Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Forumda Düzgün Türkçe Kullanımı

Arkadaşlar mesajların silinmesi yada düzenlenmesi kötü birşey değil. Bu forumda denetim mekanizmasının çalıştığına işarettir. Benimde bir çok mesajım silindi. Denetimden geçtikten sonra düzenlenenler de oldu. Daha dikkatli olur forumun daha kaliteli olmasına çalışırız.

Scudo
Bir tanıdığım vardı, İngilizce'den nefret ettiğini söyler dururdu. Bir gün bunu İngilizce söylemişti:"I hate from English" :D

Bir forumdaşımız da neden mesajının silindiği konusunda serzenişte bulunmuş, ama ne sitem. Değerli yöneticilerimizden bir tanesi ise mesajı silmek yerine mesajdaki birçok hatayı ustaca düzenlemiş.:harika:
Kimse kusura bakmasın, yöneticiler dil konusunda hassas diye eleştiremeyeceğim.

yöneticiler dil konusunda hassas diye eleştiremeyeceğim.
Aslında herkes hassas olsa ne güzel olur.
Daha önce dediğim gibi, kimse Türkçe öğretmeni falan değil (olan varsa kusura bakmasın), sadece biraz dikkat, biraz özen yeterli olur.

@Cemal Ç.
Arada bir noktalama işaretleri ile ilgili konuları okur, bilgilerimi tazelemeye çalışırım.
Elbette dilimizi en iyi şekilde kullanamıyoruz; en azından hatalarımızı azaltmaya çalışmalıyız.

Saygıdeğer sistem benim mesajımıda silmiş bulunmaktadır. Google Seo kasmayın bu kadar, burasını forum olarak kullanıyoruz. En ufak hatada uyarı alacak isek, buraların tadı kaçmaya başlar.

Bana da böyle bir uyarı geldi. Telefon ve bazı bilgisayarlar sadece ingilizce klavye olduğundan haliyle Türkçe karakterleri yazamıyorum her zaman. Ne yapabilirim bilmiyorum bu konuda.
Bazı arkadaşların dediği gibi benim de Anadili İngilizce olan Türk arkadaşlarım oldu. Haliyle kelime dağarcıkları dar, dil bilgisi eksik yada hatalı olabilir. Dilin yozlaştığı bir bölgeden yazıyordur yada orada yetişmiştir.
Hani yabancı forumlarda da herkes muhteşem dilbilgisi kurallarıyla mesaj yazmıyor. İçerik, uslüp ve niyet daha önemli olmalı.
Açıkçası bu tip dayatmalar saçma ve itici. Adam "yok" yerine sürekli "yoq" yazar, "BeN Bu ŞeKiLdE DÜşÜnüYorum" yazar, yada bahsedildiği üzere hakaret, aşağılama, tahrikkar yazar uyarırsınız anlarım ama yeri geliyor yolda yazıyorsunuz, yeri geliyor farketmeden komşu harfler kullanılıyor, yeri geliyor mobil cihazlar kendi dağarcıklarına göre kelimeyi değiştiriyor (T9 özelliği) fark etmiyorsunuz.
Birisinin sorununu çözüyorsunuz yada derdiniz var yardım istiyorsunuz hop mesaj yok yada uyarı. Demoklesin kılıcı gibi sallamanın alemi yok. Tamam kurucususunuzdur, kurallar vardır, düzen olsun isteniyordur ama bunun bir sınırı, ölçüsü olmalı. Yoksa aman yeter ne haliniz varsa modu aktif olmaya başlıyor.
İçerik ve niyet önce gelmeli. Basit dilbilgisi kurallarına takılınmamalı. Böyle dayatmalar yeri gelir bilgi verip katkı sunacak insanların bana ne ne uğraşacağım demesine de yol açar. Sınırı iyi belirlemek ona göre hareket etmek iyi olur.

Cümle içerisinde kullanılan gün isimleri küçük harfle yazılır. İçişleri bitişik yazılır.“Ya” sözüyle birlikte kullanılan “da” ise her zaman ayrı yazılır. Bağlaç olan “da / de” ayrı yazılır.

Yöneticilerin de zamanla yanlışlıkla yazılan ile umursamadan yazılanı birbirinden ayıracaklarını düşünüyorum.

Konu üzerinde tartışma yerine ufacık bir anımı ve biraz da arkasından bilgi paylaşayım belki katkım olur.
Türkçe'yi korumak ve geliştirmek adına ülkemizde canla başla çalışan insanlar ve kuruluşlar var. Bir örnek: (link)
Türkçe'nin tüm Türk ülkelerinde tekrar tek ve ortak bir dil olarak kullanılması için çalışmalar dahi yürütülüyor. Tabi ki yolun en başındayız. Ülkemizin ve bu yurdun insanlarının düştüğü tuzaklardan tekrar ayağa kalkması ve adının sürdürülebilmesini sağlayan Mustafa Kemal Atatürk'ün de hayaliydi, tüm Türki Cumhuriyetlerinin tamamının özgür bir şekilde aynı sınırlar altında birleşmesi, aynı ortak bir Türk dilini konuşması.
Atatürk Türk Tarih Kurumunu, Türk Dil Kurumunu bu yüzden kurmuştur. Keşke tüm dünyada sınırlar ortadan kalksa, tüm insanlık ortak bir dil konuşsa. Ancak insanlığın kafa yapısı o seviyeye ulaşana kadar kendi dilimizi, kendi sınırlarımızı geleceğimizi teslim edeceğimiz yavrularımız için korumak zorundayız.

Arkadaşlar geçmişte, ben de bu konuda hiç hassas değildim. Hatta o kadar ki tüm dünya İngilizce konuşsa bile benim için önemli değil diyordum. Ancak bu konuda benimle tartışan bir arkadaşımın bana "ana dilini beğenmiyorsun madem, bari bilerek beğenme. Kökenini bi araştır öğren sonra beğenme" demişti. Tesadüfen elime geçen Türkçe ile ilgili bazı yazılar dikkatimi çekmişti. Özellikle Türkçe'nin Matematiği yazısı. Dilimiz aslında dünyanın en eski ve kadim dillerinden birisi. O kadar sağlam bir alt yapısı var ki ama malesef korumak ve üzerine eklemek yerine delik deşik edip yad (yabancı) sözcüklerle doldurmuşuz, dolduruyoruz. İlk önceleri Çince, sonra Farça ve Arapça saldırısı altında kalmışız. Daha yakın geçmişte Fransızca ve İngilizce saldırıları altında kaldık ve kalmaya da devam ediyoruz. Binlerce yıl bunca saldırılara maruz kalıp yok olmadan ayakta kalmayı başarmış nadir dillerden biridir Türkçe. Dünyada çok sayıda erip gitmiş, yok olmuş diller var arkadaşlar. Size eğer merak ederseniz, bakarsınız izlersiniz diyerek şuraya bir link bırakayım. Şu alttakilerden başlayıp peşinden Kazım Mirşan ve Ön Türkler, Haluk Tarcan diye Youtube kanallarında araştırma yapıp bir kaç şey izlediğinizde fena halde göğsünüzün kabardığını ve gururlandığınızı göreceksiniz. Dilinize çok daha fazla sahip çıkacaksınız. Bundan çok eminim.

Dünya dilleri arasında Türkçe ne durumda:
Türkçe'nin nasıl bilim dili olabileceği hatta olduğuna dair bazı bilgiler:
Türkçe'nin sadece miş mış ekleri hakkında bir professörümüzün ilginç anlatımı:
Haluk Tarcan, Aslında Latin harflerinin ataları Ön Türk yazılarından gelişmedir:
Kazım Mirşan 15 bin yıllık Türk tarihi:

Son düzenleme:
Forumumuz "Türkçe" dir....
Kimsenin aldığı eğitimi, yöresi, şivesi, dikkat ve algı düzeyi, kitap okuma alışkanlığı, günlük konuşma dilindeki kullandığı sözcük dağarcığı, kendini ifade ettiği duygu ve düşüncelerini yerinde vurguladığı, imla ve dil bilgisi düzeyi v.b. nitelikleri ilgi alanımıza girmiyor.
Kişiler benliklerini sıkışmış,çaresiz hissettiklerinde "savunma mekanizmalarına" başvurur...
Dilimiz (kabul etmeyenler de çıkacaktır) bu toprağın sesidir, ruhudur, geleceğe bırakacağımız en büyük mirastır...
Lütfen size yapılan uyarılara yapıcı tepkiler verin...
Öğrenmenin, eksiği/yanlışı farkedip düzeltmenin yaşı yoktur..
Savunma mekanizmalarınızı "Türkçe" den uzak tutunuz..

25 yaşında bir silah forumuna kayıt oldum. Saatlerimi gecirdim orada. Yöneticiler bu yazım dili konusunda gayet kararlıydılar.
Yanlış yazımları düzeltir, yazan kişiyi uyarır, hatta uzatırsa yol verilirdi.
Herkesin dikkat ederek yazması gerektiğini düşünüyorum.
Başta yol verilen üyeler gibi görünsede sonunda forumlar oluyor. Forumları forum yapan içindeki üyelerdir. Uzun yıllar bir forumda yöneticilik yaptım. Şuan o forumun 5 milyondan fazla üyesi var. Ama forumda in cin top oynuyor. Çünkü insanları küstürdüler. Tanıdığım çoğu kişi bıraktı. Üyeleri küstürerek birşeyler yapılırsa forumlar mezarlığa döner buna dikkat edilmeli.

Oldukça saçma düşüncelere sahip olduğunuzu söyleyebilirim. Mesela yabancı dili 2. dil olarak öğrenen insanların, anadili o yabancı dil olan insanlardan daha iyi dil puanı bile aldıklarını biliyorum. Başkasının eğitimi, şivesi, yaşadığı yeri umursamayabilirsiniz ama bu forumu etkin kılan katılımcılarıdır. Aylık 50 TL verir bende forum açarım zor yada pahalı bir iş değil. Olsa bile eminim amacınız sadece kamu yararı değildir. Neyse. İstediğiniz kadar kurallarınızı ve düşüncelerinizi dayatmaya çalışın asla ve asla kabul etmeyeceğim tarzda konuşuyorsunuz. Bu kafayla devam etmek yerine insanları kapsayan , cezalandırıcı olmak yerine yol gösteren olmak tabi daha zor. Eline yetki ve imkanı geçiren ali kıran baş kesen oluyor nedense.

@cazci Teknik olarak bu mesajın da silinmesi gerekiyor, üç noktanın yanlış kullanımından dolayı.
👍🏻

@SOZUAK Yazılanları, yorumları "saçma" olarak nitelemekte özgürsünüz ancak "anlamsız" olmadığını anlamanızı umuyoruz...
Buraya forumdan uzaklaştırılıp farklı rumuzlarla yeniden üye olup dönerek "çomak sokan" kişilerin forum üyeleri tarafından farkedildiğini de belirtme ihtiyacı duydum...

Bakın ben kendimi bilirim, yazdığıma dikkat ederim, kelimeleri doğru yazmaya çalışırım, cümleleri doğru kurmaya çalışırım. Yazılı bir kaynaktaki yazım yanlışları hemen dikkatimi çeker. Türküm ve Türkçeyi çok seviyorum. Buna rağmen her şeyin aşırısı, fazlası zarardır.
Bu şekilde insanları düzeltemezsiniz, hatta okulda öğretmenlerinin dahi düzeltemediği insanları da düzeltemezsiniz. Amacınız da bu olmamalı. Asgari müşterekler dahilinde ve karşılık çıkarlar dahilinde insanlar burada bilgi alışverişi yapıyorlar. Bundan kullanıcı olarak bizler gerek tecrübelerimizi paylaşarak gerek bilmediklerimizi sorarak gerek yazılan düşünceleri okuyarak bir şeyler sağlıyoruz kendimize. Sizlerde yönetim olarak başarılı bir forum ise, böyle bir forumun sahipliğini yaparak mutlu oluyorsunuz, kendi yetiştirdiğiniz bir bitki, bir insan gibi haz duyuyorsunuz belki de bir miktar para kazanıyorsunuz.
Bu nedenle olayları aşırı kuralcılıkla itici ve sempatik olmayan yere taşımanın alemi yok. Ben de inatçı bir insanımdır, zor bir insanımdır. Kafama takılırsa sonuna kadar uğraşırım, gerekirse bırakırım, gerekirse kendim yaparım. Bu konuya da takıldım açıkçası. Her yerde kendi adımla yada soyadımla üye olurum. Hiçbir yerde ikinci bir yan üyeliğim olmadı. Ne söyleyeceksem direkt söylerim üslubunca. Lafı çevirmem ve haklının yanında olurum bundan zarar bile görecek olsam.
Mükemmel değilim belki de en mükemmel olmayan benimdir. İddiam yok ama sizler de yönetim olarak orta yolu tutturmalısınız. Yeri de gelir yazdığım mesajları geri gelip okurum, fark ettiğim hatalarım varsa düzeltirim. Zamanında üye olduğum teknik forumlarda da mesleki konularda atıştığım insanlar oldu, kah onlar haklı çıktı kah ben haklı çıktım ama bir sonraki yardım mesajlarında da bildiğim varsa bana ne demedim yazdım.
İnsanız hata yapabiliriz, eksik bilebiliriz, bile bile , isteyerek yada istemeyerek yanlış yapabiliriz ama kasıt ile iyi niyet arasındaki farkı da sizin doğru takdir etmeniz önemli.

Konu Türkçemiz, kişisel polemiğe girmeye, bireysel özelliklerimizle konu dışına çıkıp kişilere cevap hakkı doğurmaya gerek yok.
Forum kuralları çok net ve üye olan kişiler bu kurallara uymayı kabul etmiştir.
Bir kural ihlali, haksızlık , maksadını aşan bir yaptırım olduğunu düşünenler zaten özel ileti ile bizlere ulaşabiliyor...
Herkese iyi birer forumdaşlık dilerim...

Arkadaşlar foruma üye olurken onayladığınız “Kullanım Koşulları” sözleşmesinde ilk madde aşağıdaki gibidir;

“1- Bu mecrada Türkçe dil ve yazım kurallarına dikkat edilmelidir.”

Bunun; aması, fakatı yok, sınırı, çerçevesi, bulanık bir yanı yok.

Daha önce belirtmiştim, bir alt eşik söz konusu olan, tek bir noktalama işareti ya da büyük harf kullanmadan 500 mesaj paylaşan birinin bu konuda eleştiri yapması samimi değil, sürekli İngilizce klavye kullanarak mesaj giren birinin bu konuya eleştiri getirmesi doğru değil ki bu yüzden bir yaptırıma veya uyarıya bile maruz kalmamışken. Kimseye yeniden Türkçe dersi verecek değiliz, bu bizim işimiz, amacımız ya da uzmanlık alanımız değil ve en önemlisi haddimiz değil.

Kurallara uyup uymamak sizin tercihiniz, bu tercihiniz karşılığında maruz kalacağınız yaptırım ise zaten sisteme daha önceden tanımlanmış. Bizler de bunları uygulamakla yükümlüyüz, iyi forumlar.

Teknik içerik paylaşımları az iken hatta geriye doğru bakıldığında teknik doyuruculuk oldukça azalmışken doğru Türkçe kullanımına bu denli odaklanmak yine de mantıklı tabi.

Kaç tane mesajım silindi durduk yere. Aynı mesajı 3 kere elden geçirdiğimi bilirim. O kadar berbat bir türkçe yazımım olduğunu da sanmıyorum. Anlatım bozukluğundan, cümlenin öğelerinden de silin oldu olacak.
Fazla abartıyorsunuz. Türkiye'nin en büyük sosyal platformu ekşisözlüktür herhalde ama bakınız sıfır kural.

Geçen gün nihayet 1 haftalık ceza aldım. Artık mecbur kalmadıkça bir şey yazmayacağım buraya. Büyük harf kullanımına hassasiyet göstererek dilimizi kurtarmaya devam.

Bende uyarıldım, hatta sanırım 1 hafta ceza diye mesajı geldi. İlk tepkimiz nedense hep esmek gürlemek Türk Halkı olarak. Vay beni niye cezalandırdınız..😁..Büyük harf kullanımından...Sonra düşündüm, forumun kuralları belli, ben uymamışım, büyük harfle başladığım tek cümle yok neredeyse...Trafikte başka araç olmasa bile ışıkta dururuz..Aptalmıyım niye durayım demeyiz..Buradaki kurallarada, niye var, olmasa ne olur, başka yerde yok burda var gibi yaklaşmak yerine uyuverelim gitsin..Kural zaten ters takla atmak değil, türkçeyi olabildiğince temiz kullanmak..Bana uyar, şikayetçi değilim..

Geri