Buradaki bir çok kişinin istediği aslında fixie değil singlespeed. Fixie kullanmak dışardan güzel gelse de zordur. Hele ki track/yol-yarış tarzı değil de şehir bisikletinden bozma fixie yapılmışsa. Sabit diş ile gitmek sorun değil, yavaşlamak ve durmak sorun. Bacakları çok zorluyor. Fixie'ye uygun bir geometriye sahip bir kadroda slick diye tabir edilen frenleme olayını yapmak çok kolay, kilitli pedallar ile arkayı hafif hoplatıp (hafifletmek de denebilir) krankı sabitliyorsunuz. Hoplatma hareketi sonrası (üzerinden yük kalkan) hareketsiz yere temas eden teker kaymaya başlıyor. Hoplatmadan slick atamazsınız. İşte o yüzden kilitli pedal ve ince lastik gerekir. Ağır, çeki borusu uzun kadroyu hoplatmak zordur. Ya bir track kadro bulun fixie için, ya da bulmazsanız yol kadrosu. Bu birazda neden kalın lastik olmuyonun cevabı. Bir çoğu zaten fixie'ye fren takıyor, o zaman ne gerek var sabit dişliye, görüntü single ile aynı oluyor. Eğer gerçekten tutkunu değilseniz yapmayın bunu kendinize. Çok pişman olan gördüm. Frenler olmasın istiyorsanız, kontra frende bir alternatif.
Fixieler hoşuma gitse de bana kullanışlı gelmiyor, onun için singlespeed tercih edenlerdenim. Şimdi bir tane topluyorum. Elime 26 jant bisan (80s) geçti (letgodan 500 tl'ye aldım ful bisiklet olarak)). Şehir bisikleti formunda luglı yapıda. 26 jant kadroya 28 jant takınca çeki mesafesi epey kısaldı. Borusu kısa diye 150 tlye aldığım Tange krom yol/yarış maşası tam uydu. Arka göbeğin milini kısaltıp tekli 16t ruble takıcam. 44t tekli aynakol (kamalı, krom dolaptan 70 liraya aldım). Çok çizikli bir İtalyan drop gidonum var, alü. Onu kesip bullhorn tarzı takacağım. Boya işini saymazsam bana toplam maliyeti 2000-2500 e falan gelecek. Bitince paylaşırım. Tahminimce 7-8 kg olacak, kullanım amacım işe gidip gelmek, şehir içi ulaşım.