Scudo Sports

Fazla kiloluyum bisiklete binebilir miyim?

@bartsimpson yol bisikleti alan birisinin,uzun yollarda uzun kmler yapmasına gerek yok..İnsanlarda biraz böyle bir korku var galiba..
Yol bisikletinin gravel,cyclocross,endurance gibi farklı çeşitleri var..Eğer özel bir dağ bisikleti almak istemiyorsanız,bir yol bisikleti ile dağlarda da bisiklet sürebilirsiniz mesela..
İlk kullanıcı veya acemi kullanıcı,sıradan bir dağ veya şehir bisikleti ile bu sporu yapmaya çalışırsa,bir süre sonra kafasında soru işaretleri oluşacaktır..Çünkü bu bisikletleri sürmesi zor..Kondisyonu da iyi olmayan birisi,bir müddet sonra bu bisiklet işinden soğuyabilir..Bu bakımdan direk yol bisikleti ile bu spora başlaması çok daha doğru olacaktır diye düşünüyorum..Bu bahsettiğim (gravel,cyclocross,endurance) bisikletlerden biriyle bu spora başlanabilir..Sonrasında istenirse,farklı bir yol bisikleti alınabilir..

Mesela vatandaş 100 kg diyelim..Bisiklet sürüp kilo vermek,zinde olmak istiyor..1500 liralık bir dağ bisikleti,bu vatandaşı bu spordan soğutabilir ama 1500 liralık bir yol bisikleti,bu spora devam etmesini sağlıyabilir..Sonuçta bu kişi,bu haliyle dağlarda uçacak değil..Aldığı dağ bisikletini de şehirde,asfaltta kullanacak..Bu bakımdan özel durumlar hariç,herkese yol ile bu spora başlamasını tavsiye ederim..
 
Scudo
@ahlaksız

Dedikleriniz yanlış değil ama tek doğru da değil. Başka bakış açılarını da yansıtmak adına ekleyeyim;
  • kilolu biri için başlangıçta yol bisikletinde öne eğilerek sürmek nefes almayı zorlaştırması nedeniyle zorluk ve isteksizlik yaratabilir.
  • Aynı şekilde ellere ve ince seleye binen yük de problem olabilir. Kilolu birisi özellikle yeni başladığında pedli tayt giymeye çekinebilir, ince selede sele kılıfı da rahat olmuyor. Bunlar isteksizlik yaratabilir. Sürüş süresi azaldıkça kilo verme daha zor.
  • Sağolsun gördüğüm kadarıyla pek çok bisiklet 52-39 gibi agresif aynakollarla satılıyor. Başlangıç için çok beğendiğimiz triban bile tutmuş 12-25 ruble koymuş arkaya. Bunlar yeni başlayan ve bilinçli tercihler yapması daha zor olan, özellikle de kilolu birini soğutabilecek şeyler.
  • Dropbar ve sti kollar, öne yatık kullanım trafikte alışık olmayan biri için korkutucu ve kontrolü zor olabiliyor. Gayet sporcu bir arkadaşım yol bisikletiyle başladı, ürküyorum diyordu. Kaç yıl oldu, üç kere falan binmiştir herhalde. Pişman oldu bisikleti aldığına. Diğer bisiklet türleri hem bisikletlinin bisikletini kontrolü, hem de trafikte görünürlüğü açısından daha avantajlı. Düz gidon ve dik sürmek yeni başlayan biri için trafikte daha güvenli.
  • Ben ucuz yollu bir mtb ile başladım, katlanır ve şehir bisikleti de kullandım, en son yola geçtim. Çok süper bir bisikletim yok, şimdilik çok memnunum, ama yavaş yavaş geldim bu noktaya. Başta mtbde düşük hızlarda ve trafiksiz ortamda vitesleri öğrendim. Bisikleti tanıdım. Kaskı, kıyafetleri öğrendim. Bacaklarım kuvvetlendi, biraz kilo verdim. Sonra mtbme düz lastik takıp asfalta çıktım, ulaşımda alışverişte kullanmaya başladım, trafiğe alıştım, katlanırla sahilde gezi yapmayı keyif almayı öğrendim. artık bana hız ve tempo lazım dediğim noktada da yol bisikleti aldım. Ondan sonra kilo vermek daha da kolaylaştı. İhtiyacım adrenalin deseydim de dağ bisikletiyle devam ederdim.
  • Kimisi de doğrudan yol ile başlıyor. Belki öylesi daha kolay, hızlı ve ucuz olabilir en sonunda yol bisikleti kullanacak biri için. Ama varılacak yer kadar yolculuk da önemli. Sorgulamak ve keşfetmek, öğrenmek zevkli ve sporla bağı artıran şeyler. Sürdürülebilirlik ve keyif almak ön planda olmalı diye düşünüyorum.
 
@bartsimpson alın borusu uzun olan endurance bir kadro alınırsa,eğilmeden de bisiklet sürülebilir..Bende triban 500 var,istediğim zaman eğiliyorum,istediğim zaman dimdik sürüyorum bisikleti..
Sele ve tayt konusu da çözülebilir..İstenirse,kocaman bir sele alınabilir..Tayt üzerine şort giyilebilir..
Ruble konusu da öyle..Bende 12-25 ruble vardı,12-32 ile değiştirdim..

Yol bisikleti kimi insana uygun olmayabilir,bunu da anlayabilirim..

Performans yapılacaksa,kilo verilecekse,zinde olunacaksa,yol şart..Tamamen kişisel deneyimim böyle..
 
Kilo konusunda hata yapılan ana nokta beslenme konusu. Bu konuda size oldukça faydalı bir yazı öneriyorum. Ya da herkes okumalı desem daha iyi olur.

Yazının ismi; (link)
 
  • Beğen
Tepkiler: C.Koc
@Adem Tırpancı

Katılıyorum, beslenme kilo vermede spor kadar hatta belki de spordan daha etkili. Sporun faydası belki de kalori açısından değil de iştah kontrolü açısından da olabilir. Ben spor yaptığımda daha az acıkıyorum.

Bir de linklediğiniz yazıda yürürken 20-60 saniye koşup nabzı yükseltmenin ve sonra tekrar yürümenin, sadece yürümekten daha fazla yağ yaktığından bahsetmiş. bunu ben de denemiştim, epey işe yaramıştı. Şimdi sürüşlerde araya yokuşlar koymaya, yokuş yoksa arada bir ayağa kalkıp tempoyu yükseltmeye çalışıyorum.
 
@bartsimpson Doğrudur, interval antrenman yönteminden bahsetmiş. Aşağıdaki videoda da kısaca açıklıyor. İnterval ile ilgili kaynak oldukça fazla.

 
Eğer kısa mesafe sürülecekse (5-10km) ve yokuş yoksa bisikletin türünün çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Hatta akıcı olmayan kalın, dişli, ağır bisikletler bile tercih edilebilir, daha çok kalori yakmak için.

Kişi uzun süre yağ yakım aralığında kullanılacaksa, zamanla gezi yapacak bunu bir hobi haline getirecekse kişiyi küstürmeyecek bisiklet almasını tavsiye ederim;

Kişinin bel bölgesinde fazla ağırlık olacağı için agresif yol bisikleti özellikle kişiyi çok öne yatıracak (uygun kadro boyu önemli) bel ağrısına yol açabilir. Tam tersi dimdik oturduğunuz şehir bisikletleri de başta rahat gelebilir fakat uzun sürüşlerde sürekli bel omurlarına baskı uygulayacığından fıtık riskinden dolayı önermem.

Lastik taşllı, çamurlu yolda kullanılmayacaksa dişsiz olmalı.

Eğer yokuş bayır çıkılacaksa (ki insan kilolu olunca çok dik olmayan yollar bile etkiler)
Büyük aynakol yapraklarından kaçınılınmalı. Yeri geldiğinde 42 aynakol ve 12 ruble ile yolda gayet hızlı gidilebiliyor.

Bozuk yollarda kullanılacaksa maşa öneririm ama kilitli olmalı yoksa bayırda zorlar.

Ben kırılan kadro duymadım, ama çatlayan alın borusu duydum. Kilonuz çoksa bu konuda sabıkasız firmaların çok düşük segment olmayan bisikletlerine bakın.

Yokuşlu yerde kullanacaksanız maddi durumunuza da bağlı olarak hidrolik disk fren tercih edim derim. Parmakları zorlanıyor insanın.

Benim nacizane tavsiyelerim böyle umarım faydası olur.
 
Kim ne derse desin kilo vermek istiyorsanız yol bisikletine bineceksiniz. Bir süre sonra sürekli ve performanslı bir şekilde pedal çevireceksiniz istemsiz olarak.
 
109 kiloyken tura cikmistim arka gobekte sorun yasamistim sadece onun disinda problem olmaz kendini basta zorlama yavas yavas sabirla
 
  • Beğen
Tepkiler: galen
@P1Mellon Kron veya rockrider dağ bisikleti al, dağ bisikeltinde tepeleri zorla bir kaç metre sonra in yürü tekrar bin. dinlene dinlene inerkende sal aşağı, bol bol terle ve su iç.
 
@Adem Tırpancı çok güzel bir yazı...

MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
  • Beğen
Tepkiler: Adem Tırpancı
Orjinal bilyeli gobek vardi sonrasinda kullanilmayacak hale geldi gittigidiyordan shunfeng rulmanli gobek taktim 2100 km gittim hicbir sorun cikarmadi yol bisikletime de ayni gobegi taktim cok farketti yolda
 
Kilo dert ise, 36 telli göbekle başlayın. Yol bisikletlerindeki ağırlık kaygısı sebebiyle göbekler az telli genelde.
 
Hocam hiç kafanız takılmasın. 125 kiloyum 193 cm boyundayım. Ağır bir adamım. Racing geometrili yol bisiklet kullanıyorum 23mm lastikler. Jantlar shimano wh-rs11, yani ön jantın telleri 15-16 tane civarı. Hiçbir problem yaşamadım. 2000 km yol yaptım. Kafanıza takmayın.
 
Bende 45 yaşındayım 135 kilodan 110 a düştüm 1 yılda ama orada takıldım 1 yıldır gram kilo veremiyordum haftada 300 km performanslı bisiklet sürmeme rağmen.şimdilerde bisiklet süremiyorum ama günlük 2 saat tempolu (13-14 km) yürüyüş yapmama rağmen gram eksilme yok yediğime içtiğimede çok dikkat ediyorum ama netice sıfır çok moralim bozuluyor acaba nerede hata yapıyorum. Kilolu olupta sorun edenler kesinlikle sorun yapmasın ilk başlarda zor oluyor ama sonra çok keyifli. Kondisyon kazandıktan sonra 200+ km turları 25 km ortalama hız ile yapmaya başlamıştım
 
@dost acı söylerPlato etkisi bunun adı. Bir süre öyle kalır. Vücur direnç gösterir. Bir süre böyle devam edilir. Sonra daha sıkı bir tempo ile spor ve diyet yapılır ve kilo verilmeye aynen devam edilir.
Bizzat yaşadığım durumdur.
 
@dost acı söyler70'e de düşersin. Sadece nasıl yaptığını kontrol edelim. Bir değişiklik gerekiyor. Dediğim gibi, aynı şekilde yaşadım. 42 yaşındayım.
 
  • Beğen
Tepkiler: dost acı söyler
@dost acı söyler vucut duruma alisip metabolizmayi yavaslatiyor hizlandirmak icin arastirma yapin ayrica da dahiliye+(sorun cikarsa) endokrin+diyetisyen kombosunu yapin belki farketmiyorsunuz ama cok fazla kalori aliyorsunuz kilo verme isinin %70i diyettir
 
  • Beğen
Tepkiler: dost acı söyler
Geri