Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Erdoğanlar Bisiklet

Tutturduklarına politikası var biraz.
Aynen öyle.

Web sitelerinde ana sayfaya biraz göz aşinalığı olan varsa rakamların nasıl oynadığını fark edecekler =)
bknz Cube Attain GTC. Dövizin efektifinden çok oynuyor mübarek :) diğerlerinden bahsetmiyorum bile.

Son düzenleme:
  • Hahaha
Tepkiler: Ahmet TOPAL
Scudo
@x2772 kur yükseldikten sonra 7500-8000 TL ye sattıkları bisikletleri 9000-9500 TL bandına çektiler üzüldüğüm şey aynı bisikletin 2. elini de buraya bakarak 7500'e satmaya çalışıyorlar. @selim82 :)
Malesef 2. el fiyatlarınıda buna bakarak şekillendiriyoruz(!)
Adamın satıp yeni alacağı bisiklette hal böyle olunca ister istemez iştah kabarıyor. Bunu yazdım ama ben sattığım 2017 Cube GTC 2000km de olan bisikleti ilk gelen arkadaşa 5 liraya verdim. :)

@x2772 Zaten satmak istemeyen o fiyatı yazıp aylarca bekliyor. Satmak isteyende benim gibi uygun fiyat yazıp satıyor. (link) sıfırı bu fiyat olan makina (r500 jantlı- Tiagra 4700 setli) 2017 model galiba bu. Benim bisikletim Cole Rollen Jantlı-105 5800 setli. Yanında iki matara ve iki matara kafesi. Karbon gidonla. 5150 TL ye verdim. 6500 yazdım aylarca süründü. ? ?

• Beğen
Tepkiler: evrimvolkan
Bir bisikletin "yarılanma ömrü" iki yıldır. Yani iki yaşındaki kullanılmış bir bisikletin fiyatı, aynı bisikletin sıfırının fiyatının yarısı kadardır. Literatüre "Hamlet Teorisi" olarak geçebilir.:D

Bir bisikletin "yarılanma ömrü" iki yıldır. Yani iki yaşındaki kullanılmış bir bisikletin fiyatı, aynı bisikletin sıfırının fiyatının yarısı kadardır. Literatüre "Hamlet Teorisi" olarak geçebilir.:D
Bu dediğiniz parası her sene bizimki gibi değer kaybetmeyen ülkeler için geçerli. Ben iki sene önce aldığım bisikleti bugün aldığım fiyatın yarısına satmaya kalksam (TL üzerinden) daha ilanı koyduğum dakkasında 100 kişi sıraya girer almak için. Tam tersine değerini bulması için TL üzerinden satın aldığım fiyatın üzerinde bir fiyat yazmam gerekiyor. Acı ama gerçek.

• Beğen
genel ticaret kuralları içerisinde yazıyorum.örnek ile açıklayacağım :)
elimizde XXX marka 10 gün kullanılmış hiçbir sıkıntısı olmayan bir ürün var diyelim :
bu ürünün liste fiyatı 10.000 tl olsun rakam büyük oldu ancak kolay anlaşılması için yazdım.
Alıcı olarak değerlendiriyorum...
Bu ürünü %65 değerle alırsa değerinde almış olur,(6.500 TL)
%50 fiyatına alırsa bunu uygun almış olur,(5.000 TL)
%35 fiyatına alırsa kelepir fiyattan almış olur.(3.500 TL)
diğer durumlarda ise ürünlerin temizlik , kullanım durumu ve ulaşım durumu vs ile %10 + veya - oynanabilir.

• Beğen
Tepkiler: bearsoldier
Bu fiyat artırıp azaltma oyununu oynayanlar için aslında tüketici yasasının çok güzel bir maddesi var.
Erdoğanlar bisiklet sevdiğim bir firmadır ve önerim onların özeline değildir. Ama onlar da çok oynuyor bu indirim bindirimler ile.

Bir firma bir fiyat etikenin üzerini çizip yeni bir rakam yazarak ürününü satışa çıkardıysa, firmadan etiketteki eski fiyattan daha önce satış yaptığına dair delil isteme hakkına sahipmiş tüketici.
Yani diyelim bisiklet için 12500 / 10000 yazdın, 12500 liralık bir satışın faturasını göstermek zorundasın isteyen müşteriye. 12500'den 10000'e inince yüzde 20 indirim ediyor galiba.
Müşteri sizden 10000 liraya ürünü alıp Tüketici Hakem Heyeti'ne gidip, satıcı beyan ettiği %20 indirimi ispatlayamamıştır diye başvuruda bulunuyor. Tabi bir dolu fotoğraf ve mümkünse belge almak lazım.
Satıcı bahsi geçen indirim karşılığı tutarı, bu durumda 2000 Lirayı size iade etmek zorunda kalıyor tüketici kanununa göre. İndirim yapıyorum diyorsa gerçekten yapmak zorunda kalıyor.

Bu fiyat artırıp azaltma oyununu oynayanlar için aslında tüketici yasasının çok güzel bir maddesi var.
Erdoğanlar bisiklet sevdiğim bir firmadır ve önerim onların özeline değildir. Ama onlar da çok oynuyor bu indirim bindirimler ile.

Bir firma bir fiyat etikenin üzerini çizip yeni bir rakam yazarak ürününü satışa çıkardıysa, firmadan etiketteki eski fiyattan daha önce satış yaptığına dair delil isteme hakkına sahipmiş tüketici.
Yani diyelim bisiklet için 12500 / 10000 yazdın, 12500 liralık bir satışın faturasını göstermek zorundasın isteyen müşteriye. 12500'den 10000'e inince yüzde 20 indirim ediyor galiba.
Müşteri sizden 10000 liraya ürünü alıp Tüketici Hakem Heyeti'ne gidip, satıcı beyan ettiği %20 indirimi ispatlayamamıştır diye başvuruda bulunuyor. Tabi bir dolu fotoğraf ve mümkünse belge almak lazım.
Satıcı bahsi geçen indirim karşılığı tutarı, bu durumda 2000 Lirayı size iade etmek zorunda kalıyor tüketici kanununa göre. İndirim yapıyorum diyorsa gerçekten yapmak zorunda kalıyor.
Merak edip baktım. 6502'de şöyle bir madde var:

İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı, indirimden önceki fiyatı, tarife ve fiyat listeleri ile etiketlerinde gösterilir. İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı satıcı veya sağlayıcıya aittir.

Sizin dediğinize yakın ama ucu açık bir madde bu. Sizin dediğinizin tam olarak yazılı olduğu kanun/yönetmelik hangisidir?

Sahibinden.com'da bisiklet yedek parça bölümüne neredeyse her gün bakarım. Uygun fiyata satan nadirdir. Hemen hemen herkes o anki sıfır fiyatını baz alarak yüzde 20-25-30 alta koyuyor fiyatı. Benim şahsen baz aldığım fiyat ise aynı malı yurt dışından sipariş verdiğimde bana maliyetidir. Wiggle'da ya da Aliexpress'teki fiyatlar buradaki ikinci ellerden çoğu zaman daha uygun oluyor. Sonuçta bisiklet ve parçaları mekanik aletler ve kullanım ömürleri var. Şu an yayında mı bilmiyorum forumda bir ilan vardı. İki yıllık Whistle Nakoda bisikleti, çok az kullandığını belirterek sıfırının 200 Lira altına koymuştu biri. Garantisi bitmiş bir bisiklet, isterse gıcır gıcır olsun sıfırının yüzde 90'ı etmez.

Konuya dönecek olursak, "ekonomik kriz" nedeniyle bisiklet parça ve aksesuarlarının ithalatının düştüğü bir gerçek. Devam edenler de risk alıyor. Risk olduğu zaman fiyatlar artar. Bakın Shimano parçalar ülkemizde iki kat pahalıya satılıyor mesela. Erdoğanlar ya da başka firmaların yaptığı ya da yapmadığı çakallıktan bağımsız olarak söylüyorum bunu. Bu arada örnek fiyat koyayım aradaki farkı görün;

(link)

(link)

eski fiyattan satış gösterme durumunu tüketiciye yapmıyorlar bildiğim kadarıyla. ancak bir şikayet olduğunda denetime giden ticaret bakanlığı denetmenine gösteriyorlar. ya da belirttiğiniz gibi hakem heyetine başvuru yapılırsa bilir kişi talep ediyor.

4077 den 6502 ye geçişte çıktı bu kanun. 5-6 sene olmuştur. iyi de oldu. ama hala bi haber firmalar var. ya da işlerine gelmiyor, riske değer buluyor. bu kanun yüzünden canı yanan bir çok firma biliyorum. hepsi de çok büyük perakendeci. ama iyi oluyor. insanları kandırmak bu sonuçta. eskisi gibi hergün inidirim, sürekli indirim gibi zırvalar çoğunlukla kalktı çok şükür. artık kampanyaların bile maksimum süresi var. istedikleri kadar uzatamıyorlar.

eskisi gibi hergün inidirim, sürekli indirim gibi zırvalar çoğunlukla kalktı çok şükür. artık kampanyaların bile maksimum süresi var. istedikleri kadar uzatamıyorlar.

Evet çok şükür. Öyle çok şükür ki ben artık vitrinlerinde 365 gün kocaman "indirim" ibaresi olmayan dükkan görmüyorum. Bu tabelayı koymayanı dövüyorlar sanırım. Hatta bu palavradan indirim furyası migrosta bile tam gaz devam ediyor. Sürekli alışveriş yaptığım yer. Her ay neredeyse sattıkları her ürüne zam geliyor. O zammı da nasıl yapıyorlar anlatayım. Diyelim ki bir ürün grubuna zam yapılacak, hemen yeni fiyat etiketleri basılıyor ama "sarı renkli" indirim etiketi olarak basılıyor. Etiketin üstüne ürünün zamlı yeni fiyatı, hemen altına da daha dünki normal satış fiyatı yazılıyor. Bu şeklide bu ürün bir kaç günlüğüne "eski fiyatına" sanki indirimli imiş gibi satılıyor. Daha sonra da etiketler tekrar beyaz olanlara değişip zamlı fiyattan satışa devam ediliyor. Özellikle süt ürünlerinde oluyor bu mesela.

Merak edip baktım. 6502'de şöyle bir madde var:

Sizin dediğinize yakın ama ucu açık bir madde bu. Sizin dediğinizin tam olarak yazılı olduğu kanun/yönetmelik hangisidir?

Bu hafta gazetelerin birinde haber röportaj vardı. 11.11 kampanyaları nedeniyle yapılan haberde, tüketici derneklerinden birisinin başkanı mıydı, yardımcısı mıydı hatırlamıyorum, o anlatıyordu.
Kanunu anlatıp kendi başından geçen bir olayı da örnek vermiş:
"Telefonuma gelen indirim SMS'ini görüp alışveriş yaptığım konfeksiyon firmasına gittim. Beğendiğim ceketin fiyatı x'ten y'ye inmişti.
(Fiyatları hatırlamıyorum.) Eski fiyatına dair belge istedim, ibraz edemediler. Ben de ceketi alıp hakem heyetine başvurdum, iddia ettikleri indirim oranında bedeli iade aldım."

Bu hafta gazetelerin birinde haber röportaj vardı. 11.11 kampanyaları nedeniyle yapılan haberde, tüketici derneklerinden birisinin başkanı mıydı, yardımcısı mıydı hatırlamıyorum, o anlatıyordu.
Kanunu anlatıp kendi başından geçen bir olayı da örnek vermiş:
"Telefonuma gelen indirim SMS'ini görüp alışveriş yaptığım konfeksiyon firmasına gittim. Beğendiğim ceketin fiyatı x'ten y'ye inmişti.
(Fiyatları hatırlamıyorum.) Eski fiyatına dair belge istedim, ibraz edemediler. Ben de ceketi alıp hakem heyetine başvurdum, iddia ettikleri indirim oranında bedeli iade aldım."

Valla iyiymiş. Ama herhangi bir indirimli ürünü satın alırken "bunun indirimli olduğunu bana kanıtlayın" dediğim mağazanın beni kovalaması daha olası geliyor :) Nedense bu gazete haberlerine ben inanmıyorum. Gerçi ben artık medyaya komple inanmıyorum, o da başka mesele.

• Hahaha
genel ticaret kuralları içerisinde yazıyorum.örnek ile açıklayacağım :)
elimizde XXX marka 10 gün kullanılmış hiçbir sıkıntısı olmayan bir ürün var diyelim :
bu ürünün liste fiyatı 10.000 tl olsun rakam büyük oldu ancak kolay anlaşılması için yazdım.
Alıcı olarak değerlendiriyorum...
Bu ürünü %65 değerle alırsa değerinde almış olur,(6.500 TL)
%50 fiyatına alırsa bunu uygun almış olur,(5.000 TL)
%35 fiyatına alırsa kelepir fiyattan almış olur.(3.500 TL)
diğer durumlarda ise ürünlerin temizlik , kullanım durumu ve ulaşım durumu vs ile %10 + veya - oynanabilir.

10 günlük sıfır kondüsyondaki etiket değeri 10 bin lira olan bir ürüne 3500 lira teklif ettiğiniz oldu mu hiç ?

10 günlük sıfır kondüsyondaki etiket değeri 10 bin lira olan bir ürüne 3500 lira teklif ettiğiniz oldu mu hiç ?

daha belirgin örnek verelim;

sıfırı 100 bin lira olan, 1 ay kullanılmış otomobile 35 bin lira teklif etsin bakalım.

Tabi bugünkü fiyatının yarısı kadardır, o günkü fiyatın yarısını teklif edince aslında dörtte biri oluyor.
Eğer çok az kullanılmışsa yarısının %10-20 üzeri olabilir, ama çok yıprandıysa da %20 altı olabilir.
Ayrıca fiyatın düzeyi de önemli. 10 bin liralık bisiklette alıcı bulmak zor olacağından, alıcı acısından da risk büyüdüğünden iskonto kaçınılmaz. Ama sıfırı 1000 lira olan yeni temiz bir bisikleti de herhalde üzerindeki lastiklerin fiyatına almayı da beklememek lazım, onda iskonto daha az olmalı.

Ben yukarıdaki çerçevede kendim alsam kaça alırdım diye fiyatlıyorum, bazen hızlıca satılıyor bazen uzun süre duruyor, ama en azından içim rahat.

Wiggle'dan bir arkadaşımla sözleşerek aldığım schwalbe durano plus folding lastikler elimde patladı.
Bana maliyeti 425 lira oldu. Kutusunda öylece duruyor ofisteki çekmecede.
Ben başka yerlerde 500 lira ilana koydum. İletişim kuranlara nereden aldığımı, kaça aldığımı söylüyorum.

Buradan iki forumdaş ile olan iletişimde 425 liraya kadar indim. Onlara da nereden aldığımı söyledim. Hiç açmadım bile. Zaten kendime de bir çift almıştım.
Wiggle ve yurtdışı sitelerinyle birlikte Türkiye'deki satış yerlerine bakabilirsiniz.
Şimdi ben bu lastiği kaça satacağım?

• Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
@BayCicik
Piyasası neyse ona satabilirsiniz, mağazalara göre iskontolu olmazsa daha zor satılır.
Sizinki ikinci el bisiklet değil, sıfır yedek parça, ama satış ağınız yok ve garanti gibi ek teminat veremezsiniz. Bunun da bir maliyeti oluyor tabi.

Geri