@Ali Kılıç 35.5
Açıklamanız için teşekkürler.
Ben kendim de tekerin dönme hızını daha iyi kontrol edebildiğim için fixie bisiklette kendimi çok daha güvenli hissediyorum, ancak skid>hd fren konusunda ikna olmuş değilim.
Skid yaparken ağırlığın olmadığı tek tekerle bisikleti durdurmaya çalışıyorsunuz. Başarsanız bile ciddi bir koordinasyon, bisiklet hakimiyeti ve tecrübe gerektiriyor. Ben mesela o kadar bisiklet kullanmama karşın henüz sadece çok düz satıhlarda bunu yapabiliyorum. Ancak her an selede ayağa kalkabilecek kadar atik ve kuvvetli, tecrübeli ve genç kişilerin bu şekilde bir frene güvenebileceği kanaatindeyim. Ayrıca bu şekilde yapılan keskin frenlerin yeterince kuvvetli olmayan dizlere de kesinlikle zarar vereceğine inanıyorum.
Hd frenler ise çift oluyor ve önde ağırlığın bindiği tekeri de tutuyor. Çok az bir kuvvetle seleden kalkmadan sizi durdurabiliyor, kilitlemeyi önlemek için makul bir teknik seviyeye ulaşma süresi de çok daha kısa.
Bu durumda hangisi daha güvenli diye test etmek amacıyla düşünüyorum. Kendim değil de çocuğum ya da eşim, ya da babam veya annem bana gelip akıl istese, ben bisiklet alacağım, üzerinde fren olmayan bir fixie mi yoksa hd frenli bir bisiklet mi alayım dese ne derdim? Siz ne derdiniz?
Sonuç olarak bizim doğrumuz herkes için en doğrusu olmayabilir.
Kesinlikle katılıyorum size.
Zaten ben yeni başlayan biri için kesinlikle frensiz fixie tavsiye etmiyorum.
Fixieciliğe bisikletin nirvanası denmesinin sebebi de sizin yukarıda açıkladığınız noktalarda saklı zaten.
Uzun ve disiplinli bir çalışma ve kesinlikle yılmaz bir sebat gerektiriyor.
Benim hd frenden daha güvenli bir şekilde duruyor olmam herkesin de bunu böyle yapabileceği anlamına gelmiyor.
Bu konudaki eleştirilerinizde haklısınız.
Forumu neyin ne olduğunun farkında olmayan gençler ve çocuklar da takip ediyor.
Şimdi biri bizim bu yazdıklarımızı okuyup frensiz fixie kullanmaya kalksa ertesi gün ölüm haberi gelir.
Bu konuda çok haklısınız. ?
Benim yorumlarımı okuyan gençlere ve çocuklara söylüyorum: Ben fixie ile her türlü yol şartında ve koşulda güvenle durabiliyorum fakat bu sizin için şu aşamada mümkün olmayabilir.
Fixie topladıktan sonra en az 5 bin km fren tertibatını sökmeden süreceksiniz. Bütün frenleme tekniklerinde kendinizi geliştireceksiniz. Ondan sonra frenler sökülebilir.
Şimdi ben frensiz fixie ile 200+ tur yapabiliyorum diye siz de hemen yarın bunu yapabilecek değilsiniz.
Sabır ve zamanla olacak bunlar.
Sürüş tekniklerinin tamamına hâkim olduktan sonra belki de bizleri de geçip fixie alanında daha başarılı işler yapacaksınız.
Ancak şunu unutmayın ki en başarılı fixieci yaşayan fixiecidir.
Hayatta kalmak için ne gerekiyorsa onu yapacaksınız.
Zaten bir avuç fixieci var memlekette onları da frensizlik yüzünden kaybetmeyelim.
Fren sizi hayatta tutuyorsa fren kullanacaksınız.
Skid yaparken ağırlığın olmadığı tek tekerle bisikleti durdurmaya çalışıyorsunuz.
Ayrıca bu konuda yanlış bilinen bir doğruyu da düzeltmek istiyorum izninizle.
Skid i öğrenirken ağırlığı one doğru vererek makineyi kaydırma yöntemi kullanılabilir.
Fakat teknik ve bacaklar geliştikçe ağırlık merkezini öne taşımadan da skid yapılabiliyor. O zaman durma mesafesi azalıyor fakat bacak ve eklemlere yapılan basınç 5 katı miktarda artıyor.
Ben böyle yapıyorum. Ancak kimseye tavsiye etmiyorum. Ortopedist zengin eden bir yöntem bu.
Ayrıca yüksek hızlarda kesinlikle skid tavsiye etmiyorum. Defalarca denedim ve defalarca düştüm. Bunun teknikle de bir ilgisi yok anladığım kadarıyla. Zibilyon kere denedikten sonra bile milim ilerleme olmuyorsa olmuyor demektir. Yüksek hızda yüksek kadans yüzünden skid imkânsıza yakın bir hâle geliyor. Önce back pressure ile makine mümkün olduğunca yavaşlatılacak. Sonra skid yapılacak. Ki ben kesinlikle yokuş aşağı inerken 40 km/s üzerinde bir hıza çıkmayın diyorum. Zaten kendim de yapmıyorum. Fixiede pedalın kontrolünü yitiren her şeyini yitirir. Yokuş aşağı inerken devamlı bir biçimde back pressure yöntemi ile hız kontrol altında tutulacak. Ya da fixieye binilmeyecek. Böyle düşünüyorum.