüzünden linçlenecek de olsam gerçeği değiştirmiyor; devlet memurluğu bizim ülkemizde AKP iktidarından çok önce arpalığa dönüştürülmüştü zaten. Bu grafik de bunun sonuçları maalesef. "İşini iyi yapanları tenzi ederim" demek isterdim ama hiç içimden gelmiyor.

Bu yazi bana ait degil SS

Abi sana ait değil ,biliyorum.
Sana ait olsa sana ''aslan parçası'' diye hitap eder miyim?Oradan anlaman lazım.Sana direkt ''kral'' derdim.

• Hahaha
Tepkiler: Atasoy
Belki daha önce anlatmışımdır. Hollanda'dan Türkiye'ye tatile gelen bir kadınla tanışmıştım. Bu teyzemiz seneler önce Hollanda'ya göçüyor. Bir fabrikada işe başlıyor. 6-7 ay çalıştıktan sonra iş başındayken epilepsi nöbeti geçiriyor. Hastaneye kaldırıyorlar bunu ve çalışamaz raporu veriyorlar. Hollanda devleti de, ülkede sadece 6 ay çalışmış olan bu kadını malulen emekli ediyor ve emekli maaşı bağlıyor.

Kadın en az 30 sene, her ay Hollanda devletinden emekli maaşı alıyor. O paralarla Türkiye'de yatırım yapıyor, konut ve dükkan alıyor. Bu yatırımdan da hatırı sayılır bir pasif gelir elde ediyor.

Kadın hemen her cümlesinde Hollanda'yı, orada yaşayanların kültürünü, yaşam şeklini kötülüyordu. Ancak o ahlaksız, yozlaşmış insanların memleketinde, o Allahı-kitabı inkar eden münafıkların arasında, o yerden yere vurduğu sistemin yönetiminde yaşamakta da bir beis görmüyordu. Şikayet ettiği sistem, nefret ettiği, düşmanlık beslediği insanların ödediği vergiler bu kadına 30 yıl boyunca her ay yattığı yerden tıkır tıkır emekli maaşını ödedi, ona evler, dükkanlar aldırdı ama kadına bakarsan Türkiye cennet vatan...

Bu kadın Türkiye'de yaşıyor olsaydı, hasta ve vasıfsız haliyle 50 küsür yaşında evlere temizliğe gitmek zorunda kalacak ve geçimini güç bela sağlayacaktı.

Abi doğrudur, bu akp hükümeti paraları aleni şekilde cukkalama girişimini arttırdığı sıralarda, ifşalıklarını gizlemek yerine, millet keriz, nasıl olsa bize oy atıyorlar, sorun yok deyip, diyanetten de fetva ve icaset çektirip devam ettiler.. Hatırlarsın, hırsızlıkla yolsuzluk aynı şeyler değildir, hırdızlığa yolsuzluk demek, dinen iftiradır ve savaştan kaçmış gibi günahı vardır , yoksa imam hatip için kullanılacak bunlar falan..Bilirsin , neyse, gel zaman git zaman, dünyanın en büyük en sığdırılamaz paraların sığdırıldığı bankalar, bildiğini düşünüyorum, İsviçre ve Hollanda bankalarıdır, bunlar kamusal bütçeleri, kişisel hesaplarına aktarırlarken, Hollanda hükümeti , bu gözü doymaz mahlukatlara, "Türkiye Cumhuriyeti yöneticilerinin, bankalarımızda, gayri meşru kazanç ihtimali ile hesap açtığı/biriktirdiği ve bunların açık edilmesi / hesabının verilmesi.... " Noktasında ultimatom çekmişti.. Yani ortalama bir bakanın, ortalama bir bakan maaşıyla, 5 yıl görev yaparken yemeden içmeden kenara koyması durumunda bile 3.5 milyon bütçe yapamazken, nasıl oluyor da 60 , 70 , 80, 90, 100 milyon değerinde hesap sahibi olabiliyorlar diye soru sordu Allah ın islamla, müslümanlıkla şereflendirilmemiş gavuru(?). Bizim hödük sistemin, eşrefi mahlukatları da, Hollanda'ya karşı, " vay efendim, Hollanda bizim iç işlerimize karışıyormuş , vay efendim orası erkek erkeğe , kız kıza evlilik ülkesiymiş, vay efendim PKK-terör örgütüne yardım ve finans destekçisiymiş, " gibi gibi, haberler eşliğinde, "ezdirmeyiz Reis, seninleyiz reyiz, arkandayız,istersen önündeyiz" gibi reklamlar ve afişlerle belediye caddelerini süslediler... Müslüman olmayan adamlar, müslümanlara ders veriyor ... Ama Hollanda nın 50 yıl önce kullandığı treni allayıp pullayıp Bursa ya , Ankara'ya yerli ve milli tren diye yutturuyorlar bir taraftan... Allah bunlar gibi müslümanı ne yapsın..

Geri