Yöneticilerin de zamanla yanlışlıkla yazılan ile umursamadan yazılanı birbirinden ayıracaklarını düşünüyorum.
Konu üzerinde tartışma yerine ufacık bir anımı ve biraz da arkasından bilgi paylaşayım belki katkım olur.
Türkçe'yi korumak ve geliştirmek adına ülkemizde canla başla çalışan insanlar ve kuruluşlar var. Bir örnek: (link)
Türkçe'nin tüm Türk ülkelerinde tekrar tek ve ortak bir dil olarak kullanılması için çalışmalar dahi yürütülüyor. Tabi ki yolun en başındayız. Ülkemizin ve bu yurdun insanlarının düştüğü tuzaklardan tekrar ayağa kalkması ve adının sürdürülebilmesini sağlayan Mustafa Kemal Atatürk'ün de hayaliydi, tüm Türki Cumhuriyetlerinin tamamının özgür bir şekilde aynı sınırlar altında birleşmesi, aynı ortak bir Türk dilini konuşması.
Atatürk Türk Tarih Kurumunu, Türk Dil Kurumunu bu yüzden kurmuştur. Keşke tüm dünyada sınırlar ortadan kalksa, tüm insanlık ortak bir dil konuşsa. Ancak insanlığın kafa yapısı o seviyeye ulaşana kadar kendi dilimizi, kendi sınırlarımızı geleceğimizi teslim edeceğimiz yavrularımız için korumak zorundayız.
Arkadaşlar geçmişte, ben de bu konuda hiç hassas değildim. Hatta o kadar ki tüm dünya İngilizce konuşsa bile benim için önemli değil diyordum. Ancak bu konuda benimle tartışan bir arkadaşımın bana "ana dilini beğenmiyorsun madem, bari bilerek beğenme. Kökenini bi araştır öğren sonra beğenme" demişti. Tesadüfen elime geçen Türkçe ile ilgili bazı yazılar dikkatimi çekmişti. Özellikle Türkçe'nin Matematiği yazısı. Dilimiz aslında dünyanın en eski ve kadim dillerinden birisi. O kadar sağlam bir alt yapısı var ki ama malesef korumak ve üzerine eklemek yerine delik deşik edip yad (yabancı) sözcüklerle doldurmuşuz, dolduruyoruz. İlk önceleri Çince, sonra Farça ve Arapça saldırısı altında kalmışız. Daha yakın geçmişte Fransızca ve İngilizce saldırıları altında kaldık ve kalmaya da devam ediyoruz. Binlerce yıl bunca saldırılara maruz kalıp yok olmadan ayakta kalmayı başarmış nadir dillerden biridir Türkçe. Dünyada çok sayıda erip gitmiş, yok olmuş diller var arkadaşlar. Size eğer merak ederseniz, bakarsınız izlersiniz diyerek şuraya bir link bırakayım. Şu alttakilerden başlayıp peşinden Kazım Mirşan ve Ön Türkler, Haluk Tarcan diye Youtube kanallarında araştırma yapıp bir kaç şey izlediğinizde fena halde göğsünüzün kabardığını ve gururlandığınızı göreceksiniz. Dilinize çok daha fazla sahip çıkacaksınız. Bundan çok eminim.
Dünya dilleri arasında Türkçe ne durumda:
Türkçe'nin nasıl bilim dili olabileceği hatta olduğuna dair bazı bilgiler:
Türkçe'nin sadece miş mış ekleri hakkında bir professörümüzün ilginç anlatımı:
Haluk Tarcan, Aslında Latin harflerinin ataları Ön Türk yazılarından gelişmedir:
Kazım Mirşan 15 bin yıllık Türk tarihi: